23. července 2017 (neděle)
svátek má Libor
romano vodi - předplatné

Cigánsky Bašavel představí jedinečné fúze hudebníků

Bratislava, 26.7.2012 10:58, (ROMEA)

Na hradě Červený Kámen na Slovensku se 29. srpna už potřetí uskuteční jedinečný multižánrový festival romské kultury Cigánsky Bašavel. Tento ročník je speciální, protože se ponese v duchu spojování. Jen pro tuto příležitost vznikly jedinečné hudební fúze. Premiérově se představí skupina Para se Sendreiovcemi, ale i talentované romské děti s Oskarem Rózsom a Anitou Soul. Kromě nich rozproudí energii na akci mnoho dalších skvělých slovenských i zahraničních umělců různého zaměření.

Celých dvanáct hodin jedinečné energie čeká na návštevníky festivalu, který se uskuteční ve středu 29. srpna od 12:00 do 24:00 na hradě Červený Kámen u obce Častá. Už tradičně bude tato událost prezentací pestrosti romské kultury. „Chceme přinést příležitost, jak zblízka můžete pohlédnout do romské duše především prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadla, tance, řemesel a dokonce i kuchyně,“ poodhalila ředitelka festivalu Cigánsky Bašavel Vladislava Dolníková paletu připravovaných zážitků.

Program spojuje zdánlivě nespojitelné

Aktuální ročník Cigánskeho Bašavelu je inspirovaný tématem spojování. To se promítlo i do programu, ve kterém se představí různé hudební styly, umělci i různé země. Charakter prolínání a zároveň stírání rozdílů podtrhnou však zejména originální fúze umělců, vytvořené speciálně jen pro tuto příležitost. Výsledky svojí spolupráce před publikem odprezentuje romská kapela Sendreiovci společně se skupinou Para, jejíž frontman Lasky bude dokonce zpívat i romsky. „Další fúze připravují talentované děti z Divých máků. Pod vedením uměleckých vedoucích, jediné primášky na Slovensku Barbory Botošové a hudebníka i skladatele Pavla Bodnára, nacvičují společné vystoupení s Oskar Rózsa Band a se zpěvačkou Anitou Soul, které bude mít na festivalu též svoji premiéru,“ přidala další detaily Vladislava Dolníková.

Na festivalu vystoupí samá zvučná jména romské hudby: svůj Rock´n´Roma rozbalí srbská romská kapela Kal, After Phurikane přinese dojímavost starodávných romských písní a krev v žilách rozproudí Cigánski diabli. Pestrou nabídku doplní hosté ze sousední České republiky - procítěný brněnský Gulo Čar a osvěžující je už i legendární Bitumen Beat.

Romska kultura všemi smysly

Výtvarné cítění Romů přiblíží výstava děl dětí z Divých máků, které bude možné vydražit. Tvořit se bude i přímo na místě, na workshopu pod vedením známé výtvarnice Gabiky Binderové. O taneční workshop se postará tanečník a dlouholetý spolupracovník Divých máků Laco Cmorej. Na pódiu vystoupí i profesionální tanečnice Libuše Bachratá. Originální kuchařskou show romských specialit bude vést paní Zdenka Mahajová.

Bohatý program je připravený též pro rodiny s dětmi, na které čekají různé soutěže a dětský koutek se zajímavými atrakcemi.

Realizované s finanční podporou Ministerstva kultury Slovenské republiky a s partnerskou podporou Nadačního fondu Telekom a Západoslovenské energetiky.

Víc na www.ciganskybasavel.sk nebo na facebookové stránce Cigánsky Bašavel.

Mezinárodní multižánrový festival vznikl v roce 2009 na základě myšlenky vytvořit pódium pro romské umělce, kteří by jinak neměli šanci vystupovat. Cigánsky Bašavel dává zároveň prostor talentovaným romským dětem zapojeným ve stipendijním programu občanského sdružení Divé máky, pro které je určený výtěžek ze vstupného. Organizátorem akce je občanské sdružení Divé máky.

Kontakt pro další informace: Lucia Maková, RELATIONS CONSULTING s.r.o., Dr. Vladimíra Clementisa 10, 821 02 Bratislava tel.: 0917 674 364, 02/ 48 28 27 72, www.relationsconsulting.sk

Akce, Festival, Slovensko

Dům v pražských Vysočanech vlastněný společností A Property (Foto: archiv Romea.cz)

videoObchodníci s chudobou našli nový způsob, jak vydělat na lidech v nouzi. Situaci chce řešit i ministerstvo pro místní rozvoj

20.7.2017 12:32
Česká televize včera večer v pořadu Události odvysílala reportáž Richarda Samka o případu důmyslného obchodování s chudobou, na který server Romea.cz upozornil minulý týden. Na zpravodajský server se obrátila matka tří malých dětí, kterou vlastník bytu - společnost A Property - vyhodil ze dne na den na ulici navzdory platné nájemní smlouvě a zaplacenému nájmu.

--ilustrační foto--

Americká média řeší problematické soužití romských přistěhovalců se starousedlíky. Podle mnohých jsou na vině předsudky a neinformovanost

19.7.2017 17:00
Pozornost amerických médií vzbudilo přistěhování zhruba 40 romských migrantů původem z Rumunska do malého, sedmitisícového města California nedaleko Pittsbourghu v americkém státě Pensylvánie. Podle Pittsburgh Post-Gazette se žadatelé o azyl dostali do městečka v rámci Přistěhovaleckého programu Spojených států amerických.

--ilustrační foto--

Česká televize odvysílá dokument z cyklu GEN o Karlu Holomkovi

19.7.2017 12:55
Česká televize už tuto neděli od 20 hodin na ČT 1 odvysílá v rámci svého cyklu GEN portrét novináře, aktivisty a absolventa VŠ Karla Holomka. Režie se ujal známý dokumentarista, herec a vysokoškolský pedagog Břetislav Rychlík.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.