6. dubna 2020 (pondělí)
svátek má Vendula

Členové Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny vyzvali zástupce resortů k řešení diskriminace na trhu s byty

Praha, 5.4.2013 10:39, (ROMEA)
Ilustrační foto: Ubytovna v ulici Čelakovského v ústecké čtvrti Krásné Březno.  Foto: Archiv Romea.cz.
Ilustrační foto: Ubytovna v ulici Čelakovského v ústecké čtvrti Krásné Březno. Foto: Archiv Romea.cz.

Členové Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny se plně ztotožňují se závěry expertů k analýze Ministerstva pro místní rozvoj„Sociální ubytovny jako dlouhodobé bydlení pro sociálně slabé“. Před konáním tiskové konference sdělili své stanovisko ke způsobu zpracování analýzy zástupcům resortu. MMR zpracovalo analýzu, jejíž závěry nelze považovat za relevantní - její realizátoři zcela opomenuli zásadní faktory, které přístup cílové skupiny k bydlení ovlivňují. Rada ve svém usnesení také požádala ministra pro místní rozvoj, aby do tvorby návrhu zapojil její zástupce. Občanští členové Rady na zasedání představili dokument „Doporučení ke zlepšení situace Romů v oblasti bydlení", v němž vyzývají zástupce resortů, aby začali řešit diskriminaci na trhu s byty.

Romea.cz zveřejňuje tiskovou zprávu v plném znění:

Občanští členové Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny (dále jen „Rada“) se plně ztotožňují se závěry expertů k analýze Ministerstva pro místní rozvoj (dále jen „MMR“) „Sociální ubytovny jako dlouhodobé bydlení pro sociálně slabé“, které prezentovali 3. dubna 2013 na tiskové konferenci „Bude stát zavádět ubytovny pro chudé s polovězeňským režimem?“.  Zároveň vítají otevřený dopis akademických a výzkumných pracovišť, asociací
a organizací představitelům MMR a MPSV.

Sami ještě před konáním tiskové konference sdělili své stanovisko ke způsobu zpracování analýzy zástupcům resortu, a to přímo na zasedání Rady dne 25. března 2013.

Namísto toho, aby MMR rozvíjelo nástroje ke zlepšení přístupu chudých domácností ke standardnímu bydlení na základě relevantních dat o jejich situaci, zpracovalo jako podklad k vytvoření návrhu komplexního sociálního bydlení analýzu, jejíž závěry nelze považovat za reprezentativní ani objektivní.  Výzkum byl proveden na omezeném vzorku šesti ubytoven, kde jsou podmínky bydlení na hony vzdálené reálné situaci, která panuje ve velké části ubytovacích zařízení. Chudé rodiny zde platí předražené nájemné a jejich náklady jsou paradoxně i několikanásobně vyšší než v klasickém nájemním bytě. Na ubytovnách navíc čelí nejistotě bydlení, špatným stavebně technickým podmínkám a praktikám, které bývají nepřiměřeným zásahem do jejich soukromí, občanských a lidských práv.
Realizátoři studie pohlíželi na problematiku optikou poskytovatelů ubytování, nikoli optikou osob v bytové nouzi a zcela opomenuli zásadní faktory, které přístup této cílové skupiny k bydlení ovlivňují. Nemalý podíl romských domácností je odsouzen k bydlení na ubytovně i z důvodu diskriminace na trhu s byty. Realizátoři studie nicméně i na základě dat z omezeného vzorku ubytoven a bez předchozí analýzy situace ubytovaných dospěli k závěru, že bydlení na ubytovnách lze považovat za domov, byť v nižší kvalitě, a za přijatelnou alternativu dlouhodobého a lidsky důstojného bydlení.

Kromě kritiky analýzy občanští členové Rady zásadně nesouhlasili s dalším odkladem plnění úkolu uloženému MMR a MPSV v Koncepci bydlení ČR do roku 2020. Na základě něj by oba resorty měly vytvořit návrh komplexního řešení sociálního bydlení s využitím institutu bytové nouze. Rada ve svém usnesení také požádala ministra pro místní rozvoj, aby do tvorby návrhu zapojil její zástupce.

Občanští členové Rady na zasedání představili dokument „Doporučení ke zlepšení situace Romů v oblasti bydlení“, v němž vyzývají zástupce resortů, aby začali řešit diskriminaci na trhu s byty; jasně vymezili kompetenční odpovědnost obcí, krajů a dalších subjektů v oblasti bydlení, jejíž součástí by měla být i tvorba programů prevence ztráty bydlení a krizových plánů pro osoby v akutní bytové nouzi. V dokumentu zazněl apel na transformaci systému sociálních dávek na bydlení tak, aby reagovaly na zvyšující se náklady na bydlení, včetně těch spojených s hledáním ubytování (úhrada kauce). Současně nastavená dotační podpora státu nedostatečně stimuluje města a obce i soukromé poskytovatele k zajištění sociálních forem bydlení pro sociálně vyloučené obyvatele. Jednou z překážek je i vysoký podíl spoluúčasti při čerpání dotace. Občanská část Rady na základě tohoto dokumentu žádá kvalitní zákon
o sociálním bydlení.

Rada vlády pro záležitosti romské menšiny

Tiskové zprávy, Diskriminace, Bydlení, Rada vlády pro záležitosti romské menšiny, sociální bydlení

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz