27. dubna 2017 (čtvrtek)
svátek má Jaroslav
romano vodi - předplatné

Čtvrtletní zpráva o násilí z nenávisti: Maturitu neuděláš protože jsi Cikán, xenofobii posiluje Miloš Zeman i Stanislav Křeček

20.4.2017 12:30
Násilí na druhých. Ilustrační foto: Lukáš Houdek, archiv Romea.cz

V prvním čtvrtletí roku 2017 zaznamenala organizace In IUSTITIA celkem 22 incidentů z nenávisti, které se staly na území České republiky. Terčem různých forem předsudečného násilí se znovu stávali lidé z důvodu své národnosti, barvy pleti, bezdomovectví, politického přesvědčení a skutečného nebo domnělého náboženského vyznání. Mezi nejvíce ohroženými skupinami zůstávají podle Průběžné zprávy o předsudečném násilí/násilí z nenávisti Romové a muslimové. Obě skupiny se stali terčem nenávisti ve třech případech. Násilí z nenávisti bylo zaznamenáno především ve veřejném prostoru velkých měst a na internetu. Devět nenávistných útoků proběhlo v Praze a dalších pět útoků v Jihlavě.

"Společenská atmosféra byla i v první čtvrtině roku 2017 ovlivněna protiromskými a protimigračními náladami. To se projevilo například rasistickými protesty proti muži tmavé pleti v letáku obchodního řetězce nebo přisuzováním kolektivní viny všem Romům v případě zabitého plameňáka. Xenofobii ve společnosti svými výroky posilovali i mnozí politici," píše se ve zprávě organizace In IUSTITIA.

Konkrétně zpráva zmiňuje výroky prezidenta Miloše Zemana nebo zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. Zpráva si rovněž všímá případů, které zveřejnil server Romea.cz. Konkrétně se jedná o facebookové příspěvky Václava Klause ml. nebo senátora Jaroslava Doubravy.

Zpráva také přináší charakteristiku napadených obětí, jejich věk, pohlaví, občanství. Zaznamenává motivaci útočníků, formy útoků, počty jednotlivých napadeních v jednotlivých lokalitách a krajích. Dále zpráva informuje o   konkrétních významných anonymních případech, a také popisuje atmosféru a ohlasy společnosti nad těmito nenávistnými událostmi.

"Nejvíce případů bylo motivováno politickým přesvědčením (6 incidentů). Dále se relativně často objevila motivace národností, bezdomovectvím, barvou pleti a náboženstvím. Jednotlivě se objevila motivace zdravotním postižením a věkem. Motivaci národností/etnicitou můžeme ve 3 případech specifikovat jako nenávist vůči Romům, kteří jsou typickou obětí násilí z nenávisti. Motivace českou národností se objevila jednou. V případě motivace náboženstvím se pravděpodobně v souvislosti se současným děním vyskytly tři motivace muslimským náboženstvím a jedna židovským," uvádí se ve zprávě.

Strukturu formy škody tvoří morální újma a újma na zdraví s dobou léčení do 7 dní.  Místa, kde dochází k útokům jsou pak především veřejná místa, ulice, parkoviště, školy dopravní prostředky a internet. Napadeno bylo 5 žen a 13 mužů nejvíce ve věku 26 až 45 let.

Organizace In IUSTITIA ve své zprávě uvádí například i konkrétní případy napadených z nenávisti. "Mladý romský student se stává terčem slovních urážek ze strany své učitelky. Ta mu opakovaně říká, že 'neudělá maturitu, protože je Cikán'. Chlapec se jednáním své učitelky cítí poškozen a poníženo," popisuje konkrétní případ In IUSTITIA.

Ve zprávě jsou zmíněny i případy rasistického vyhrožování na Facebooku nebo veřejné pálení Koránu v Praze.

DOKUMENT

Tiskové zprávy, In IUSTITIA, Nenávist, Předsudky, přepadení, Útok, Rasismus, Analýza

Marian Kotleba. (FOTO: Wikipedia.org)

Facebook zablokoval několik stránek nenávistného uskupení Mariana Kotleby, včetně jeho vlastní stránky

21.4.2017 11:15
Před čtrnácti dny sociální síť Facebook zablokovala oficiální profil fašistické strany „Kotleba –Ľudová strana Naše Slovensko“, následovalo zablokování dalších stránek jeho podporovatelů, včetně profilu samotného předsedy strany Mariána Kotleby toto úterý.

--ilustrační foto--

Karel Holomek: Inkluze ve vzdělávání je totéž co rovnost

21.4.2017 11:00
Inkluze je široký a všeobsáhlý projekt začleňování dětí, které zatím nemohly být do hlavního vzdělávacího programu začleněny z nejrůznějších důvodů, a bylo nutno vytvářet další doprovodné programy, aby se tato nerovnost do nebe volající eliminovala.

Dominik Lakatoš (FOTO: http://www.hcbilitygri.cz, Jiří Princ)

Dominik Lakatoš přepisuje historické tabulky. Překonal juniorský rekord v play off

19.4.2017 17:10
Liberecký hokejista Dominik Lakatoš, který hraje za místní Bílé Tygry, nasbíral pro svůj tým v dosavadních čtrnácti utkáních Generali play off Tipsport extraligy třináct bodů za osm branek a pět asistencí. Historicky tak překonal dosud nejvyšší počet bodů juniora ve vyřazovacích bojích v českém hokeji. Informoval o tom server Hokej.cz.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.