21. května 2018 (pondělí)
svátek má Monika

Čtvrtletní zpráva o násilí z nenávisti: Maturitu neuděláš protože jsi Cikán, xenofobii posiluje Miloš Zeman i Stanislav Křeček

20.4.2017 12:30
Násilí na druhých. Ilustrační foto: Lukáš Houdek, archiv Romea.cz

V prvním čtvrtletí roku 2017 zaznamenala organizace In IUSTITIA celkem 22 incidentů z nenávisti, které se staly na území České republiky. Terčem různých forem předsudečného násilí se znovu stávali lidé z důvodu své národnosti, barvy pleti, bezdomovectví, politického přesvědčení a skutečného nebo domnělého náboženského vyznání. Mezi nejvíce ohroženými skupinami zůstávají podle Průběžné zprávy o předsudečném násilí/násilí z nenávisti Romové a muslimové. Obě skupiny se stali terčem nenávisti ve třech případech. Násilí z nenávisti bylo zaznamenáno především ve veřejném prostoru velkých měst a na internetu. Devět nenávistných útoků proběhlo v Praze a dalších pět útoků v Jihlavě.

"Společenská atmosféra byla i v první čtvrtině roku 2017 ovlivněna protiromskými a protimigračními náladami. To se projevilo například rasistickými protesty proti muži tmavé pleti v letáku obchodního řetězce nebo přisuzováním kolektivní viny všem Romům v případě zabitého plameňáka. Xenofobii ve společnosti svými výroky posilovali i mnozí politici," píše se ve zprávě organizace In IUSTITIA.

Konkrétně zpráva zmiňuje výroky prezidenta Miloše Zemana nebo zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. Zpráva si rovněž všímá případů, které zveřejnil server Romea.cz. Konkrétně se jedná o facebookové příspěvky Václava Klause ml. nebo senátora Jaroslava Doubravy.

Zpráva také přináší charakteristiku napadených obětí, jejich věk, pohlaví, občanství. Zaznamenává motivaci útočníků, formy útoků, počty jednotlivých napadeních v jednotlivých lokalitách a krajích. Dále zpráva informuje o   konkrétních významných anonymních případech, a také popisuje atmosféru a ohlasy společnosti nad těmito nenávistnými událostmi.

"Nejvíce případů bylo motivováno politickým přesvědčením (6 incidentů). Dále se relativně často objevila motivace národností, bezdomovectvím, barvou pleti a náboženstvím. Jednotlivě se objevila motivace zdravotním postižením a věkem. Motivaci národností/etnicitou můžeme ve 3 případech specifikovat jako nenávist vůči Romům, kteří jsou typickou obětí násilí z nenávisti. Motivace českou národností se objevila jednou. V případě motivace náboženstvím se pravděpodobně v souvislosti se současným děním vyskytly tři motivace muslimským náboženstvím a jedna židovským," uvádí se ve zprávě.

Strukturu formy škody tvoří morální újma a újma na zdraví s dobou léčení do 7 dní.  Místa, kde dochází k útokům jsou pak především veřejná místa, ulice, parkoviště, školy dopravní prostředky a internet. Napadeno bylo 5 žen a 13 mužů nejvíce ve věku 26 až 45 let.

Organizace In IUSTITIA ve své zprávě uvádí například i konkrétní případy napadených z nenávisti. "Mladý romský student se stává terčem slovních urážek ze strany své učitelky. Ta mu opakovaně říká, že 'neudělá maturitu, protože je Cikán'. Chlapec se jednáním své učitelky cítí poškozen a poníženo," popisuje konkrétní případ In IUSTITIA.

Ve zprávě jsou zmíněny i případy rasistického vyhrožování na Facebooku nebo veřejné pálení Koránu v Praze.

DOKUMENT

Tiskové zprávy, In IUSTITIA, Nenávist, Předsudky, přepadení, Útok, Rasismus, Analýza

Panelová diskuze nazvaná  Současný výzkum romského holocaustu v československém kontextu (21. 5. 2018)

videoPŘÍMÝ PŘENOS: Diskuze o současném výzkumu romského holokaustu a připomínání jeho obětí ve veřejném prostoru

21.5.2018 0:49
Organizace ROMEA pořádá dnes ve spolupráci s Pražským fórem pro romské dějiny při ÚSD AV ČR, s Muzeem romské kultury a se Seminářem romistiky na FF UK třetí ze série veřejných debat při příležitosti vykoupení areálu vepřína v Letech u Písku státem. Panelová diskuze nazvaná Současný výzkum romského holocaustu v československém kontextu začne v 18 hodin v unikátním prostoru Kampus Hybernská, společném projektu Magistrátu hl. m. Prahy a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Premiér Andrej Babiš (uprostřed) a další členové vlády si při návštěvě Ústeckého kraje prohlédli 14. května 2018 objekty související s výplatou dávek na bydlení a podezření na obchod s chudobou v ústecké ulici Sklářská v sociálně vyloučené lokalitě Předlice. (FOTO: ČTK)

Andrej Babiš v Předlicích: Stát by mohl pomoci obcím s výkupem domů ve vyloučených částech

14.5.2018 20:00
Stát by do budoucna mohl pomoci městům a obcím s výkupem domů v sociálně vyloučených lokalitách. Zamezil by tak dalšímu byznysu s chudobou. Při návštěvě ústecké lokality Předlice to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Podle ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslavy Němcové (ANO) by měla pomoci i připravovaná novela zákona o státní sociální podpoře.

Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. (FOTO: Facebook/Сергій Мазур)

Další útok na romské rodiny na Ukrajině. Násilí vedené vůči Romům na Ukrajině eskaluje

14.5.2018 13:15
Na Ukrajině došlo k dalšímu útoku na Romy. Podle očitých svědků napadlo v noci na 10. května přes třicet maskovaných mužů několi romských rodin, které obývaly provizorní domky u obce Rudne ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny, a násilím je přinutilo opustit své domovy. Informuje o tom server Evropského centra pro práva Romů (ERRC).

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.