22. října 2019 (úterý)
svátek má Sabina

Čtvrtletní zpráva o násilí z nenávisti: Maturitu neuděláš protože jsi Cikán, xenofobii posiluje Miloš Zeman i Stanislav Křeček

20.4.2017 12:30
Násilí na druhých. Ilustrační foto: Lukáš Houdek, archiv Romea.cz

V prvním čtvrtletí roku 2017 zaznamenala organizace In IUSTITIA celkem 22 incidentů z nenávisti, které se staly na území České republiky. Terčem různých forem předsudečného násilí se znovu stávali lidé z důvodu své národnosti, barvy pleti, bezdomovectví, politického přesvědčení a skutečného nebo domnělého náboženského vyznání. Mezi nejvíce ohroženými skupinami zůstávají podle Průběžné zprávy o předsudečném násilí/násilí z nenávisti Romové a muslimové. Obě skupiny se stali terčem nenávisti ve třech případech. Násilí z nenávisti bylo zaznamenáno především ve veřejném prostoru velkých měst a na internetu. Devět nenávistných útoků proběhlo v Praze a dalších pět útoků v Jihlavě.

"Společenská atmosféra byla i v první čtvrtině roku 2017 ovlivněna protiromskými a protimigračními náladami. To se projevilo například rasistickými protesty proti muži tmavé pleti v letáku obchodního řetězce nebo přisuzováním kolektivní viny všem Romům v případě zabitého plameňáka. Xenofobii ve společnosti svými výroky posilovali i mnozí politici," píše se ve zprávě organizace In IUSTITIA.

Konkrétně zpráva zmiňuje výroky prezidenta Miloše Zemana nebo zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. Zpráva si rovněž všímá případů, které zveřejnil server Romea.cz. Konkrétně se jedná o facebookové příspěvky Václava Klause ml. nebo senátora Jaroslava Doubravy.

Zpráva také přináší charakteristiku napadených obětí, jejich věk, pohlaví, občanství. Zaznamenává motivaci útočníků, formy útoků, počty jednotlivých napadeních v jednotlivých lokalitách a krajích. Dále zpráva informuje o   konkrétních významných anonymních případech, a také popisuje atmosféru a ohlasy společnosti nad těmito nenávistnými událostmi.

"Nejvíce případů bylo motivováno politickým přesvědčením (6 incidentů). Dále se relativně často objevila motivace národností, bezdomovectvím, barvou pleti a náboženstvím. Jednotlivě se objevila motivace zdravotním postižením a věkem. Motivaci národností/etnicitou můžeme ve 3 případech specifikovat jako nenávist vůči Romům, kteří jsou typickou obětí násilí z nenávisti. Motivace českou národností se objevila jednou. V případě motivace náboženstvím se pravděpodobně v souvislosti se současným děním vyskytly tři motivace muslimským náboženstvím a jedna židovským," uvádí se ve zprávě.

Strukturu formy škody tvoří morální újma a újma na zdraví s dobou léčení do 7 dní.  Místa, kde dochází k útokům jsou pak především veřejná místa, ulice, parkoviště, školy dopravní prostředky a internet. Napadeno bylo 5 žen a 13 mužů nejvíce ve věku 26 až 45 let.

Organizace In IUSTITIA ve své zprávě uvádí například i konkrétní případy napadených z nenávisti. "Mladý romský student se stává terčem slovních urážek ze strany své učitelky. Ta mu opakovaně říká, že 'neudělá maturitu, protože je Cikán'. Chlapec se jednáním své učitelky cítí poškozen a poníženo," popisuje konkrétní případ In IUSTITIA.

Ve zprávě jsou zmíněny i případy rasistického vyhrožování na Facebooku nebo veřejné pálení Koránu v Praze.

DOKUMENT

Tiskové zprávy, In IUSTITIA, Nenávist, Předsudky, přepadení, Útok, Rasismus, Analýza

Chudinské ghetto (Ilustrační FOTO: Safranek-interia.eu, Wikimedia Commons)

Zpráva o stavu romské menšiny: V ČR bylo loni podle odhadů 830 ghett se 127.000 obyvateli

14.10.2019 11:21
V Česku existovalo loni přes 830 chudinských domů, ulic a čtvrtí. V těchto ghettech žilo víc než 127.000 lidí. Uvádí to zpráva o stavu romské menšiny za loňský rok.

Slavnostní předávání certifikátů v rámci stipendijního programu ROMEA (2018)

videoVYSÍLALI JSME ŽIVĚ: Slavnostní předávání certifikátů v rámci stipendijního programu ROMEA

10.10.2019 20:58, (AKTUALIZOVÁNO 12. 10. 2019, 22:00)
V pátek 11. října od 13 hodin proběhlo již čtvrté slavnostní setkání stipendistů podpořených v rámci Romského stipendijního programu pro romské studenty SŠ a VOŠ, který realizuje organizace ROMEA. Studenti byli slavnostně uvedeni do stipendijního programu v Brožíkově sálu na Staroměstské radnici, kde se setkali s pořadateli a sponzory programu. Stipendium letos získalo 69 studentů SŠ a VOŠ. Celou akcí zúčastněné provedl moderátor Lukáš Kotlár. Přímý přenos zajistila první romská internetová televize ROMEA TV. Krásné prostory pro tuto akci poskytl Magistrát hlavního města Prahy.

Cyril Koky

Cyril Koky bude kandidovat do Senátu za Pirátskou stranu v obvodu Kolín

10.10.2019 17:30
Ve volbách do Senátu bude za Pirátskou stranu v obvodě Kolín kandidovat Cyril Koky. Členská základna Pirátů ho ve volbách na internetovém fóru zvolila jednomyslně.