17. srpna 2017 (čtvrtek)
svátek má Petra
romano vodi - předplatné

Čtvrtletní zpráva o násilí z nenávisti: Maturitu neuděláš protože jsi Cikán, xenofobii posiluje Miloš Zeman i Stanislav Křeček

20.4.2017 12:30
Násilí na druhých. Ilustrační foto: Lukáš Houdek, archiv Romea.cz

V prvním čtvrtletí roku 2017 zaznamenala organizace In IUSTITIA celkem 22 incidentů z nenávisti, které se staly na území České republiky. Terčem různých forem předsudečného násilí se znovu stávali lidé z důvodu své národnosti, barvy pleti, bezdomovectví, politického přesvědčení a skutečného nebo domnělého náboženského vyznání. Mezi nejvíce ohroženými skupinami zůstávají podle Průběžné zprávy o předsudečném násilí/násilí z nenávisti Romové a muslimové. Obě skupiny se stali terčem nenávisti ve třech případech. Násilí z nenávisti bylo zaznamenáno především ve veřejném prostoru velkých měst a na internetu. Devět nenávistných útoků proběhlo v Praze a dalších pět útoků v Jihlavě.

"Společenská atmosféra byla i v první čtvrtině roku 2017 ovlivněna protiromskými a protimigračními náladami. To se projevilo například rasistickými protesty proti muži tmavé pleti v letáku obchodního řetězce nebo přisuzováním kolektivní viny všem Romům v případě zabitého plameňáka. Xenofobii ve společnosti svými výroky posilovali i mnozí politici," píše se ve zprávě organizace In IUSTITIA.

Konkrétně zpráva zmiňuje výroky prezidenta Miloše Zemana nebo zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. Zpráva si rovněž všímá případů, které zveřejnil server Romea.cz. Konkrétně se jedná o facebookové příspěvky Václava Klause ml. nebo senátora Jaroslava Doubravy.

Zpráva také přináší charakteristiku napadených obětí, jejich věk, pohlaví, občanství. Zaznamenává motivaci útočníků, formy útoků, počty jednotlivých napadeních v jednotlivých lokalitách a krajích. Dále zpráva informuje o   konkrétních významných anonymních případech, a také popisuje atmosféru a ohlasy společnosti nad těmito nenávistnými událostmi.

"Nejvíce případů bylo motivováno politickým přesvědčením (6 incidentů). Dále se relativně často objevila motivace národností, bezdomovectvím, barvou pleti a náboženstvím. Jednotlivě se objevila motivace zdravotním postižením a věkem. Motivaci národností/etnicitou můžeme ve 3 případech specifikovat jako nenávist vůči Romům, kteří jsou typickou obětí násilí z nenávisti. Motivace českou národností se objevila jednou. V případě motivace náboženstvím se pravděpodobně v souvislosti se současným děním vyskytly tři motivace muslimským náboženstvím a jedna židovským," uvádí se ve zprávě.

Strukturu formy škody tvoří morální újma a újma na zdraví s dobou léčení do 7 dní.  Místa, kde dochází k útokům jsou pak především veřejná místa, ulice, parkoviště, školy dopravní prostředky a internet. Napadeno bylo 5 žen a 13 mužů nejvíce ve věku 26 až 45 let.

Organizace In IUSTITIA ve své zprávě uvádí například i konkrétní případy napadených z nenávisti. "Mladý romský student se stává terčem slovních urážek ze strany své učitelky. Ta mu opakovaně říká, že 'neudělá maturitu, protože je Cikán'. Chlapec se jednáním své učitelky cítí poškozen a poníženo," popisuje konkrétní případ In IUSTITIA.

Ve zprávě jsou zmíněny i případy rasistického vyhrožování na Facebooku nebo veřejné pálení Koránu v Praze.

DOKUMENT

Tiskové zprávy, In IUSTITIA, Nenávist, Předsudky, přepadení, Útok, Rasismus, Analýza

Kolem sto lidí se 14. 8. 2017 večer sešlo u Pomníku padlým při osvobozování Prahy na náměstí Kinských, aby uctilo památku dvaatřicetiletá obhájkyně práv menšin Heather Heyerová, která zemřela poté, co do ní najel vůz neonacisty během sobotního protestu v Charlottesville. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

FOTOGALERIE: Pietní shromáždění za oběť teroristického útoku mladého neonacisty v USA

15.8.2017 11:58
Kolem sto lidí se v pondělí večer sešlo u Pomníku padlým při osvobozování Prahy na náměstí Kinských, aby uctilo památku dvaatřicetiletá obhájkyně práv menšin Heather Heyerová, která zemřela poté, co do ní najel vůz neonacisty během sobotního protestu v Charlottesville. Auto řízené dvacetiletým mladíkem Jamesem Alexem Fieldsem, který čelí obvinění z vraždy, zranilo dalších 19 lidí.

Místo střelby, Chomutov 27. 5. 2017 (FOTO: David Ištok)

Střelec z Chomutova byl včera propuštěn z vazby. U soudu mu nadále hrozí až dvacet let vězení

15.8.2017 11:00
Včera dopoledne byl z vazby propuštěn muž, který 27. května zastřelil na sídlišti v Chomutově čtyřiatřicetiletého Roma. Na sociálních sítích i mezi obyvateli chomutovského sídliště kolují nepravdivé informace, že propuštěním vazby byl střelec zproštěn viny. I nadále mu totiž u soudu hrozí až dvacetileté vězení. Důvodem pro uvalení vazby bylo podezření, že by mohl ovlivňovat svědky.

Donald Trump (FOTO: Michael Vadon, Wikimedia Commons)

Donald Trump po silném tlaku odsoudil bělošské extremisty a neonacisty

15.8.2017 9:20
Americký prezident Donald Trump dnes po intenzivním veřejném nátlaku, mimo jiné od politiků z řad opozičních demokratů i vládních republikánů, ostře odsoudil bělošské extremisty, kteří mají na svědomí víkendové násilnosti ve virginském Charlottesville. Pachatelé rasistických útoků budou podle něj postaveni před soud. Nepokoje kritizovala také například britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová a rovněž představitel Organizace spojených národů.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.