26. září 2018 (středa)
svátek má Andrea

Další čtyři města budou proti chudobě bojovat s pomocí Agentury. Je mezi nimi i "Čunkův" Vsetín

30.6.2016 15:08
Agentura pro sociální začleňování pomáhá městu Ralsko mimo jiné zavést systém prostupného zaměstnávání. (FOTO: Tomáš Kratochvíl, Agentura pro sociální začleňování)

Další čtyři města mohou od září 2016 účinněji řešit problémy chudoby a sociálního vyloučení na svém území. Agentura pro sociální začleňování je zapojí do takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám. Jde o města Břeclav, Rumburk, Tanvald a Vsetín. O jejich výběru dnes rozhodli členové Monitorovací výbor pro činnost Agentury.

Do výběrového řízení pro 5. vlnu spolupráce s Odborem (Agenturou) pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR se přihlásily celkem 4 lokality (Břeclav, Rumburk, Tanvald a Vsetín). O lokalitách Rumburk a Vsetín, kterým v minulosti Monitorovací výbor doporučil odložení vstupu do Koordinovaného přístupu, členové hlasovali již podruhé. Všechna čtyři přihlášená města se svou přihláškou uspěla. Monitorovací výbor rovněž schválil přistoupení obce Čermná k lokalitě Vítkov/Budišov, která byla vybrána ve 4. vlně a Agentura zde působí od ledna letošního roku.

V tomto ohledu je zajímavá souvislost, která se týká města Vsetín. "Vsetínský starosta Jiří Čunek vyhodil před 11 lety z okna přes 85 miliónů korun za nákup unimobuněk a rozpadlých baráků na vesnici, do kterých násilně přestěhoval 300 chudých Romů z centra města. Problém se – světe div se – nevyřešil, ale naopak prohloubil. Jiří Čunek teď požaduje veřejné peníze znovu a přitom vyhrožuje: když je nedostanu, lidi z města vyženu," upozorňuje bývalý ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček v článku, který uveřejnil také server Romea.cz.

První kroky vzájemné spolupráce ve čtyřech nových lokalitách povedou k vytvoření místní platformy zahrnující všechny aktéry podílející se na řešení problémů spojených se sociálním vyloučením (zástupci města, škol, úřadu práce, policie, neziskových organizací, apod.). Lokální partnerství, jak se tato platforma nazývá, po svém ustavení začne v rámci tematických pracovních skupin připravovat obsahovou část strategického plánu sociálního začleňování. S jeho vytvořením městům i místním partnerům Agentura pomůže.

Agentura obce podpoří i při získávání prostředků na konkrétní projekty, které budou na plán navazovat. Může například jít o posílení sociálních služeb, rekonstrukce bytů pro sociální bydlení, vznik komunitních center, projekty podpory zaměstnanosti nebo podporu škol pro práci s žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí.

"Cílem je, aby řešení problematiky sociálního vyloučení probíhalo koordinovaně, komplexně a dlouhodobě ve všech oblastech, kterých se týká. Aby nebyly řešeny její dílčí části nebo projevy problémů spojených s chudobou a vyloučením," říká ředitel Agentury Radek Jiránek a dodává, že mezi hlavní přínosy místního působení Agentury patří především nastavení strategického plánování v oblasti sociálního začleňování, včetně návrhu vzájemně provázaných prointegračních opatření založených na dobrých praxí a konzultací projektových záměrů napříč oblastmi jako jsou bezpečnost, dluhová problematika, bydlení, rodina, sociální práce, vzdělávání, zaměstnanost a zdraví.

V současné době působí Agentura v 37 lokalitách. Celkem se jedná o více jak sto měst, obcí a městských obvodů. Agentura vyhlašuje spolupráci v takzvaných vlnách. Vyhlášení již šesté vlny proběhne v průběhu léta letošního roku. Do roku 2020 plánuje Agentura rozšířit svou činnost do další desítky lokalit.

Více informací o Koordinovaném přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám na http://www.socialni-zaclenovani.cz/koordinovany-pristup.

voj, TZ Agentury pro sociální začleňování

Agentura pro sociální začleňování, Soužití, Chudoba, Integrace

--ilustrační foto--

Zemřela Eva Davidová, etnografka s velkým srdcem, které patřilo Romům

25.9.2018 9:39
V pátek 21. září zemřela ve věku 85 let Eva Davidová, etnografka, socioložka, historička umění a také fotografka, která se od poloviny 50. let systematicky věnovala studiu způsobu života a kultury Romů v Čechách, na Moravě a na Slovensku. Poslední rozloučení proběhne pouze v úzkém rodinném kruhu.

Vsrazi Tibora Danihela u soudu. Obžalovaný Milan Brat vypovídá 22. 6. 1998 před táborskou pobočkou Krajského soudu v Českých Budějovicích, kde se z rozhodnutí Nejvyššího soudu znovu projednává smrt sedmnáctiletého Roma Tibora Danihela, který 24. září 1993 utonul v řece Otavě v Písku po útoku skupiny rasistů. (FOTO: ČTK)

Před 25 lety zavraždili rasisté Tibora Danihela. Po soudních tahanicích byla potrestána jen trojice útočníků z osmnácti

24.9.2018 20:47
Píseckému Romovi Tiboru Danihelovi bylo teprve 17 let, když ho 24. září 1993 skupina neonacistů nahnala do řeky Otavy, v níž utonul. Následné soudní líčení s viníky prošlo řadou peripetií od zproštění viny u takřka všech obžalovaných až k vynesení nepodmíněných trestů nad trojicí účastníků. Smrt Tibora Danihela dodnes zůstává jedním z nejznámějších případů rasově motivovaného násilí v Česku.

Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany (FOTO: Pirátská strana)

Ivan Bartoš: Být proti fašismu a rasismu je přeci normální

24.9.2018 20:16
Je to už trochu nuda, nemyslíte? Jako pokaždé před volbami se i letos ve zvýšené míře objevují mé “senzační” fotky s vlajkou Antifašistické akce a v merchi Good Night White Pride, jako kdyby snad být proti rasismu a rasové nadřazenosti bylo něco špatného.