22. června 2018 (pátek)
svátek má Pavla

Další čtyři města budou proti chudobě bojovat s pomocí Agentury. Je mezi nimi i "Čunkův" Vsetín

30.6.2016 15:08
Agentura pro sociální začleňování pomáhá městu Ralsko mimo jiné zavést systém prostupného zaměstnávání. (FOTO: Tomáš Kratochvíl, Agentura pro sociální začleňování)

Další čtyři města mohou od září 2016 účinněji řešit problémy chudoby a sociálního vyloučení na svém území. Agentura pro sociální začleňování je zapojí do takzvaného Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám. Jde o města Břeclav, Rumburk, Tanvald a Vsetín. O jejich výběru dnes rozhodli členové Monitorovací výbor pro činnost Agentury.

Do výběrového řízení pro 5. vlnu spolupráce s Odborem (Agenturou) pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR se přihlásily celkem 4 lokality (Břeclav, Rumburk, Tanvald a Vsetín). O lokalitách Rumburk a Vsetín, kterým v minulosti Monitorovací výbor doporučil odložení vstupu do Koordinovaného přístupu, členové hlasovali již podruhé. Všechna čtyři přihlášená města se svou přihláškou uspěla. Monitorovací výbor rovněž schválil přistoupení obce Čermná k lokalitě Vítkov/Budišov, která byla vybrána ve 4. vlně a Agentura zde působí od ledna letošního roku.

V tomto ohledu je zajímavá souvislost, která se týká města Vsetín. "Vsetínský starosta Jiří Čunek vyhodil před 11 lety z okna přes 85 miliónů korun za nákup unimobuněk a rozpadlých baráků na vesnici, do kterých násilně přestěhoval 300 chudých Romů z centra města. Problém se – světe div se – nevyřešil, ale naopak prohloubil. Jiří Čunek teď požaduje veřejné peníze znovu a přitom vyhrožuje: když je nedostanu, lidi z města vyženu," upozorňuje bývalý ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček v článku, který uveřejnil také server Romea.cz.

První kroky vzájemné spolupráce ve čtyřech nových lokalitách povedou k vytvoření místní platformy zahrnující všechny aktéry podílející se na řešení problémů spojených se sociálním vyloučením (zástupci města, škol, úřadu práce, policie, neziskových organizací, apod.). Lokální partnerství, jak se tato platforma nazývá, po svém ustavení začne v rámci tematických pracovních skupin připravovat obsahovou část strategického plánu sociálního začleňování. S jeho vytvořením městům i místním partnerům Agentura pomůže.

Agentura obce podpoří i při získávání prostředků na konkrétní projekty, které budou na plán navazovat. Může například jít o posílení sociálních služeb, rekonstrukce bytů pro sociální bydlení, vznik komunitních center, projekty podpory zaměstnanosti nebo podporu škol pro práci s žáky ze sociálně znevýhodněného prostředí.

"Cílem je, aby řešení problematiky sociálního vyloučení probíhalo koordinovaně, komplexně a dlouhodobě ve všech oblastech, kterých se týká. Aby nebyly řešeny její dílčí části nebo projevy problémů spojených s chudobou a vyloučením," říká ředitel Agentury Radek Jiránek a dodává, že mezi hlavní přínosy místního působení Agentury patří především nastavení strategického plánování v oblasti sociálního začleňování, včetně návrhu vzájemně provázaných prointegračních opatření založených na dobrých praxí a konzultací projektových záměrů napříč oblastmi jako jsou bezpečnost, dluhová problematika, bydlení, rodina, sociální práce, vzdělávání, zaměstnanost a zdraví.

V současné době působí Agentura v 37 lokalitách. Celkem se jedná o více jak sto měst, obcí a městských obvodů. Agentura vyhlašuje spolupráci v takzvaných vlnách. Vyhlášení již šesté vlny proběhne v průběhu léta letošního roku. Do roku 2020 plánuje Agentura rozšířit svou činnost do další desítky lokalit.

Více informací o Koordinovaném přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám na http://www.socialni-zaclenovani.cz/koordinovany-pristup.

voj, TZ Agentury pro sociální začleňování

Agentura pro sociální začleňování, Soužití, Chudoba, Integrace

Předlice. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

V Předlicích začala likvidace skládky. Zapojili se místní obyvatelé, náklady platí město

20.6.2018 16:13
V ústecké čtvrti Předlice začal v úterý 6. června úklid skládky ve vnitrobloku několika soukromých domů. Odvoz odpadů finančně zajišťuje město, informuje radnice v tiskové zprávě na webu. Domy přilehlé ke skládce patří soukromým vlastníkům, žijí v nich chudí lidé, především Romové.

Gypsy Kings - The Original Gypsies of Camargue (FOTO: Lagardere No Limits)

Gypsy Kings: Změnili jsme název, ale duše kapely je pořád stejná a naše hudba se nemění

20.6.2018 14:53
Koncertu předcházela změna názvu z původních Gipsy Kings na nové The Original Gypsies of Camargue kvůli právnickým tahanicím mezi zastupitelskými agenturami několika zakládajících členů. Na pražském koncertu vystoupili čtyři původní členové kapely: Patchaï Reyes, Canut Reyes, Paul Reyes a Chico Bouchikhi, které doprovodilo dalších jedenáct muzikantů.

Moldava nad Bodvou (FOTO: Repro SME.sk/MECEM)

Slovenský soud po kontroverzní policejní razii potrestal pouze Romy

20.6.2018 11:33
Pět let od kontroverzní policejní razie v romské lokalitě na východním Slovensku soud zatím nepravomocně potrestal dva ze šesti Romů obžalovaných z křivé výpovědi, při které nařkli policisty ze surového jednání. Upozornily na to nevládní organizace, podle kterých se tak ze zraněných stali pachatelé a stát případ nikdy nezávisle nevyšetřil. Slovenská ombudsmanka vybídla, aby z policejních akcí byly pořizovány kamerové záznamy.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.