17. října 2021 (neděle)
svátek má Hedvika

Děti ze ZŠ Letohradská připraví na závěrečné setkání projektu Roma mentor výstavu svých výtvorů

13.6.2012 14:12
ilustrační foto

Děti z pražské Základní školy Letohradská měly možnost si prohloubit výtvarné dovednosti a seznámit se s romskou kulturou, a to v rámci projektu Romský mentor, jehož hlavním cílem je přispět k integraci znevýhodněných dětí prostřednictvím realizace volnočasových aktivit z oblasti umění a kultury.

Skupina letohradských dětí se pravidelně scházela po škole s akademickou malířkou Ladislavou Gažiovou, která s dětmi pracovala na rozvoji jejich výtvarných dovedností a seznamovala je s různými moderními i klasickými technikami výtvarného umění. Děti se tak naučily například základy street-artové techniky, kdy si měly možnost vyzkoušet umělecké využívání grafitty malby, malovaly na trička i sklo či využily dostupné keramické dílny a pracovaly s hlínou.

Laďa se v průběhu setkávání snažila dětem přiblížit také romské umění a prostřednictvím informací o romské kultuře posílit sebevědomí romských dětí. Hovořila s dětmi například o symbolice romské vlajky, společně s asistentkou pedagoga Evou Balážovou se dotkly ale i trochu vzdálenějších témat, jako je romská kuchyně, či jim promítaly filmy s romskou tematikou.

Na závěrečné setkání, které proběhne 14.6. v KD Kyje, připraví ostatním účastníkům projektu výstavu svých děl vytvářených různorodými technikami a uměleckými postupy. Děti z ostatních škol, které se projektu Roma mentor účastní, se tak budou moci podívat, co Ladina skupinka během pomalu končícího školního roku namalovala a vyrobila.

Projekt do České republiky přinesla Open Society Foundations v rámci Programu umění a kultura Budapešť, která jej plně financuje. Projekt probíhá v rámci Dekády romské inkluze. V Česku je projekt od roku 2011 a je realizován občanským sdružením ROMEA.

Další informace o projektu i sdružení ROMEA najdete na webových stránkách sdružení či na Facebooku.

Děti, Menšiny, Mládež, Projekty