15. prosince 2019 (neděle)
svátek má Radana

Devět spolupracovníků Člověka v tísni v Afghánistánu bylo zavražděno

2.6.2015 10:34
Ilustrační FOTO: Člověk v tísni

Devět afghánských zaměstnanců české organizace Člověk v tísni bylo zabito v noci na dnešek při útoku spáchaném ozbrojenci na severu Afghánistánu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní představitele a zprávu ČTK potvrdil i ředitel organizace Šimon Pánek. Organizace oznámila, že okamžitě pozastavuje práci ve všech oblastech v Afghánistánu a podniká potřebné kroky k posílení bezpečnosti svých pracovníků v zemi.

Pánek uvedl, že zaměstnanci Člověka v tísni nebudou chodit do terénu a kanceláří. Na místě neštěstí probíhá vyšetřování, totožnost útočníků není známa, ale podle dostupných informací nepocházeli z dané oblasti, ve které Člověk v tísni působí 13 let.

¨"Dnes v noci došlo k útoku na terénní kancelář Člověka v tísni v severním Afghánistánu, v oblasti Zare. Během útoku bylo zavražděno devět našich afghánských spolupracovníků. Vyjadřujeme tímto hlubokou soustrast rodinám svých kolegů a úctu k jejich práci a odsuzujeme tento bezprecedentní brutální útok," uvedla organizace na svém webu.

Pánek České televizi řekl, že o pozůstalé se Člověk v tísni postará.

"Mezi zabitými je sedm humanitárních pracovníků, šest mužů a jedna žena, jakož i dva jejich strážci," řekl agentuře AFP zástupce policejního náčelníka provincie Balch, kde se incident odehrál. Z útoku spáchaného v jedné z nejklidnějších oblastí země přitom obvinil bojovníky radikálního hnutí Taliban.

Ti zaútočili na obydlí, kde byli ubytováni zaměstnanci Člověka v tísni. "Bohužel, o uplynulé noci neznámí ozbrojenci zaútočili na naši rezidenci a zabili devět našich zaměstnanců," potvrdil AFP představitel organizace pod podmínkou anonymity.

Zprávu o útoku potvrdil také mluvčí místního guvernéra. Útok se podle něj odehrál okolo půlnoci místního času.

Člověk v tísni

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.