23. srpna 2019 (pátek)

Devět spolupracovníků Člověka v tísni v Afghánistánu bylo zavražděno

2.6.2015 10:34
Ilustrační FOTO: Člověk v tísni

Devět afghánských zaměstnanců české organizace Člověk v tísni bylo zabito v noci na dnešek při útoku spáchaném ozbrojenci na severu Afghánistánu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní představitele a zprávu ČTK potvrdil i ředitel organizace Šimon Pánek. Organizace oznámila, že okamžitě pozastavuje práci ve všech oblastech v Afghánistánu a podniká potřebné kroky k posílení bezpečnosti svých pracovníků v zemi.

Pánek uvedl, že zaměstnanci Člověka v tísni nebudou chodit do terénu a kanceláří. Na místě neštěstí probíhá vyšetřování, totožnost útočníků není známa, ale podle dostupných informací nepocházeli z dané oblasti, ve které Člověk v tísni působí 13 let.

¨"Dnes v noci došlo k útoku na terénní kancelář Člověka v tísni v severním Afghánistánu, v oblasti Zare. Během útoku bylo zavražděno devět našich afghánských spolupracovníků. Vyjadřujeme tímto hlubokou soustrast rodinám svých kolegů a úctu k jejich práci a odsuzujeme tento bezprecedentní brutální útok," uvedla organizace na svém webu.

Pánek České televizi řekl, že o pozůstalé se Člověk v tísni postará.

"Mezi zabitými je sedm humanitárních pracovníků, šest mužů a jedna žena, jakož i dva jejich strážci," řekl agentuře AFP zástupce policejního náčelníka provincie Balch, kde se incident odehrál. Z útoku spáchaného v jedné z nejklidnějších oblastí země přitom obvinil bojovníky radikálního hnutí Taliban.

Ti zaútočili na obydlí, kde byli ubytováni zaměstnanci Člověka v tísni. "Bohužel, o uplynulé noci neznámí ozbrojenci zaútočili na naši rezidenci a zabili devět našich zaměstnanců," potvrdil AFP představitel organizace pod podmínkou anonymity.

Zprávu o útoku potvrdil také mluvčí místního guvernéra. Útok se podle něj odehrál okolo půlnoci místního času.

Člověk v tísni

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.