18. června 2019 (úterý)

Devět spolupracovníků Člověka v tísni v Afghánistánu bylo zavražděno

2.6.2015 10:34
Ilustrační FOTO: Člověk v tísni

Devět afghánských zaměstnanců české organizace Člověk v tísni bylo zabito v noci na dnešek při útoku spáchaném ozbrojenci na severu Afghánistánu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní představitele a zprávu ČTK potvrdil i ředitel organizace Šimon Pánek. Organizace oznámila, že okamžitě pozastavuje práci ve všech oblastech v Afghánistánu a podniká potřebné kroky k posílení bezpečnosti svých pracovníků v zemi.

Pánek uvedl, že zaměstnanci Člověka v tísni nebudou chodit do terénu a kanceláří. Na místě neštěstí probíhá vyšetřování, totožnost útočníků není známa, ale podle dostupných informací nepocházeli z dané oblasti, ve které Člověk v tísni působí 13 let.

¨"Dnes v noci došlo k útoku na terénní kancelář Člověka v tísni v severním Afghánistánu, v oblasti Zare. Během útoku bylo zavražděno devět našich afghánských spolupracovníků. Vyjadřujeme tímto hlubokou soustrast rodinám svých kolegů a úctu k jejich práci a odsuzujeme tento bezprecedentní brutální útok," uvedla organizace na svém webu.

Pánek České televizi řekl, že o pozůstalé se Člověk v tísni postará.

"Mezi zabitými je sedm humanitárních pracovníků, šest mužů a jedna žena, jakož i dva jejich strážci," řekl agentuře AFP zástupce policejního náčelníka provincie Balch, kde se incident odehrál. Z útoku spáchaného v jedné z nejklidnějších oblastí země přitom obvinil bojovníky radikálního hnutí Taliban.

Ti zaútočili na obydlí, kde byli ubytováni zaměstnanci Člověka v tísni. "Bohužel, o uplynulé noci neznámí ozbrojenci zaútočili na naši rezidenci a zabili devět našich zaměstnanců," potvrdil AFP představitel organizace pod podmínkou anonymity.

Zprávu o útoku potvrdil také mluvčí místního guvernéra. Útok se podle něj odehrál okolo půlnoci místního času.

Člověk v tísni

Setkání romských studentů Baruvas v Týnci nad Sázavou (květen 2019) (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

videoROMEA spustila kampaň na podporu romských studentů. Zapojit se můžete i vy!

11.6.2019 11:45
ROMEA spustila další fundrasingovou kampaň na podporu romských studentů středních a vyšších odborných škol, tentokrát s názvem Společně to dokážeme. Pětiletý projekt Romský stipendijní program pro studenty SŠ a VOŠ odstartovala ROMEA v ropce 2016. Za tu doby podpořila stipendiem 198 studentů středních a vyšších odborných škol, umožnila studentům zúčastnit se 283 vzdělávacích kurzů, doučování nebo školních exkurzí a uspořádala 9 studentských setkání BARUVAS pro 215 studentů.

Památník v Lidicích. (FOTO: Wikipedia.org)

Před 77 lety vypálili nacisté Lidice. V sobotu proběhne v památníku pietní akt

10.6.2019 15:56
V sobotu 15. června od 10:00 proběhne v Památníku Lidice Pietní vzpomínka k 77. výročí vyhlazení obce Lidice a osady Ležáky. V Ležácích se vzpomínková akce uskuteční v neděli 23. června.

--ilustrační foto--

Několik bitek v Kojetíně, medializuje se pouze ta "romská", starosta píše o "cikánském zlořádu"

10.6.2019 14:37
Na Masarykově náměstí v Kojetíně došlo v pátek 7.června večer k hromadné rvačce dvou skupin lidí. Podle starosty obce Leoše Ptáčka šlo o místní Romy. Zraněni byli dva lidé, došlo k poškození automobilu a střelbě z plynové pistole. Případ policisté vyšetřují jako trestné činy výtržnictví, poškození cizí věci a pokus těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.