27. května 2020 (středa)
svátek má Valdemar

Divadlo Archa připravuje inscenaci Země zaslíbená. Zahrají si v ní Romové, uprchlíci i obyvatelé Kostelce nad Orlicí

Praha, 12.6.2013 14:21, (ROMEA)
Umělecký tým Divadla Archa v čele s režisérkou Janou Svobodovou připravuje v Kostelci nad Orlicí autorskou inscenaci Země zaslíbená, která zapojuje do tvůrčího procesu obyvatele města. (FOTO: http://www.archatheatre.cz)

Umělecký tým Divadla Archa v čele s režisérkou Janou Svobodovou připravuje v Kostelci nad Orlicí autorskou inscenaci Země zaslíbená, která zapojuje do tvůrčího procesu obyvatele města. Na scéně se vedle profesionálních umělců setkají představitelé jednotlivých místních společenství – českých starousedlíků, romské komunity a žadatelů o azyl z uprchlického tábora.

Kostelec nad Orlicí, malé město na východě Čech, si tvůrci inscenace nevybrali náhodou. Toto město můžeme vnímat jako křižovatku, na které se setkávají lidé různých národností, náboženství a kultur. Kromě místních starousedlíků tu žije početná romská komunita a také lidé v uprchlickém táboře, kteří zde i několik let čekají na azyl. „Tyto tři skupiny lidí spolu ale nepříliš komunikují.

Proto jsme pocítili touhu umožnit, aby se tato společenství setkala, a rozhodli jsme se to udělat našimi divadelními prostředky,“ vysvětluje režisérka Jana Svobodová. Říkáte si, co může spojovat českou holčičku a íránského emigranta? Jak moc se liší sny romské babičky a mladé uprchlice? A zda je Česká republika pro Bělorusa Zemí zaslíbenou?

Tvůrčí tým Divadla Archa po několik měsíců shromažďoval a zaznamenával životní příběhy, zážitky, touhy i obavy místních obyvatel. „Naše práce začíná vždy stejně: nabídneme obyvatelům města, ve kterém právě pracujeme, svůj vlastní příběh, své téma, svoji osobní zkušenost. Lidé, kteří se s námi chtějí bavit, nám na oplátku vypráví své vlastní příběhy.

Zajímá nás naše společná zkušenost, tu pak sdělujeme divákům…“ říká režisérka Jana Svobodová. Příběhy nesourodých skupin obyvatel města se začaly skrze konkrétní místa, společné zážitky, stejné názory, ale i kontrasty a konflikty propojovat a položily základy scénáře. Výsledná podoba inscenace vzniká formou kolektivní tvorby. Každý z tvůrců přitom vychází z jiných, sobě vlastních výrazových prostředků - mluveného slova, kresby, hudby, videa - které dohromady na scéně zpřítomňují různá místa města.

Do nich budou kromě zkušených divadelníků se svými příběhy vstupovat i zástupci jednotlivých místních komunit. Na scéně vystoupí také kapela a pěvecký sbor dětí ze ZŠ Gutha-Jarkovského. Pro režisérku Janu Svobodovou není práce na inscenaci Země zaslíbená první svého druhu. Divadelním zpracováním témat soužití různých kultur se soustavně zabývá už od roku 2005, kdy vznikl první projekt v utečeneckém táboře Bělá pod Bezdězem.

Jak ale sama říká, inscenace Země zaslíbená jde ještě o krok dál, protože se nezabývá jen problémem vztahu cizinců vůči většinové společnosti, ale soužitím různých společenství obecně. Proto byli tentokrát k tvorbě přizváni nejen lidé z uprchlického tábora, ale i místní Romové a starousedlíci. Inscenace, která vznikala po dobu jednoho roku formou dílen v uprchlickém táboře, na náměstí v Kostelci nad Orlicí a v místní škole, je součástí evropského projektu Karaoke Europe, do kterého jsou kromě Divadla Archa zapojeni ještě 5eKwartier (Holandsko), Stanica Žilina-Záriečie (Slovensko) a PanoDrama (Maďarsko). Inscenace vznikala za podpory ZŠ Gutha-Jarkovského Kostelec nad Orlicí, města Kostelce nad Orlicí a SUZ MV ČR. Zvláštní poděkování patří panu Lubošovi Lerchovi, panu Jiřímu Němcovi, paní Soně Luňáčkové a paní Janě Novákové.

Scénář a koncepce: Jana Svobodová, Philipp Schenker a Ondřej Hrab Dramaturgická spolupráce: Lonneke van Heugten Tvůrčí tým: Jana Svobodová, Philipp Schenker, Jan Burian, Jaroslav Hrdlička, Michael Romanyschyn, Jing Lu, Petra Čechová, paní Halušková, Hanička Charvátová, Hanna Sharypa, Yauhen Sumouski a mnoho dalších. Sborové zpěvy nastudoval: Ted van Leeuwen Sbor: děti ze ZŠ Gutha-Jarkovského, děti z družinky paní Haluškové Kapela: hudebníci kapely Allstar Refjúdží Band a místní hudebníci.

VIDEO

divadlo Archa, Domácí, Kultura, Soužití, Menšiny

Starostka obce Veltěže Věra Posledníková a vyhořelý dům rodiny Přibylových (FOTO: ROMEA TV)

videoVIDEO: Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku jako pomoc romské rodině, které vyhořela v pátek část domu

19.5.2020 15:02
Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku jako pomoc pro romskou rodinu, které vyhořela v pátek 15. 5. 2020 velká část domu. Obec na sbírkový účet vloží počáteční vklad 5 tisíc korun. Uvedla to v rozhovoru pro romskou internetovou televizi ROMEA TV starostka obce Věra Posledníková.

Jan Cina

Herec Jan Cina kvůli romskému příjmení narazil při hledání bydlení. „Byl to šok,” říká

19.5.2020 13:25
Jan Cina je dvaatřicetiletý populární český herec. Jeho otec je Rom, rodina z části pochází z východního Slovenska. Přestože on sám říká, že se svým romstvím nikdy neměl problém - zejména proto, že to na něm není na první pohled poznat - setkal se nedávno s tím, čemu v Česku čelí řada Romů. Při hledání bydlení se ho totiž realitní makléř na základě jeho příjmení zeptal, zda není Rom a dodal, že by s tím mohli mít majitelé problém.

Obyvatelé ubytovny v ulici Klíšská. (FOTO: ROMEA TV)

Romská rodina z ústecké ubytovny uspěla u Nejvyššího správního soudu, spor se po dvou letech vrací před krajský soud

19.5.2020 11:15
Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem, na který se v létě 2018 obrátila jedna z romských rodin vystěhovaných z ústecké ubytovny, která byla uzavřena po vyhlášení tzv. "bezdoplatkové zóny" na území města Ústí nad Labem. Žalobou namířenou proti městu rodina namítala, že došlo k nezákonnému zásahu do jejich práv, a rovněž požádala soud o zrušení opatření, kterým byla "bezdoplatková zóna" vyhlášena. Krajský soud žalobu odmítl, Nejvyšší správní soud nyní rozhodl, že to bylo nezákonné.

www.iROZHLAS.cz