27. května 2020 (středa)
svátek má Valdemar

V Praze proběhne protest proti kriminalizaci bezdomovců v Maďarsku

Praha, 10.10.2013 11:30, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Na dnešní den plánují hapening lidé bez domova společně se zástupci  neziskových organizací a vyjádří tak podporu maďarským lidem  bez domova v rámci Happeningu "Nechte nás vyspat". Reagují tím  hlavvně na vzrůstající kriminalizaci osob, které se kvůli ztrátě domova ocitají v tísni napříč Evropou. Happening symbolicky proběhne v mezinárodní den bezdomovectví, který spadá na 10. října. Tiskovou zprávu  zveřejňuje server Romea.cz v plném znění.

Lidé bez domova a jejich přátelé si ustelou před Maďarskou ambasádou

Lidé bez domova, sympatizanti a zástupci neziskových organizací vyjádří podporu maďarským lidem bez domova v rámci happeningu: Nechte nás vyspat! Reagují tak na vzrůstající kriminalizaci osob, které se kvůli ztrátě domova ocitají v tísni napříč Evropou. Happening symbolicky proběhne v mezinárodní den bezdomovectví, který spadá na 10. října.

Happening začne na Letné „u kyvadla“ ve 14.30 hodin. Poté bude následovat průvod směrem k Maďarskému velvyslanectví, kde akce vyvrcholí improvizovanou noclehárnou. Aktivisté a lidé bez domova si zde ustelou na protest proti maďarskému „zákazu spát na ulici“. K protestu se kromě samotných lidí bez domova připojí také členové organizací,Jako doma, Dům Agápe, Pragulic a Alternativa Zdola, všechny se zabývají problematikou bezdomovectví.

Akce reaguje zejména na fakt, že maďarský parlament přijal v předminulém týdnu zákon, který zakazuje pobyt osob bez přístřeší ve vytipovaných veřejných místech Budapešti. Zákaz se dále vztahuje na všechna místa v Maďarsku, které spadají do světového kulturního dědictví UNESCO, a do dalších zón, které mohou určit orgány místních samospráv.

Ti, kteří poruší zákaz, budou vystaveni pokutám, trestům veřejně prospěšných prací anebo vězení při opakovaném porušení. Tvrdé postihy jsou stanoveny také za budování přístřešků, které si lidé bez domova stavějí v lesích.

„Na životě bez domova je nejhorší ta únava, nejhorší je, že se nemůžete vyspat, musíte hlídat věci, aby vás nikdo neokradl, pořád vás někdo vyhazuje a posunuje o pár metrů dál,“ vyjádřila svojí zkušenost s pobytem na ulici paní Dana.

Podle jejích slov budou nyní lidé v Maďarsku terčem hlubšího pronásledování ze strany policie i veřejnosti, a to se svolením zákona. „Lidé se stanou terčem, jen protože jsou chudí, a nemají kam jít,“ dodala.
Jak aktivisté, tak lidé bez domova se shodují, že zákaz pobytu na vybraných místech odporuje lidským právům. „Chudoba není zločin, a penalizace ani tresty bezdomovectví rozhodně neřeší. Je šokující, když jakákoli vláda takto tvrdě postupuje vůči svým nejzranitelnějším občanům a veřejně tak schvaluje atmosféru netolerance s chudými lidmi, která se šíří napříč Evropou,“ uvedla Vlasta Stulíková z organizace Jako doma. Problém se totiž zdaleka netýká jen Maďarska, ale celé Evropy.

V ČR byl například v roce 2010 představen plán na zbudování „koncentračního tábora“ pro bezdomovce — jak symbolicky — vedle Malešické spalovny. V současné době se pro změnu mluví o vyhnání bezdomovců z MHD.

Represivní postupy proti lidem bez domova jsou však paradoxně dražší, než účinná pomoc s bydlením.   „Náklady na jednoho vězně v ČR činí 27 342 Kč měsíčně. V Maďarsku to bude obdobná částka. Víme, že mnohem levněji se dá pořídit normální bydlení, bez mříží a ochranky,“ poukazuje na plýtvání veřejnými prostředky Tomáš Vokoun z organizace Alternativa Zdola.

„Pokusy o vyhnání lidí bez domova z veřejného prostoru nemohou být úspěšné. Zdržují se logicky na místech, kde mohou uspokojit své základní životní potřeby. Jediný funkční způsob, jak je ‘vyhnat’, je poskytnout jim trvalé přístřeší. Proto je důležité schválit kvalitní zákon o sociálním bydlení,“ nabízí shodně řešení problému členové zmíněných organizací.

čon, Tisková zpráva

Hapenning, Bezdomovci, Maďarsko, Bydlení

Starostka obce Veltěže Věra Posledníková a vyhořelý dům rodiny Přibylových (FOTO: ROMEA TV)

videoVIDEO: Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku jako pomoc romské rodině, které vyhořela v pátek část domu

19.5.2020 15:02
Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku jako pomoc pro romskou rodinu, které vyhořela v pátek 15. 5. 2020 velká část domu. Obec na sbírkový účet vloží počáteční vklad 5 tisíc korun. Uvedla to v rozhovoru pro romskou internetovou televizi ROMEA TV starostka obce Věra Posledníková.

Jan Cina

Herec Jan Cina kvůli romskému příjmení narazil při hledání bydlení. „Byl to šok,” říká

19.5.2020 13:25
Jan Cina je dvaatřicetiletý populární český herec. Jeho otec je Rom, rodina z části pochází z východního Slovenska. Přestože on sám říká, že se svým romstvím nikdy neměl problém - zejména proto, že to na něm není na první pohled poznat - setkal se nedávno s tím, čemu v Česku čelí řada Romů. Při hledání bydlení se ho totiž realitní makléř na základě jeho příjmení zeptal, zda není Rom a dodal, že by s tím mohli mít majitelé problém.

Obyvatelé ubytovny v ulici Klíšská. (FOTO: ROMEA TV)

Romská rodina z ústecké ubytovny uspěla u Nejvyššího správního soudu, spor se po dvou letech vrací před krajský soud

19.5.2020 11:15
Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem, na který se v létě 2018 obrátila jedna z romských rodin vystěhovaných z ústecké ubytovny, která byla uzavřena po vyhlášení tzv. "bezdoplatkové zóny" na území města Ústí nad Labem. Žalobou namířenou proti městu rodina namítala, že došlo k nezákonnému zásahu do jejich práv, a rovněž požádala soud o zrušení opatření, kterým byla "bezdoplatková zóna" vyhlášena. Krajský soud žalobu odmítl, Nejvyšší správní soud nyní rozhodl, že to bylo nezákonné.

www.iROZHLAS.cz