27. října 2020 (úterý)
svátek má Šarlota / Zoe

Do stipendijního programu organizace ROMEA se budou letos moci přihlásit i romští vysokoškoláci

1.6.2020 17:53
Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Organizace ROMEA přichází s rozšířením svého stipendijního programu. Od školního roku 2020/2021 se budou moci do stipendijního programu, vedle romských středoškoláků, přihlásit také vysokoškolští studenti. Ti budou moci žádost o stipendium zasílat bez ohledu na věk, stupeň vysokoškolského studia nebo formy studia. V následujícím akademickém roce podpoří organizace ROMEA až 30 vysokoškolských studentů. Přihlášky budou realizátoři programu přijímat od 22. června do 17. července 2020.

ROMEA svůj vlastní stipendijní program pro vysokoškoláky spouští poté, co do roku 2019 v České republice administrovala stipendia pro VŠ studenty od Romského vzdělávacího fondu z Budapešti.

"Jsme velmi rádi, že se nám podařilo sehnat prostředky pro podporu romských vysokoškoláků. Studium na vysoké škole je samozřejmě pro mnohé studenty finančně náročné. Ať už se jedná o učebnice, skripta, speciální pomůcky, hrazení koleje nebo dojíždění do školy. Jsme tedy velmi rádi, že můžeme třicítce studentů jejich cestě za vzděláním aspoň trochu ulehčit," říká Jitka Votavová, manažerka stipendijního programu organizace ROMEA.

Vybraní vysokoškolští studenti získají roční stipendium ve výši 25 000 Kč, středoškoláci získají po absolvování výběrového procesu 14 000 Kč. "Kromě samotného stipendia mohou studenti čerpat i 13 000 Kč, které jsou určeny na doučování, jazykové kurzy nebo na studijní exkurze," říká Štefan Balog, koordinátor vzdělávacích aktivit organizace ROMEA, a dodává, že stipendium mohou studenti využít částečně na úhradu školného na soukromé vysoké škole.

Kromě vysokoškolských stipendií uděluje od roku 2016 organizace ROMEA tradičně také stipendia romským středoškolákům a studentům vyšších odborných škol. V rámci stipendijního programu probíhají zároveň motivační semináře pro romské žáky základních škol ve vyloučených lokalitách, které je mají motivovat ke studiu na střední škole.

"Jsme přesvědčeni že je skutečně důležité podporovat a motivovat ke studiu romské studenty na všech úrovních vzdělávacího systému. Uvědomujeme si, že v České Republice stále dochází ve školství k nerovnému přístupu k romským žákům. Prostřednictvím podpory ve vzdělání ale pomáháme studentům získat nástroje, jak se proti tomuto přístupu bránit a jak dosáhnout svých profesních snů," dodává Jitka Votavová.

Více informací o stipendijním programu organizace ROMEA naleznete na www.romskastipendia.cz.

Stipendijní program organizace ROMEA usiluje od roku 2016 o podporu romských studentů v jejich cestě za vzděláním. To z dlouhodobého hlediska znamená zvyšování společenské, politické a ekonomické síly Romů jakožto jednotlivců i jako představitelů romských komunit. ROMEA se tím snaží o zvyšování důvěry mladých romských osobností ve vlastní schopnosti a o zapojení Romů do rozhodovacích procesů, díky kterým bude možné dosáhnout změny společenských a strukturálních nerovností.

Podpořit romské studenty prostřednictvím kampaně DÍKY VÁM mohou zájemci na www.romskastipendia.cz/darujte

Stipendia

Jozef Kmeťo

videoNa onemocnění COVID-19 zemřel romský bloger Jozef Kmeťo. Těsně před smrtí natočil video, kde před nemocí varuje a vyzývá k nošení roušek

26.10.2020 14:24
Dnes odpoledne podlehl nemoci COVID-19 bloger Jozef Kmeťo. Informaci serveru Romea.cz potvrdila jeho manželka. Kmeťo těsně před smrtí natočil video, kde všechny varuje před zlehčováním nemoci a vyzývá je k nošení roušek.

Richard Adam, Jitka Votavová, Terezie Ondičová, Nikola Kokyová, Michael Miko

videoMladé osobnosti: Držte se, nevěřte všemu, co čtete, a chraňte své rodiny

26.10.2020 12:10
Známé osobnosti z romského a proromského prostředí vyzvaly prostřednictvím ROMEA TV k dodržování protiepidemických opatření. Vyzývají Romy, aby nosili roušky na nutných místech, nescházeli se a nezlehčovali situaci šířením dezinformačních zpráv na sociálních sítích.

David Tišer a papež František (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec, Pixabay, koláž Romea.cz)

Papež podpořil registrovaná partnerství homosexuálů. Je to pozitivní krok ke změně, okomentoval vyjádření David Tišer

23.10.2020 12:06
Papež František poprvé veřejně podpořil zákony, které umožňují homosexuálům vstoupit do registrovaného partnerství. Papež to uvedl v biografickém dokumentárním filmu Francesco rusko-amerického režiséra Jevgenije Afinejevského, který byl dnes představen na filmovém festivalu v Římě. Je to vůbec poprvé, co se hlava katolické církve vyjádřila ve prospěch civilních sňatků pro homosexuály. Vatikán na vyjádření papeže ve filmu zatím nereagoval. Jako pozitivní krok vyjádření papeže označil David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART.