18. února 2020 (úterý)
svátek má Gizela

Dobrovolníci ve Slaném už rok pomáhají školákům

Slaný, 31.3.2016 11:26, (ROMEA)
Doučování dětí (Zdroj: tosara)

Slánským sociálně znevýhodněným dětem, které mají ztížený přístup ke vzdělání, nabízí už rok nezisková organizace Tosara službu doučování. V programu Vzdělávací klub Kereka tu neziskovce pomáhá i pět dobrovolníků.

Ve skupinovém kroužku nebo individuálně v domácnostech pravidelně připravují děti na vyučování, aby úspěšně prošly vzdělávacím systémem. Doučování je určené pro žáky prvního stupně, který bývá pro děti ze socio-ekonomicky slabšího prostředí ve škole nejobtížnější. Často totiž do školy nastupují bez předškolní přípravy a těžko pak dohánějí chybějící dovednosti.

Nejprve organizace rozeběhla doučovací kroužek, kde děti jednou týdně dělají domácí úkoly a při různých aktivitách trénují to, co jim zrovna ve škole nejde. Později se program, opět za pomoci místních dobrovolníků, rozšířil ještě o individuální doučování v rodinách, kde může být práce s dítětem intenzivnější.

„Jsme moc rádi, že se našli lidi přímo ze Slaného, kteří mají motivaci sociálně slabším s učením pomáhat. Věřím, že i pro lektory samotné je doučování v něčem přínosné“, komentuje zapojení dobrovolníků koordinátorka programu Marie Palečková.

„Já sama si z doučování odnáším nové zkušenosti, které využiji v další pedagogické práci. Znovu jsem se například naučila mít od dětí jen reálná očekávání“, popisuje své dojmy dobrovolnice Helena, která v projektu půl roku doučovala 8 letého Karlíka.

„Efekt docházení do rodiny vidím v tom, že učení zajímá všechny přítomné děti. Ty nejmenší vzrušuje už ve věku do 3 let, kdy je pro vývoj zásadní, přijde jim přitažlivé a staršímu bratrovi to závidí. Někdy mám dojem, že je to možná největší přínos Tosary – příklad a šance,“ dodává Helena.

Organizace v současné době stále nabírá nové dobrovolníky. Hlásit se mohou zájemci, kteří splňují věk nad 18 let a bezúhonnost, výhodou je i bydliště na Slánsku.

Vzdělávací klub Kereka však nenabízí jen doučování. Děti, které nemají možnost docházet do běžné mateřské školy, tu mohou dnes už třikrát týdně navštěvovat předškolní kroužek, který ve Slaném organizace realizuje čtvrtým rokem.

Organizace Tosara poskytuje od roku 2005 volnočasové a vzdělávací aktivity pro děti a mládež ze sociálně vyloučeného prostředí, v současné době především v lokalitách Slaný a Ralsko.

brf, Tosara

Doučování, Neziskový sektor, Vzdělávání, Romské děti , Slaný, vyloučená lokalita, Podpora

Tomáš Kaluja. Foto z videa o projektu Vnímaví pre zraniteľných

ČRo: Neřeším, jestli jsem Rom, Maďar nebo Slovák. Jsem obyčejný člověk, říká tanečník Tomáš Kaluja

7.2.2020 10:56
Tomáš Kaluja je maturantem Střední zdravotnické školy v Rožňave. Pochází z romské křesťanské rodiny z Veľkých Kapušan. Už od dětství je jeho největším koníčkem tanec. Soutěžně se mu věnuje doma na Slovensku, ale i v zahraničí. Mimo to patří mezi romské dobrovolníky, kteří pomáhají budovat romskou identitu u romských dětí, které jsou vychovávány v neromských náhradních rodinách.

(Zdroj: Archiv TV NOVA)

Módní návrhář Pavel Berky postoupil mezi TOP 16 v soutěži MasterChef Česko

7.2.2020 0:35
Úspěšný módní návrhář Pavel Berky zkusil své štěstí v soutěži MasterChef Česko. Kachní prso s bramborem a takzvané “griláše” s kachní paštikou

Vepřín v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku (FOTO: Muzeum romské kultury)

Demolice vepřína v Letech by měla začít v červnu a skončit letos

6.2.2020 15:35
V Letech na Písecku by letos v červnu mohla začít demolice vepřína, na jehož místě stával za války koncentrační tábor pro Romy. ČTK to dnes řekla Lucie Horáková, mluvčí Muzea romské kultury, které v místě vybuduje památník romského holokaustu.