9. srpna 2020 (neděle)
svátek má Roman

Dobrovolníci ve Slaném už rok pomáhají školákům

Slaný, 31.3.2016 11:26, (ROMEA)
Doučování dětí (Zdroj: tosara)

Slánským sociálně znevýhodněným dětem, které mají ztížený přístup ke vzdělání, nabízí už rok nezisková organizace Tosara službu doučování. V programu Vzdělávací klub Kereka tu neziskovce pomáhá i pět dobrovolníků.

Ve skupinovém kroužku nebo individuálně v domácnostech pravidelně připravují děti na vyučování, aby úspěšně prošly vzdělávacím systémem. Doučování je určené pro žáky prvního stupně, který bývá pro děti ze socio-ekonomicky slabšího prostředí ve škole nejobtížnější. Často totiž do školy nastupují bez předškolní přípravy a těžko pak dohánějí chybějící dovednosti.

Nejprve organizace rozeběhla doučovací kroužek, kde děti jednou týdně dělají domácí úkoly a při různých aktivitách trénují to, co jim zrovna ve škole nejde. Později se program, opět za pomoci místních dobrovolníků, rozšířil ještě o individuální doučování v rodinách, kde může být práce s dítětem intenzivnější.

„Jsme moc rádi, že se našli lidi přímo ze Slaného, kteří mají motivaci sociálně slabším s učením pomáhat. Věřím, že i pro lektory samotné je doučování v něčem přínosné“, komentuje zapojení dobrovolníků koordinátorka programu Marie Palečková.

„Já sama si z doučování odnáším nové zkušenosti, které využiji v další pedagogické práci. Znovu jsem se například naučila mít od dětí jen reálná očekávání“, popisuje své dojmy dobrovolnice Helena, která v projektu půl roku doučovala 8 letého Karlíka.

„Efekt docházení do rodiny vidím v tom, že učení zajímá všechny přítomné děti. Ty nejmenší vzrušuje už ve věku do 3 let, kdy je pro vývoj zásadní, přijde jim přitažlivé a staršímu bratrovi to závidí. Někdy mám dojem, že je to možná největší přínos Tosary – příklad a šance,“ dodává Helena.

Organizace v současné době stále nabírá nové dobrovolníky. Hlásit se mohou zájemci, kteří splňují věk nad 18 let a bezúhonnost, výhodou je i bydliště na Slánsku.

Vzdělávací klub Kereka však nenabízí jen doučování. Děti, které nemají možnost docházet do běžné mateřské školy, tu mohou dnes už třikrát týdně navštěvovat předškolní kroužek, který ve Slaném organizace realizuje čtvrtým rokem.

Organizace Tosara poskytuje od roku 2005 volnočasové a vzdělávací aktivity pro děti a mládež ze sociálně vyloučeného prostředí, v současné době především v lokalitách Slaný a Ralsko.

brf, Tosara

Doučování, Neziskový sektor, Vzdělávání, Romské děti , Slaný, vyloučená lokalita, Podpora

Filip Grznár (zdroj: repro YouTube)

Grznár schvaloval zastřelení Roma a dalším Romům vyhrožoval vyvražděním. U soudu tvrdí, že šlo o nadsázku

4.8.2020 21:09
U okresního soudu v Chomutově začalo hlavní líčení v případu kulturisty Filipa Grznára, který schvaloval zastřelení mladého Roma v Chomutově a dalším Romům vyhrožoval vyvražděním. Je obviněný z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a ze schvalování trestného činu, za což mu hrozí až rok za mřížemi. Informuje o tom server iDNES.cz.

Josef Serinek (FOTO: Post Bellum)

AUDIO: Česká cikánská rapsodie. Vzpomínky proslulého „Černého partyzána“ Josefa Serinka čte herec Hynek Čermák

3.8.2020 12:10
Český rozhlas Vltava začíná vysílat čtení na pokračování vzpomínek proslulého "Černého partyzána" Josefa Serinka, jemuž se podařilo uprchnout z koncentračního tábora v Letech a zapojit se do oboje proti nacistům, kteří povraždili jeho rodinu. Premiéru každého dílu v podání herce Hynka Čermáka můžete poslouchat každý všední den v 11:30 na Vltavě a po odvysílání ještě po dobu dvou týdnů on-line.

videoZÁZNAM: "Leperiben: My nezapomínáme." Organizace Ara Art i letos pořádala pietní akci k připomínce obětí romského holocaustu

29.7.2020 11:58
V neděli 2. srpna od 18.30 se na pražském náměstí Míru uskutečnila 2. ročník pietní akce k připomínce obětí romského holocaustu, s názvem "Leperiben: My nezapomínáme".