18. ledna 2017 (středa)
svátek má Vladislav
romano vodi - předplatné

EDUin: České republice hrozí mezinárodní ostuda za udržování nerovného přístupu ke vzdělávání

ČR, 20.11.2014 12:55, (ROMEA)
Ilustrační FOTO: Agentura pro sociální začleňování

Školský výbor Poslanecké sněmovny dnes projednává pozměňovací návrh §16 novely školského zákona. Odborníci upozorňují na trvající snahu zachovat nejednoznačnost formulace, podle které má být posuzováno, jaké formy podpory se oslabeným dětem dostane. Vágní formulace umožňuje přizpůsobit doporučení názoru posuzovatele, přičemž poradenská zařízení spadající pod základní školy praktické se tím dostávají do střetu zájmů. Nutnost jednoznačného přístupu v podpoře dětí se speciálními vzdělávacími potřebami zvyšuje i tlak Evropské komise, která na konci září vyzvala Českou republiku, aby do dvou měsíců předložila důkazy, jaké kroky podniká k potlačení rozsáhlé diskriminace romských dětí ve vzdělávání.

Pozměňovací návrh zavádí podle Stanoviska České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) termín, který školská legislativa nezná a nedefinuje: „oslabení kognitivních schopností“.

Znění § 16a odst. 5:

V čl. I v dosavadním bodu 7 se v § 16a odst. 5 věta druhá nahrazuje větou „Při posuzování případného oslabení kognitivních schopností dítěte nebo žáka používá školské poradenské zařízení v souladu s větou první postupy a nástroje, které za účelem objektivního zjištění stavu dítěte nebo žáka hodnotí tyto schopnosti v souvislostech jeho adaptability, vývoje a sociálního a kulturního prostředí.“. (zvýrazněno pro potřeby tiskové zprávy)

Do novely se tato formulace dostala minulý týden po jednání dvou podvýborů pro školství. V diskusi zazněly hlasy na obhajobu selekce systému a podporu základních škol praktických.

Odborníci navrhují toto ustanovení z novely vyjmout.

Tomáš Habart, program Varianty, Člověk v tísni, řekl: „Vzdělávání dětí nemůže být rámováno tak nejasnými kategoriemi, jako je „oslabení kognitivních schopností.“ Naopak, každý žák má obdržet cílenou podporu dle svých potřeb. A to včetně „podprůměrných“ a „pomalejších“ žáků vzdělávaných dnes v běžných školách, kterým by předkládaný návrh nebezpečně otevřel dveře do škol určených pro žáky s mentálním postižením. A to je zcela proti smyslu jinak vítané novely školského zákona.“

Klára Laurenčíková Šimáčková, ČOSIV, řekla: „Navržené ustanovení jinak celkově pozitivně přijímané novely školského zákona v oblasti podpory dětí se speciálními vzdělávacími potřebami umožňuje interpretaci, která může vést k opětovnému zařazování dětí bez mentální retardace (s IQ vyšším než 69) do škol a vzdělávacích programů pro žáky s mentálním postižením. Za tento postup  byla Česká republika odsouzena Evropským soudem pro lidská práva a je vysoké riziko, že přijetí této právní úpravy vyvolá nové právní kroky proti České republice a značně znevýhodní postavení ČR v procesu infringementu, který byl ze strany Evropské komise v nedávné době zahájen.“

Jaroslava Zemková, předsedkyně České psychopedické společnosti a zástupce vedoucí katedry speciální pedagogiky PedF UK Praha, řekla: „Text není jednoznačný, umožňuje řadu výkladů. Uživatel si může vyložit jednotlivé paragrafy různě. Domnívám se, že tato skutečnost může činit v praxi značné potíže.“

Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUin, řekl: „Tady nejde o detaily a slovíčka, ale o zásadní spor. Zastánci zachování praktických škol v jejich stávající podobě hledají formulaci v zákoně, která jim umožní ve spolupráci s některými pedagogicko-psychologickými poradnami nadále posílat do těchto škol i děti bez mentálního hendikepu. Což je něco, co je po léta největší ostudou našeho vzdělávacího systému.“

EDUin

Vzdělávání, školství, Inkluzivní vzdělávání

Peter Pollák a Igor Matovič na tiskové konferenci k představení návrhu romských hlídek ve vlacích na Slovensku. (FOTO: Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti)

Místo Kotlebovců by ve vlacích na Slovensku mohli hlídkovat Romové

17.1.2017 12:55
Hlídky krajně pravicové Lidové strany (LSNS) Mariana Kotleby ve vlacích na Slovensku pokračují i poté, co je slovenský parlament zakázal. Podle poslance Igora Matoviče z opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti by pořádek ve vlacích vyřešily hlídky romské.

Jožka Miker. (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Jozef Miker: Štve mě, když Romy proti migrantům verbují příznivci Dělnické strany

16.1.2017 16:35
Aktivista a dobrovolník Jozef Miker dnes poskytl serveru Romea.cz rozhovor, ve kterém vysvětlil, proč se zapojil do podpory akce Pochod pro Aleppo, která se snaží upozornit na válečný konflikt v Sýrii a problematiku přijímaní uprchlíků na evropském kontinentě. "Nemůžou přece nevidět, že když i my Romové jsme tu vnímaní jako cizinci i po 700 letech soužití, budou tu jako cizí element logicky vnímaní i oni," nechápe odmítavý postoj části Romů k migrantům Jozef Miker.

Ilustrační FOTO: Pixabay.com

Carmen Russo: Útěk za lepší budoucností a boj s rasismem v českých školách

16.1.2017 12:40
Skupinka amerických studentů, kteří absolvovali praxi u vydavatelství Přítomnost, hledala odpověď na zdánlivě obtížnou otázku: proč jsou někteří Češi tak otevřeně rasističtí?

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.