22. října 2021 (pátek)
svátek má Sabina

Festivalu KEREKATE - V KRUHU se účastní Ida Kelarová a Benga show s Vojtou Lavičkou

Tábor, 19.7.2012 15:57, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Šestý ročník festivalu proběhne 21. července 2012 v areálu lesoparku Pintovka v Táboře, od 13:30 do 22:00 hodin. Festival pořádá již šestým rokem občanské sdružení SLUNOWRAT Tábor ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Cheiron T a s romským občanským sdružením Jekhetane Tábor. S myšlenkou uspořádat tento festival přišel před šesti lety Odbor sociálních věcí města Tábor, který každoročně tuto akci finančně podporuje. Letošní ročník byl opět finančně podpořen také Ministerstvem kultury České republiky.

Festival nese název „Kerekate – v kruhu“ díky myšlence společného setkání se lidí z majoritní a minoritní společnosti prostřednictvím romské kultury. Kereka – kolo či kruh jako symbol vozu, kterým Romové cestovali po Evropě, je také symbolem romské vlajky. Kruh znamená v přeneseném slova smyslu „společenství“, společenství lidí bez rozdílu rasy, náboženského vyznání a společenského postavení.

Festival zahájí ve 13:30 hodin táborské kapely ROMANO BAND, ŽIBUT TE DŽIVEL, dále písecká kapela SAM ROMA a duo GARCIA STEFANO z Volyně. Jednotlivá hudební vystoupení budou prokládána romskými čardáši v podání pěti tanečních souborů – Amare romane čhave, Romano jiloro, Aver drom, Čiriklore a Čhave devlestar.

Vzácným hostem letošního ročníku je zpěvačka IDA KELAROVÁ se svou kapelou JAZZ FAMELIJA, která v letošním roce vydala nové CD Šunen savore. Její vystoupení proběhne v rámci hlavního turné k této desce. Tvorba formace se vyznačuje propojováním romských a jazzových prvků, propojováním romských harmonií a latinsko-amerických rytmů se zvukem jazzové kapely.

Ida Kelarová tentokrát přizvala ke spolupráci ty nejlepší české a slovenské profesionální hudebníky. V jejich osobách se spojuje nejlepší tradice romského muzikanství s otevřeností a novátorstvem mladých jazzmanů.

Další zajímavou kapelou je BENGA SHOW, ve které vystupuje zpěvák a kytarista Vladimír Demeter (dříve skupina Bengas) a také neméně známý houslista Vojtěch Lavička. Instrumentální dokonalost, lehkost, strhující rytmika, repertoirová pestrost, fantastické zpěvy a ryzí romský feeling jsou přednosti této kapely. Díky tomu, že se členové kapely potkávali a potkávají se světovou romskou hudební elitou v rámci nejrůznějších mezinárodních festivalů, mají dokonalý přehled o romské hudbě v nejširším slova smyslu a dovedou to uplatnit ve svém repertoiru. Dokonale tak ovládají nejen místní, notoricky známé písničky, ale s bravurou zahrají španělské, ruské, maďarské nebo balkánské Romy a samozřejmě své autorské věci.

Návštěvníci se mohou opět těšit na brněnskou CIMBÁLOVOU MUZIKU EUGENA HORVÁTHA a na jednu z nejúspěšnějších kapel u nás TERNE ČHAVE z Hradce Králové. Terne čhave těží z ostrého zvuku rytmické sekce, z vynikajícího čtyřhlasého vokálu, ze souhry tří kytar doplněné houslovými ornamenty – a především z nezměrného charismatu.

Na první poslech určitě zaujme výkon sympatického kytaristy a zpěváka Gejzy Bendiga, který dokáže zvednout publikum ze židle nejen brilantním sólem, ale i radostí, která z něj na pódiu tryská jako láva z nitra země. Terne čhave zaslouženě sbírali vavříny při společných vystoupeních s Idou Kelarovou či Zuzanou Navarovou.

Na závěr festivalu vystoupí také profesionální soubor ČERCHEŇA působící při brněnském Divadle Líšeň. Nebude chybět zábavné odpoledne pro děti, ani ochutnávka tradičního romského jídla, o které se postarají členové romského sdružení Jekhetane Tábor.

kerekate.jpg

Kultura, Festival, Hudba, Tanec