3. dubna 2020 (pátek)
svátek má Richard

UZÁVĚRKA JIŽ 29. 2. 2020: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy po dvou letech opět otevírá romistiku

9.12.2019 11:20, (AKTUALIZOVÁNO 19. 2. 2020, 11:30)
Obor romistika, Katedra středoevropských studií Filozofické fakulty Karlovy univerzity v Praze

Po dvou letech se na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy opět otevírá obor romistika. Nabízí jej Katedra středoevropských studií pod názvem Středoevropská studia: Romistika. Uzávěrka přihlášek je 29. 2. 2020. (Více informací najdete zde.)

Romistika má jako obor na FF UK již téměř třicetiletou tradici. Studium nabízí vhled do jazykových, sociokulturních a historických reálií romských komunit zejména v česko-slovenském prostoru a zprostředkovává vědomosti o tématech souvisejících s aktuálně řešenými otázkami Romů u nás i ve světě. Absolventi romistiky pak působí nejčastěji v rámci neziskového sektoru, v médiích i ve státní správě.

"Romové žijí ve většině evropských zemí a jsou součástí evropského kulturního prostředí po více než šest století. Je chybou spojovat romské téma jen se sociální tématikou. Proto předmět studia představujeme z mnoha různých úhlů pohledu, včetně perspektivy samotných Romů. Ke studiu bychom rádi přivítali jednak studenty z romských rodin, kterým umožňujeme zasadit svou rodinnou historii a životní zkušenost do širších kontextů, tak také studenty z neromského prostředí, kterým studium kromě jiného může zprostředkovat jedinečnou zkušenost menšinové jinakosti," říká vedoucí Semináře romistiky KSES FFUK Helena Sadílková, Ph.D.

Romistika na Katedře středoevropských studií je unikátním oborem v České republice a představuje jeden z mála takto koncipovaných oborů na světě. Kromě možnosti nahlédnout romskou historii a kulturu i vztah k nim ze strany státu a společnosti v širokých souvislostech studium nabízí také unikátní příležitost osvojit si romský jazyk. Rodilým mluvčím romštiny poskytne přehled o struktuře jejich mateřštiny a možnost uplatnit se například v roli překladatelů či učitelů romštiny.

"Romština je největším menšinovým jazykem Evropy. Jen na území bývalého Československa má statisíce mluvčích a je nedílnou součástí kulturního a jazykového dědictví našeho regionu," uvádí Michael Beníšek, Ph.D., jeden z vyučujících romštiny. "Některé vysoké školy u nás i ve světě nabízejí základní jazykový kurz nebo úvod do romských reálií, případně při výuce čerpají z romistických výzkumů. Na romistice v Praze se ale studenti naučí romštinu dokonale," dodává k unikátnosti oboru Pavel Kubaník, Ph.D., další z vyučujících oboru.

Romistiku lze studovat jako samostatný obor, ale také v kombinaci s dalšími obory, které se na pražské filozofické fakultě vyučují. "Jelikož spolupracujeme i s dalšími zahraničními univerzitními pracovišti, zaměřenými na studium romského jazyka a reálií, mají studenti v současnosti možnost vycestovat například do Budapešti, Helsinek nebo Stockholmu, a získat tak nejen cennou zkušenost studia v zahraničí, ale také načerpat přímé informace o životě, historii a dialektech Romů žijících v dalších evropských zemích," říká Markéta Hajská Ph.D., která má na starosti mezinárodní projekt, v rámci kterého se tyto zahraniční pobyty realizují.

Co dalšího obor romistika na KSES FFUK nabízí? "Romistika je malý obor. Studenti z různých ročníků se navzájem znají, jsou v  kontaktu s pedagogy, a to nejenom během hodin. Učitelé vedle výuky pracují na výzkumech různého druhu a studenti mají možnost se jich pod jejich vedením účastnit. Takto jsem se během studia dostal mezi Romy v České republice, na Slovensku, v Anglii nebo v Polsku," říká o studiu romistiky její absolvent Jan Ort, který nyní pokračuje ve studiu jako student doktorského programu.

Přihlášky na obor Středoevropská studia: Romistika je možné podávat do 29. února 2020.

Markéta Hajská, Katedra Středoevropských studií

Romistika

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz