7. července 2020 (úterý)
svátek má Bohuslava

UZÁVĚRKA JIŽ 29. 2. 2020: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy po dvou letech opět otevírá romistiku

9.12.2019 11:20, (AKTUALIZOVÁNO 19. 2. 2020, 11:30)
Obor romistika, Katedra středoevropských studií Filozofické fakulty Karlovy univerzity v Praze

Po dvou letech se na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy opět otevírá obor romistika. Nabízí jej Katedra středoevropských studií pod názvem Středoevropská studia: Romistika. Uzávěrka přihlášek je 29. 2. 2020. (Více informací najdete zde.)

Romistika má jako obor na FF UK již téměř třicetiletou tradici. Studium nabízí vhled do jazykových, sociokulturních a historických reálií romských komunit zejména v česko-slovenském prostoru a zprostředkovává vědomosti o tématech souvisejících s aktuálně řešenými otázkami Romů u nás i ve světě. Absolventi romistiky pak působí nejčastěji v rámci neziskového sektoru, v médiích i ve státní správě.

"Romové žijí ve většině evropských zemí a jsou součástí evropského kulturního prostředí po více než šest století. Je chybou spojovat romské téma jen se sociální tématikou. Proto předmět studia představujeme z mnoha různých úhlů pohledu, včetně perspektivy samotných Romů. Ke studiu bychom rádi přivítali jednak studenty z romských rodin, kterým umožňujeme zasadit svou rodinnou historii a životní zkušenost do širších kontextů, tak také studenty z neromského prostředí, kterým studium kromě jiného může zprostředkovat jedinečnou zkušenost menšinové jinakosti," říká vedoucí Semináře romistiky KSES FFUK Helena Sadílková, Ph.D.

Romistika na Katedře středoevropských studií je unikátním oborem v České republice a představuje jeden z mála takto koncipovaných oborů na světě. Kromě možnosti nahlédnout romskou historii a kulturu i vztah k nim ze strany státu a společnosti v širokých souvislostech studium nabízí také unikátní příležitost osvojit si romský jazyk. Rodilým mluvčím romštiny poskytne přehled o struktuře jejich mateřštiny a možnost uplatnit se například v roli překladatelů či učitelů romštiny.

"Romština je největším menšinovým jazykem Evropy. Jen na území bývalého Československa má statisíce mluvčích a je nedílnou součástí kulturního a jazykového dědictví našeho regionu," uvádí Michael Beníšek, Ph.D., jeden z vyučujících romštiny. "Některé vysoké školy u nás i ve světě nabízejí základní jazykový kurz nebo úvod do romských reálií, případně při výuce čerpají z romistických výzkumů. Na romistice v Praze se ale studenti naučí romštinu dokonale," dodává k unikátnosti oboru Pavel Kubaník, Ph.D., další z vyučujících oboru.

Romistiku lze studovat jako samostatný obor, ale také v kombinaci s dalšími obory, které se na pražské filozofické fakultě vyučují. "Jelikož spolupracujeme i s dalšími zahraničními univerzitními pracovišti, zaměřenými na studium romského jazyka a reálií, mají studenti v současnosti možnost vycestovat například do Budapešti, Helsinek nebo Stockholmu, a získat tak nejen cennou zkušenost studia v zahraničí, ale také načerpat přímé informace o životě, historii a dialektech Romů žijících v dalších evropských zemích," říká Markéta Hajská Ph.D., která má na starosti mezinárodní projekt, v rámci kterého se tyto zahraniční pobyty realizují.

Co dalšího obor romistika na KSES FFUK nabízí? "Romistika je malý obor. Studenti z různých ročníků se navzájem znají, jsou v  kontaktu s pedagogy, a to nejenom během hodin. Učitelé vedle výuky pracují na výzkumech různého druhu a studenti mají možnost se jich pod jejich vedením účastnit. Takto jsem se během studia dostal mezi Romy v České republice, na Slovensku, v Anglii nebo v Polsku," říká o studiu romistiky její absolvent Jan Ort, který nyní pokračuje ve studiu jako student doktorského programu.

Přihlášky na obor Středoevropská studia: Romistika je možné podávat do 29. února 2020.

Markéta Hajská, Katedra Středoevropských studií

Romistika

Lucie Kováčová v Desetiminutovce Plus Richarda Samka

videoDesetiminutovka Plus s Lucií Kováčovou: Kryštof Kolumbus v sukni, Romka která procestovala svět

22.6.2020 17:56
Lucie Kováčová začala snít o cestování, už když byla malá. Dle svých slov trávila v dětství většinu času v knihovnách s obrovskou touhou po znalostech o světě. Během prázdnin na rozdíl od ostatních dětí stihla přečíst i až 40 knih.

Další dezinformace na facebooku. Tuto výzvu, kterou si vymysleli krajně pravicoví vtipálci, bere hodně lidí vážně.

Češi poklekněte před Romy - tak zní další dezinformace na internetu. Hodně lidí ji bere vážně

22.6.2020 16:25
Česká krajní pravice v rámci své deziformační kampaně občas spáchá i nějaký ten pokus o žert. To se týká i rádoby parodické výzvy na facebooku, aby  Češi poklekli před Romy a políbili jim nohy. Není asi příliš divu, že poměrně dost jejích příznivců bere tenhle tento "vtip" vážně, odpovídá to mentální úrovni této části politického spektra.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.