15. listopadu 2019 (pátek)
svátek má Leopold

GRRP vyzvalo členy SRP, aby odvolali předsedu strany. Vadí jim podání ruky Vandasovi

Praha, 3.5.2014 20:55, (ROMEA)
Ondřej Liška (Strana zelených) a Štefan Tišer (SRP) v emotivním rozhovoru s předsedou DSSS Tomášem Vandasem 1. května 2014 v Ústí nad Labem (FOTO: ROMEA TV)

Grémium romských regionálních představitelů (GRRP) a členové facebookové skupiny GRRP vyzvali dnes členy Strany rovných příležitostí (SRP), aby odvolali z postu předsedy strany Štefana Tišera. Vadí jim, že si Tišer při prvomájové demonstraci v Ústí nad Labem po emotivní diskuzi podal ruku s předsedou Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomášem Vandasem. Tišera kritizovalo i celoevropské sdružení Europe Roma Network (ERN). Štefan Tišer kritiku odmítá s tím, že se zachoval jako politik a slušný člověk.

Server Romea.cz zveřejňuje prohlášení Grémia romských regionálních představitelů (GRRP) a členů facebookové skupiny GRRP v plném znění.

VIDEO

Výzva pro členy politické strany SRP k výměně předsedy strany

Naše občanské sdružení od roku 1997 hájí lidská i občanská práva Romů žijících v České republice. Členskou základnu sdružení tvoří starší zkušení Romové, kteří se také aktivizovali na politické scéně a mladí vzdělaní Romové. Participovali jsme na mnohých pilotních programech, které se dnes ukázaly jako nejosvědčenější metodou sociální práce s romskou komunitou. Naší prioritou je profesionální přístup a komunikace nejen uvnitř naší organizace, ale i s širokou veřejností a po každé kdy se náš člen nezachová podle našich i morálních pravidel vyvádíme důsledky.

Jsme proto velmi znepokojení z přístupu politické strany SRP, která namísto vyvození sankce vůči svému předsedovi v minimálně podobě sesazení z postu, vydají prostřednictví článku svého člena tvrzení, že šlo o „smíření“.

Byli jsme pak velmi šokování, že krom uklidnění paní Horáčkové se předseda Strany rovných příležitostí omlouval za svoji členku předsedovi Dělnické strany sociální spravedlnosti a při odchodu mu jako omluvu podal ruku.

Tolik nenávistných slov vůči nám Romům, tolik našich romských obětí z rasových důvodů a jeden z nejvyšších samozvaných zástupců Romů se omlouvá podáním ruky jednomu z hlavních představitelů „Hitlerovské“ ideologie!

Mnozí Romové to vnímají jako zrádcovství. My to vnímáme jako velmi neprofesionální přístup, kterého se již mnohokrát dopustilo vedení Strany rovných příležitostí. Před půl rokem to bylo jednání s dnes již bývalým poslancem Ottou Chaloupkou, který pak následně s jejich podporou chtěl navrhnout absurdní návrhy, které by se negativně projevily ve vzdělávání romských děti.

Příště to může být mnohem závažnější záležitost, která by se mohla dotknout všech romských rodin žijících nejen v ČR ale i Evropě!

My členové GRRP věříme, že vedení SRP dělá svoji práci s dobrým úmyslem, ale svoji neprofesionalitou, amatérismem nám mohou pouze jen uškodit.

Vyzýváme proto členy politické strany SRP k výměně předsedy strany a přijetí nových vzdělanějších tváří eventuálně k pozastavení činnosti strany.

Grémium romských regionálních představitelů a členové facebookové skupiny GRRP

Mluvčí GRRP Josef Duna
e-mail: funkkalo@seznam.cz

VIDEO

TZ Grémia romských regionálních představitelů (GRRP) a členů facebookové skupiny GRRP

Strana rovných příležitostí, DSSS, SRP

--ilustrační foto--

videoGipsy.cz vydali nový klip. Nekoukejte jen do mobilů a běžte ven, vyzývají dospělé a děti

13.11.2019 10:03
Hudební skupina Gipsy.cz přichází po delší době s novým singlem, který je zároveň ochutnávkou z připravovaného alba, jenž vyjde v příštím roce. K písni „Život jde dál“ natočili rovněž videoklip.

Napravo původní památník, nalevo zničený památník (FOTO: Facebook)

Vandalové zničili památník romského holocaustu ve Skotsku

11.11.2019 14:27
Minulé pondělí se pracovníci organizace Romano Lav dozvěděli od místních obyvatel, že ve čtvrti Govanhill, ve městě Glasgow došlo k zavrženíhodnému činu. Neznámí vandalové totiž v tamním parku zničili památník, který byl věnován obětem romského holokaustu.

Vítězka Miss České republiky 2019, foto: archiv Nikola Kokyová

videoMiss ČR Nikola Kokyová: Rodiče mě naučili zůstávat nohama na zemi. Doufám, že pomůžu změnit názor na Romy

8.11.2019 15:54
V úterý 29. října převzala korunku a titul Miss České republiky 2019 dvacetiletá Nikola Kokyová z Kolína.