6. července 2020 (pondělí)
svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus

HateFree Culture představuje nový videoklip: Rom, Vietnamec a Muslimka v příběhu o lásce

17.5.2016 11:06
Videoklip k písni Gaštanový med od slovenské skupiny Hrana (Zdroj: HateFree)

HateFree Culture představuje nový videoklip slovenské kapely Hrana s názvem Gaštanový med. Ta vyzývá k vzájemnému respektu bez ohledu na často zdánlivé odlišnosti a překážky.

„Videoklip v režii Jana Látala ze studia Družina ironicky staví na stereotypních představách, které k různým skupinám řada z nás zaujímá. Žene je do extrému, aby poukázal na jejich častou nesmyslnost,“ popisuje podobu videoklipu Lukáš Houdek z iniciativy HateFree Culture.

„Současně zdánlivé protipóly staví do situací, ve kterých dojde k jejich sblížení. Jeho poselstvím pak je zejména to, že láska nezná hranic nebo rozdílů, a často může svést dohromady i na první pohled velmi rozdílné osoby, doplňuje Houdek.

Skladba Gaštanový med se stala vítěznou skladbou soutěže pro hudební interprety Slož to! pořádané HateFree Culture v minulém roce. Do výzvy bylo přihlášeno bezmála devadesát skladeb. O vítězi rozhodla odborná porota složená z hudebníků, hudebních publicistů, zástupců televizní stanice Óčko, projektu HateFree Culture a dalších.

„Myslíme si, že násilí, hněv a nenávist do dnešní společnosti nepatří. Je úplně jedno, jestli jsou motivovány nějakým 'ismem', náboženstvím nebo lidskou hloupostí, výsledek je vždy podobný. Současně si myslíme, že je občas dobré se nenávisti postavit s nadhledem a proto jsme složili tuhle písničku,“ popisuje motivaci ke složení skladby Hrana.

HateFree Culture je součástí projektu Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti, který prostřednictvím mediálních aktivit, vzdělávacích aktivit na školách a mezi policisty, podporou starostů potýkajících se se sociálním vyloučením a výzkumnými aktivitami reaguje na nenávistný sentiment ve společnosti.

HateFree

HateFree Culture, Hudba, Videoklipy, proti násilí, proti nenávisti

Lucie Kováčová v Desetiminutovce Plus Richarda Samka

videoDesetiminutovka Plus s Lucií Kováčovou: Kryštof Kolumbus v sukni, Romka která procestovala svět

22.6.2020 17:56
Lucie Kováčová začala snít o cestování, už když byla malá. Dle svých slov trávila v dětství většinu času v knihovnách s obrovskou touhou po znalostech o světě. Během prázdnin na rozdíl od ostatních dětí stihla přečíst i až 40 knih.

Další dezinformace na facebooku. Tuto výzvu, kterou si vymysleli krajně pravicoví vtipálci, bere hodně lidí vážně.

Češi poklekněte před Romy - tak zní další dezinformace na internetu. Hodně lidí ji bere vážně

22.6.2020 16:25
Česká krajní pravice v rámci své deziformační kampaně občas spáchá i nějaký ten pokus o žert. To se týká i rádoby parodické výzvy na facebooku, aby  Češi poklekli před Romy a políbili jim nohy. Není asi příliš divu, že poměrně dost jejích příznivců bere tenhle tento "vtip" vážně, odpovídá to mentální úrovni této části politického spektra.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.