4. dubna 2020 (sobota)
svátek má Ivana

In IUSTITIA otevřela pobočku na Kladně, prostory zdobí obrázky z dětské výstavy v Lidicích

Praha, Kladno, 3.2.2015 12:36, (ROMEA)
In IUSTITIA získala pro výzdobu nové poradny v Kladně obrázky z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice.  Foto: In IUSTITIA
In IUSTITIA získala pro výzdobu nové poradny v Kladně obrázky z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice. Foto: In IUSTITIA

Obecně prospěšná společnost In IUSTITIA otevřela na Kladně poradnu Justýna, která bude v pondělí a čtvrtek poskytovat sociální a právní poradenství obětem trestných činů. Prostory poradny zútulnily obrázky z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy, které zapůjčil nedaleký Památník Lidice.

„Pobočka na Kladně je naší již čtvrtou pobočkou v České republice,“ říká Klára Kalibová, ředitelka In IUSTITIA. Organizace nyní poskytuje služby v Praze, Českých Budějovicích, Brně a Kladně. Lidem, kteří se setkali s trestným činem, organizace poskytne sociální poradenství a právní informace.

„Klientům pomáháme zorientovat se v jejich právech, vysvětlíme jim obsah dokumentů, které si s sebou přinesou, představíme jim průběh trestního řízení a možnosti peněžité pomoci,“ upřesňuje Kalibová. Poradkyně organizace mohou poškozeným pomoci s přípravou jednoduchých podání, doprovodem či se zprostředkováním pro bono právních služeb.

„Poradna Justýna představuje pro oběti a jejich blízké především bezpečné místo, kde se mohou poradit o své situaci a získat podporu, která je v období po trestném činu obzvlášť potřebná. Pro mnohé z poškozených je klíčové, že mají možnost se se svým problémem svěřit někomu, kdo je vyslechne, případně poskytne cenné rady,“ dodává Kalibová.

Organizaci se pro výzdobu poradny podařilo získat k zapůjčení obrázky z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice.

„Jsme rádi, že nám Památník Lidice výtvarná díla zapůjčil. Vybrali jsme krásné obrázky, které kolem sebe šíří pozitivní náladu. Věříme, že také naši klienti a klientky ocení příjemnou atmosféru v naší poradně,“ říká Klára Kalibová.

Trestný čin představuje závažný zásah do života oběti a její rodiny. V některých případech je potřeba řešit zdravotní a psychické následky. Poškození se prostřednictvím poradny Justýna mohou obrátit na psychologa, případně jim poradkyně poradí jakým způsobem uplatnit nárok na náhradu škody vůči pachateli trestného činu.

Trestný čin často představuje ekonomický zásah do života poškozeného – zvýšení nákladů na léky či zdravotní pomůcky a současně snížení příjmu v důsledku pracovní neschopnosti. Poškození mají nárok na peněžitou pomoc od státu nebo na krátkodobou pomoc z dávek sociálního systému. Také tyto informace poškození získají v poradně Justýna.

Kladenskou pobočku otevírá In IUSTITIA jako partnerská poradna Probační a mediační služby v rámci projektu Proč zrovna já?.

In IUSTITIA, o. p. s. byla založena v roce 2009. Poskytuje právní a sociální poradenství osobám dotčeným násilím z nenávisti na celém území ČR a na pobočkách v Brně, Českých Budějovicích a Kladně se věnuje všem obětem trestných činů. V terénu pracuje s ohroženými komunitami. Monitoruje incidenty z nenávisti a zvyšuje povědomí o této problematice. Vzdělává odbornou i laickou veřejnost v oblasti prevence projevů násilí z nenávisti. Je držitelkou ceny Nadace ERSTE za sociální integraci a ceny SozialMarie za společenskou inovaci, díky které se také jejím patronem stal ekonom Tomáš Sedláček.

In IUSTITIA

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz