6. prosince 2019 (pátek)
svátek má Mikuláš

In IUSTITIA otevřela pobočku na Kladně, prostory zdobí obrázky z dětské výstavy v Lidicích

Praha, Kladno, 3.2.2015 12:36, (ROMEA)
In IUSTITIA získala pro výzdobu nové poradny v Kladně obrázky z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice.  Foto: In IUSTITIA
In IUSTITIA získala pro výzdobu nové poradny v Kladně obrázky z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice. Foto: In IUSTITIA

Obecně prospěšná společnost In IUSTITIA otevřela na Kladně poradnu Justýna, která bude v pondělí a čtvrtek poskytovat sociální a právní poradenství obětem trestných činů. Prostory poradny zútulnily obrázky z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy, které zapůjčil nedaleký Památník Lidice.

„Pobočka na Kladně je naší již čtvrtou pobočkou v České republice,“ říká Klára Kalibová, ředitelka In IUSTITIA. Organizace nyní poskytuje služby v Praze, Českých Budějovicích, Brně a Kladně. Lidem, kteří se setkali s trestným činem, organizace poskytne sociální poradenství a právní informace.

„Klientům pomáháme zorientovat se v jejich právech, vysvětlíme jim obsah dokumentů, které si s sebou přinesou, představíme jim průběh trestního řízení a možnosti peněžité pomoci,“ upřesňuje Kalibová. Poradkyně organizace mohou poškozeným pomoci s přípravou jednoduchých podání, doprovodem či se zprostředkováním pro bono právních služeb.

„Poradna Justýna představuje pro oběti a jejich blízké především bezpečné místo, kde se mohou poradit o své situaci a získat podporu, která je v období po trestném činu obzvlášť potřebná. Pro mnohé z poškozených je klíčové, že mají možnost se se svým problémem svěřit někomu, kdo je vyslechne, případně poskytne cenné rady,“ dodává Kalibová.

Organizaci se pro výzdobu poradny podařilo získat k zapůjčení obrázky z Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice.

„Jsme rádi, že nám Památník Lidice výtvarná díla zapůjčil. Vybrali jsme krásné obrázky, které kolem sebe šíří pozitivní náladu. Věříme, že také naši klienti a klientky ocení příjemnou atmosféru v naší poradně,“ říká Klára Kalibová.

Trestný čin představuje závažný zásah do života oběti a její rodiny. V některých případech je potřeba řešit zdravotní a psychické následky. Poškození se prostřednictvím poradny Justýna mohou obrátit na psychologa, případně jim poradkyně poradí jakým způsobem uplatnit nárok na náhradu škody vůči pachateli trestného činu.

Trestný čin často představuje ekonomický zásah do života poškozeného – zvýšení nákladů na léky či zdravotní pomůcky a současně snížení příjmu v důsledku pracovní neschopnosti. Poškození mají nárok na peněžitou pomoc od státu nebo na krátkodobou pomoc z dávek sociálního systému. Také tyto informace poškození získají v poradně Justýna.

Kladenskou pobočku otevírá In IUSTITIA jako partnerská poradna Probační a mediační služby v rámci projektu Proč zrovna já?.

In IUSTITIA, o. p. s. byla založena v roce 2009. Poskytuje právní a sociální poradenství osobám dotčeným násilím z nenávisti na celém území ČR a na pobočkách v Brně, Českých Budějovicích a Kladně se věnuje všem obětem trestných činů. V terénu pracuje s ohroženými komunitami. Monitoruje incidenty z nenávisti a zvyšuje povědomí o této problematice. Vzdělává odbornou i laickou veřejnost v oblasti prevence projevů násilí z nenávisti. Je držitelkou ceny Nadace ERSTE za sociální integraci a ceny SozialMarie za společenskou inovaci, díky které se také jejím patronem stal ekonom Tomáš Sedláček.

In IUSTITIA

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.