22. ledna 2022 (sobota)
svátek má Slavomír

Iniciativa Bydlení pro všechny: Obyvatelé ubytovny i jejich děti potřebují rychlou pomoc

Ústí nad Labem, 2.2.2013 18:05, (ROMEA)
Ilustrační foto: Ubytovna v ulici Čelakovského v ústecké čtvrti Krásné Březno.  Foto: Archiv Romea.cz.
Ilustrační foto: Ubytovna v ulici Čelakovského v ústecké čtvrti Krásné Březno. Foto: Archiv Romea.cz.

Přinášíme tiskovou zprávu iniciativy Bydlení pro všechny k aktuální situace na ubytovně v ústeckém Krásném Březně. Podle informací jedné z tamních Romek, by se měli všichni obyvatelé z ubytovny vystěhovat nejpozději v úterý. Všichni tam ovšem přespávají v zimě, protože je vypnuté i teplo.

Prohlášení iniciativy Bydlení pro všechny:

Ubytovna v Krásném Březně je od včerejšího dne bez tekoucí vody, bez elektřiny a dodávek tepla. Na ubytovně stále zůstává 40 původních obyvatel i s dětmi - ti nemohou sehnat bydlení, které by odpovídalo jejich finančním možnostem. Stále je podporují dobrovolnicí iniciativy a zajišťují lidem alespoň dodávku teplé stravy.

„Situace je skutečně kritická a vyzýváme odpovědné orgány, aby ji neprodleně začaly konstruktivně řešit,“ uvádí mluvčí iniciativy Dalibor Záhora. „Obracíme se především na sociální odbor ústeckého magistrátu, aby konal proaktivní opatření a chránil děti a jejich práva,“ pokračuje. Na ubytovně je i rodina s chlapcem postiženým Downovým syndromem. Podle našich informací se jejím případem zatím nikdo z odpovědných úředníků nezabýval.

„Žádáme o pomoc také občanskou společnost a neziskové a charitativní organizace. Není v našich silách vyřešit během několika dnů situaci, kterou v horizontu několika měsíců nebyla schopna vyřešit státní správa, město ani Člověk v tísni. “ říká zástupkyně rodin, romská aktivistka Ivanka Mariposa Čonková.

„Již od včerejšího dne prověřujeme možné volné byty, ze seznamu, který zveřejnila organizace Člověk v tísni. Registrujeme ovšem nesoulad mezi tímto nově zveřejněným seznamem a mezi nabídkami bytů, které byly nabízeny rodinám z Předlic v rámci individuálních plánů,“ popisuje situaci Lenka Novotná.

V záznamech paní Ivety Jaslové je uvedena pouze jedna konkrétní nabídka dvou bytů 1+1 a 2+1 u majitele pana Gombára ze dne 11. 12. 2012. Paní Jaslová také odmítá tvrzení, že by si aktivně nehledali bydlení. „Právě byty v ulici U jeslí, jsme si našli sami. Chtěli jsme se do nich nastěhovat, zástupci Člověka v tísní, kteří jednali s majitelem, nám později sdělili, že majitel od nabídky odstoupil, protože ostatní nájemníci protestovali a nechtěli za sousedy Romy,“ říká Iveta Jaslová, jedna z někdejších obyvatelek z vystěhovaného domu v Předlicích. U další dvou žen z Předlic nedošlo k ukončení spolupráce s Člověkem v tísni a jsou nadále jeho klientkami, nevíme ale o žádné konkrétní aktivitě této organizace v současné době.

Dary k řešení bezprostřední situace na ubytovně můžete posílat na č.ú.: 2500271703/2010 (var.symb. 3332013 do sdělení uveďte "ubytovna").  Jde o transparentní účet o.s. Konexe. Prostředky budou využity na nákup náhradních zdrojů tepla a světla a podobných potřebných věcí.

Přečteno: 2095x

Bydlení, Ústí nad labem, ubytovny, Diskriminace, Romové