5. srpna 2015 (středa)
svátek má Kristián
romano vodi - předplatné

Iniciativa Vraťte nám stát: Zákon umožňující zřídit občanskou parlamentní vyšetřovací komisi jde do parlamentu

Praha, 5.10.2012 9:45, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Zveřejňujeme prohlášení protikorupční iniciativy Vraťte nám stát, v níž se sdružilo několik desítek různých sdružení a iniciativ, včetně sdružení ROMEA.

Iniciativa „Vraťte nám stát“ zveřejnila výsledky jednání s parlamentními stranami o návrhu, aby v parlamentních vyšetřovacích komisích mohli být i občané a ne pouze poslanci. Taková komise s přítomností respektovaných osobností je jasným protikorupčním nástrojem. Poslanci příští týden předloží námi připravený zákon do Parlamentu.

Iniciativa „Vraťte nám stát“ vznikla na jaře letošního roku, jako reakce na úniky odposlechů BIS týkajících se primátora a poslance Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem. Tyto odposlechy jasně ukázaly na propojení organizovaného zločinu a vrcholné politiky, ale evidentně jsou jen špičkou ledovce. Je zjevné, že situace se vymkla kontrole parlamentu, vládě a dalším institucím právního státu. Značná část politických elit je dnes nepochybně terčem vydírání. BIS posílá ústavním činitelům ročně stovky dokumentů, prokazujících propojení organizovaného zločinu a kmotrů na politiku, veřejnou správu i justici.

V zájmu obnovení elementární důvěry občanů v demokracii a právní stát naše iniciativa ve spolupráci s respektovanými právníky navrhla sérii zákonných opatření od financování politických stran a jejich kampaní, prokazování původu majetku, důsledného rozkrytí vlastníků firem ucházejících se o veřejné peníze až po zamezení praní špinavých peněz přes hazard.

Situace se však neustále zhoršuje: V posledních měsících sleduje veřejnost takřka v přímém přenosu denně skandály s cynickým rozkrádáním veřejných prostředků i manipulace s veřejnými zakázkami. Tyto skandály jednoznačně ukazují, že situace je neudržitelná a ohrožuje základy ústavního systému České republiky. Potvrzuje to i Zpráva o činnosti BIS za rok 2011, která v kapitole Organizovaný zločin přímo uvádí:

„Tyto projevy i v roce 2011 spočívaly především v prosazování partikulárních zájmů prostřednictvím nestandardního ovlivňování rozhodování orgánů státní správy, samosprávy a justice. Ačkoliv tyto aktivity často vedly k poškození veřejných rozpočtů a majetku, jejich negativní dopad na zájmy státu významně přesahoval rovinu čistě ekonomickou. Docházelo k narušování legality výkonu státní moci a legitimity rozhodování státních orgánů. Takové případy přispívaly k podrývání důvěry občanů ve veřejné instituce, což v konečném důsledku ohrožuje samy demokratické základy právního státu.

Na základě získaných poznatků lze organizovaný zločin a jeho subjekty v ČR rozdělit do tří rovin. První představují skupiny přímo ovlivňující rozhodování nejvyšších orgánů státní správy, samosprávy a legislativní proces způsobem, který může ovlivnit základní funkce státu. Druhou rovinu tvoří struktury, které ovlivňují justiční orgány formou jejich korupce nebo diskreditace, čímž ohrožují řádný výkon spravedlnosti. Třetí pak subjekty, které systematicky vyvádějí prostředky z veřejných rozpočtů, resp. masivně legalizují, popř. mají potenciál legalizovat, výnosy z trestné činnosti.“

Proto prioritně iniciativa „Vraťte nám stát“ požaduje okamžité zřízení občanské parlamentní vyšetřovací komise pro vyšetření napojení organizovaného zločinu a tzv. kmotrů na politiku, veřejnou správu a justici. K tomu je nejprve nutná změna jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Dnes totiž v parlamentní vyšetřovací komisi mohou být pouze poslanci, ale ti při vyšetřování těchto podezření mohou být pochopitelně ve střetu zájmů. Navrhovaná vyšetřovací komise by měla ze zákona přístup do materiálů BIS, neboť informace o prorůstání organizovaného zločinu do politiky a justice existují zejména v dokumentech BIS.

Návrh zákona, který připravila iniciativa „Vraťte nám stát“, nyní předloží poslanci do parlamentu. Na tom, jak budou poslanci o návrhu hlasovat, se nejlépe projeví, kdo z nich má skutečný zájem na vyšetření napojení organizovaného zločinu na politiku, veřejnou správu a justici. To je nezbytný předpoklad obnovení důvěry veřejnosti v politický systém a právní stát.

Tomáš Kopečný z Inventury Demokracie k tomu uvádí: „Až změna jednacího řádu sněmovny projde, budeme usilovat o okamžité zřízení vyšetřovací komise, která bude mít k dispozici svazky BIS a která prošetří a následně veřejnosti sdělí, jak konkrétně jsou organizovaný zločin a různi „kmotři“ napojeni na naše politiky.“

Matěj Hollan z Brnění doplňuje: „Český stát je protkán sítěmi politiků, advokátů, podnikatelů, státních zástupců, kteří systematicky odklánějí veřejné peníze do svých kapes, a jsme na dobré cestě, aby takto rozkradli celý stát. Občané, voliči, z jejichž daní jsou politici placeni, mají právo vědět, kdo z českých politiků je do klientelistických sítí zapojen.“

Pojednání o iniciativě Vraťte nám stát od
Matěje Hollana ze sdružení Brnění.
Web iniciativy Vraťte nám stát.

Iniciativa Vraťte nám stát

Spolky, Tiskové zprávy

Miluše Horská (Koláž: Romea.cz)

Místopředsedkyně Senátu Horská věří, že se najdou peníze na výkup vepřína v Letech

3.8.2015 13:41
Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská věří tomu, že se najdou peníze na vykoupení vepřína v Letech na Písecku. Stojí na místě bývalého koncentračního romského tábora. Náklady na vykoupení vepřína se pohybují v řádech stovek milionů korun. Horská to řekla v Letech při uctění obětí romského holokaustu a vzpomínky na zahájení a ukončení provozu romského koncentračního tábora.

Setkání k uctění památky romských a sintských obětí holocaustu Osvětimi. (FOTO: Facebooková stránka Dik.Tv)

Evropa si připomněla Památný den romského holocaustu. Nacisté před 71 lety zavraždili téměř 3000 Romů a Sintů

3.8.2015 11:07
V neděli 2. srpna si Romové z celé Evropy připomínají Památný den romského holocaustu. Během noci z 2. na 3. srpna 1944 bylo v plynových komorách polského nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka zavražděno 2 898 mužů, žen a dětí Sintů (německých Romů) a Romů.

Bývalý koncentrační tábor v Neuengamme, části města Hamburk, v současnosti. (FOTO: Fumaro, Wikimedia Commons)

Markus Pape: Letská kauza má svého předchůdce – v Německu

3.8.2015 11:01
Už dvacet let protestují tuzemské i zahraniční organizace proti provozování velkovýkrmny vepřů na území bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku. Málokdo v Česku však ví, že i v Německu celá desetiletí existoval podobný problém. A že i německé společnosti trvalo dlouho, než se s ním dokázala vypořádat.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.