19. prosince 2014 (pátek)
svátek má Ester
romano vodi - předplatné

Iniciativa Vraťte nám stát: Zákon umožňující zřídit občanskou parlamentní vyšetřovací komisi jde do parlamentu

Praha, 5.10.2012 9:45, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Zveřejňujeme prohlášení protikorupční iniciativy Vraťte nám stát, v níž se sdružilo několik desítek různých sdružení a iniciativ, včetně sdružení ROMEA.

Iniciativa „Vraťte nám stát“ zveřejnila výsledky jednání s parlamentními stranami o návrhu, aby v parlamentních vyšetřovacích komisích mohli být i občané a ne pouze poslanci. Taková komise s přítomností respektovaných osobností je jasným protikorupčním nástrojem. Poslanci příští týden předloží námi připravený zákon do Parlamentu.

Iniciativa „Vraťte nám stát“ vznikla na jaře letošního roku, jako reakce na úniky odposlechů BIS týkajících se primátora a poslance Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem. Tyto odposlechy jasně ukázaly na propojení organizovaného zločinu a vrcholné politiky, ale evidentně jsou jen špičkou ledovce. Je zjevné, že situace se vymkla kontrole parlamentu, vládě a dalším institucím právního státu. Značná část politických elit je dnes nepochybně terčem vydírání. BIS posílá ústavním činitelům ročně stovky dokumentů, prokazujících propojení organizovaného zločinu a kmotrů na politiku, veřejnou správu i justici.

V zájmu obnovení elementární důvěry občanů v demokracii a právní stát naše iniciativa ve spolupráci s respektovanými právníky navrhla sérii zákonných opatření od financování politických stran a jejich kampaní, prokazování původu majetku, důsledného rozkrytí vlastníků firem ucházejících se o veřejné peníze až po zamezení praní špinavých peněz přes hazard.

Situace se však neustále zhoršuje: V posledních měsících sleduje veřejnost takřka v přímém přenosu denně skandály s cynickým rozkrádáním veřejných prostředků i manipulace s veřejnými zakázkami. Tyto skandály jednoznačně ukazují, že situace je neudržitelná a ohrožuje základy ústavního systému České republiky. Potvrzuje to i Zpráva o činnosti BIS za rok 2011, která v kapitole Organizovaný zločin přímo uvádí:

„Tyto projevy i v roce 2011 spočívaly především v prosazování partikulárních zájmů prostřednictvím nestandardního ovlivňování rozhodování orgánů státní správy, samosprávy a justice. Ačkoliv tyto aktivity často vedly k poškození veřejných rozpočtů a majetku, jejich negativní dopad na zájmy státu významně přesahoval rovinu čistě ekonomickou. Docházelo k narušování legality výkonu státní moci a legitimity rozhodování státních orgánů. Takové případy přispívaly k podrývání důvěry občanů ve veřejné instituce, což v konečném důsledku ohrožuje samy demokratické základy právního státu.

Na základě získaných poznatků lze organizovaný zločin a jeho subjekty v ČR rozdělit do tří rovin. První představují skupiny přímo ovlivňující rozhodování nejvyšších orgánů státní správy, samosprávy a legislativní proces způsobem, který může ovlivnit základní funkce státu. Druhou rovinu tvoří struktury, které ovlivňují justiční orgány formou jejich korupce nebo diskreditace, čímž ohrožují řádný výkon spravedlnosti. Třetí pak subjekty, které systematicky vyvádějí prostředky z veřejných rozpočtů, resp. masivně legalizují, popř. mají potenciál legalizovat, výnosy z trestné činnosti.“

Proto prioritně iniciativa „Vraťte nám stát“ požaduje okamžité zřízení občanské parlamentní vyšetřovací komise pro vyšetření napojení organizovaného zločinu a tzv. kmotrů na politiku, veřejnou správu a justici. K tomu je nejprve nutná změna jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Dnes totiž v parlamentní vyšetřovací komisi mohou být pouze poslanci, ale ti při vyšetřování těchto podezření mohou být pochopitelně ve střetu zájmů. Navrhovaná vyšetřovací komise by měla ze zákona přístup do materiálů BIS, neboť informace o prorůstání organizovaného zločinu do politiky a justice existují zejména v dokumentech BIS.

Návrh zákona, který připravila iniciativa „Vraťte nám stát“, nyní předloží poslanci do parlamentu. Na tom, jak budou poslanci o návrhu hlasovat, se nejlépe projeví, kdo z nich má skutečný zájem na vyšetření napojení organizovaného zločinu na politiku, veřejnou správu a justici. To je nezbytný předpoklad obnovení důvěry veřejnosti v politický systém a právní stát.

Tomáš Kopečný z Inventury Demokracie k tomu uvádí: „Až změna jednacího řádu sněmovny projde, budeme usilovat o okamžité zřízení vyšetřovací komise, která bude mít k dispozici svazky BIS a která prošetří a následně veřejnosti sdělí, jak konkrétně jsou organizovaný zločin a různi „kmotři“ napojeni na naše politiky.“

Matěj Hollan z Brnění doplňuje: „Český stát je protkán sítěmi politiků, advokátů, podnikatelů, státních zástupců, kteří systematicky odklánějí veřejné peníze do svých kapes, a jsme na dobré cestě, aby takto rozkradli celý stát. Občané, voliči, z jejichž daní jsou politici placeni, mají právo vědět, kdo z českých politiků je do klientelistických sítí zapojen.“

Pojednání o iniciativě Vraťte nám stát od
Matěje Hollana ze sdružení Brnění.
Web iniciativy Vraťte nám stát.

Iniciativa Vraťte nám stát

Spolky, Tiskové zprávy

V pondělí, 15. prosince 2014, proběhl křest knihy Paula Polanského Tábor smrti Lety. Tiskové konference a debaty se u příležitosti křtu knihy zúčastnili: Paul Polansky (vpravo), Čeněk Růžička (uprostřed) a Petr Pithart. (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

videoVIDEO: Sestřih tiskové konference s Paulem Polanskym u příležitosti křtu knihy Tábor smrti Lety

Praha, 18.12.2014 9:26, (ROMEA)
V pondělí, 15. prosince 2014, proběhl křest knihy Paula Polanského Tábor smrti Lety. Kniha pojednávající o odkrývání tajemství koncentračního tábora v Letech s jistotou rozvíří diskusi. Podívejte se na sestřih tiskové konference a debaty, které se u příležitosti křtu knihy zúčastnili: Paul Polansky, Čeněk Růžička a Petr Pithart.

Děčínský okresní soud pokračoval 9. prosinec 2014 v hlavním líčení s trojicí mužů, kteří čelí obžalobě za útok před barem Calypso. Po incidentu se ve městě odehrála protiromská demonstrace. Na snímku je stráží přiváděn obžalovaný Zdeněk Jano. (FOTO: ČTK)

Strůjce útoku u děčínské herny poslal soud na 7,5 roku do vězení

Děčín, 17.12.2014 16:39, (ROMEA)
Děčínský okresní soud poslal na 7,5 roku do vězení hlavního aktéra červencové potyčky u herny Calypso. Zdeněk Jano si má odpykat trest za těžkou újmu na zdraví, výtržnictví a neposkytnutí pomoci ve věznici s dozorem. Další dva útočníci dostali za výtržnictví a neposkytnutí pomoci podmínky.

Skupina mladíků napadla 13. 12. 2014 v noci třicetiletého Roma a jeho přítelkyni v Havířově (FOTO: repro Deník.cz)

Parta mladíků zaútočila v Havířově na třicetiletého Roma a jeho přítelkyni. Rasisticky jim nadávali

Havířov, 16.12.2014 22:32, (ROMEA)
Třicetiletý Rom z Havířova byl v sobotu v noci napaden skupinou útočníků, kteří mu měli i rasisticky nadávat. Napadený se nakonec zachránil útěkem do zahrady rodinného domku, kde žije shodou okolností okresní soudce. Rodina zavolala policii, ale útočníkům se podařilo uniknout. O případu informoval server Deník.cz a regionální televize Polar.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění skrýt nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Ty pak budou viditelné jen pro vás a vaše přátele na Facebooku. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři zablokovat zobrazování vašich příspěvků v diskusích na Romea.cz ostatním uživatelům.