8. března 2021 (pondělí)
svátek má Gabriela

IQ Roma servis reaguje na dezinformace, které šíří hnutí Trikolora Václava Klause ml.

17.12.2019 14:37
Logo organizace IQ Roma servis

Organizace IQ Roma servis reagovala na tiskovou zprávu hnutí Trikolora, které vede Václav Klaus ml. Celé znění této tiskové zprávy i s komentářem serveru Manipulátoři.cz jsme přinesli zde. A zde je celá reakce IQ Roma servis:

Vážená paní Šichtařová, vážené hnutí občanů Trikolóra,

v prvé řadě mi dovolte vám poděkovat za publicitu, kterou jste našemu spolku věnovali v tiskové zprávě ze dne 28. 11. 2019. Ačkoli je asi pravda, že u spektra obyvatel, kteří zvažují volbu vašeho hnutí, tato publicita roznítí další emoce a posílí klíny v rozdělování společnosti.

Jsem ale nucen reagovat a ohradit se proti vašemu zařazení spolku IQ Roma servis, z.s. pod „nálepku“ politické neziskovky. Váš argument, že jsme v minulosti vedli šetření v oblasti diskriminace, nevidíme jako politické téma. Jednalo se o zkoumání fungování antidiskriminačního zákona v praxi. Forma testingů možná není nejšťastnější, pokud ale bude důkazní břemeno stále záviset na poškozených, neexistuje mnoho jiných nástrojů prokázání diskriminace (závěr i po konzultaci s ČOI). Tedy, samozřejmě, kromě úplného popírání její existence, kterou prosazuje vaše hnutí. Upozorňování na mezery v systému nepatří do kategorie politických témat, ale je tématem pro aktivní občanskou společnost.

Vámi uvedená informace o prováděných šetřeních v oblasti diskriminace není úplná a je částečně lživá. Úplná není v tom, že testingy se týkaly i dalších oblastí, např. přístupu ke vzdělání, zdravotní péči a dalších. Lživá je v tom, že jsme my (naši pracovníci) žádali kompenzace. To jednoduše není pravda a žádná taková platba nebyla nikdy provedena. Možná si to pletete s peněžitými tresty, které uložil soud. A zejména jste mohli jistě zmínit další naše úspěchy, ať již je to oceňovaná kampaň „My pracujeme“ nebo náš podíl na rozvoji projektů pracujících na principu Housing First.

Z obecného hlediska spolek IQ Roma servis, z.s. nikdy nezasahoval, nevměšoval se ani nehodnotil politiku jednotlivých stran, hnutí nebo uskupení. Není to v souladu s naším posláním a vizí, ani nám to jako spolku nepřísluší. Naší dlouhodobou snahou je právě naopak být státní správě a samosprávě svými znalostmi terénu co nejvíce prospěšným partnerem.

Nejvíce děsivým faktem ale je, že znehodnocujete činnost našeho spolku, přičemž naprosto ignorujete skutečnost, že meritum naší činnosti spočívá v poskytování registrovaných sociálních služeb, které jsou samozřejmě dotovány ze státních, krajských a obecních zdrojů, a to pro svoji potřebnost, jejíž posouzení náleží v současné legislativní úpravě právě krajům. Zároveň ignorujete fakt, že jsme jedna z 22 organizací, která drží dlouhodobě Značku spolehlivosti udělovanou Asociací veřejně prospěšných organizací a která deklaruje i soukromým dárcům a nadacím, že pracujeme hospodárně, efektivně a v souladu s naším posláním.

Nakonec si vás dovolím potěšit aktuálními informacemi, které jsou veřejně dohledatelné (např. jako povinnost zveřejňovat účetní závěrku a zprávu o činnosti ve sbírce listin ve spolkovém rejstříku). Uváděli jste data za rok 2017, avšak vzhledem k datu zveřejnění vaší tiskové zprávy by bylo vhodnější uvést spíše data za rok 2018. V tomto roce se počet našich zaměstnanců dostal na úroveň 63,33 (přepočtené úvazky) a hospodařili jsme s rozpočtem bezmála 29 mil. Kč. Zároveň nám byla ke dni 4. 12. 2019 potvrzena již zmíněná Značka spolehlivosti. Věřím, že další informace si již dohledáte.

S přáním hodně sil do dalšího politického boje

Petr Máčal

fk, IQ Roma servis

Trikolora, Václav Klaus ml., Extremismus, dezinformace

Pavla Svrčinová a vtip, který sdílela na svém facebookovém profilu. (Koláž: Romea.cz)

Budoucí hlavní hygienička Pavla Svrčinová se omluvila Romům za rasistický vtip

5.3.2021 20:05
Budoucí hlavní hygienička Pavla Svrčinová se omluvila Romům za sdílení rasistického vtipu na svém facebookovém profilu. Svrčinovou kontaktovala s žádostí o vysvětlení vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková. Budoucí hlavní hygienička se podle Válkové v telefonickém rozhovoru za celou věc omluvila a požádala zmocněnkyni o přeposlání její omluvy všem členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

František Lízna (FOTO: repro Česká televize)

Umřel páter František Lízna, který se zastával Romů. Je důležité, aby neztratili svůj romipen, říkával

5.3.2021 14:55
Ve čtvrtek večer zemřel katolický kněz a někdejší chartista František Lízna (79). Zprávu o jeho úmrtí zveřejnil jezuita Jan Regner. Lízna byl člověkem se srdcem na dlani, dlouho pomáhal Romům a lidem z okraje společnosti vůbec. Dlouhou poutí se vyléčil z rakoviny, v poslední době si stěžoval na plicní embolii, nakonec podlehl koronaviru.

--ilustrační foto--

videoZÁZNAM VYSÍLÁNÍ: Rozhovor s novým honorárním konzulem Petrem Torákem

5.3.2021 13:53
Záznam živého vysílání rozhovoru s novým honorárním konzulem přímo z místa jeho působiště v Peterborough.