6. srpna 2020 (čtvrtek)
svátek má Oldřiška

IQ Roma servis reaguje na dezinformace, které šíří hnutí Trikolora Václava Klause ml.

17.12.2019 14:37
Logo organizace IQ Roma servis

Organizace IQ Roma servis reagovala na tiskovou zprávu hnutí Trikolora, které vede Václav Klaus ml. Celé znění této tiskové zprávy i s komentářem serveru Manipulátoři.cz jsme přinesli zde. A zde je celá reakce IQ Roma servis:

Vážená paní Šichtařová, vážené hnutí občanů Trikolóra,

v prvé řadě mi dovolte vám poděkovat za publicitu, kterou jste našemu spolku věnovali v tiskové zprávě ze dne 28. 11. 2019. Ačkoli je asi pravda, že u spektra obyvatel, kteří zvažují volbu vašeho hnutí, tato publicita roznítí další emoce a posílí klíny v rozdělování společnosti.

Jsem ale nucen reagovat a ohradit se proti vašemu zařazení spolku IQ Roma servis, z.s. pod „nálepku“ politické neziskovky. Váš argument, že jsme v minulosti vedli šetření v oblasti diskriminace, nevidíme jako politické téma. Jednalo se o zkoumání fungování antidiskriminačního zákona v praxi. Forma testingů možná není nejšťastnější, pokud ale bude důkazní břemeno stále záviset na poškozených, neexistuje mnoho jiných nástrojů prokázání diskriminace (závěr i po konzultaci s ČOI). Tedy, samozřejmě, kromě úplného popírání její existence, kterou prosazuje vaše hnutí. Upozorňování na mezery v systému nepatří do kategorie politických témat, ale je tématem pro aktivní občanskou společnost.

Vámi uvedená informace o prováděných šetřeních v oblasti diskriminace není úplná a je částečně lživá. Úplná není v tom, že testingy se týkaly i dalších oblastí, např. přístupu ke vzdělání, zdravotní péči a dalších. Lživá je v tom, že jsme my (naši pracovníci) žádali kompenzace. To jednoduše není pravda a žádná taková platba nebyla nikdy provedena. Možná si to pletete s peněžitými tresty, které uložil soud. A zejména jste mohli jistě zmínit další naše úspěchy, ať již je to oceňovaná kampaň „My pracujeme“ nebo náš podíl na rozvoji projektů pracujících na principu Housing First.

Z obecného hlediska spolek IQ Roma servis, z.s. nikdy nezasahoval, nevměšoval se ani nehodnotil politiku jednotlivých stran, hnutí nebo uskupení. Není to v souladu s naším posláním a vizí, ani nám to jako spolku nepřísluší. Naší dlouhodobou snahou je právě naopak být státní správě a samosprávě svými znalostmi terénu co nejvíce prospěšným partnerem.

Nejvíce děsivým faktem ale je, že znehodnocujete činnost našeho spolku, přičemž naprosto ignorujete skutečnost, že meritum naší činnosti spočívá v poskytování registrovaných sociálních služeb, které jsou samozřejmě dotovány ze státních, krajských a obecních zdrojů, a to pro svoji potřebnost, jejíž posouzení náleží v současné legislativní úpravě právě krajům. Zároveň ignorujete fakt, že jsme jedna z 22 organizací, která drží dlouhodobě Značku spolehlivosti udělovanou Asociací veřejně prospěšných organizací a která deklaruje i soukromým dárcům a nadacím, že pracujeme hospodárně, efektivně a v souladu s naším posláním.

Nakonec si vás dovolím potěšit aktuálními informacemi, které jsou veřejně dohledatelné (např. jako povinnost zveřejňovat účetní závěrku a zprávu o činnosti ve sbírce listin ve spolkovém rejstříku). Uváděli jste data za rok 2017, avšak vzhledem k datu zveřejnění vaší tiskové zprávy by bylo vhodnější uvést spíše data za rok 2018. V tomto roce se počet našich zaměstnanců dostal na úroveň 63,33 (přepočtené úvazky) a hospodařili jsme s rozpočtem bezmála 29 mil. Kč. Zároveň nám byla ke dni 4. 12. 2019 potvrzena již zmíněná Značka spolehlivosti. Věřím, že další informace si již dohledáte.

S přáním hodně sil do dalšího politického boje

Petr Máčal

fk, IQ Roma servis

Trikolora, Václav Klaus ml., Extremismus, dezinformace

Filip Grznár (zdroj: repro YouTube)

Grznár schvaloval zastřelení Roma a dalším Romům vyhrožoval vyvražděním. U soudu tvrdí, že šlo o nadsázku

4.8.2020 21:09
U okresního soudu v Chomutově začalo hlavní líčení v případu kulturisty Filipa Grznára, který schvaloval zastřelení mladého Roma v Chomutově a dalším Romům vyhrožoval vyvražděním. Je obviněný z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a ze schvalování trestného činu, za což mu hrozí až rok za mřížemi. Informuje o tom server iDNES.cz.

Josef Serinek (FOTO: Post Bellum)

AUDIO: Česká cikánská rapsodie. Vzpomínky proslulého „Černého partyzána“ Josefa Serinka čte herec Hynek Čermák

3.8.2020 12:10
Český rozhlas Vltava začíná vysílat čtení na pokračování vzpomínek proslulého "Černého partyzána" Josefa Serinka, jemuž se podařilo uprchnout z koncentračního tábora v Letech a zapojit se do oboje proti nacistům, kteří povraždili jeho rodinu. Premiéru každého dílu v podání herce Hynka Čermáka můžete poslouchat každý všední den v 11:30 na Vltavě a po odvysílání ještě po dobu dvou týdnů on-line.

videoZÁZNAM: "Leperiben: My nezapomínáme." Organizace Ara Art i letos pořádala pietní akci k připomínce obětí romského holocaustu

29.7.2020 11:58
V neděli 2. srpna od 18.30 se na pražském náměstí Míru uskutečnila 2. ročník pietní akce k připomínce obětí romského holocaustu, s názvem "Leperiben: My nezapomínáme".