26. února 2021 (pátek)
svátek má Dorota

IQ Roma servis: V Brně probíhá výstava Romové pracují a chtějí pracovat

Brno, 3.12.2012 12:26, (ROMEA)
Fotosoutěž IQ Roma servis.

V pátek 30. listopadu byla v Národním divadle Reduta v Brně zahájena fotografická výstava „Romové pracují a chtějí pracovat“. Ta představuje jednak vítězné snímky fotografické soutěže, která proběhla pod názvem „Chytil jsem u toho cikána – v dobrém světle,“ uskutečněné v rámci stejnojmenného projektu, jednak snímky profesionálního fotografa Jiřího Salika Slámy.

Realizátorem výstavy je nestátní nezisková organizace IQ Roma servis působící v Jihomoravském kraji, která je současně také spolutvůrcem kampaně upozorňující na stále se zhoršující postoj české veřejnosti vůči Romům. Výstava bude v prostorách atria divadla Reduta k vidění až do čtvrtka 13. prosince každý den, včetně víkendů.

Do soutěže se přihlásilo více než 20 fotografů celkem s 34 soutěžními fotografiemi, z nich 9 je na výstavě k shlédnutí. O výběru fotografií prezentovaných v divadle Reduta rozhodovalo hlasování veřejnosti prostřednictvím webových stránek www.mypracujeme.cz/fotosoutez. Absolutního vítěze fotografické soutěže představí odborná porota, vedená fotografem Jindřichem Štreitem, při slavnostní derniéře výstavy ve čtvrtek 13. prosince. Pro vítěze jsou připraveny zajímavé věcné ceny a dárkové poukazy, které věnovali partneři projektu ZONER software, a.s., NICOM a.s., Fotica a časopis FotoVideo.

„Jméno absolutního vítěze zatím nebudeme oznamovat, jako překvapení si oznámení celkového vítěze necháváme na závěr výstavy. Již dnes ale mohu říci, že nás velmi mile překvapila reakce lidí, kteří okamžitě po zahájení výzvy reagovali a stejně tak i kvalita některých fotek,“ komentuje Martin Máša.

Kromě nejlépe hodnocených soutěžních snímku se na výstavě představuje i 6 fotografií pracujících Romů z cyklu profesionálního fotografa Jiřího Salika Slámy, fotografa MF Dnes.

„Výstava navazuje na reklamu v dopravních prostředcích, internetové stránky a nově také na rozhlasovou reklamu, která byla v průběhu měsíce listopadu prezentována na Rádiu 1“ připomíná Martin Máša, koordinátor soutěže. Celá kampaň „Romové pracují a chtějí pracovat“ je financována z programu Evropského společenství pro zaměstnanost a sociální solidaritu – PROGRESS (2007-2013), státního rozpočtu ČR a rozpočtu US Embassy.

Veškeré soutěžní fotografie jsou k vidění na webových stránkách My pracujeme.cz, které také vznikly v rámci projektu „Romové pracují a chtějí pracovat“ a kde najdete mimo jiné i medailonky pracujících Romů blog či burzu práce.

Výstava

Zleva: Jan Blatný, Michal Miko, Alena Gronzíková a Cyril Koky

Povinné respirátory? Pro sociálně vyloučené lokality a chudé velký finanční problém. Pokud je vláda vyžaduje, měla by je rozdávat zdarma

22.2.2021 10:30
Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá mimořádné opatření, ve kterém kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jana Blatného (za ANO) bude nařízení platit od půlnoci z dneška na úterý, týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací lidí. Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky. Podle některých opozičních politiků by měl dávat občanům respirátory zdarma. To navrhují i redakcí serveru Romea.cz oslovení odborníci pracující v sociálně vyloučených lokalitách nebo s Romy.

Video na podporu očkování natočila i skupina celebrit z menšinových komunit, mezi nimi například herec Adil Ray či komik Romesh Ranganathan (FOTO: Repro Youtube)

videoBritská studie: Příslušníci etnických menšin mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19, méně se očkují, více umírají. V ČR podobná data nemáme

19.2.2021 16:25
Příslušníci etnických menšin žijících v Anglii mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19 než většinová populace. To se promítá i do počtu očkovaných. Zatímco bělochů ve věku 70 až 79 let naočkovali angličtí zdravotníci již 86 procent, v případě černochů je to jen 55 procent, vyplývá ze studie, o které informovala agentura Reuters.

Lékařka Marie Nejedlá v rozhovoru pro ROMEA TV vysvětluje popis výroby vakcíny proti COVID-19, foto: romeatv

videoLékařka pro ROMEA TV vysvětluje nejasnosti kolem očkování: Z čeho je vakcína složená? Jak funguje?

19.2.2021 13:40
Ochota občanů České republiky nechat se očkovat proti nemoci COVID-19 od konce roku mírně vzrostla. Na konci ledna mělo o vakcínu zdarma zájem 54 procent dospělých v ČR. Jak ukazují průzkumy ze zahraničí mezi etnickými menšinami je však ochota k očkování nižší. Platí to zřejmě i u Romů v České republice. Poměrně často se opakuje několik otázek a názorů, které jsou s vakcinací spojené. Z čeho jsou vakcíny proti COVID-19 složené? Vakcíny byly vyvinuty velmi rychle, jsou proto nekvalitní? Do jaké míry jsou vakcíny účinné? ROMEA TV přináší sérii videí, kde na tyto otázky odpovídá lékařka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.