20. září 2021 (pondělí)
svátek má Oleg

IQ Roma servis v září začne s kampaní "Svoboda do důsledků", která poukáže na nenávist na internetu

25.9.2020 9:39
Ilustrační FOTO: IQ Roma servis

Na internetu se mnozí domnívají, že pod pojmem svoboda slova se skrývá neomezená možnost slovně atakovat své okolí. Na to, že svoboda projevu má i v online prostoru své hranice, upozorňuje nová mediální kampaň organizace IQ Roma servis Svoboda do důsledků. Prostřednictvím spotu, podcastů se zajímavými hosty, videí i trefných memes se kampaň snaží ukázat, že v reálném světě, stejně jako v prostředí sociálních sítí, neseme odpovědnost za vlastní chování a výroky.

Neziskové organizace i cílové skupiny, s nimiž spolupracují, se čím dál častěji stávají terčem nenávistných komentářů, slovního napadání a pronásledování. Výjimkou není ani posílání do plynu či do gulagu.

Kampaň Svoboda do důsledků zahajuje dne 25. 9. 2020 večírek s podtitulem Ve vesmíru jsme si všichni rovni. Zde bude premiéra spotu, který bude následně od 28. 9. 2020 pravidelně vysílán na České televizi. Na tento spot naváže řada podcastů se zajímavými osobnostmi, které se budou vyjadřovat k fenoménu tzv. hate speech (nenávistné komentáře) a hate crime (trestný čin z nenávisti). Cyklus podcastů zahájí redaktorka Saša Uhlová, která se s problematikou dlouhodobě setkává v profesním životě. „Většina lidí, kteří na sociálních sítích říkají nebo píšou nenávistné příspěvky, často vědí, že nemají úplně pravdu, ale je to jak když se hádáte s partnerem, jste v brutálních emocích a začnete říkat něco, jen proto, abyste mu ublížili…“ popisuje svoji zkušenost s hejtry na sociálních sítích Saša.

Kromě ní se k tematice nenávisti na sociálních sítích vyjádří redaktorka Ivana Svobodová z Respektu, prezident unie státních zástupců Judr. Jan Lata nebo odbornice na sociální sítě a bývalá členka Hate free Jana Laitnerová.

Odborníci a odbornice se společně setkají dne 15. 10. 2020 na panelové debatě s názvem „Profil českého ‚hejtra‘ aneb Nenávist v české společnosti“ a budou společně diskutovat, jak vypadá nenávist na sociálních sítích v českém prostředí, jaké jsou její konsekvence a zkusí nastínit možná řešení.

Od zahájení kampaně v září do začátku listopadu budou na facebookové stránce IQ Roma servis publikována krátká videa, zmíněné podcasty a memes. Reálné nenávistné komentáře - ,‚hejty“, se kterými se běžně setkáváme, budeme sdílet prostřednictvím facebookové stránky Zeď hanby. Pokud se autoři nenávistných komentářů na stránce najdou, budou mít možnost se veřejně za své výroky omluvit a poté budou ze stránky odebráni.

„Jsme zástupci neziskového sektoru a v posledních letech se stále častěji setkáváme s nelibostí části veřejnosti. Když ale tato nelibost přeroste do projevů, kdy jedinci vyhrožují, přejí někomu smrt nebo schvalují páchání násilí, musíme si položit otázku, jestli je toto ještě v pořádku. Podle českého právního řádu, ale i podle základních morálních hodnot, je to daleko za hranou. Zdánlivá anonymita našeho počítače nám dává odvahu, kterou však využíváme špatným směrem. Naše kontroverzní kampaň má připomenout, že se musíme vrátit k základním principům mezilidského chování jako je respekt a ohleduplnost,“ uvádí ředitel neziskové organizace IQ Roma servis Petr Máčal.

fk, IQ Roma servis

Kampaň, IQ Roma servis, Internet, Nenávist