26. září 2020 (sobota)
svátek má Andrea

Jedenácté setkání romských studentů středních a vysokých škol s názvem BARUVAS začíná už v sobotu. Proběhnou semináře mediální gramotnosti, zaměří se i na romskou historii

1.6.2020 17:02, (AKTUALIZOVÁNO 13. 8. 2020, 13:30)
Letní setkání Baruvas (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Jedenácté setkání romských středoškoláků a vysokoškoláků s názvem BARUVAS (romsky rosteme) začíná už v sobotu 15. srpna. Týdenní letní škola bude plná vzdělávacích a motivačních workshopů, zajímavých témat a společné zábavy. Účastníci se mimo jiné seznámí s projektem virtuální reality koncentračního tábora v Letech u Písku. Proběhnou také přednášky věnované mediální gramotnosti a občanskému vzdělávání. Uskuteční se také druhý ročník sportovní a vzdělávací soutěže "Rompiliáda".

"Novinkou například je, že letos plánujeme na setkání pozvat až 50 studentů. Takový počet jsme na BARUVAS ještě neměli. Navíc bude setkání delší a programově ještě pestřejší než předtím. Jsme opravdu rádi, že vládní opatření opadla a že se můžeme se studenty znovu potkat osobně," říká Štefan Balog, koordinátor vzdělávacích aktivit organizace ROMEA, a dodává, že na letošním BARUVAS bude parostor i pro sportovní vyžití.

Kromě jiného budou mít studenti možnost aktivně se zapojit také do množství debat o aktuálních i citlivých tématech a seznámí se s méně známými okamžiky bohaté historie Romů.

"Budeme se studenty mluvit o tématech, která na řadě základních i středních škol chybí nebo zůstávají v hodinách dějepisu na okraji zájmu. Půjde například o válečnou a poválečnou historii Romů, o souvislosti existence tábora v Letech u Písku či o nucenou asimilaci během komunistického režimu," říká Jitka Votavová, manažerka stipendijního programu organizace ROMEA.

Cílem setkání BARUVAS je  podpora a budování leadership schopností romských stipendistů formou neformálního vzdělávání. "V mnoha předchozích setkáních studentů  jsme se věnovali tématice mediální gramotnosti. Stejně tak letos proběhnou workshopy k tomu tématu," doplňuje Balog s tím, že ROMEA se už 18 let zaměřuje na vzdělávání a kritické vyhodnocování zpráv týkajících se zejména Romů v České republice.

"Základní fungování naší společnosti postavené na demokratických principech je v posledních letech narušováno záměrným šířením dezinformací, manipulací a hoaxů skrze sociální sítě a média," vysvětluje ředitel organizace ROMEA Zdeněk Ryšavý. "Oběťmi různých hoaxů a manipulací jsou i někteří Romové, a proto je dnes velmi důležité vzdělávat mladé Romy v mediální a občanské tematice.

Romský stipendijní program podporuje Nadace Velux, Nadace Albatros, Bader Philantropies, Nadace Sova a celá řada drobných dárců. Realizaci seminářů zaměřených na mediální gramotnost podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

Více informací o stipendijním programu organizace ROMEA jsou k nalezení na webových stránkách www.romskastipendia.cz.

Baruvas - Rosteme, Romové, Stipendia, Studenti

Romští kandidáti v krajských a senátních volbách 2020 (Koláž: Romea.cz)

V Krajských volbách kandiduje minimálně sedm Romů, do Senátu jeden. Romové jsou na kandidátkách Pirátů, SPD, Změny a Strany zelených

23.9.2020 17:00
Jak zjistil server Romea.cz o hlasy voličů v letošních krajských volbách bude v celém Česku usilovat nejméně 7 Romů. Jeden Rom, Cyril Koky, pak kandiduje do Senátu za Pirátskou stranu. Právě Piráti, jako vůbec první parlamentní strana v historii, nasadili Roma Karla Kariku jako lídra kandidátky v Ústeckém kraji a jejich kandidáta na hejtmana. Dva Romové pak kandidují i za hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které je známé svými protiromskými a xenofobními výroky a je pravidelně zmiňováno ve zprávách o extremismu.

Budova Rady Evropy ve Štrasburku (FOTO: Elwood j blues, Wikimedia Commons)

Podle Rady Evropy je výuka romštiny v Česku nedostatečná. Ve městech se zastoupením menšin chybějí dvojjazyčné nápisy

23.9.2020 15:38
Rada Evropy (RE) dnes vyzvala Českou republiku, aby i nadále zlepšovala ochranu menšinových jazyků. Česko učinilo kroky pozitivním směrem v ochraně němčiny, polštiny a moravské chorvatštiny, uvádí zpráva tohoto nadnárodního orgánu. RE ale Česku zároveň připomněla nedostatečnou výuku romštiny na základních a středních školách.

Na akci, Běh pro zdraví, 19. června 2018, holčička podala v běhu bravurní výkon. Běžela v balerínkách ... Doběhla první! (FOTO: Centrum voľného času CVrČek)

"Dívka v balerínkách" sklízí další sportovní úspěchy. Vyhrála běh na 1500 na mistrovství Východního Slovenska

23.9.2020 15:13
Annamária Horváthová, známá jako dívka v balerínkách, se stala absolutní vítězkou v běhu na 1500 m na mistrovství Východního Slovenska jednotlivců. A sbírala i další sportovní úspěchy. Na mistrovství Slovenska dorostenců a dorostenek v běhu na 1 500 m byla třetí a v běhu na 800 m doběhla pátá.