26. ledna 2021 (úterý)
svátek má Zora

Jedenácté setkání romských studentů středních a vysokých škol s názvem BARUVAS začíná už v sobotu. Proběhnou semináře mediální gramotnosti, zaměří se i na romskou historii

1.6.2020 17:02, (AKTUALIZOVÁNO 13. 8. 2020, 13:30)
Letní setkání Baruvas (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Jedenácté setkání romských středoškoláků a vysokoškoláků s názvem BARUVAS (romsky rosteme) začíná už v sobotu 15. srpna. Týdenní letní škola bude plná vzdělávacích a motivačních workshopů, zajímavých témat a společné zábavy. Účastníci se mimo jiné seznámí s projektem virtuální reality koncentračního tábora v Letech u Písku. Proběhnou také přednášky věnované mediální gramotnosti a občanskému vzdělávání. Uskuteční se také druhý ročník sportovní a vzdělávací soutěže "Rompiliáda".

"Novinkou například je, že letos plánujeme na setkání pozvat až 50 studentů. Takový počet jsme na BARUVAS ještě neměli. Navíc bude setkání delší a programově ještě pestřejší než předtím. Jsme opravdu rádi, že vládní opatření opadla a že se můžeme se studenty znovu potkat osobně," říká Štefan Balog, koordinátor vzdělávacích aktivit organizace ROMEA, a dodává, že na letošním BARUVAS bude parostor i pro sportovní vyžití.

Kromě jiného budou mít studenti možnost aktivně se zapojit také do množství debat o aktuálních i citlivých tématech a seznámí se s méně známými okamžiky bohaté historie Romů.

"Budeme se studenty mluvit o tématech, která na řadě základních i středních škol chybí nebo zůstávají v hodinách dějepisu na okraji zájmu. Půjde například o válečnou a poválečnou historii Romů, o souvislosti existence tábora v Letech u Písku či o nucenou asimilaci během komunistického režimu," říká Jitka Votavová, manažerka stipendijního programu organizace ROMEA.

Cílem setkání BARUVAS je  podpora a budování leadership schopností romských stipendistů formou neformálního vzdělávání. "V mnoha předchozích setkáních studentů  jsme se věnovali tématice mediální gramotnosti. Stejně tak letos proběhnou workshopy k tomu tématu," doplňuje Balog s tím, že ROMEA se už 18 let zaměřuje na vzdělávání a kritické vyhodnocování zpráv týkajících se zejména Romů v České republice.

"Základní fungování naší společnosti postavené na demokratických principech je v posledních letech narušováno záměrným šířením dezinformací, manipulací a hoaxů skrze sociální sítě a média," vysvětluje ředitel organizace ROMEA Zdeněk Ryšavý. "Oběťmi různých hoaxů a manipulací jsou i někteří Romové, a proto je dnes velmi důležité vzdělávat mladé Romy v mediální a občanské tematice.

Romský stipendijní program podporuje Nadace Velux, Nadace Albatros, Bader Philantropies, Nadace Sova a celá řada drobných dárců. Realizaci seminářů zaměřených na mediální gramotnost podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

Více informací o stipendijním programu organizace ROMEA jsou k nalezení na webových stránkách www.romskastipendia.cz.

Baruvas - Rosteme, Romové, Stipendia, Studenti

Vakcína proti onemocnění COVID-19 od firmy Pfizer-BioNTech (FOTO: Wikimedia Commons, U.S. Secretary of Defense)

videoRomové a očkování proti onemocnění COVID-19. Kdo si nechá dát vakcínu a kdo ne?

18.1.2021 22:10
Registrace na očkování proti onemocnění COVID-19 pro občany starší 80 let začalo v pátek 15. ledna a její začátek provázely potíže, protože systém nestíhal pod návalem zájemců o vakcínu. Podle údajů státního týmu tzv. Chytré karantény se k pondělní 13. hodině zatím zaregistrovala téměř polovina seniorů nad 80 let, kteří nežijí v domovech seniorů. Další skupiny se budou moci registrovat později. Bouřlivá diskuze o tom, zda se nechat očkovat nebo ne však nadále probíhá a je provázena celou řadou dezinformací. Server Romea.cz se snažil zjistit, jaký názor na očkování mají Romové. Proč právě v této chvíli někteří Romové podléhají dezinformacím na internetu?

Stanislav Křeček a Čeněk Růžička na jednom ze zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (Koláž: Romea.cz)

Občanští členové "romské rady": Křeček nezná své kompetence, k romské strategii se vyjadřuje nepravdivě, soustavně cíleně podkopává důstojnost Romů

18.1.2021 15:03
Několik občanských členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny dnes vydalo stanovisko, ve kterém kritizují současného Veřejného ochránce práv za jeho vyjádření ke Strategii romské integrace na roky 2021-2030. Členové rady uvádí, že Křeček nezná rozsah svých kompetencí, když tvrdí, že vytvoření zprávy reflektující nové poznatky ve vztahu k protiprávním sterilizacím nespadají do jeho kompetencí. Za nepřípustně předsudečné považují dále jeho výroky, že Strategie je nerealizovatelným dokumentem sestaveným bez znalosti věci.

Annamárie Horváthová (FOTO: Athletic Legion Club - Moldava nad Bodvou)

"Dívka v balerínkách", běžkyně Annamárie Horváthová, se připravuje na mistrovství Evropy

18.1.2021 10:41
Když před dvěma lety zvítězila v běžeckém závodě, obletěly internet fotografie ze stupňů vítězů. Vedle dívek na druhém a třetím místě v běžeckých botách je na nich tehdy třináctiletá Annamárie Horváthová jen na boso v balerínkách.