15. července 2020 (středa)
svátek má Jindřich

Jedenácté setkání romských studentů středních a vysokých škol s názvem BARUVAS se blíží!

1.6.2020 17:02
Letní setkání Baruvas (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Jedenácté setkání romských středoškoláků a vysokoškoláků s názvem BARUVAS (romsky rosteme) se blíží! Už 15. srpna začne týdenní letní škola, která bude plná vzdělávacích a motivačních workshopů, zajímavých témat a společné zábavy. Účastníci se mimo jiné seznámí s projektem virtuální reality koncentračního tábora v Letech u Písku a uskuteční se také druhý ročník sportovní a vzdělávací soutěže "Rompiliáda".

„Novinkou například je, že letos plánujeme na setkání pozvat 50 studentů. Takový počet jsme na BARUVAS ještě neměli. Navíc bude setkání delší a programově ještě pestřejší než předtím. Jsme opravdu rádi, že vládní opatření opadla a že se můžeme se studenty znovu potkat osobně,“ říká Štefan Balog, koordinátor vzdělávacích aktivit organizace ROMEA, a dodává, že na letošním BARUVAS bude prostor i pro sportovní vyžití.

Kromě jiného budou mít studenti možnost aktivně se zapojit také do množství debat o aktuálních i citlivých tématech a seznámí se s méně známými okamžiky bohaté historie Romů.

"Budeme se studenty mluvit o tématech, která na řadě základních i středních škol chybí nebo zůstávají v hodinách dějepisu na okraji zájmu. Půjde například o válečnou a poválečnou historii Romů, o souvislosti existence tábora v Letech u Písku či o nucenou asimilaci během komunistického režimu,“ říká Jitka Votavová, manažerka stipendijního programu organizace ROMEA.

Více informací o stipendijním programu organizace ROMEA jsou k nalezení na webových stránkách www.romskastipendia.cz.

Baruvas - Rosteme, Romové, Stipendia, Studenti

o romské stipendium můžou studenti žádat do 17. července 2020

videoVÝZVA PRO ROMSKÉ STUDENTY: Nezapomeňte si podat přihlášku o stipendium organizace ROMEA! Uzávěrka je už v pátek

14.7.2020 14:25
Už jen do pátku 17. července mají studenti středních, vyšších odborných a vysokých škol možnost přihlásit se o stipendium u organizace ROMEA. Do loňského roku ROMEA podporovala stipendii jen studenty středních a vyšších odborných škol. Letošní rok se k těmto studentům přidá celkem 30 vysokoškoláků.

Tomio Okamura (FOTO: Lukáš Houdek)

Facebook si vyšlápl na Tomia Okamuru a jeho hnutí SPD. Ten se hájí s odkazem na ústavu a Listinu základních práv a svobod

14.7.2020 13:37
Facebook pohrozil zrušením stránek hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) i jeho předsedy Tomia Okamury a místopředsedy Radima Fialy. Hnutí to dnes oznámilo v tiskové zprávě, sociální síť podle nich poukazuje na údajné porušování pravidel užívání. Představitelé SPD to odmítají a pokud jejich stránky budou zrušeny, chtějí se bránit u soudu.

Ilustrační foto

Další nebezpečný HOAX! Romové prý mají léky zdarma: Tato lež se šíří už skoro devět let

14.7.2020 11:53
Na Facebooku se opět šíří ničím nepodložená informace, že Romové nemusejí v lékárnách platit za léky, pokud předloží potvrzení ze Sociální pojišťovny. To
však není pravda, tato dezinformace z roku 2011 byla již mnohokrát vyvrácena.