26. dubna 2018 (čtvrtek)
svátek má Oto

Jiří Dienstbier: Jednoznačné útoky proti určitým skupinám obyvatel nelze přehlížet

Praha, Lety u Písku, 9.5.2014 17:15, (ROMEA)
Jiří Dienstbier (FOTO: Petr Vilgus, Wikimedia)

Dne 10. května 2014 ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier navštíví společně s předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou pietní místo v Letech u Písku připomínající oběti romského holocaustu v době druhé světové války.

Lety u Písku jsou smutným mementem romského holocaustu, o němž se začalo diskutovat až v druhé polovině devadesátých let, přestože během druhé světové války zahynulo v koncentračních táborech v Evropě sta tisíce Romů.

Z celkového počtu více než 1300 osob, jež prošly letským táborem, 329 v táboře zemřelo, z toho 241 dětí, 300 vězňů bylo propuštěno nebo uprchlo, více než 500 vězňů bylo deportováno do vyhlazovacího tábora Auschwitz – Birkenau a osud zbylých je nejasný. V srpnu 1943 byl sběrný tábor v Letech zrušen po epidemii břišního a skvrnitého tyfu.

Genocida českých a moravských Romů, která má pro svůj hluboký význam v romštině pojmenování PORAJMOS, patří k jedněm z nejdůsledněji provedených genocid druhé světové války. Po jejím skončení jich zůstalo na živu necelých šest set.

„ Nedávno jsme si připomněli pětileté smutné výročí žhářského útoku ve Vítkově, jehož následky si malá Natálka a její rodina ponesou celý život. Jsme svědky pochodů neonacistů v ulicích a dokonce zneužívání tématu menšin, včetně té romské, ve vysoké politice. Vznikají a publikují se seznamy Židů a zakládají se fb stránky, které vyzývají k likvidaci romských osobností.
Brojí se proti cizincům. Ti, co byli dřív tzv. neárijští, se dnes označují slovem nepřizpůsobiví. Tyto jednoznačné útoky proti určitým skupinám obyvatel nelze přehlížet. Se svým týmem se snažím a budu snažit právě v této oblasti učinit konkrétní kroky“, zdůrazňuje ve svém projevu kromě jiného ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Jiří Dienstbier, Lety u Písku, Lidská práva, Neonacismus

Malé romské děti se svými rodiči utíkají před neonacisty, kteří 21. 4. 2018 zaútočili na jejich tábor na Ukrajině (FOTO: repro Youtube.com)

videoŠílené video z pogromu na Romy na Ukrajině: Neonacisté vyhánějí malé romské děti, házejí po nich kamení a stříkají slzný plyn

26.4.2018 1:55
Jak již server Romea.cz informoval členové ukrajinské neonacistické organizace C14 v sobotu 21. dubna vypálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Na internetu se nyní objevily záběry z tohoto pogromu.

Michal Horáček 8. 4. 2018 při oslavách Mezinárodního dne Romů. (FOTO: Archiv Ara Art)

Michal Horáček pro Romea.cz: Je třeba rozšiřovat romskou elitu. Čím více bude doktorů z romské komunity, tím blahodárnější to bude pro všechny

23.4.2018 20:00
Michal Horáček je spisovatel, producent, textař, vystudoval antropologii a stal se jedním z kandidátů na prezidenta. V letošním roce přijal pozvání Ara Artu a promluvil na oslavách Mezinárodního dne Romů v divadle Archa.

Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. (FOTO: Facebook/Сергій Мазур)

Ukrajinští pravicoví radikálové zapálili romský tábor v Kyjevě

23.4.2018 16:08
Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Radikální nacionalisté předtím dali obyvatelům tábora ultimátum, aby do soboty lokalitu vyklidili. Pravicoví extremisté teď vyhrožují, že ve žhářských útocích budou pokračovat. Informuje o tom slovenský zpravodajský server Aktuality.sk.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.