27. dubna 2017 (čtvrtek)
svátek má Jaroslav
romano vodi - předplatné

Jiří Dienstbier: Jednoznačné útoky proti určitým skupinám obyvatel nelze přehlížet

Praha, Lety u Písku, 9.5.2014 17:15, (ROMEA)
Jiří Dienstbier (FOTO: Petr Vilgus, Wikimedia)

Dne 10. května 2014 ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier navštíví společně s předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou pietní místo v Letech u Písku připomínající oběti romského holocaustu v době druhé světové války.

Lety u Písku jsou smutným mementem romského holocaustu, o němž se začalo diskutovat až v druhé polovině devadesátých let, přestože během druhé světové války zahynulo v koncentračních táborech v Evropě sta tisíce Romů.

Z celkového počtu více než 1300 osob, jež prošly letským táborem, 329 v táboře zemřelo, z toho 241 dětí, 300 vězňů bylo propuštěno nebo uprchlo, více než 500 vězňů bylo deportováno do vyhlazovacího tábora Auschwitz – Birkenau a osud zbylých je nejasný. V srpnu 1943 byl sběrný tábor v Letech zrušen po epidemii břišního a skvrnitého tyfu.

Genocida českých a moravských Romů, která má pro svůj hluboký význam v romštině pojmenování PORAJMOS, patří k jedněm z nejdůsledněji provedených genocid druhé světové války. Po jejím skončení jich zůstalo na živu necelých šest set.

„ Nedávno jsme si připomněli pětileté smutné výročí žhářského útoku ve Vítkově, jehož následky si malá Natálka a její rodina ponesou celý život. Jsme svědky pochodů neonacistů v ulicích a dokonce zneužívání tématu menšin, včetně té romské, ve vysoké politice. Vznikají a publikují se seznamy Židů a zakládají se fb stránky, které vyzývají k likvidaci romských osobností.
Brojí se proti cizincům. Ti, co byli dřív tzv. neárijští, se dnes označují slovem nepřizpůsobiví. Tyto jednoznačné útoky proti určitým skupinám obyvatel nelze přehlížet. Se svým týmem se snažím a budu snažit právě v této oblasti učinit konkrétní kroky“, zdůrazňuje ve svém projevu kromě jiného ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Jiří Dienstbier, Lety u Písku, Lidská práva, Neonacismus

Marian Kotleba. (FOTO: Wikipedia.org)

Facebook zablokoval několik stránek nenávistného uskupení Mariana Kotleby, včetně jeho vlastní stránky

21.4.2017 11:15
Před čtrnácti dny sociální síť Facebook zablokovala oficiální profil fašistické strany „Kotleba –Ľudová strana Naše Slovensko“, následovalo zablokování dalších stránek jeho podporovatelů, včetně profilu samotného předsedy strany Mariána Kotleby toto úterý.

--ilustrační foto--

Karel Holomek: Inkluze ve vzdělávání je totéž co rovnost

21.4.2017 11:00
Inkluze je široký a všeobsáhlý projekt začleňování dětí, které zatím nemohly být do hlavního vzdělávacího programu začleněny z nejrůznějších důvodů, a bylo nutno vytvářet další doprovodné programy, aby se tato nerovnost do nebe volající eliminovala.

--ilustrační foto--

Čtvrtletní zpráva o násilí z nenávisti: Maturitu neuděláš protože jsi Cikán, xenofobii posiluje Miloš Zeman i Stanislav Křeček

20.4.2017 12:30
V prvním čtvrtletí roku 2017 zaznamenala organizace In IUSTITIA celkem 22 incidentů z nenávisti, které se staly na území České republiky. Terčem různých forem předsudečného násilí se znovu stávali lidé z důvodu své národnosti, barvy pleti, bezdomovectví, politického přesvědčení a skutečného nebo domnělého náboženského vyznání. Mezi nejvíce ohroženými skupinami zůstávají podle Průběžné zprávy o předsudečném násilí/násilí z nenávisti Romové a muslimové. Obě skupiny se stali terčem nenávisti ve třech případech. Násilí z nenávisti bylo zaznamenáno především ve veřejném prostoru velkých měst a na internetu. Devět nenávistných útoků proběhlo v Praze a dalších pět útoků v Jihlavě.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.