31. července 2016 (neděle)
svátek má Ignác
romano vodi - předplatné

Jiří Dienstbier: Jednoznačné útoky proti určitým skupinám obyvatel nelze přehlížet

Praha, Lety u Písku, 9.5.2014 17:15, (ROMEA)
Jiří Dienstbier (FOTO: Petr Vilgus, Wikimedia)

Dne 10. května 2014 ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier navštíví společně s předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou pietní místo v Letech u Písku připomínající oběti romského holocaustu v době druhé světové války.

Lety u Písku jsou smutným mementem romského holocaustu, o němž se začalo diskutovat až v druhé polovině devadesátých let, přestože během druhé světové války zahynulo v koncentračních táborech v Evropě sta tisíce Romů.

Z celkového počtu více než 1300 osob, jež prošly letským táborem, 329 v táboře zemřelo, z toho 241 dětí, 300 vězňů bylo propuštěno nebo uprchlo, více než 500 vězňů bylo deportováno do vyhlazovacího tábora Auschwitz – Birkenau a osud zbylých je nejasný. V srpnu 1943 byl sběrný tábor v Letech zrušen po epidemii břišního a skvrnitého tyfu.

Genocida českých a moravských Romů, která má pro svůj hluboký význam v romštině pojmenování PORAJMOS, patří k jedněm z nejdůsledněji provedených genocid druhé světové války. Po jejím skončení jich zůstalo na živu necelých šest set.

„ Nedávno jsme si připomněli pětileté smutné výročí žhářského útoku ve Vítkově, jehož následky si malá Natálka a její rodina ponesou celý život. Jsme svědky pochodů neonacistů v ulicích a dokonce zneužívání tématu menšin, včetně té romské, ve vysoké politice. Vznikají a publikují se seznamy Židů a zakládají se fb stránky, které vyzývají k likvidaci romských osobností.
Brojí se proti cizincům. Ti, co byli dřív tzv. neárijští, se dnes označují slovem nepřizpůsobiví. Tyto jednoznačné útoky proti určitým skupinám obyvatel nelze přehlížet. Se svým týmem se snažím a budu snažit právě v této oblasti učinit konkrétní kroky“, zdůrazňuje ve svém projevu kromě jiného ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Jiří Dienstbier, Lety u Písku, Lidská práva, Neonacismus

--ilustrační foto--

V Hodoníně u Kunštátu se příští rok otevře památník věnovaný i romským obětem 2. světové války

29.7.2016 15:12
V Hodoníně u Kunštátu skončily stavební práce na památníku, který bude připomínat sběrný tábor pro moravské Romy za druhé světové války,
internační středisko pro odsun Němců a tábor nucených prací z 50. let minulého století. Celkové náklady na odkup areálu, rekonstrukci a vznik expozice činí 98 milionů korun, řekla dnes ředitelka Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského Markéta Pánková, pod jehož správu památník spadá.

Ilustrační FOTO

Soud zrušil pokutu jihlavskému klubu za nevpuštění Romů

29.7.2016 10:04
Krajský soud v Brně zrušil pokutu 200.000 korun, kterou předloni uložila jihlavské společnosti JOLS Česká obchodní inspekce za diskriminaci Romů, kterým byl v roce 2014 údajně odepřen vstup do jednoho z místních klubů. Firma se
hájila tím, že lidé, které do klubu nevpustila, dělali v minulosti problémy, a že vstup Romům do klubu paušálně neodmítá. Soud pokutu zrušil pro chyby v postupu inspekce. Ta dnes pro tisk uvedla, že se proti verdiktu odvolávat nebude.

Muslimové žijící v ČR demonstrovali v sobotu 10. 1. 2015 proti terorismu na pražském Václavském náměstí. (FOTO: Jan Čonka, Romea.cz)

Politolog Ondřej Ditrych v ČRo: Evropa není epicentrem politického násilí. Teroristům se ale daří šířit nenávist vůči muslimům

28.7.2016 17:23
Úterní pořad Interview Plus Českého rozhlasu se věnoval aktuální otázce teroristických útoků v Evropě. Host pořadu Ondřej Ditrych, politolog z Fakulty sociálních věd UK a Ústavu mezinárodních vztahů, hovořil o působení sdělovacích prostředků a zda skutečně dochází k nárůstu násilí v Evropě a existuje důvod k panice. Ditrych během interview zdůraznil, že podle statistických údajů je současná Evropa navzdory útokům teroristů bezpečnější než kdykoli předtím.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.