Romea.cz     29. 6. 2017        www.romeatv.cz     skola.romea.cz    www.romanovodori.cz   burzaprace.romea.cz    www.kervareso.cz
   Domácí   |  Zahraniční   |  Kultura   Sport  |  Komentáře  |  Rozhovory  |  Audio  |  Monitoring  |  Literatura  |  On-line rozhovory  |  Odkazy  |
XXXXX

Jiří Dienstbier: Jednoznačné útoky proti určitým skupinám obyvatel nelze přehlížet
Praha, Lety u Písku, 9.5.2014 17:15, (ROMEA)

Dne 10. května 2014 ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier navštíví společně s předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou pietní místo v Letech u Písku připomínající oběti romského holocaustu v době druhé světové války.

Lety u Písku jsou smutným mementem romského holocaustu, o němž se začalo diskutovat až v druhé polovině devadesátých let, přestože během druhé světové války zahynulo v koncentračních táborech v Evropě sta tisíce Romů.

Z celkového počtu více než 1300 osob, jež prošly letským táborem, 329 v táboře zemřelo, z toho 241 dětí, 300 vězňů bylo propuštěno nebo uprchlo, více než 500 vězňů bylo deportováno do vyhlazovacího tábora Auschwitz – Birkenau a osud zbylých je nejasný. V srpnu 1943 byl sběrný tábor v Letech zrušen po epidemii břišního a skvrnitého tyfu.

Genocida českých a moravských Romů, která má pro svůj hluboký význam v romštině pojmenování PORAJMOS, patří k jedněm z nejdůsledněji provedených genocid druhé světové války. Po jejím skončení jich zůstalo na živu necelých šest set.

„ Nedávno jsme si připomněli pětileté smutné výročí žhářského útoku ve Vítkově, jehož následky si malá Natálka a její rodina ponesou celý život. Jsme svědky pochodů neonacistů v ulicích a dokonce zneužívání tématu menšin, včetně té romské, ve vysoké politice. Vznikají a publikují se seznamy Židů a zakládají se fb stránky, které vyzývají k likvidaci romských osobností.
Brojí se proti cizincům. Ti, co byli dřív tzv. neárijští, se dnes označují slovem nepřizpůsobiví. Tyto jednoznačné útoky proti určitým skupinám obyvatel nelze přehlížet. Se svým týmem se snažím a budu snažit právě v této oblasti učinit konkrétní kroky“, zdůrazňuje ve svém projevu kromě jiného ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění skrýt nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Ty pak budou viditelné jen pro vás a vaše přátele na Facebooku. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři zablokovat zobrazování vašich příspěvků v diskusích na Romea.cz ostatním uživatelům.

Romea.cz
zpravodajský server časopisu Romano voďi

NAVRCHOLU.cz

Server Romea.cz je v roce 2011 spolufinancován Nadací Erinnerung, Verantwortung und Zukunft (EVZ) a Nadací Open Society Fund Praha (OSF).

reklama      kontakt      ROMEA, o. s.

Server Romea.cz byl v roce 2009 a 2010 spolufinancován grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP
a Norského finančního mechanismu prostřednictvím
Nadace rozvoje občanské společnosti.

Copyright © ROMEA 2003 - 2012.
ISSN 1804-9117
Publikování nebo jakékoliv jiné formy dalšího šíření obsahu serveru romea.cz jsou bez písemného souhlasu občanského sdružení ROMEA zakázány.
(Optimalizováno pro rozlišení 1024 x 768)

Webhosting, webdesign & publikační systém TOOLKIT - Econnect