21. října 2017 (sobota)
svátek má Brigita
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Jiří Dienstbier: Jednoznačné útoky proti určitým skupinám obyvatel nelze přehlížet

Praha, Lety u Písku, 9.5.2014 17:15, (ROMEA)
Jiří Dienstbier (FOTO: Petr Vilgus, Wikimedia)

Dne 10. května 2014 ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier navštíví společně s předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou pietní místo v Letech u Písku připomínající oběti romského holocaustu v době druhé světové války.

Lety u Písku jsou smutným mementem romského holocaustu, o němž se začalo diskutovat až v druhé polovině devadesátých let, přestože během druhé světové války zahynulo v koncentračních táborech v Evropě sta tisíce Romů.

Z celkového počtu více než 1300 osob, jež prošly letským táborem, 329 v táboře zemřelo, z toho 241 dětí, 300 vězňů bylo propuštěno nebo uprchlo, více než 500 vězňů bylo deportováno do vyhlazovacího tábora Auschwitz – Birkenau a osud zbylých je nejasný. V srpnu 1943 byl sběrný tábor v Letech zrušen po epidemii břišního a skvrnitého tyfu.

Genocida českých a moravských Romů, která má pro svůj hluboký význam v romštině pojmenování PORAJMOS, patří k jedněm z nejdůsledněji provedených genocid druhé světové války. Po jejím skončení jich zůstalo na živu necelých šest set.

„ Nedávno jsme si připomněli pětileté smutné výročí žhářského útoku ve Vítkově, jehož následky si malá Natálka a její rodina ponesou celý život. Jsme svědky pochodů neonacistů v ulicích a dokonce zneužívání tématu menšin, včetně té romské, ve vysoké politice. Vznikají a publikují se seznamy Židů a zakládají se fb stránky, které vyzývají k likvidaci romských osobností.
Brojí se proti cizincům. Ti, co byli dřív tzv. neárijští, se dnes označují slovem nepřizpůsobiví. Tyto jednoznačné útoky proti určitým skupinám obyvatel nelze přehlížet. Se svým týmem se snažím a budu snažit právě v této oblasti učinit konkrétní kroky“, zdůrazňuje ve svém projevu kromě jiného ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier.

Jiří Dienstbier, Lety u Písku, Lidská práva, Neonacismus

Romové kandidující ve volbách 2017, zleva: David Tišer, Karel Karika, Martin Bajger, David Beňák a Anna Chválová (Koláž: Romea.cz)

Ve volbách do Poslanecké sněmovny kandiduje 6 Romů a 1 Romka

19.10.2017 21:15
O hlasy voličů se už zítra a v sobotu bude ucházet jednatřicet stran a hnutí, které usilují o získání křesel v Poslanecké sněmovně Parlamentu české republiky. Tentokrát nekandiduje žádná strana, která by jako hlavní cíl měla zájem některé z národnostních menšin. V minulosti se přitom o hlasy voličů vždy ucházela Romská demokratická strana (RDS) a v minulých volbách v roce 2013 byli kandidáti Strany rovných příležitostí (SRP) na kandidátce Strany zelených (SZ).

Kamila Plachetková (FOTO: Archiv Kamily Plachetkové)

Ve škole i v práci zažila šikanu, začala proto znovu v Británii. A daří se jí

18.10.2017 16:30
Kamila Plachetková se narodila a vystudovala v Brně. Její otec je Rom, což do značné míry předznamenalo její další životní dráhu, aniž by to sama kdy předpokládala. Po klidném dětství nastal první šok po nástupu do první třídy, kde se stala kvůli svému původu terčem šikany. Tehdy si také poprvé uvědomila svou odlišnost. „Spolužáci mi začali nadávat do černých sviní a držek, a já jsem vůbec nechápala, co se děje,“ vzpomíná Kamila. V dospělosti se pak opakovaně setkala se šikanou ze strany zaměstnavatele a kolegů, rozhodla se proto před pěti lety Česko opustit a nyní žije se svým synem v Manchesteru. Živí se online marketingem a IT podporou pro několik britských společností. Přestože pro ni není jako pro samoživitelku výchova syna, kterému nedávno diagnostikovali autismus, snadná, do Česka se vrátit nechce, i když ho stále považuje za svůj domov. „Už si to vůbec nedokážu představit,“ říká.

Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury. (FOTO: Igor Zehl)

Muzeum romské kultury: K podpisu smlouvy o výkupu vepřína dojde zřejmě do konce října

18.10.2017 11:47
Muzeum romské kultury v Brně dnes vydalo tiskové vyhlášení ohledně termínu podepsání smlouvy o výkupu vepřína v Letech u Písku. Server Romea.cz ho zveřejňuje v plném znění.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.