18. srpna 2019 (neděle)
svátek má Helena

"Verbež jedna, nemaká to, krade to, postřílet je všechny", i proti takovým hejtům bojuje nová kampaň

23.11.2015 11:00
Jan Bendig v kampani
Jan Bendig v kampani "Jsme v tom společně", kterou spustila iniciativa Hate Free Culture a míří proti nenávisti na internet. (FOTO: Hate Free Culture)

Téměř dva a půl milionu nenávistných komentářů na adresu menšin nebo některých sociálních skupin se během posledního roku objevilo na českém internetu. Více než čtyřicet osobností v aktuální kampani s názvem Jsme v tom společně upozorňuje na to, že nenávistné komentáře, takzvané hejty, se netýkají jen příslušníků menšin. Základ kampaně, která navazuje na stejnojmenný televizní i rádiové spoty, tvoří série portrétů těchto osobností.

VIDEO

Postřílet!!!“ napsal Vlastimír N. pod fotografii muslimky Ireny s jejími dětmi před několika měsíci v rámci kampaně Ne mým jménem. Ta je také jednou z tváří televizního spotu, který právě začíná vysílat několik českých televizních stanic. Jiří S. napsal na adresu spisovatelky Kateřiny Tučkové: „Tučková a jí podobní jsou lůza a hanba našeho národa. Chce se jen zviditelnit.“ Herečka Sandra Nováková byla ve spojitosti s článkem v médiích o svém těhotenství častována od uživatele asijo slovy: „Kamarádka má kočku, která čeká koťata, je hezčí než tato opice a přesto se tím v Blesku nechlubí.“ Uživatel ejet na adresu dokumentaristky Apoleny Rychlíkové napsal: „Těším se, až budou soudružce Apoleně ti chudáčci obřezávat přirození. Samozřejmě za živa. To bude sranda!!!!!“

Zpěvák Jan Bendig zveřejňuje zprávu od Marka D.: „Nejraději bych tě ty cigánku utopil a vymlátil celou tvojí rodinu.“ Terčem urážlivých nebo nenávistných komentářů se stala také v souvislosti se svou tvorbou spisovatelka Irena Obermannová: „Ty pravdoláskařská plesnivá špinDÍRO sama seš nechutná,“ píše diskutér, který si říká wojtylak.

„Cílem videa i fotografií je poukázat na fakt, že s hejty v online prostoru se může setkávat každý z nás, a zdaleka ne jen pro svou příslušnost k nějaké náboženské, sexuální nebo etnické skupině. Často se totiž terčem urážlivých komentářů stávají také lidé kvůli svému vzhledu, názorům, životním zkušenostem, profesi a řadě dalšího,“ popisuje Lukáš Houdek z HateFree Culture. „Je proto v zájmu nás všech, abychom se snažili online prostor kultivovat a především sami přemýšeli, než něco podobného napíšeme. Nikdy totiž nevíme, kdy se můžeme stát terčem nenávisti nebo urážek online my sami, nebo někdo z našeho okolí. Jsme v tom všichni společně,“ dodává.

Do kampaně se zapojilo přes čtyřicet osobností napříč různými oblastmi kulturního nebo společenského života, které se nechaly vyfotografovat ve svém každodenním životě při běžných činnostech. Jejich portréty doprovází nenávistné a urážlivé komentáře, které jim přišly e-mailem, objevily se jako komentáře pod příspěvky na Facebooku nebo v diskusních fórech.

Vedle výše zmíněných to jsou například Pavel Vítek s partnerem Janisem Sidovským, zpěváci Ben Cristovao a David Kraus, zpěvačka Tonya Graves, herečka Berenika Kohoutová,herci Lukáš Hejlík nebo Jakub Žáček, vloggeři Martin ATI Malý a Martin Rota nebo Dominika Myslivcová. Mezi fotografovanými jsou i muslimové, Vietnamci, Romové, senioři, lidé s odlišnou sexuální orientací, lidé s onemocněním HIV/AIDS, bývalí uživatelé drog apod.

V reálném životě však lidé často reagují jinak než v online prostředí. Ukázal to nedávný sociální experiment inicativy HateFree Culture, kdy do několika českých obcí dorazila rodina domnělých syrských uprchlíků. Navzdory silně negativní povaze diskusí na internetu se k nim většina obyvatel chovala empaticky a solidárně.

AUDIO

FOTOGALERIE

Posted by HateFree Culture on 23. listopad 2015

Tisková zpráva Hate Free Culture

HateFree Culture, Internet, Nenávist

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.