25. dubna 2019 (čtvrtek)
svátek má Marek

"Verbež jedna, nemaká to, krade to, postřílet je všechny", i proti takovým hejtům bojuje nová kampaň

23.11.2015 11:00
Jan Bendig v kampani
Jan Bendig v kampani "Jsme v tom společně", kterou spustila iniciativa Hate Free Culture a míří proti nenávisti na internet. (FOTO: Hate Free Culture)

Téměř dva a půl milionu nenávistných komentářů na adresu menšin nebo některých sociálních skupin se během posledního roku objevilo na českém internetu. Více než čtyřicet osobností v aktuální kampani s názvem Jsme v tom společně upozorňuje na to, že nenávistné komentáře, takzvané hejty, se netýkají jen příslušníků menšin. Základ kampaně, která navazuje na stejnojmenný televizní i rádiové spoty, tvoří série portrétů těchto osobností.

VIDEO

Postřílet!!!“ napsal Vlastimír N. pod fotografii muslimky Ireny s jejími dětmi před několika měsíci v rámci kampaně Ne mým jménem. Ta je také jednou z tváří televizního spotu, který právě začíná vysílat několik českých televizních stanic. Jiří S. napsal na adresu spisovatelky Kateřiny Tučkové: „Tučková a jí podobní jsou lůza a hanba našeho národa. Chce se jen zviditelnit.“ Herečka Sandra Nováková byla ve spojitosti s článkem v médiích o svém těhotenství častována od uživatele asijo slovy: „Kamarádka má kočku, která čeká koťata, je hezčí než tato opice a přesto se tím v Blesku nechlubí.“ Uživatel ejet na adresu dokumentaristky Apoleny Rychlíkové napsal: „Těším se, až budou soudružce Apoleně ti chudáčci obřezávat přirození. Samozřejmě za živa. To bude sranda!!!!!“

Zpěvák Jan Bendig zveřejňuje zprávu od Marka D.: „Nejraději bych tě ty cigánku utopil a vymlátil celou tvojí rodinu.“ Terčem urážlivých nebo nenávistných komentářů se stala také v souvislosti se svou tvorbou spisovatelka Irena Obermannová: „Ty pravdoláskařská plesnivá špinDÍRO sama seš nechutná,“ píše diskutér, který si říká wojtylak.

„Cílem videa i fotografií je poukázat na fakt, že s hejty v online prostoru se může setkávat každý z nás, a zdaleka ne jen pro svou příslušnost k nějaké náboženské, sexuální nebo etnické skupině. Často se totiž terčem urážlivých komentářů stávají také lidé kvůli svému vzhledu, názorům, životním zkušenostem, profesi a řadě dalšího,“ popisuje Lukáš Houdek z HateFree Culture. „Je proto v zájmu nás všech, abychom se snažili online prostor kultivovat a především sami přemýšeli, než něco podobného napíšeme. Nikdy totiž nevíme, kdy se můžeme stát terčem nenávisti nebo urážek online my sami, nebo někdo z našeho okolí. Jsme v tom všichni společně,“ dodává.

Do kampaně se zapojilo přes čtyřicet osobností napříč různými oblastmi kulturního nebo společenského života, které se nechaly vyfotografovat ve svém každodenním životě při běžných činnostech. Jejich portréty doprovází nenávistné a urážlivé komentáře, které jim přišly e-mailem, objevily se jako komentáře pod příspěvky na Facebooku nebo v diskusních fórech.

Vedle výše zmíněných to jsou například Pavel Vítek s partnerem Janisem Sidovským, zpěváci Ben Cristovao a David Kraus, zpěvačka Tonya Graves, herečka Berenika Kohoutová,herci Lukáš Hejlík nebo Jakub Žáček, vloggeři Martin ATI Malý a Martin Rota nebo Dominika Myslivcová. Mezi fotografovanými jsou i muslimové, Vietnamci, Romové, senioři, lidé s odlišnou sexuální orientací, lidé s onemocněním HIV/AIDS, bývalí uživatelé drog apod.

V reálném životě však lidé často reagují jinak než v online prostředí. Ukázal to nedávný sociální experiment inicativy HateFree Culture, kdy do několika českých obcí dorazila rodina domnělých syrských uprchlíků. Navzdory silně negativní povaze diskusí na internetu se k nim většina obyvatel chovala empaticky a solidárně.

AUDIO

FOTOGALERIE

Posted by HateFree Culture on 23. listopad 2015

Tisková zpráva Hate Free Culture

HateFree Culture, Internet, Nenávist

V noci z 18. na 19. dubna 2009 vhodili čtyři neonacisté Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku, kde bydlela romská rodina. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi tehdy dvouletá Natálka, které utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Neonacisty soud odsoudil k dvacetiletým resp. dvacetidvouletým trestům odnětí svobody. (Koláž: Romea.cz)

Žhářský útok ve Vítkově, k němuž došlo před deseti lety, potrestaly soudy vysokými tresty

16.4.2019 11:03
Před deseti lety, v noci z 18. na 19. dubna 2009, zaútočila zápalnými láhvemi skupinka sympatizantů extrémní pravice na dům číslo 58 ve Vítkově na Opavsku obývaný romskou rodinou. Následkem požáru byla vážně popálena tehdy dvouletá Natálka. Zranění utrpěla i její matka a otec.

Kumar Vishwanathan (FOTO: Daniela Kantorová)

Kumar Vishwanathan: Žhářský útok ve Vítkově odstartoval úpadek extremistů

16.4.2019 10:50

Žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově před deseti lety, při kterém tehdy dvouletá Natálka utrpěla rozsáhlé popáleniny, odstartoval postupný úpadek pravicového extremismu v regionu. Myslí si to ostravský aktivista Kumar Vishwanathan, který se dlouhodobě věnuje romské menšině. Podle něj tehdy společnost vyslala signál, že takové zločiny nestrpí. Za zapálení domu se spící rodinou poslal soud čtyři neonacisty do vězení na 20 až 22 let.

Jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: Úřad vlády ČR)

Občanští členové "romské rady" vyzvali v souvislosti s posledními incidenty mezi Romy a Čechy premiéra Babiše a ministra Hamáčka k jednání

16.4.2019 9:00
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvali premiéra a ministra vnitra k jednání v návaznosti na násilné incidenty mezi Romy a Čechy v Lipníku nad Bečvou a Dvorcích na Bruntálsku.