17. srpna 2019 (sobota)
svátek má Petra

Kamarád muslim? Pro studenty žádný problém

15.12.2016 12:05
Foto: infografika Multikulturní centrum Praha

Unikátní výzkum přináší aktuální zjištění o tom, jak mladí Češi vnímají uprchlíky a další menšiny, nenávist na internetu, jakým zdrojům věří a kdo je v jejich názorech nejvíce ovlivňuje. Na výběru otázek, jejich formulaci i na sběru dat se mladí lidé sami podíleli.

„Měli jsme silný pocit, že my starší světu středoškoláků úplně nerozumíme, že se neumíme správně zeptat, že nevíme, co je zajímá. Proto jsme studenty do celého procesu zapojili – tvořili otázky, sbírali odpovědi,“ představuje proces vzniku výzkumu Kristýna Svatá, koordinátorka projektu z Multikulturního centra Praha.

„Postoje jsme zjišťovali převážně na příkladu uprchlíků a tzv. migrační krize, která mezi mladými vzhledem k aktuálním událostem nejvíce rezonovala.“ Dle zjištění výzkumu lze obecně říci, že vztah mladých lidí k uprchlíkům je spíše negativní, v čemž kopíruje obecné nálady ve společnosti. Zdá se ale, že nenávist vůči menšinám a uprchlíkům mladí lidé nešíří. Pokud už někoho takzvaně “hejtují”, je to spíše pro styl oblékání či odlišný názor. Nedá se ani říci, že by jim toto téma nedávalo spát. Běžně řeší úplně jiné věci: školu, vztahy, sport, oblečení, teprve pak se objevuje téma uprchlické krize.

Téměř polovina respondentů (48 %) nezvolila ani jedno ze sedmi nabídnutých témat, která bychom mohli označit za „společenskou otázku“, jako téma, o kterém běžně mluví se svými kamarády. „Je však zajímavé a poměrně výrazné, že ti, co vůbec neřeší společenská témata, výrazně více hejtují a mají negativní postoje vůči menšinám. A naopak – nejpozitivnější vztah k menšinám mají ti, kteří o společenských tématech běžně mluví,“ uvádí jedna z realizátorek výzkumu, socioložka Marie Klusáčková.

Otevření jinakosti

Otevřeně se staví mladí lidé k možnému přátelství s lidmi odlišného náboženství, sexuální orientace či barvy pleti. Více než polovina respondentů (55 %) vnímá takovéto přátelství jako obohacení, pouhému procentu respondentů by vadilo. Někteří mají problém pouze s jednotlivými menšinami (bavím se se všemi, ale…). Muslimy by mezi své kamarády přijaly tři čtvrtiny respondentů.

Vůči uprchlíkům sice převažuje negativní sentiment, i tak by však téměř polovina respondentů (40 %) nechala uprchlíky v České republice přečkat krizi. Celá polovina očekává, že se uprchlíci integrují do naší společnosti jen s občasnými problémy. Poměrně velké procento respondentů se na druhou stranu obává, že uprchlická krize vyústí ve válku (38 %). Primárně by se měly zabývat uprchlickou krizí mezinárodní instituce, především EU (73 %) a OSN (52 %), myslí si respondenti. Překvapivá je ochota převzít za řešení osobní zodpovědnost. Na dotaz “Co bys na Tvém místě dělal/a s uprchlíky, kteří se chtějí dostat do ČR?” přes 15 % respondentů uvedlo, že by se jim snažili osobně pomoci, např. jako dobrovolníci v nějaké organizaci.

Co sledují, čemu důvěřují

Politici pro respondenty nepatří mezi důvěryhodné zdroje informací či inspirace; nedůvěra je drtivá bez ohledu na to, jaké postoje k uprchlické krizi zastávají. Pokud přeci jen respondenti jmenovali některé politiky, s jejichž názory souhlasí, uváděli Tomia Okamuru (7 %), prezidenta Miloše Zemana (4 %) či Dominika Feriho (2 %). Důvěryhodným zdrojem informací o dění ve světě je pro mladé lidi především rodina, následuje škola a internetové zpravodajství zavedených médií (iDNES.cz, Novinky.cz, CT24.cz, Aktualne.cz, atd.).

Co se týče témat soužití s menšinami, informace k mladým přicházejí primárně z médií, poté z rodiny či od přátel, každý třetí si informace vyhledává sám. Jen čtvrtina respondentů uvedla, že jim informace dodává škola. Naopak v míře důvěryhodnosti podávaných informací si stojí škola vysoko – škole důvěřuje 60 % respondentů, čímž se umístila na druhém místě po rodině.

I jiné průzkumy odhalují nepoměr v tom, jak důvěryhodným zdrojem informací pro mladé lidi škola je a kolik informací jim reálně dodává. Mezi zdroje, které mladí lidé nesledují vůbec, patří nevládní organizace (54 %), aktivisté (62 %) a internetové zpravodajství portálů typu Parlamentní listy či Aeronet.cz (63 %). Sociální sítě mladí sledují intenzivně, avšak hodnotí je jako výrazně nedůvěryhodný zdroj. Téměř polovina uvedla, že si informace ověřují z více zdrojů.

To potvrdil i experiment s hoaxem, který proběhl v rámci výzkumu. V odhalení smyšlené citace Jana Wericha byli úspěšnější ti, kteří uvedli, že si informace ověřují. Podobná úspěšnost byla i u té skupiny respondentů, kteří důvěřují výhradně tradičním médiím, zvláště veřejnoprávním. Ti navíc méně „hejtují“, mají menší strach z uprchlíků a jsou k nim empatičtější.

Realizace výzkumu

Výzkum realizovalo Multikulturní centrum Praha ve spolupráci s vybranými studenty z Gymnázia Thomase Manna v Praze, ze Střední odborné školy služeb Kavčí hory, ze Soukromé podnikatelské střední školy Česká Lípa a ze Střední odborné školy energetické v Chomutově za odborného vedení experta na nenávistné projevy Jaroslava Valůcha a socioložky Marie Klusáčkové. Výzkumu se zúčastnilo přibližně 600 respondentů ve věku 14 až 20 let z celé České republiky. Veškeré výstupy k výzkumu (výzkumná zpráva, infografika, video) naleznete na stránce migraceonline.cz.

TZ Multikulturní centrum Praha

Průzkum, Mládež, Uprchlíci, muslimové, Menšiny, Nenávist, Domácí, Studenti

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.