30. dubna 2017 (neděle)
svátek má Blahoslav
romano vodi - předplatné

Kamarád muslim? Pro studenty žádný problém

15.12.2016 12:05
Foto: infografika Multikulturní centrum Praha

Unikátní výzkum přináší aktuální zjištění o tom, jak mladí Češi vnímají uprchlíky a další menšiny, nenávist na internetu, jakým zdrojům věří a kdo je v jejich názorech nejvíce ovlivňuje. Na výběru otázek, jejich formulaci i na sběru dat se mladí lidé sami podíleli.

„Měli jsme silný pocit, že my starší světu středoškoláků úplně nerozumíme, že se neumíme správně zeptat, že nevíme, co je zajímá. Proto jsme studenty do celého procesu zapojili – tvořili otázky, sbírali odpovědi,“ představuje proces vzniku výzkumu Kristýna Svatá, koordinátorka projektu z Multikulturního centra Praha.

„Postoje jsme zjišťovali převážně na příkladu uprchlíků a tzv. migrační krize, která mezi mladými vzhledem k aktuálním událostem nejvíce rezonovala.“ Dle zjištění výzkumu lze obecně říci, že vztah mladých lidí k uprchlíkům je spíše negativní, v čemž kopíruje obecné nálady ve společnosti. Zdá se ale, že nenávist vůči menšinám a uprchlíkům mladí lidé nešíří. Pokud už někoho takzvaně “hejtují”, je to spíše pro styl oblékání či odlišný názor. Nedá se ani říci, že by jim toto téma nedávalo spát. Běžně řeší úplně jiné věci: školu, vztahy, sport, oblečení, teprve pak se objevuje téma uprchlické krize.

Téměř polovina respondentů (48 %) nezvolila ani jedno ze sedmi nabídnutých témat, která bychom mohli označit za „společenskou otázku“, jako téma, o kterém běžně mluví se svými kamarády. „Je však zajímavé a poměrně výrazné, že ti, co vůbec neřeší společenská témata, výrazně více hejtují a mají negativní postoje vůči menšinám. A naopak – nejpozitivnější vztah k menšinám mají ti, kteří o společenských tématech běžně mluví,“ uvádí jedna z realizátorek výzkumu, socioložka Marie Klusáčková.

Otevření jinakosti

Otevřeně se staví mladí lidé k možnému přátelství s lidmi odlišného náboženství, sexuální orientace či barvy pleti. Více než polovina respondentů (55 %) vnímá takovéto přátelství jako obohacení, pouhému procentu respondentů by vadilo. Někteří mají problém pouze s jednotlivými menšinami (bavím se se všemi, ale…). Muslimy by mezi své kamarády přijaly tři čtvrtiny respondentů.

Vůči uprchlíkům sice převažuje negativní sentiment, i tak by však téměř polovina respondentů (40 %) nechala uprchlíky v České republice přečkat krizi. Celá polovina očekává, že se uprchlíci integrují do naší společnosti jen s občasnými problémy. Poměrně velké procento respondentů se na druhou stranu obává, že uprchlická krize vyústí ve válku (38 %). Primárně by se měly zabývat uprchlickou krizí mezinárodní instituce, především EU (73 %) a OSN (52 %), myslí si respondenti. Překvapivá je ochota převzít za řešení osobní zodpovědnost. Na dotaz “Co bys na Tvém místě dělal/a s uprchlíky, kteří se chtějí dostat do ČR?” přes 15 % respondentů uvedlo, že by se jim snažili osobně pomoci, např. jako dobrovolníci v nějaké organizaci.

Co sledují, čemu důvěřují

Politici pro respondenty nepatří mezi důvěryhodné zdroje informací či inspirace; nedůvěra je drtivá bez ohledu na to, jaké postoje k uprchlické krizi zastávají. Pokud přeci jen respondenti jmenovali některé politiky, s jejichž názory souhlasí, uváděli Tomia Okamuru (7 %), prezidenta Miloše Zemana (4 %) či Dominika Feriho (2 %). Důvěryhodným zdrojem informací o dění ve světě je pro mladé lidi především rodina, následuje škola a internetové zpravodajství zavedených médií (iDNES.cz, Novinky.cz, CT24.cz, Aktualne.cz, atd.).

Co se týče témat soužití s menšinami, informace k mladým přicházejí primárně z médií, poté z rodiny či od přátel, každý třetí si informace vyhledává sám. Jen čtvrtina respondentů uvedla, že jim informace dodává škola. Naopak v míře důvěryhodnosti podávaných informací si stojí škola vysoko – škole důvěřuje 60 % respondentů, čímž se umístila na druhém místě po rodině.

I jiné průzkumy odhalují nepoměr v tom, jak důvěryhodným zdrojem informací pro mladé lidi škola je a kolik informací jim reálně dodává. Mezi zdroje, které mladí lidé nesledují vůbec, patří nevládní organizace (54 %), aktivisté (62 %) a internetové zpravodajství portálů typu Parlamentní listy či Aeronet.cz (63 %). Sociální sítě mladí sledují intenzivně, avšak hodnotí je jako výrazně nedůvěryhodný zdroj. Téměř polovina uvedla, že si informace ověřují z více zdrojů.

To potvrdil i experiment s hoaxem, který proběhl v rámci výzkumu. V odhalení smyšlené citace Jana Wericha byli úspěšnější ti, kteří uvedli, že si informace ověřují. Podobná úspěšnost byla i u té skupiny respondentů, kteří důvěřují výhradně tradičním médiím, zvláště veřejnoprávním. Ti navíc méně „hejtují“, mají menší strach z uprchlíků a jsou k nim empatičtější.

Realizace výzkumu

Výzkum realizovalo Multikulturní centrum Praha ve spolupráci s vybranými studenty z Gymnázia Thomase Manna v Praze, ze Střední odborné školy služeb Kavčí hory, ze Soukromé podnikatelské střední školy Česká Lípa a ze Střední odborné školy energetické v Chomutově za odborného vedení experta na nenávistné projevy Jaroslava Valůcha a socioložky Marie Klusáčkové. Výzkumu se zúčastnilo přibližně 600 respondentů ve věku 14 až 20 let z celé České republiky. Veškeré výstupy k výzkumu (výzkumná zpráva, infografika, video) naleznete na stránce migraceonline.cz.

TZ Multikulturní centrum Praha

Průzkum, Mládež, Uprchlíci, muslimové, Menšiny, Nenávist, Domácí, Studenti

Alexander Slepčík, zdroj: facebook.com

Úspěšný romský kadeřník Slepčík připravil vlastní módní kolekci

27.4.2018 10:40
Přes deset let se věnuje kadeřnictví, více než pět let má svůj vlastní salón. K tomu jako stylista radí s oblékáním. Teď chystá Alexander Slepčík z Ústí nad Labem první vlastní módní kolekci.

Pokladní v Kauflandu (26. 4. 2017. zdroj: Facebook)

Pokladní s hákovým křížem na ruce? Kaufland rázně zakročil a ženu vyhodil z práce. Hrozí jí i právní postih

26.4.2017 22:36
V úterý se začalo po sociálních sítích šířit video a fotografie pokladní z pražského Kauflandu, která měl na ruce vytetovaný hákový kříž a další nacistické symboly. Stačilo několik hodin a pokladní v práci skončila. Informoval o tom bulvární server eXtra.cz.

Daniel Kováč s olympijským šampionem Matějem Tóthem (Zdroj: Facebook.com, Skupina Petra Mečiara)

videoStane se prvním Romem, který oblékne reprezentační atletický dres? Příběh Daniela Kováče inspiruje ostatní

26.4.2017 13:05
Aby mohl trénovat atletiku, musel si shánět peníze i na obyčejné dojíždění autobusem. Daniel Kováč inspiruje všechny sportovce a
především ty, kteří mají těžké podmínky jako Daniel. Zastává názor, že tam kde je víra, tam se najde i cesta. Pochází z rodiny s 13 dětmi a jeho otec zemřel, když mu byli 3 roky. Část svého života Daniel strávil v dětském domově. O jeho příběhu
píší slovenská média.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.