21. září 2017 (čtvrtek)
svátek má Matouš
romano vodi - předplatné

Kanadské velvyslanectví pořádá diskuzi na téma Jak jsou menšiny prezentovány médii v Kanadě a v ČR

4.11.2016 17:09
Kanadská velvyslankyně v ČR Barbara C. Richardson. Foto: Facebook Kanadského velvyslanectví.

Na kanadském velvyslanectví v Praze ve středu proběhne diskuze na téma, jak jsou prezentovány menšiny v kanadských a českých médiích

Ve středu 9. listopadu se v dopoledních hodinách ve Francouzském institutu uskuteční panelová diskuse na téma „Jak jsou menšiny prezentovány médii v Kanadě a ČR“. Jejím cílem je představit přístup kanadských a českých médií k informování o menšinách v obou zemích a diskutovat o roli médií při formování veřejného mínění o příslušnících různých menšin.

Účast na diskuzi přijal kanadský novinář Stuart Greer, který pracoval v řadě kanadských a zahraničních médií, včetně Global TV News Canada a nyní působí v Rádiu Svobodná Evropa, Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů a redaktor zahraniční redakce Hospodářských novin, Zdeněk Ryšavý, šéfredaktor zpravodajského serveru Romea.cz, a Michaela Černá, vedoucí speciálních projektů iDnes.

Celý program pořádá Velvyslanectví Kanady v Praze ve spolupráci s konferencí Prague Media Point. Zahájí ho nová velvyslankyně Kanady v ČR Barbara C. Richardson. „Kanada je velice rozmanitá země a tuto etnickou, rasovou, náboženskou a další rozmanitost vidíme jako svoji silnou stránku. Vždy je však co zlepšovat a jsem pevně přesvědčena, že role médií při utváření veřejného mínění o této rozmanitosti a inkluzivní společnosti je klíčová. Tento panel nabídne zástupcům českých a kanadských médií příležitost diskutovat o zkušenostech s tím, jak média v obou zemích informují o menšinách v našich zemích,“ uvedla kanadská velvyslankyně důvody, kvůli kterým se ambasáda ujala organizace panelové diskuse."

diskuse, Kanada, velvyslanectví

--ilustrační foto--

Památník Hodonín u Kunštátu bude spravovat Muzeum romské kultury

19.9.2017 13:28
Nový památník v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku v místech protektorátního koncentračního tábora pro Romy bude spravovat Muzeum romské kultury. Areál převezme od Národního pedagogického muzea, které pamětní centrum vybudovalo. Schválila to v pondělí vláda. Památník se měl původně otevřít letos v srpnu. Přípravy se ale pozastavily kvůli nejasnostem kolem toho, kdo by měl expozice provozovat a jak by měly vypadat. Kdy bude areál zpřístupněn, zatím není jasné.

Ilustrační foto. (FOTO: Pixabay.com)

videoRomům nepronajímat! Další nahrávka dokazuje diskriminaci realitní kanceláře v přístupu k bydlení

19.9.2017 9:10
Krátce poté, co Romea.cz zveřejnila přepis záznamu, zachycujícího příklad praxe pronajímatelů, kteří v rozporu se zákonem a´priori odmítají pronajímat své byty zájemcům z řad Romů, dostala redakce k dispozici další obdobnou nahrávku. Tentokrát se jedná o záznam telefonního rozhovoru mezi sociálním pracovníkem Miroslavem Brožem a zaměstnankyní – pravděpodobně sekretářkou – realitní společnosti z Teplic.

--ilustrační foto--

Amnesty International: Požadujeme spravedlnost pro oběti policejní razie v romské osadě v Moldavě nad Bodvou

18.9.2017 21:15
Amnesty International shledává přístup slovenských orgánů k vyšetřování obvinění z policejního násilí v r. 2013 v romské komunitě v Budulovské ulici Moldavě nad Bodvou jako nespravedlivý. Jejich postup vnímá jako porušení mezinárodních úmluv o lidských právech. Největší lidsko-právní organizace vyzývá všechny k podpisu petice, kterou chtějí vyžádat spravedlivost pro oběti, které nakonec byli obvinění za křivé svědectví. Oběti - čtyři muži si podle policie prý vymysleli, že je během razie v osadě zbili.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.