13. října 2019 (neděle)
svátek má Renáta

Kdo jsou uprchlíci a kdo jsme my? Odpovědi hledá kampaň Jsme to my a ptá se i celebrit.

18.5.2017 9:55

Do jaké země byste šli, kdyby u nás byla válka? A jakých 5 věcí byste si vzali s sebou? Tyto a další otázky pokládají známé české osobnosti lidem na ulicích českých měst ve videích nové kampaně nazvané “Jsme to my”. Odpovědi jsou občas vtipné a občas z nich zamrazí. Zachycuje je celkem 6 krátkých videospotů, které jsou ode dneška zveřejňovány na Facebooku a YouTube. Spoty jsou k vidění také před filmy v kinech Aero, Světozor a OKO v Praze, univerzitním kině Scala v Brně a v Biu Central v Hradci Králové.

Projekt {jsme to my} začal vznikat už na konci roku 2015, kdy byla migrace a uprchlictví hlavním tématem v médiích. “Sledovali jsme reakce české veřejnosti, která se na jedné straně začala vůči uprchlíkům vymezovat a silná slova zazněla i od některých politiků. Na druhé straně se tady zvedla velká vlna solidarity, vzniklo dobrovolnické hnutí, lidé pořádali sbírky. Chtěli jsme tak trochu přijít na kloub tomu, co vlastně uprchlická otázka pro českou společnost znamená, co se za ní všechno schovává - když sledujete veřejnou diskuzi, často se totiž neřeší uprchlíci samotní, ale právě my, Češi. Pod povrchem bublají otázky co jsme zač, co bychom měli nebo neměli dělat. Tak jsme se to pokusili trochu obrátit a zeptat se Čechů - a co vy byste dělali v kůži uprchlíků? Chceme vytvořit prostor, kde se bude dát vést debata o migraci nezaujatě, na základě faktů, ale přitom se budou brát v potaz všechny možné názory,” popisuje vznik kampaně Robert Basch, ředitel Nadace OSF, která je zakládající organizací platformy Jsme to my.

A právě na této myšlence je postaveno i 6 krátkých videospotů, které otázku “co byste v kůži uprchlíka dělali Vy” v různých variacích zkoumají formou krátké dokumentární videoankety. Autorem konceptu a režisérem spotů je dokumentarista a dramaturg dokumentární tvorby Ivo Bystřičan. Ten oslovil 6 známých osobností a natáčel je, když náhodným kolemjdoucím na ulicích různých českých měst pokládali otázky - “Jakých 5 věci byste si sebou vzali, kdybyste museli teď hned odejít z domu a už byste se nemohli vrátit?” ptá se třeba obyvatel Brna herečka Iva Pazderková. Dominik Feri zkoumá, do jaké země by odcházeli občané Prahy, kdyby vypukla válka a Magda Vašáryová se ptá, jak se vlastně pozná, že se někdo do české společnosti integroval - v ulicích Českého Krumlova, města plného cizinců.

Na pražském hlavním nádraží se za kameru a mikrofon v roli tazatele postavil také herec a muzikant Vojta Dyk, na náplavce novinář Petr Novotný a v Kladně herečka a režisérka Petra Nesvačilová.

Kromě Nadace OSF, která s nápadem přišla, dnes už ale platforma Jsme to my sdružuje téměr dvacítku dalších organizací a institucí, které se k myšlence prozkoumat otázku migrace a to, jakým způsobem v české společnosti rezonuje, přidávali. “

Pracujeme s neziskovkami, s akademiky, s dobrovolníky - ozývají se nám i jednotlivci, které to téma prostě zajímá. Studenti, kteří mají chuť být aktivní nebo třeba odborníci, které trápí, že se komplikovaná témata, kterými se léty zabývají, najednou ve veřejné diskuzi hrozně zjednodušují a všechno je černobílé,” vysvětluje fungování platformy její koordinátorka Marie Heřmanová z Nadace OSF.

Od začátku roku 2016 tak platforma pořádá různé diskuze, semináře, školení, vydala například příručku pro zájemce o pořádání debat o migraci. “Jsme otevření všemu a všem, zajímají nás různé názory a pohledy na věc. Jde nám o to, aby o sobě lidé, které tohle téma zajímá, navzájem věděli a aby se i k veřejnosti dostaly fakticky správné, ověřené a nezaujaté informace,” dodává Heřmanová.

Na webu www.jsmetomy.cz se k platformě může přidat kdokoliv, komu je její myšlenka sympatická.

TZ Jsme to my

Tiskové zprávy, Kampaň, Migrace, Česká republika

Václav Klaus ml. v Chanově (FOTO: Facebook Václava Klause ml.)

Chanovští Romové s Trikolórou nespolupracují. Klaus mladší dezinterpretoval společné setkání

9.10.2019 16:09
„Mluvili jsme s pár chlapama, co pracují a vedou tam pro děti fotbalový klub. Pan Bažo mě šokoval vyjádřením – “nejhorší pro nás jsou neziskovky, co dělají romobyznys”. Asi tak,“ napsal poslanec a předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší na svém facebooku po úterní návštěvě Chanova.

Roman Zach a skupiny Gipsy Kings v zábavném pořadu televize Nova Tvoje tvář má známý hlas (FOTO: Repro TV NOVA)

videoPatrik Banga: Roman Zach rozhodně není rasista. Kampaň na internetu je zbytečné šílenství

9.10.2019 13:44
Jsou chvíle, kdy fakt nejsem rád, že existují sociální sítě. Ano, člověk se může vyjádřit hned a k čemukoliv, dokonce si může vybrat i formu. Chcete video? Bude video. Chcete úderný text? Bude text! Ale sociální sítě mají svá negativa. Třeba šíření nepřesných zpráv. Nebo různé výklady jedné a té samé situace. A následující sociální šílenství.

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)

Jak se dnes žije v "děcáku"? Problémem nejsou děti, ale jejich rodiče, říká ředitelka jednoho z nich Dana Kuchtová

9.10.2019 10:42
Prvorepubliková vila, která od roku 1949 funguje jako dětský domov, zeje v letních měsících prázdnotou. Všude panuje neskutečné ticho. „V období prázdnin tu moc dětí není,“ vysvětluje ředitelka pražského Dětského domova Klánovice a exministryně školství Dana Kuchtová, která celý rok pracuje na tom, aby děti v létě vyjely na tábor a podívaly se i do zahraničí.