23. července 2017 (neděle)
svátek má Libor
romano vodi - předplatné

Kdo jsou uprchlíci a kdo jsme my? Odpovědi hledá kampaň Jsme to my a ptá se i celebrit.

18.5.2017 9:55

Do jaké země byste šli, kdyby u nás byla válka? A jakých 5 věcí byste si vzali s sebou? Tyto a další otázky pokládají známé české osobnosti lidem na ulicích českých měst ve videích nové kampaně nazvané “Jsme to my”. Odpovědi jsou občas vtipné a občas z nich zamrazí. Zachycuje je celkem 6 krátkých videospotů, které jsou ode dneška zveřejňovány na Facebooku a YouTube. Spoty jsou k vidění také před filmy v kinech Aero, Světozor a OKO v Praze, univerzitním kině Scala v Brně a v Biu Central v Hradci Králové.

Projekt {jsme to my} začal vznikat už na konci roku 2015, kdy byla migrace a uprchlictví hlavním tématem v médiích. “Sledovali jsme reakce české veřejnosti, která se na jedné straně začala vůči uprchlíkům vymezovat a silná slova zazněla i od některých politiků. Na druhé straně se tady zvedla velká vlna solidarity, vzniklo dobrovolnické hnutí, lidé pořádali sbírky. Chtěli jsme tak trochu přijít na kloub tomu, co vlastně uprchlická otázka pro českou společnost znamená, co se za ní všechno schovává - když sledujete veřejnou diskuzi, často se totiž neřeší uprchlíci samotní, ale právě my, Češi. Pod povrchem bublají otázky co jsme zač, co bychom měli nebo neměli dělat. Tak jsme se to pokusili trochu obrátit a zeptat se Čechů - a co vy byste dělali v kůži uprchlíků? Chceme vytvořit prostor, kde se bude dát vést debata o migraci nezaujatě, na základě faktů, ale přitom se budou brát v potaz všechny možné názory,” popisuje vznik kampaně Robert Basch, ředitel Nadace OSF, která je zakládající organizací platformy Jsme to my.

A právě na této myšlence je postaveno i 6 krátkých videospotů, které otázku “co byste v kůži uprchlíka dělali Vy” v různých variacích zkoumají formou krátké dokumentární videoankety. Autorem konceptu a režisérem spotů je dokumentarista a dramaturg dokumentární tvorby Ivo Bystřičan. Ten oslovil 6 známých osobností a natáčel je, když náhodným kolemjdoucím na ulicích různých českých měst pokládali otázky - “Jakých 5 věci byste si sebou vzali, kdybyste museli teď hned odejít z domu a už byste se nemohli vrátit?” ptá se třeba obyvatel Brna herečka Iva Pazderková. Dominik Feri zkoumá, do jaké země by odcházeli občané Prahy, kdyby vypukla válka a Magda Vašáryová se ptá, jak se vlastně pozná, že se někdo do české společnosti integroval - v ulicích Českého Krumlova, města plného cizinců.

Na pražském hlavním nádraží se za kameru a mikrofon v roli tazatele postavil také herec a muzikant Vojta Dyk, na náplavce novinář Petr Novotný a v Kladně herečka a režisérka Petra Nesvačilová.

Kromě Nadace OSF, která s nápadem přišla, dnes už ale platforma Jsme to my sdružuje téměr dvacítku dalších organizací a institucí, které se k myšlence prozkoumat otázku migrace a to, jakým způsobem v české společnosti rezonuje, přidávali. “

Pracujeme s neziskovkami, s akademiky, s dobrovolníky - ozývají se nám i jednotlivci, které to téma prostě zajímá. Studenti, kteří mají chuť být aktivní nebo třeba odborníci, které trápí, že se komplikovaná témata, kterými se léty zabývají, najednou ve veřejné diskuzi hrozně zjednodušují a všechno je černobílé,” vysvětluje fungování platformy její koordinátorka Marie Heřmanová z Nadace OSF.

Od začátku roku 2016 tak platforma pořádá různé diskuze, semináře, školení, vydala například příručku pro zájemce o pořádání debat o migraci. “Jsme otevření všemu a všem, zajímají nás různé názory a pohledy na věc. Jde nám o to, aby o sobě lidé, které tohle téma zajímá, navzájem věděli a aby se i k veřejnosti dostaly fakticky správné, ověřené a nezaujaté informace,” dodává Heřmanová.

Na webu www.jsmetomy.cz se k platformě může přidat kdokoliv, komu je její myšlenka sympatická.

TZ Jsme to my

Tiskové zprávy, Kampaň, Migrace, Česká republika

Dům v pražských Vysočanech vlastněný společností A Property (Foto: archiv Romea.cz)

videoObchodníci s chudobou našli nový způsob, jak vydělat na lidech v nouzi. Situaci chce řešit i ministerstvo pro místní rozvoj

20.7.2017 12:32
Česká televize včera večer v pořadu Události odvysílala reportáž Richarda Samka o případu důmyslného obchodování s chudobou, na který server Romea.cz upozornil minulý týden. Na zpravodajský server se obrátila matka tří malých dětí, kterou vlastník bytu - společnost A Property - vyhodil ze dne na den na ulici navzdory platné nájemní smlouvě a zaplacenému nájmu.

--ilustrační foto--

Americká média řeší problematické soužití romských přistěhovalců se starousedlíky. Podle mnohých jsou na vině předsudky a neinformovanost

19.7.2017 17:00
Pozornost amerických médií vzbudilo přistěhování zhruba 40 romských migrantů původem z Rumunska do malého, sedmitisícového města California nedaleko Pittsbourghu v americkém státě Pensylvánie. Podle Pittsburgh Post-Gazette se žadatelé o azyl dostali do městečka v rámci Přistěhovaleckého programu Spojených států amerických.

--ilustrační foto--

Česká televize odvysílá dokument z cyklu GEN o Karlu Holomkovi

19.7.2017 12:55
Česká televize už tuto neděli od 20 hodin na ČT 1 odvysílá v rámci svého cyklu GEN portrét novináře, aktivisty a absolventa VŠ Karla Holomka. Režie se ujal známý dokumentarista, herec a vysokoškolský pedagog Břetislav Rychlík.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.