19. ledna 2018 (pátek)
svátek má Doubravka
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Kdo jsou uprchlíci a kdo jsme my? Odpovědi hledá kampaň Jsme to my a ptá se i celebrit.

18.5.2017 9:55

Do jaké země byste šli, kdyby u nás byla válka? A jakých 5 věcí byste si vzali s sebou? Tyto a další otázky pokládají známé české osobnosti lidem na ulicích českých měst ve videích nové kampaně nazvané “Jsme to my”. Odpovědi jsou občas vtipné a občas z nich zamrazí. Zachycuje je celkem 6 krátkých videospotů, které jsou ode dneška zveřejňovány na Facebooku a YouTube. Spoty jsou k vidění také před filmy v kinech Aero, Světozor a OKO v Praze, univerzitním kině Scala v Brně a v Biu Central v Hradci Králové.

Projekt {jsme to my} začal vznikat už na konci roku 2015, kdy byla migrace a uprchlictví hlavním tématem v médiích. “Sledovali jsme reakce české veřejnosti, která se na jedné straně začala vůči uprchlíkům vymezovat a silná slova zazněla i od některých politiků. Na druhé straně se tady zvedla velká vlna solidarity, vzniklo dobrovolnické hnutí, lidé pořádali sbírky. Chtěli jsme tak trochu přijít na kloub tomu, co vlastně uprchlická otázka pro českou společnost znamená, co se za ní všechno schovává - když sledujete veřejnou diskuzi, často se totiž neřeší uprchlíci samotní, ale právě my, Češi. Pod povrchem bublají otázky co jsme zač, co bychom měli nebo neměli dělat. Tak jsme se to pokusili trochu obrátit a zeptat se Čechů - a co vy byste dělali v kůži uprchlíků? Chceme vytvořit prostor, kde se bude dát vést debata o migraci nezaujatě, na základě faktů, ale přitom se budou brát v potaz všechny možné názory,” popisuje vznik kampaně Robert Basch, ředitel Nadace OSF, která je zakládající organizací platformy Jsme to my.

A právě na této myšlence je postaveno i 6 krátkých videospotů, které otázku “co byste v kůži uprchlíka dělali Vy” v různých variacích zkoumají formou krátké dokumentární videoankety. Autorem konceptu a režisérem spotů je dokumentarista a dramaturg dokumentární tvorby Ivo Bystřičan. Ten oslovil 6 známých osobností a natáčel je, když náhodným kolemjdoucím na ulicích různých českých měst pokládali otázky - “Jakých 5 věci byste si sebou vzali, kdybyste museli teď hned odejít z domu a už byste se nemohli vrátit?” ptá se třeba obyvatel Brna herečka Iva Pazderková. Dominik Feri zkoumá, do jaké země by odcházeli občané Prahy, kdyby vypukla válka a Magda Vašáryová se ptá, jak se vlastně pozná, že se někdo do české společnosti integroval - v ulicích Českého Krumlova, města plného cizinců.

Na pražském hlavním nádraží se za kameru a mikrofon v roli tazatele postavil také herec a muzikant Vojta Dyk, na náplavce novinář Petr Novotný a v Kladně herečka a režisérka Petra Nesvačilová.

Kromě Nadace OSF, která s nápadem přišla, dnes už ale platforma Jsme to my sdružuje téměr dvacítku dalších organizací a institucí, které se k myšlence prozkoumat otázku migrace a to, jakým způsobem v české společnosti rezonuje, přidávali. “

Pracujeme s neziskovkami, s akademiky, s dobrovolníky - ozývají se nám i jednotlivci, které to téma prostě zajímá. Studenti, kteří mají chuť být aktivní nebo třeba odborníci, které trápí, že se komplikovaná témata, kterými se léty zabývají, najednou ve veřejné diskuzi hrozně zjednodušují a všechno je černobílé,” vysvětluje fungování platformy její koordinátorka Marie Heřmanová z Nadace OSF.

Od začátku roku 2016 tak platforma pořádá různé diskuze, semináře, školení, vydala například příručku pro zájemce o pořádání debat o migraci. “Jsme otevření všemu a všem, zajímají nás různé názory a pohledy na věc. Jde nám o to, aby o sobě lidé, které tohle téma zajímá, navzájem věděli a aby se i k veřejnosti dostaly fakticky správné, ověřené a nezaujaté informace,” dodává Heřmanová.

Na webu www.jsmetomy.cz se k platformě může přidat kdokoliv, komu je její myšlenka sympatická.

TZ Jsme to my

Tiskové zprávy, Kampaň, Migrace, Česká republika

--ilustrační foto--

VIDEO: Server Romea.cz vyzpovídal napadeného chlapce, jeho matku a svědka incidentu v ústecké MHD

18.1.2018 13:55
Pracovníci serveru Romea.cz hovořili s chlapcem, kterého chtěla revizorka ústeckého dopravního podniku minulý týden násilím vyhodit z ranního spoje do školy. Prostor dostala také matka chlapce a mladík, který incident natočil na telefon.

Ilustrační FOTO

Policie k případu úmrtí malé Janičky v Sheffieldu: Neexistují žádné podezřelé okolnosti její smrti

12.1.2018 14:45
Podle policejního velitelství v South Yorkshire, které vyšetřuje smrt malé Janičky v Sheffieldu, neexistují žádné podezřelé okolnosti její smrti. Vyplývá to z vyjádření pro server Romea.cz k případu, který mezi Romy na sociálních sítí vyvolal bouřlivou diskuzi.

Revizorka 11. 1. 2018 vyhodila z autobusu romské děti jedoucí do školy do Trmic. Vadilo jí, že měly na zádech batohy (FOTO: Repro Facebook, koláž: Romea.cz)

videoÚstecký dopravní podnik stojí za svou revizorkou, která vyhodila romské děti z autobusu. Uznává ale, že neměla chlapce chytit za ruku

12.1.2018 14:20
Dopravní podnik města Ústí nad Labem uznává (DPMUL), že revizorka v rámci svých pravomocí chlapce neměla chytit za ruku. Vzhledem k tomu, že chlapec měl být k ženě vulgární a měl si odmítnout sundat batoh ze zad, stojí ale dopravní podnik za svou zaměstnankyní. DPMUL to uvádí v dnes zveřejněné tiskové zprávě. Incident se odehrál včera ráno během cesty školáků do trmické základní školy.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.