21. června 2019 (pátek)
svátek má Alois

Komise proti rasismu a nesnášenlivosti Rady Evropy v Praze tento týden organizuje kulatý stůl

31.10.2016 11:21
Ilustrační FOTO: Aktron, Wikimedia Commons

Ve čtvrtek 3. listopadu organizuje Komise proti rasismu a nesnášenlivosti Rady Evropy (ECRI) ve spolupráci s ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a veřejnou ochránkyní práv Anna Šabatová kulatý stůl k opatřením, jež byla učiněna v návaznosti na doporučení ECRI v její poslední monitorovací zprávě o České republice z roku 2015.

Kulatý stůl se koná v budově Úřadu vlády ČR, Strakově akademii od 9.00 do 17.00. Jeho cílem je přispět k vnitrostátní diskusi o boji proti rasové diskriminaci a nesnášenlivosti a zvýšit povědomí široké veřejnosti o těchto otázkách. Akce se zúčastní zástupci ústředních i místních orgánů, akademici, zástupci mezinárodních a nevládních organizací, jakož i členové zranitelných skupin, na něž se ECRI zaměřuje.

Kulatý stůl navazuje na zprávu o projevech rasismu a nesnášenlivosti v České republice z roku 2015 a bude rozdělen do tří bloků:

- Hlavní závěry a doporučení obsažené ve zprávě ECRI o České republice,
- Legislativní a institucionální rámec boje proti rasismu a rasové diskriminaci,
- Integrace Romů.

Akci zahájí předseda ECRI Christian Ahlund, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a veřejná ochránkyně práv České republiky Anna Šabatová. Zprávu ECRI o České republice přednesou členové ECRI, Eva Smithová Asmussenová a Thomas Büchel. Akci ukončí Christian Ahlund a náměstkyně ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Martina Štěpánková.

Jednotlivé bloky zasedání budou řídit člen ECRI za Českou republiku Dalibor Jílek, velvyslanec a stálý představitel České republiky při Radě Evropy Emil Ruffer, a David Beňák ze sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR.

Ve své zprávě z roku 2015 ECRI vyjádřila znepokojení nad řadou otázek, jako jsou omezení mandátu veřejného ochránce práv v účinném boji proti rasové diskriminaci, složitý režim antidiskriminačního zákona upravující sdílení důkazního břemene, omezený účinek Koncepce romské integrace a Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, nenávistné projevy a diskriminace Romů v přístupu ke vzdělání a bydlení.

ECRI doporučila novelizovat ustanovení antidiskriminačního zákona o sdílení důkazního břemene, rozšířit pravomoci veřejného ochránce práv, zaměřit Kampaň proti rasismu a násilí primárně na romskou populaci a zavést alespoň jeden rok povinné a bezplatné docházky do předškolních zařízení pro všechny děti před vstupem do základní školy hlavního vzdělávacího proudu.

ECRI je orgán pro lidská práva Rady Evropy složený z nezávislých odborníků, kteří sledují problémy rasismu, xenofobie, antisemitismu, nesnášenlivosti a diskriminace z důvodů „rasy“, národního/etnického původu, barvy, občanství, náboženského vyznání a jazyka (rasová diskriminace) aj. Vypracovává zprávy a vydává doporučení členským státům k daným otázkám.

EU, Tisková konference

Setkání romských studentů Baruvas v Týnci nad Sázavou (květen 2019) (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

videoROMEA spustila kampaň na podporu romských studentů. Zapojit se můžete i vy!

11.6.2019 11:45
ROMEA spustila další fundrasingovou kampaň na podporu romských studentů středních a vyšších odborných škol, tentokrát s názvem Společně to dokážeme. Pětiletý projekt Romský stipendijní program pro studenty SŠ a VOŠ odstartovala ROMEA v ropce 2016. Za tu doby podpořila stipendiem 198 studentů středních a vyšších odborných škol, umožnila studentům zúčastnit se 283 vzdělávacích kurzů, doučování nebo školních exkurzí a uspořádala 9 studentských setkání BARUVAS pro 215 studentů.

Památník v Lidicích. (FOTO: Wikipedia.org)

Před 77 lety vypálili nacisté Lidice. V sobotu proběhne v památníku pietní akt

10.6.2019 15:56
V sobotu 15. června od 10:00 proběhne v Památníku Lidice Pietní vzpomínka k 77. výročí vyhlazení obce Lidice a osady Ležáky. V Ležácích se vzpomínková akce uskuteční v neděli 23. června.

--ilustrační foto--

Několik bitek v Kojetíně, medializuje se pouze ta "romská", starosta píše o "cikánském zlořádu"

10.6.2019 14:37
Na Masarykově náměstí v Kojetíně došlo v pátek 7.června večer k hromadné rvačce dvou skupin lidí. Podle starosty obce Leoše Ptáčka šlo o místní Romy. Zraněni byli dva lidé, došlo k poškození automobilu a střelbě z plynové pistole. Případ policisté vyšetřují jako trestné činy výtržnictví, poškození cizí věci a pokus těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.