19. ledna 2017 (čtvrtek)
svátek má Doubravka
romano vodi - předplatné

Komise proti rasismu a nesnášenlivosti Rady Evropy v Praze tento týden organizuje kulatý stůl

31.10.2016 11:21
Ilustrační FOTO: Aktron, Wikimedia Commons

Ve čtvrtek 3. listopadu organizuje Komise proti rasismu a nesnášenlivosti Rady Evropy (ECRI) ve spolupráci s ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a veřejnou ochránkyní práv Anna Šabatová kulatý stůl k opatřením, jež byla učiněna v návaznosti na doporučení ECRI v její poslední monitorovací zprávě o České republice z roku 2015.

Kulatý stůl se koná v budově Úřadu vlády ČR, Strakově akademii od 9.00 do 17.00. Jeho cílem je přispět k vnitrostátní diskusi o boji proti rasové diskriminaci a nesnášenlivosti a zvýšit povědomí široké veřejnosti o těchto otázkách. Akce se zúčastní zástupci ústředních i místních orgánů, akademici, zástupci mezinárodních a nevládních organizací, jakož i členové zranitelných skupin, na něž se ECRI zaměřuje.

Kulatý stůl navazuje na zprávu o projevech rasismu a nesnášenlivosti v České republice z roku 2015 a bude rozdělen do tří bloků:

- Hlavní závěry a doporučení obsažené ve zprávě ECRI o České republice,
- Legislativní a institucionální rámec boje proti rasismu a rasové diskriminaci,
- Integrace Romů.

Akci zahájí předseda ECRI Christian Ahlund, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a veřejná ochránkyně práv České republiky Anna Šabatová. Zprávu ECRI o České republice přednesou členové ECRI, Eva Smithová Asmussenová a Thomas Büchel. Akci ukončí Christian Ahlund a náměstkyně ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Martina Štěpánková.

Jednotlivé bloky zasedání budou řídit člen ECRI za Českou republiku Dalibor Jílek, velvyslanec a stálý představitel České republiky při Radě Evropy Emil Ruffer, a David Beňák ze sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR.

Ve své zprávě z roku 2015 ECRI vyjádřila znepokojení nad řadou otázek, jako jsou omezení mandátu veřejného ochránce práv v účinném boji proti rasové diskriminaci, složitý režim antidiskriminačního zákona upravující sdílení důkazního břemene, omezený účinek Koncepce romské integrace a Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, nenávistné projevy a diskriminace Romů v přístupu ke vzdělání a bydlení.

ECRI doporučila novelizovat ustanovení antidiskriminačního zákona o sdílení důkazního břemene, rozšířit pravomoci veřejného ochránce práv, zaměřit Kampaň proti rasismu a násilí primárně na romskou populaci a zavést alespoň jeden rok povinné a bezplatné docházky do předškolních zařízení pro všechny děti před vstupem do základní školy hlavního vzdělávacího proudu.

ECRI je orgán pro lidská práva Rady Evropy složený z nezávislých odborníků, kteří sledují problémy rasismu, xenofobie, antisemitismu, nesnášenlivosti a diskriminace z důvodů „rasy“, národního/etnického původu, barvy, občanství, náboženského vyznání a jazyka (rasová diskriminace) aj. Vypracovává zprávy a vydává doporučení členským státům k daným otázkám.

EU, Tisková konference

Peter Pollák a Igor Matovič na tiskové konferenci k představení návrhu romských hlídek ve vlacích na Slovensku. (FOTO: Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti)

Místo Kotlebovců by ve vlacích na Slovensku mohli hlídkovat Romové

17.1.2017 12:55
Hlídky krajně pravicové Lidové strany (LSNS) Mariana Kotleby ve vlacích na Slovensku pokračují i poté, co je slovenský parlament zakázal. Podle poslance Igora Matoviče z opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti by pořádek ve vlacích vyřešily hlídky romské.

Jožka Miker. (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Jozef Miker: Štve mě, když Romy proti migrantům verbují příznivci Dělnické strany

16.1.2017 16:35
Aktivista a dobrovolník Jozef Miker dnes poskytl serveru Romea.cz rozhovor, ve kterém vysvětlil, proč se zapojil do podpory akce Pochod pro Aleppo, která se snaží upozornit na válečný konflikt v Sýrii a problematiku přijímaní uprchlíků na evropském kontinentě. "Nemůžou přece nevidět, že když i my Romové jsme tu vnímaní jako cizinci i po 700 letech soužití, budou tu jako cizí element logicky vnímaní i oni," nechápe odmítavý postoj části Romů k migrantům Jozef Miker.

Ilustrační FOTO: Pixabay.com

Carmen Russo: Útěk za lepší budoucností a boj s rasismem v českých školách

16.1.2017 12:40
Skupinka amerických studentů, kteří absolvovali praxi u vydavatelství Přítomnost, hledala odpověď na zdánlivě obtížnou otázku: proč jsou někteří Češi tak otevřeně rasističtí?

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.