25. května 2017 (čtvrtek)
svátek má Viola
romano vodi - předplatné

Komise proti rasismu a nesnášenlivosti Rady Evropy v Praze tento týden organizuje kulatý stůl

31.10.2016 11:21
Ilustrační FOTO: Aktron, Wikimedia Commons

Ve čtvrtek 3. listopadu organizuje Komise proti rasismu a nesnášenlivosti Rady Evropy (ECRI) ve spolupráci s ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a veřejnou ochránkyní práv Anna Šabatová kulatý stůl k opatřením, jež byla učiněna v návaznosti na doporučení ECRI v její poslední monitorovací zprávě o České republice z roku 2015.

Kulatý stůl se koná v budově Úřadu vlády ČR, Strakově akademii od 9.00 do 17.00. Jeho cílem je přispět k vnitrostátní diskusi o boji proti rasové diskriminaci a nesnášenlivosti a zvýšit povědomí široké veřejnosti o těchto otázkách. Akce se zúčastní zástupci ústředních i místních orgánů, akademici, zástupci mezinárodních a nevládních organizací, jakož i členové zranitelných skupin, na něž se ECRI zaměřuje.

Kulatý stůl navazuje na zprávu o projevech rasismu a nesnášenlivosti v České republice z roku 2015 a bude rozdělen do tří bloků:

- Hlavní závěry a doporučení obsažené ve zprávě ECRI o České republice,
- Legislativní a institucionální rámec boje proti rasismu a rasové diskriminaci,
- Integrace Romů.

Akci zahájí předseda ECRI Christian Ahlund, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a veřejná ochránkyně práv České republiky Anna Šabatová. Zprávu ECRI o České republice přednesou členové ECRI, Eva Smithová Asmussenová a Thomas Büchel. Akci ukončí Christian Ahlund a náměstkyně ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Martina Štěpánková.

Jednotlivé bloky zasedání budou řídit člen ECRI za Českou republiku Dalibor Jílek, velvyslanec a stálý představitel České republiky při Radě Evropy Emil Ruffer, a David Beňák ze sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR.

Ve své zprávě z roku 2015 ECRI vyjádřila znepokojení nad řadou otázek, jako jsou omezení mandátu veřejného ochránce práv v účinném boji proti rasové diskriminaci, složitý režim antidiskriminačního zákona upravující sdílení důkazního břemene, omezený účinek Koncepce romské integrace a Strategie boje proti sociálnímu vyloučení, nenávistné projevy a diskriminace Romů v přístupu ke vzdělání a bydlení.

ECRI doporučila novelizovat ustanovení antidiskriminačního zákona o sdílení důkazního břemene, rozšířit pravomoci veřejného ochránce práv, zaměřit Kampaň proti rasismu a násilí primárně na romskou populaci a zavést alespoň jeden rok povinné a bezplatné docházky do předškolních zařízení pro všechny děti před vstupem do základní školy hlavního vzdělávacího proudu.

ECRI je orgán pro lidská práva Rady Evropy složený z nezávislých odborníků, kteří sledují problémy rasismu, xenofobie, antisemitismu, nesnášenlivosti a diskriminace z důvodů „rasy“, národního/etnického původu, barvy, občanství, náboženského vyznání a jazyka (rasová diskriminace) aj. Vypracovává zprávy a vydává doporučení členským státům k daným otázkám.

EU, Tisková konference

Týdny mediálního vzdělávání. (FOTO: Jeden svět na školách)

Na pravdě záleží: Na středních a základních školách začaly Týdny mediálního vzdělávání

23.5.2017 12:18
V pondělí 22.května odstartovala vzdělávací akce organizace Člověka v tísni – Jeden svět na školách Týdny mediálního vzdělávání 2017 s mottem Na pravdě záleží. Potrvá do 30.června a zaměřuje se na základní a střední školy. Součástí programu jsou debaty s novináři a mediálními odborníky, promítání filmů a semináře.

Gakko camp  v Japonsku (zdroj: repro YouTube)

Mladý Rom ze Slovenska si splnil sen. Zdroje na vzdělávací cestu do Japonska si sehnal online

22.5.2017 14:47
Crowdsourcingové aktivity mohou splnit lecjaký sen. O tom se nedávno přesvědčil i teprve sedmnáctiletý romský student ze Slovenska, jemuž úspěšná sbírka dopomohla k vytoužené cestě za oceán.

Vincent Holub (Foto: Archiv autora)

Můžeme spolu: Jsem stoprocentní Rom a rád uvažuji samostatně, říká Vincent Holub

22.5.2017 10:54
Od ledna 2017 pravidelně přinášíme rozhovory se zajímavými lidmi, jejichž činnost pomáhá tomu, aby se nám společně dobře žilo. Když jsme hledali název rubriky, oslovilo mě motto letošního Mezinárodního dne Romů „Můžeme spolu“. S organizátory jsme se dohodli, že rubriku uvedeme pod stejným názvem.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.