14. listopadu 2019 (čtvrtek)
svátek má Sáva

Komunitního dne v Chanově se účastnili obyvatelé vsetínských kontejnerů

9.7.2019 12:27
Komunitní den na Chanovském sídlišti. Foto: Adam Komenda

V sobotu 6.7. proběhl v mosteckém Chanově komunitní den, který společně zorganizovali místní Romové a Romky a mostečtí Piráti a Pirátky. Komunitní den začal společným úklidem sídliště, pokračoval programem pro děti a vyvrcholil veřejnou debatou o budoucnosti Chanova. Nabitý program zakončilo promítání filmů s tématikou ochrany přírody a koncert ústecké romské kapely Gypsy Brož.

Veřejné debaty o budoucnosti Chanova a možném stěhování obyvatel sídliště do kontejnerů se zapojilo několik desítek obyvatel sídliště a Romové, kteří žijí ve Vsetíně v kontejnerech, postavených starostou Jiřím Čunkem (tzv. čunkodomky) a kteří do Chanova přicestovali s podporou ostravské romské organizace Awen Amenca. Vsetínští Romové hovořili o svých zkušenostech s životem v kontejnerech a před stěhováním chanovské Romy varovali. Kromě Romů ze Vsetína byli debatě přítomni i čtyři zastupitelé mosteckého magistrátu a dva občanští členové Rady Vlády pro záležitosti romské komunity.

„V sobotu jsme si vyzkoušeli vzájemnou spolupráci v praxi. Komunitní den a všechny jeho aktivity jsme zorganizovali společně s místní komunitou, s lidmi, kteří se zapojili do činnosti komunitní pracovní skupiny.  Právě spolupráce s místní komunitou je jediným možným způsobem, jak pohnout se situací v Chanově.“ komentuje úspěšný průběh sobotního komunitního dne mostecký pirátský zastupitel Adam Komenda.

Komunitní pracovní skupina vznikla za podpory Pirátské strany v Chanově na počátku června 2019. Její zapojení do řešení situace na mosteckém sídlišti Chanov představuje novou metodu v přístupu k začleňování romských komunit v ČR. Piráti si berou inspiraci v úspěšném programu Evropské komise a Rady Evropy Romact, který buduje kapacity na straně vyloučených komunit a místních úřadů pro vzájemnou komunikaci.

Chanov, Bydlení, Romové

--ilustrační foto--

videoGipsy.cz vydali nový klip. Nekoukejte jen do mobilů a běžte ven, vyzývají dospělé a děti

13.11.2019 10:03
Hudební skupina Gipsy.cz přichází po delší době s novým singlem, který je zároveň ochutnávkou z připravovaného alba, jenž vyjde v příštím roce. K písni „Život jde dál“ natočili rovněž videoklip.

Napravo původní památník, nalevo zničený památník (FOTO: Facebook)

Vandalové zničili památník romského holocaustu ve Skotsku

11.11.2019 14:27
Minulé pondělí se pracovníci organizace Romano Lav dozvěděli od místních obyvatel, že ve čtvrti Govanhill, ve městě Glasgow došlo k zavrženíhodnému činu. Neznámí vandalové totiž v tamním parku zničili památník, který byl věnován obětem romského holokaustu.

Vítězka Miss České republiky 2019, foto: archiv Nikola Kokyová

videoMiss ČR Nikola Kokyová: Rodiče mě naučili zůstávat nohama na zemi. Doufám, že pomůžu změnit názor na Romy

8.11.2019 15:54
V úterý 29. října převzala korunku a titul Miss České republiky 2019 dvacetiletá Nikola Kokyová z Kolína.