30. března 2020 (pondělí)
svátek má Arnošt

Komunitního dne v Chanově se účastnili obyvatelé vsetínských kontejnerů

9.7.2019 12:27
Komunitní den na Chanovském sídlišti. Foto: Adam Komenda

V sobotu 6.7. proběhl v mosteckém Chanově komunitní den, který společně zorganizovali místní Romové a Romky a mostečtí Piráti a Pirátky. Komunitní den začal společným úklidem sídliště, pokračoval programem pro děti a vyvrcholil veřejnou debatou o budoucnosti Chanova. Nabitý program zakončilo promítání filmů s tématikou ochrany přírody a koncert ústecké romské kapely Gypsy Brož.

Veřejné debaty o budoucnosti Chanova a možném stěhování obyvatel sídliště do kontejnerů se zapojilo několik desítek obyvatel sídliště a Romové, kteří žijí ve Vsetíně v kontejnerech, postavených starostou Jiřím Čunkem (tzv. čunkodomky) a kteří do Chanova přicestovali s podporou ostravské romské organizace Awen Amenca. Vsetínští Romové hovořili o svých zkušenostech s životem v kontejnerech a před stěhováním chanovské Romy varovali. Kromě Romů ze Vsetína byli debatě přítomni i čtyři zastupitelé mosteckého magistrátu a dva občanští členové Rady Vlády pro záležitosti romské komunity.

„V sobotu jsme si vyzkoušeli vzájemnou spolupráci v praxi. Komunitní den a všechny jeho aktivity jsme zorganizovali společně s místní komunitou, s lidmi, kteří se zapojili do činnosti komunitní pracovní skupiny.  Právě spolupráce s místní komunitou je jediným možným způsobem, jak pohnout se situací v Chanově.“ komentuje úspěšný průběh sobotního komunitního dne mostecký pirátský zastupitel Adam Komenda.

Komunitní pracovní skupina vznikla za podpory Pirátské strany v Chanově na počátku června 2019. Její zapojení do řešení situace na mosteckém sídlišti Chanov představuje novou metodu v přístupu k začleňování romských komunit v ČR. Piráti si berou inspiraci v úspěšném programu Evropské komise a Rady Evropy Romact, který buduje kapacity na straně vyloučených komunit a místních úřadů pro vzájemnou komunikaci.

Chanov, Bydlení, Romové

Peter Pollák, bývalý zplnomocněnec Slovenské republiky pro romské komunity, při rozhovoru server Romea.cz (FOTO: Jan Čonka, Romea.cz)

Slovensko bude mít nového zmocněnce pro romské komunity. Peter Pollák chce, aby to byl Rom

27.3.2020 14:20
Europoslanec a člen předsednictva hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽANO) Peter Pollák má na starosti výběr nového zmocněnce vlády pro romské komunity na Slovensku.

Pavlína Matiová ve videoklipu Phiras dujdženore

videoPavlína Matiová má nový videoklip! Píseň Phiras dujdženore nazpívala se zakladatelem legendárních Terne čhave Romanem Zorbou Horváthem

26.3.2020 20:15
Zpěvačka a herečka Pavlína Matiová vydala nový videoklip, tentokrát se zakladatelem legendárních Terne čhave Romanem Zorbou Horváthem. Píseň Phiras dujdženore z připravovaného alba Fusion spatřila světlo světa v neděli 22. 3. 2020.

Blízký spolupracovník Tomia Okamury a bývalý tajemník klubu Svobody a přímé demokracie (SPD) Jaroslav Staník (FOTO: internetové stránky SPD)

Soud odmítl dovolání bývalého tajemníka SPD Staníka, dostal podmínku. Romy a Židy chtěl střílet hned po narození

26.3.2020 12:10
Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka. Za výroky na adresu homosexuálů, Romů a Židů dostal roční podmíněný trest. Podle pravomocného verdiktu měl Staník také zaplatit 70.000 korun. Soud se dovoláním zabýval neveřejně, výsledek je patrný z databáze InfoSoud, ČTK jej potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Dana Šindelářová. Odůvodnění zatím není dostupné.

www.iROZHLAS.cz