22. ledna 2020 (středa)
svátek má Slavomír

Komunitního dne v Chanově se účastnili obyvatelé vsetínských kontejnerů

9.7.2019 12:27
Komunitní den na Chanovském sídlišti. Foto: Adam Komenda

V sobotu 6.7. proběhl v mosteckém Chanově komunitní den, který společně zorganizovali místní Romové a Romky a mostečtí Piráti a Pirátky. Komunitní den začal společným úklidem sídliště, pokračoval programem pro děti a vyvrcholil veřejnou debatou o budoucnosti Chanova. Nabitý program zakončilo promítání filmů s tématikou ochrany přírody a koncert ústecké romské kapely Gypsy Brož.

Veřejné debaty o budoucnosti Chanova a možném stěhování obyvatel sídliště do kontejnerů se zapojilo několik desítek obyvatel sídliště a Romové, kteří žijí ve Vsetíně v kontejnerech, postavených starostou Jiřím Čunkem (tzv. čunkodomky) a kteří do Chanova přicestovali s podporou ostravské romské organizace Awen Amenca. Vsetínští Romové hovořili o svých zkušenostech s životem v kontejnerech a před stěhováním chanovské Romy varovali. Kromě Romů ze Vsetína byli debatě přítomni i čtyři zastupitelé mosteckého magistrátu a dva občanští členové Rady Vlády pro záležitosti romské komunity.

„V sobotu jsme si vyzkoušeli vzájemnou spolupráci v praxi. Komunitní den a všechny jeho aktivity jsme zorganizovali společně s místní komunitou, s lidmi, kteří se zapojili do činnosti komunitní pracovní skupiny.  Právě spolupráce s místní komunitou je jediným možným způsobem, jak pohnout se situací v Chanově.“ komentuje úspěšný průběh sobotního komunitního dne mostecký pirátský zastupitel Adam Komenda.

Komunitní pracovní skupina vznikla za podpory Pirátské strany v Chanově na počátku června 2019. Její zapojení do řešení situace na mosteckém sídlišti Chanov představuje novou metodu v přístupu k začleňování romských komunit v ČR. Piráti si berou inspiraci v úspěšném programu Evropské komise a Rady Evropy Romact, který buduje kapacity na straně vyloučených komunit a místních úřadů pro vzájemnou komunikaci.

Chanov, Bydlení, Romové

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.