27. října 2020 (úterý)
svátek má Šarlota / Zoe

Komunitního dne v Chanově se účastnili obyvatelé vsetínských kontejnerů

9.7.2019 12:27
Komunitní den na Chanovském sídlišti. Foto: Adam Komenda

V sobotu 6.7. proběhl v mosteckém Chanově komunitní den, který společně zorganizovali místní Romové a Romky a mostečtí Piráti a Pirátky. Komunitní den začal společným úklidem sídliště, pokračoval programem pro děti a vyvrcholil veřejnou debatou o budoucnosti Chanova. Nabitý program zakončilo promítání filmů s tématikou ochrany přírody a koncert ústecké romské kapely Gypsy Brož.

Veřejné debaty o budoucnosti Chanova a možném stěhování obyvatel sídliště do kontejnerů se zapojilo několik desítek obyvatel sídliště a Romové, kteří žijí ve Vsetíně v kontejnerech, postavených starostou Jiřím Čunkem (tzv. čunkodomky) a kteří do Chanova přicestovali s podporou ostravské romské organizace Awen Amenca. Vsetínští Romové hovořili o svých zkušenostech s životem v kontejnerech a před stěhováním chanovské Romy varovali. Kromě Romů ze Vsetína byli debatě přítomni i čtyři zastupitelé mosteckého magistrátu a dva občanští členové Rady Vlády pro záležitosti romské komunity.

„V sobotu jsme si vyzkoušeli vzájemnou spolupráci v praxi. Komunitní den a všechny jeho aktivity jsme zorganizovali společně s místní komunitou, s lidmi, kteří se zapojili do činnosti komunitní pracovní skupiny.  Právě spolupráce s místní komunitou je jediným možným způsobem, jak pohnout se situací v Chanově.“ komentuje úspěšný průběh sobotního komunitního dne mostecký pirátský zastupitel Adam Komenda.

Komunitní pracovní skupina vznikla za podpory Pirátské strany v Chanově na počátku června 2019. Její zapojení do řešení situace na mosteckém sídlišti Chanov představuje novou metodu v přístupu k začleňování romských komunit v ČR. Piráti si berou inspiraci v úspěšném programu Evropské komise a Rady Evropy Romact, který buduje kapacity na straně vyloučených komunit a místních úřadů pro vzájemnou komunikaci.

Chanov, Bydlení, Romové

Jozef Kmeťo

videoNa onemocnění COVID-19 zemřel romský bloger Jozef Kmeťo. Těsně před smrtí natočil video, kde před nemocí varuje a vyzývá k nošení roušek

26.10.2020 14:24
Dnes odpoledne podlehl nemoci COVID-19 bloger Jozef Kmeťo. Informaci serveru Romea.cz potvrdila jeho manželka. Kmeťo těsně před smrtí natočil video, kde všechny varuje před zlehčováním nemoci a vyzývá je k nošení roušek.

Richard Adam, Jitka Votavová, Terezie Ondičová, Nikola Kokyová, Michael Miko

videoMladé osobnosti: Držte se, nevěřte všemu, co čtete, a chraňte své rodiny

26.10.2020 12:10
Známé osobnosti z romského a proromského prostředí vyzvaly prostřednictvím ROMEA TV k dodržování protiepidemických opatření. Vyzývají Romy, aby nosili roušky na nutných místech, nescházeli se a nezlehčovali situaci šířením dezinformačních zpráv na sociálních sítích.

David Tišer a papež František (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec, Pixabay, koláž Romea.cz)

Papež podpořil registrovaná partnerství homosexuálů. Je to pozitivní krok ke změně, okomentoval vyjádření David Tišer

23.10.2020 12:06
Papež František poprvé veřejně podpořil zákony, které umožňují homosexuálům vstoupit do registrovaného partnerství. Papež to uvedl v biografickém dokumentárním filmu Francesco rusko-amerického režiséra Jevgenije Afinejevského, který byl dnes představen na filmovém festivalu v Římě. Je to vůbec poprvé, co se hlava katolické církve vyjádřila ve prospěch civilních sňatků pro homosexuály. Vatikán na vyjádření papeže ve filmu zatím nereagoval. Jako pozitivní krok vyjádření papeže označil David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART.