10. července 2020 (pátek)
svátek má Libuše/Amálie

Komunitního dne v Chanově se účastnili obyvatelé vsetínských kontejnerů

9.7.2019 12:27
Komunitní den na Chanovském sídlišti. Foto: Adam Komenda

V sobotu 6.7. proběhl v mosteckém Chanově komunitní den, který společně zorganizovali místní Romové a Romky a mostečtí Piráti a Pirátky. Komunitní den začal společným úklidem sídliště, pokračoval programem pro děti a vyvrcholil veřejnou debatou o budoucnosti Chanova. Nabitý program zakončilo promítání filmů s tématikou ochrany přírody a koncert ústecké romské kapely Gypsy Brož.

Veřejné debaty o budoucnosti Chanova a možném stěhování obyvatel sídliště do kontejnerů se zapojilo několik desítek obyvatel sídliště a Romové, kteří žijí ve Vsetíně v kontejnerech, postavených starostou Jiřím Čunkem (tzv. čunkodomky) a kteří do Chanova přicestovali s podporou ostravské romské organizace Awen Amenca. Vsetínští Romové hovořili o svých zkušenostech s životem v kontejnerech a před stěhováním chanovské Romy varovali. Kromě Romů ze Vsetína byli debatě přítomni i čtyři zastupitelé mosteckého magistrátu a dva občanští členové Rady Vlády pro záležitosti romské komunity.

„V sobotu jsme si vyzkoušeli vzájemnou spolupráci v praxi. Komunitní den a všechny jeho aktivity jsme zorganizovali společně s místní komunitou, s lidmi, kteří se zapojili do činnosti komunitní pracovní skupiny.  Právě spolupráce s místní komunitou je jediným možným způsobem, jak pohnout se situací v Chanově.“ komentuje úspěšný průběh sobotního komunitního dne mostecký pirátský zastupitel Adam Komenda.

Komunitní pracovní skupina vznikla za podpory Pirátské strany v Chanově na počátku června 2019. Její zapojení do řešení situace na mosteckém sídlišti Chanov představuje novou metodu v přístupu k začleňování romských komunit v ČR. Piráti si berou inspiraci v úspěšném programu Evropské komise a Rady Evropy Romact, který buduje kapacity na straně vyloučených komunit a místních úřadů pro vzájemnou komunikaci.

Chanov, Bydlení, Romové

Dokumentární film LETY

videoV Kampusu Hybernská se bude promítat dokumentární film LETY. Následovat bude debata s Renatou Berkyovou

8.7.2020 16:44
Ve čtvrtek 16. července od 18 hodin se v Kampusu Hybernská bude promítat celovečerní dokumentární film LETY. Romští tvůrci ve filmu zachycují snahy mnoha aktérů o odstranění vepřína i přetrvávající debatu o historii místa tzv. cikánského tábora. Po promítání bude následovat debata se spoluautorkou dokumentu Renatou Berkyovou.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.

Lubomír Volný a Miroslav Kalousek se ve sněmovně přetahovali o nápis All Lives Matter. Malá černošská holčička vysvětluje co znamená heslo Black Lives Matter (Koláž: Romea.cz)

Je heslo Black Lives Matter rasistické? Volný provokoval ve sněmovně, Kalousek zasahoval. Vysvětlení nabízí malá černošská holčička

7.7.2020 22:25
O rozruch ve sněmovním jednacím sále se dnes postaral nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní). Navrhoval, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že je heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) rasistické.