13. prosince 2019 (pátek)
svátek má Lucie

Konexe bude usilovat o aktivizaci romských komunit a zasazovat se při obraně jejich práv

Ústí nad Labem, 23.5.2012 11:09, (ROMEA)
ilustrační foto

V severních Čechách vznikla nová nezisková organizace Konexe, která bude aktivně usilovat o aktivizaci romských komunit a zároveň se zasazovat při obraně jejich práv. Konexe přináší nový model- bude aktivně usilovat o co nejširší a nejpočetnější členskou základnu. Členskou základnu Konexe aktivně nabírá především v takzvaných romských chudinských ghettech. Lokální buňky Konexe aktivně působí přímo v místě a Konexe jim poskytnou pro jejich aktivity zastřešení právnické osoby a jejich další členové podporu a poradenství.

„Naši sousedskou komunitu Romů v Krupce spojily a aktivizovaly opakované pochody neonacistů před naše domy, naučili jsme se společně bojovat za naše zájmy“ vysvětluje jeden ze zakládajících členů nové organizace, Jozef Miker z Krupky u Ústí nad Labem, kam směřovalo už devět nenávistných demonstrací neonacistických skupin „ Konexi jsme s přáteli založili, abychom naše aktivity propojili a mohli koordinovat s dalšími Romy i neromy, kteří hledají cestu ze současné špatné situace a také chceme, aby se už konečně přestalo o Romech jednat v duchu O nás bez nás, jako doposud,“ doplňuje.

Konexe má ambici stát se platformou skrze kterou Romové, kteří „chtějí něco dělat“ dostanou možnost realizovat své aktivity. „Jako slabinu většiny takzvaných integračních projektů a aktivit, vidíme nízkou nebo nulovou účast Romů na jejich přípravě a realizaci. Romové jsou vnímáni jen jako objekt integrace, ne jako rovnocenný partner pro diskuzi a spolupráci, náš přístup je jiný“ popisuje odlišnost Konexí jejich tiskový mluvčí Miroslav Brož, „Romové byli v případě Konexí přímo u jejich vzniku a členové našich místních buňek budou sami určovat směřování Konexí. Nejvyšší důvěru v nás mají Romové z lokalit, kam v minulosti pochodovali neonacisté a kde jsme místní podpořili v těžké zkoušce, dobře vědí, že pokud se neonacisté vrátí, Konexe jim pomohou a v nejtěžších chvílích budou stát po jejich boku”.

První aktivitou Konexe bude fotbalový turnaj družstev ze sociálně vyloučených lokalit, který se uskuteční v létě v mosteckém sídlišti Chanov.

Občanské sdružení Konexe sdružuje angažované jednotlivce, kteří chtějí usilovat o otevřenou, tolerantní a odpovědnou společnost. Konexe je personálně, organizačně a ideově propojena s neformální občanskou iniciativou Nenávist není řešení se kterou bude ve svých projektech úzce spolupracovat.

TZ Konexe

Extremismus, Rasismus, Tiskové zprávy

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.