18. srpna 2019 (neděle)
svátek má Helena

Konexe bude usilovat o aktivizaci romských komunit a zasazovat se při obraně jejich práv

Ústí nad Labem, 23.5.2012 11:09, (ROMEA)
ilustrační foto

V severních Čechách vznikla nová nezisková organizace Konexe, která bude aktivně usilovat o aktivizaci romských komunit a zároveň se zasazovat při obraně jejich práv. Konexe přináší nový model- bude aktivně usilovat o co nejširší a nejpočetnější členskou základnu. Členskou základnu Konexe aktivně nabírá především v takzvaných romských chudinských ghettech. Lokální buňky Konexe aktivně působí přímo v místě a Konexe jim poskytnou pro jejich aktivity zastřešení právnické osoby a jejich další členové podporu a poradenství.

„Naši sousedskou komunitu Romů v Krupce spojily a aktivizovaly opakované pochody neonacistů před naše domy, naučili jsme se společně bojovat za naše zájmy“ vysvětluje jeden ze zakládajících členů nové organizace, Jozef Miker z Krupky u Ústí nad Labem, kam směřovalo už devět nenávistných demonstrací neonacistických skupin „ Konexi jsme s přáteli založili, abychom naše aktivity propojili a mohli koordinovat s dalšími Romy i neromy, kteří hledají cestu ze současné špatné situace a také chceme, aby se už konečně přestalo o Romech jednat v duchu O nás bez nás, jako doposud,“ doplňuje.

Konexe má ambici stát se platformou skrze kterou Romové, kteří „chtějí něco dělat“ dostanou možnost realizovat své aktivity. „Jako slabinu většiny takzvaných integračních projektů a aktivit, vidíme nízkou nebo nulovou účast Romů na jejich přípravě a realizaci. Romové jsou vnímáni jen jako objekt integrace, ne jako rovnocenný partner pro diskuzi a spolupráci, náš přístup je jiný“ popisuje odlišnost Konexí jejich tiskový mluvčí Miroslav Brož, „Romové byli v případě Konexí přímo u jejich vzniku a členové našich místních buňek budou sami určovat směřování Konexí. Nejvyšší důvěru v nás mají Romové z lokalit, kam v minulosti pochodovali neonacisté a kde jsme místní podpořili v těžké zkoušce, dobře vědí, že pokud se neonacisté vrátí, Konexe jim pomohou a v nejtěžších chvílích budou stát po jejich boku”.

První aktivitou Konexe bude fotbalový turnaj družstev ze sociálně vyloučených lokalit, který se uskuteční v létě v mosteckém sídlišti Chanov.

Občanské sdružení Konexe sdružuje angažované jednotlivce, kteří chtějí usilovat o otevřenou, tolerantní a odpovědnou společnost. Konexe je personálně, organizačně a ideově propojena s neformální občanskou iniciativou Nenávist není řešení se kterou bude ve svých projektech úzce spolupracovat.

TZ Konexe

Extremismus, Rasismus, Tiskové zprávy

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.