5. března 2021 (pátek)
svátek má Kazimír

Konexe bude usilovat o aktivizaci romských komunit a zasazovat se při obraně jejich práv

Ústí nad Labem, 23.5.2012 11:09, (ROMEA)
ilustrační foto

V severních Čechách vznikla nová nezisková organizace Konexe, která bude aktivně usilovat o aktivizaci romských komunit a zároveň se zasazovat při obraně jejich práv. Konexe přináší nový model- bude aktivně usilovat o co nejširší a nejpočetnější členskou základnu. Členskou základnu Konexe aktivně nabírá především v takzvaných romských chudinských ghettech. Lokální buňky Konexe aktivně působí přímo v místě a Konexe jim poskytnou pro jejich aktivity zastřešení právnické osoby a jejich další členové podporu a poradenství.

„Naši sousedskou komunitu Romů v Krupce spojily a aktivizovaly opakované pochody neonacistů před naše domy, naučili jsme se společně bojovat za naše zájmy“ vysvětluje jeden ze zakládajících členů nové organizace, Jozef Miker z Krupky u Ústí nad Labem, kam směřovalo už devět nenávistných demonstrací neonacistických skupin „ Konexi jsme s přáteli založili, abychom naše aktivity propojili a mohli koordinovat s dalšími Romy i neromy, kteří hledají cestu ze současné špatné situace a také chceme, aby se už konečně přestalo o Romech jednat v duchu O nás bez nás, jako doposud,“ doplňuje.

Konexe má ambici stát se platformou skrze kterou Romové, kteří „chtějí něco dělat“ dostanou možnost realizovat své aktivity. „Jako slabinu většiny takzvaných integračních projektů a aktivit, vidíme nízkou nebo nulovou účast Romů na jejich přípravě a realizaci. Romové jsou vnímáni jen jako objekt integrace, ne jako rovnocenný partner pro diskuzi a spolupráci, náš přístup je jiný“ popisuje odlišnost Konexí jejich tiskový mluvčí Miroslav Brož, „Romové byli v případě Konexí přímo u jejich vzniku a členové našich místních buňek budou sami určovat směřování Konexí. Nejvyšší důvěru v nás mají Romové z lokalit, kam v minulosti pochodovali neonacisté a kde jsme místní podpořili v těžké zkoušce, dobře vědí, že pokud se neonacisté vrátí, Konexe jim pomohou a v nejtěžších chvílích budou stát po jejich boku”.

První aktivitou Konexe bude fotbalový turnaj družstev ze sociálně vyloučených lokalit, který se uskuteční v létě v mosteckém sídlišti Chanov.

Občanské sdružení Konexe sdružuje angažované jednotlivce, kteří chtějí usilovat o otevřenou, tolerantní a odpovědnou společnost. Konexe je personálně, organizačně a ideově propojena s neformální občanskou iniciativou Nenávist není řešení se kterou bude ve svých projektech úzce spolupracovat.

TZ Konexe

Extremismus, Rasismus, Tiskové zprávy

Zleva: Jan Blatný, Michal Miko, Alena Gronzíková a Cyril Koky

Povinné respirátory? Pro sociálně vyloučené lokality a chudé velký finanční problém. Pokud je vláda vyžaduje, měla by je rozdávat zdarma

22.2.2021 10:30
Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá mimořádné opatření, ve kterém kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jana Blatného (za ANO) bude nařízení platit od půlnoci z dneška na úterý, týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací lidí. Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky. Podle některých opozičních politiků by měl dávat občanům respirátory zdarma. To navrhují i redakcí serveru Romea.cz oslovení odborníci pracující v sociálně vyloučených lokalitách nebo s Romy.

Video na podporu očkování natočila i skupina celebrit z menšinových komunit, mezi nimi například herec Adil Ray či komik Romesh Ranganathan (FOTO: Repro Youtube)

videoBritská studie: Příslušníci etnických menšin mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19, méně se očkují, více umírají. V ČR podobná data nemáme

19.2.2021 16:25
Příslušníci etnických menšin žijících v Anglii mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19 než většinová populace. To se promítá i do počtu očkovaných. Zatímco bělochů ve věku 70 až 79 let naočkovali angličtí zdravotníci již 86 procent, v případě černochů je to jen 55 procent, vyplývá ze studie, o které informovala agentura Reuters.

Lékařka Marie Nejedlá v rozhovoru pro ROMEA TV vysvětluje popis výroby vakcíny proti COVID-19, foto: romeatv

videoLékařka pro ROMEA TV vysvětluje nejasnosti kolem očkování: Z čeho je vakcína složená? Jak funguje?

19.2.2021 13:40
Ochota občanů České republiky nechat se očkovat proti nemoci COVID-19 od konce roku mírně vzrostla. Na konci ledna mělo o vakcínu zdarma zájem 54 procent dospělých v ČR. Jak ukazují průzkumy ze zahraničí, mezi etnickými menšinami je však ochota k očkování nižší. Platí to zřejmě i u Romů v České republice. Poměrně často se opakuje několik otázek a názorů, které jsou s vakcinací spojené. Z čeho jsou vakcíny proti COVID-19 složené? Vakcíny byly vyvinuty velmi rychle, jsou proto nekvalitní? Do jaké míry jsou vakcíny účinné? ROMEA TV přináší sérii videí, kde na tyto otázky odpovídá lékařka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.