26. listopadu 2020 (čtvrtek)
svátek má Artur

Konexe bude usilovat o aktivizaci romských komunit a zasazovat se při obraně jejich práv

Ústí nad Labem, 23.5.2012 11:09, (ROMEA)
ilustrační foto

V severních Čechách vznikla nová nezisková organizace Konexe, která bude aktivně usilovat o aktivizaci romských komunit a zároveň se zasazovat při obraně jejich práv. Konexe přináší nový model- bude aktivně usilovat o co nejširší a nejpočetnější členskou základnu. Členskou základnu Konexe aktivně nabírá především v takzvaných romských chudinských ghettech. Lokální buňky Konexe aktivně působí přímo v místě a Konexe jim poskytnou pro jejich aktivity zastřešení právnické osoby a jejich další členové podporu a poradenství.

„Naši sousedskou komunitu Romů v Krupce spojily a aktivizovaly opakované pochody neonacistů před naše domy, naučili jsme se společně bojovat za naše zájmy“ vysvětluje jeden ze zakládajících členů nové organizace, Jozef Miker z Krupky u Ústí nad Labem, kam směřovalo už devět nenávistných demonstrací neonacistických skupin „ Konexi jsme s přáteli založili, abychom naše aktivity propojili a mohli koordinovat s dalšími Romy i neromy, kteří hledají cestu ze současné špatné situace a také chceme, aby se už konečně přestalo o Romech jednat v duchu O nás bez nás, jako doposud,“ doplňuje.

Konexe má ambici stát se platformou skrze kterou Romové, kteří „chtějí něco dělat“ dostanou možnost realizovat své aktivity. „Jako slabinu většiny takzvaných integračních projektů a aktivit, vidíme nízkou nebo nulovou účast Romů na jejich přípravě a realizaci. Romové jsou vnímáni jen jako objekt integrace, ne jako rovnocenný partner pro diskuzi a spolupráci, náš přístup je jiný“ popisuje odlišnost Konexí jejich tiskový mluvčí Miroslav Brož, „Romové byli v případě Konexí přímo u jejich vzniku a členové našich místních buňek budou sami určovat směřování Konexí. Nejvyšší důvěru v nás mají Romové z lokalit, kam v minulosti pochodovali neonacisté a kde jsme místní podpořili v těžké zkoušce, dobře vědí, že pokud se neonacisté vrátí, Konexe jim pomohou a v nejtěžších chvílích budou stát po jejich boku”.

První aktivitou Konexe bude fotbalový turnaj družstev ze sociálně vyloučených lokalit, který se uskuteční v létě v mosteckém sídlišti Chanov.

Občanské sdružení Konexe sdružuje angažované jednotlivce, kteří chtějí usilovat o otevřenou, tolerantní a odpovědnou společnost. Konexe je personálně, organizačně a ideově propojena s neformální občanskou iniciativou Nenávist není řešení se kterou bude ve svých projektech úzce spolupracovat.

TZ Konexe

Extremismus, Rasismus, Tiskové zprávy

11. setkání romských studentů Baruvas proběhlo v srpnu 2020 na chatě Doubravka (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

ROMEA letos poskytla stipendia dalším 94 romským studentům. Za 5 let trvání programu rozdala už 365 stipendií

26.11.2020 11:00

Organizace ROMEA na přelomu října a listopadu vyplatila 94 stipendií – tolik je letos ve stipendijním programu romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Jedná se o studenty různorodých oborů z celé České republiky, kteří mají dobré výsledky ve studiu, ale jejich socio-ekonomická situace ohrožuje dokončení střední nebo vysoké školy nebo vůbec nástup do ročníku. Program pro studenty organizace ROMEA spustila v roce 2016 a do této chvíle poskytla celkem 365 stipendií 213 studentům. Někteří ze stipendistů obdrželi totiž díky svým studijním výsledkům a aktivnímu zapojení v do programu stipendium opakovaně

Setkání romských studentů BARUVAS, které pravidelně pořádá organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

DOKUMENT: Vláda schválila Zprávu o stavu romské menšiny v roce 2019. Stále převládají předsudky, nejhorší je oblast bydlení, význam vzdělání u Romů roste

25.11.2020 19:30
Vláda v pondělí na svém zasedání schválila Zprávu o stavu romské menšiny v České republice za rok 2019 a zároveň vzala na vědomí informaci o naplňování Strategie romské integrace do roku 2020 v roce 2019. Zprávu o stavu romské menšiny, kterou zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje v plném znění, schválila také Rada vlády pro záležitosti romské menšiny.

Závěrečný galakoncert festivalu Khamoro 2018 (FOTO: Petr Karlach)

Největší světový romský festival Khamoro se přesouvá na internet. Na koncerty se můžete podívat zdarma!

24.11.2020 20:45
Vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci v České republice bude letošní ročník festivalu KHAMORO poprvé v on-line formátu. Letošní ročník se rozdělil na dvě části. První část koncertů proběhla v září, druhá část začne v sobotu 28. 11. a bude streamována přes internet. Záštitu nad festival převzal ministr kultury Lubomír Zaorálek a primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.