27. ledna 2021 (středa)
svátek má Ingrid

Konexe: Kam až může zajít série protiromských pochodů na Severu Čech?

Duchcov, 17.6.2013 16:09, (ROMEA)
V Duchcově se 22. 6. 2013 uskuteční veřejné shromáždění s kulturním programem Čikatar Het! / Z bahna ven!

Občanské sdružení Konexe zaslalo serveru Romea.cz otevřený dopis směřující k občanům ČR, zejména těm, kteří žijí na Severu Čech. Kromě jiného se v něm uvádí: "Nenávist je opět na vzestupu, rasisté a neonacisté už ohlásili nenávistné protiromské pochody a poprvé také veřejně přiznávají, že cílem jejich pochodů je zvýšit napětí tak, aby pochody přerostly do protiromských pogromů. Současné napětí a vlnu nenávisti vyvolalo několik smutných událostí.Další protiromská demonstrace, tentokrát s řádně nahlášeným a „povoleným“ protiromským pochodem proběhne v Duchcově v sobotu 22. června. Akci organizuje Dělnická strana sociální spravedlnosti. Lze předpokládat, že další protiromský pochod dále zhorší a eskaluje atmosféru ve městě, zvýší napětí. Kam až situace může zajít? Co budeme dělat?" píše se v prohlášení, jehož plné znění zveřejňujeme....

Otevřený dopis občanské společnosti

Občané,

obracíme se na vás s prosbou o pomoc a podporu v nelehké záležitosti. Je potřeba vyvinout aktivitu   ke zlepšení situace ve vztazích a v soužití Romů a majority  na severu Čech. Nenávist je opět na vzestupu, rasisté a neonacisté už ohlásili nenávistné protiromské pochody a poprvé také veřejně přiznávají, že cílem jejich pochodů je zvýšit napětí tak, aby pochody přerostly do protiromských pogromů. Současné napětí a vlnu nenávisti vyvolalo několik smutných událostí.

V první řadě vražda Roma Ivana Jarka, který byl ubodán během oslav zahájení lázeňské sezóny v Teplicích na konci května. Tato vražda zůstala mainstreamovými médii zcela ignorována a  bulvárními médii  byla využita k prodeji další vlny protiromských nálad, když byla zcela mylně popsána, jako obrana ubohého českého prodejce klobás, proti romskému zloději.

Zhruba ve stejnou dobu došlo v Duchcově, jen několik málo kilometrů vzdáleném satelitu Teplic, k opilecké rvačce mezi neromským manželským párem a přesilou Romů. Přestože na internetu zveřejněné video policejních kamer zachycující rvačku, místy připomíná karatistické akční filmy, rvačka se obešla bez vážnějších fyzických zranění. Média případu věnovala značnou pozornost, seriózní analýza události však chybí. Vůbec nezazněly podstatné informace informace - třeba o tom, že všichni účastníci rvačky jsou sousedé, nebo o historii jejich konfliktu.  V reakci na rvačku už v Duchcově 29. května proběhla protiromská demonstrace po jejímž oficiálním konci se někteří demonstranti pokusili proniknout policejními kordony a dostat se k domům obývaným Romy.

Občanské sdružení Konexe společně s dalšími iniciativami a aktivisty pořádá ve stejný den, tedy 22. června 2013 v Duchcově veřejné shromáždění za lepší sousedské vztahy s kulturním doprovodným programem, které jsme nazvali  Čhikathar het / Z bahna ven. Naše shromáždění pořádáme jako podporu místní sousedské česko-romské komunitě. Nabízíme možnost projevit nesouhlas se vzrůstající nenávistí, možnost navázat dialog. Zároveň svou přítomností vyjádříme solidaritu s místní romskou komunitou a podpoříme jí v době krize, ve chvíli, kdy v jejich městě pochodují neonacisté.

Naše shromáždění se odehraje v místech, kde v Duchcově bydlí největší počet Romů, zabrali jsme si je pro vlastní shromáždění preventivně, už v počátku celé kauzy. Dělnická strana tak své shromáždění nemůže proto vést přímo před romské domy. Tam budeme my. Naše shromáždění nabídne jak projevovou část, tak zajímavý kulturní doprovodný program – české i romské kapely, divadlo. Během shromáždění proběhnou rozmanité workshopy zaměřené převážně na aktivismus a posilování právního vědomí.  Důležitou součástí našich aktivit  budou i zajištění program pro děti  na bezpečném místě. Právě děti bývají nenávistnými pochody nejvíce traumatizovány a to jaké vzpomínky jim zůstanou na 22.6. je pro nás, stejně jako pro jejich rodiče, snad nejvíc důležité.

Prosíme proto všechny, kteří mají dost odvahy, dobré vůle i zdrojů, aby podpořili naše shromáždění. Vyzýváme k podpoře všechny, kterých se to může týkat, instituce, neziskové organizace, aktivní jednotlivce. Míra Vašeho zapojení může být různá. Podpořte naše shromáždění svou účastí a přijeďte do Duchcova, nabídněte organizační či finanční pomoc.

Konexe, o.s.
Přečteno: 2036x

Demonstrace, Pochod, Duchcov, Konexe, o. s.

Na jaře Irena šila zdarma roušky, nyní nemá šanci si pronajmout byt... je totiž Romka (FOTO: Archiv autorky)

Alena Gronzíková: Romové nemají šanci si pronajmout byt. Beznadějný příběh Ireny, která má doporučení od minulé majitelky, stálý příjem a poctivě pracuje

26.1.2021 16:37
Když se mi známá Irena prvně zmínila, že si bude muset hledat nové bydlení, protože se majitelka bytu, který má v současné době v pronájmu, chce vrátit zpět do svého bytu, věděla jsem, že nebude jednoduché v Břeclavi najít pro ni a její dvě děti vhodné bydlení. Ale že to bude až takový oříšek, to jsem vážně nečekala.

Rudolf Bagár (FOTO: Facebook Muzea romské kultury)

Zemřel legendární romský hudebník Rudolf Bagár

26.1.2021 14:43
Zemřel legendární hudebník Rudolf Bagár. Na svém oficiální facebookovém účtu o tom informovalo Muzeum romské kultury, se kterým dlouhodobě spolupracoval.

Jarmila Balážová a Karel Karika (FOTO: ROMEA TV)

videoKarel Karika pro ROMEA TV: Situace lidí v sociálně vyloučených lokalitách se kvůli koronaviru rychle zhoršuje. Nejchudší lidé se očkovat nechají, dezinformace šíří spíše střední vrstva

25.1.2021 17:00
Situace v sociálně vyloučených lokalitách se kvůli onemocnění COVID-19 výrazně zhoršila. "Chudé lidi zasáhla pandemie ze všech nejvíce," říká v rozhovoru pro ROMEA TV Karel Karika, staronový místostarosta městského obvodu Ústí nad Labem - město. Ten se na post vrátil po dvou letech po rozpadu dosavadní koalice. Chce pro město pracovat s vizí, ne jako úředník, ale jako někdo, kdo je zvolený občany. "Chci se soustředit na plnění jejich potřeb," uvedl Karel Karika.