31. července 2016 (neděle)
svátek má Ignác
romano vodi - předplatné

Krizový štáb mladých Romů píše premiérovi a ministru školství: Umožněme Romům rovný přístup ke vzdělání

Praha, 18.3.2013 10:46, (ROMEA)
Ilustrační foto: Lukáš Houdek

Mladí Romové sdružení v tzv. Krizovém štábu napsali otevřený dopis předsedovi vlády ČR a ministrovi školství. Romové v dopise vyjadřují podporu inkluzívnímu vzdělávání a nutným opatřením, která by vláda ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR měly přijmout k zajištění rovného přístupu ke vzdělání pro všechny občany této země. "V současné době jsou romské děti stále nepřiměřeně zařazovány do základních škol praktických, které vzdělávají své žáky dle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělání s přílohou upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením," uvádí se v otevřeném dopise, který server Romea.cz zveřejňuje v plném znění.

Otevřený dopis premiérovi a ministru školství

STOP nepřímé diskriminaci romských dětí v českém školství! Uplatňujme rovný přístupu ke vzdělávání

Vážený pane premiére a vážený pane ministře,

my mladí a občansky aktivní příslušníci romské národnostní menšiny žijící v České republice bychom chtěli vyjádřit naši podporu inkluzívnímu vzdělávání a nutným opatřením, která by vláda ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR měly přijmout k zajištění rovného přístupu ke vzdělání pro všechny občany této země.

Odkazujeme v tomto dopise především na Listinu základních práv a svobod České republiky, článek 33 (1), hlavu IV., kde se říká, že každý má právo na vzdělání; Školský zákoník, § 2, který určuje zásady a cíle vzdělávání, tedy také rovný přístup ke vzdělávání a zohledňování vzdělávacích potřeb jednotlivce.

Antidiskriminační zákon ČR, který byl přijat v roce 2009, mimo jiné vymezuje právo na rovné zacházení a zákaz diskriminace v přístupu ke vzdělání a jeho poskytování, § 1 (i) část první. Také celá řada mezinárodních smluv deklaruje rovný přístup ke vzdělání, ať je to Úmluva o právech dítěte, článek 28, Dodatkový protokol k Úmluvě o ochraně lidských práv a svobod, článek 2, nebo Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech, článek 13. Česká republika je smluvní stranou Listiny základních práv Evropské Unie, jejíž součástí je právo na vzdělání a přístup k odbornému a dalšímu vzdělávání dle článku 14, hlava II.

Česká republika byla odsouzena v roce 2007 Evropským soudem pro lidská práva za nepřímou diskriminaci romských dětí ve vzdělání, a to jejich nesprávným umísťováním do tehdejších zvláštních škol. Uplynulo pět let od doby rozsudku a stávající česká právní úprava stále obsahuje nevhodné dělení žáků do několika kategorií. Zařazení žáka se speciálními vzdělávacími potřebami do příslušné právní kategorie zdravotního postižení je výrazným determinantem určujícím jeho další vzdělávací dráhu, a tím omezuje jeho rovnost příležitostí.

V současné době jsou romské děti stále nepřiměřeně zařazovány do základních škol praktických, které vzdělávají své žáky dle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělání s přílohou upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením. Důkazem toho je, mimo jiné, tematická zpráva Postup transformace bývalých zvláštních škol České školní inspekce za rok 2011/2012, která sděluje, že 26,4 % romských žáků je vzděláváno podle tohoto vzdělávacího programu, což je stále nepřiměřené číslo v porovnání se 2 % zastoupení romské menšiny v České republice.

Jako mladí občané této země si přejeme, aby stát prosperoval. Podle výzkumu Světové banky lépe vzdělaný Rom může očekávat o 110 % vyšší finanční ohodnocení, a tím pádem odvede i více do státní kasy. Joost de Laat, ekonom Světové banky, který se zabývá lidským rozvojem v Evropě a střední Asii, ve své studii, kterou představil v rámci zasedání Mezinárodního řídicího výboru Dekády romské inkluze v Praze, konstatuje: „Kdyby měli Romové v produktivním věku (16–64 let) rovné příležitosti v přístupu k práci a ke stejně vysokým platům, získaly by země do svých rozpočtů miliardy eur ročně navíc. Pokud by se tak stalo ve všech zemích střední Evropy a v balkánských zemích, vygenerovaly by rovné příležitosti na pracovním trhu celkem deset miliard eur ročně.“

Proto tedy umožněme Romům žijícím v této zemi stát se rovnocennými občany na trhu práce, a to tím, že vláda a kompetentní orgány České republiky zajistí rovný přístup ke vzdělání v základních školách hlavního vzdělávacího proudu.

S úctou,

David Tišer, člen Krizového štábu

Otevřený dopis Krizového štábu

Vzdělávání, Dopis, Krizový štáb, MŠMT, Nečas Petr

--ilustrační foto--

V Hodoníně u Kunštátu se příští rok otevře památník věnovaný i romským obětem 2. světové války

29.7.2016 15:12
V Hodoníně u Kunštátu skončily stavební práce na památníku, který bude připomínat sběrný tábor pro moravské Romy za druhé světové války,
internační středisko pro odsun Němců a tábor nucených prací z 50. let minulého století. Celkové náklady na odkup areálu, rekonstrukci a vznik expozice činí 98 milionů korun, řekla dnes ředitelka Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského Markéta Pánková, pod jehož správu památník spadá.

Ilustrační FOTO

Soud zrušil pokutu jihlavskému klubu za nevpuštění Romů

29.7.2016 10:04
Krajský soud v Brně zrušil pokutu 200.000 korun, kterou předloni uložila jihlavské společnosti JOLS Česká obchodní inspekce za diskriminaci Romů, kterým byl v roce 2014 údajně odepřen vstup do jednoho z místních klubů. Firma se
hájila tím, že lidé, které do klubu nevpustila, dělali v minulosti problémy, a že vstup Romům do klubu paušálně neodmítá. Soud pokutu zrušil pro chyby v postupu inspekce. Ta dnes pro tisk uvedla, že se proti verdiktu odvolávat nebude.

Muslimové žijící v ČR demonstrovali v sobotu 10. 1. 2015 proti terorismu na pražském Václavském náměstí. (FOTO: Jan Čonka, Romea.cz)

Politolog Ondřej Ditrych v ČRo: Evropa není epicentrem politického násilí. Teroristům se ale daří šířit nenávist vůči muslimům

28.7.2016 17:23
Úterní pořad Interview Plus Českého rozhlasu se věnoval aktuální otázce teroristických útoků v Evropě. Host pořadu Ondřej Ditrych, politolog z Fakulty sociálních věd UK a Ústavu mezinárodních vztahů, hovořil o působení sdělovacích prostředků a zda skutečně dochází k nárůstu násilí v Evropě a existuje důvod k panice. Ditrych během interview zdůraznil, že podle statistických údajů je současná Evropa navzdory útokům teroristů bezpečnější než kdykoli předtím.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.