6. prosince 2021 (pondělí)
svátek má Mikuláš

Kroužky jako nástroj osobnostního rozvoje

Brno, 29.1.2013 12:47, (ROMEA)

Občanské sdružení IQ Roma servis nabídlo i v roce 2012 zájemcům široké spektrum volnočasových kroužků a aktivit navázaných na provoz Nízkoprahového klubu pro děti a mládež. Program Pro Mladé brněnské neziskové organizace dlouhodobě provozuje vzdělávací, preventivní a volnočasové aktivity pro děti a mládež. Kroužky pro starší klienty realizuje v rámci projektu „Osobnost a životní směr“.

Realizace nízkoprahového klubu je jednou z aktivit Centra prevence a rozvoje osobnosti, jehož cílem je podporovat děti a mládež v jejich osobnostním růstu a provázet je náročnými životními situacemi s důrazem na vzdělávací úspěchy a budoucí profesní uplatnění mladé romské generace.

Zajištění kvalitních a rozvojových volnočasových aktivit je jednou z podmínek preventivního motivačního působení na mládež. V loňském roce proto pracovníci připravili atraktivní a pestrou nabídku aktivit pro zájemce z řad cílové skupiny organizace.

„Nabídka aktivit reaguje na poptávku a zájmy klientů, pracovníci aktivně vyhledávají možnosti, jak jednotlivé kroužky zpestřit a zatraktivnit, a to různými exkurzemi, účastí klientů na vystoupeních a talentových soutěžích, nebo akcích organizace“, dodává Michala Devečková, vedoucí Centra prevence a rozvoje osobnosti.

V roce 2012 probíhalo 6 zájmových kroužků. V menších skupinách se konaly aktivity fotokroužku, kulturního kroužku, nebo kroužků specificky zacílených na chlapce či dívky, kde krom předávání konkrétních dovedností a znalostí vzniká prostor důvěrné atmosféry, otevřené pro konzultování osobních témat nebo intimnějších záležitostí, souvisejících s obdobím dospívání, mezilidských vztahů, či utváření vlastní identity.
Oblíbený byl i nadále kroužek pro tanečníky a hudebníky, kteří mají možnost využívat samostatnou místnost přizpůsobenou na tento typ aktivit. Jednotlivé skupiny se následně zúčastnily i řady talentových soutěží v Brně i okolí. „Bezkonkurenčně nejnavštěvovanější je hudební dílna, kterou vede náš zkušený hudebník a pedagog Gejza Horváth. Vloni kroužek navštěvovalo 74 klientů starších 15 let. Skupiny, které v rámci hudebny zkouší, již tradičně zabezpečují kvalitní kulturní doprovod různých akcí“, přibližuje Michala Devečková.

Volnočasové a preventivní aktivity jsou úzce propojené s další nabídkou programu Pro Mladé, především individuální výukou a poradenstvím v oblasti vzdělání a profesní orientace. Pracovníci v rámci jednotlivých klientských zakázek také intenzivně spolupracují s rodiči klientů a jejich učiteli.

TZ IQ Roma servis

Vzdělávání, Neziskový sektor, Nízkoprahové, Brno