19. listopadu 2019 (úterý)
svátek má Alžběta

Kroužky jako nástroj osobnostního rozvoje

Brno, 29.1.2013 12:47, (ROMEA)

Občanské sdružení IQ Roma servis nabídlo i v roce 2012 zájemcům široké spektrum volnočasových kroužků a aktivit navázaných na provoz Nízkoprahového klubu pro děti a mládež. Program Pro Mladé brněnské neziskové organizace dlouhodobě provozuje vzdělávací, preventivní a volnočasové aktivity pro děti a mládež. Kroužky pro starší klienty realizuje v rámci projektu „Osobnost a životní směr“.

Realizace nízkoprahového klubu je jednou z aktivit Centra prevence a rozvoje osobnosti, jehož cílem je podporovat děti a mládež v jejich osobnostním růstu a provázet je náročnými životními situacemi s důrazem na vzdělávací úspěchy a budoucí profesní uplatnění mladé romské generace.

Zajištění kvalitních a rozvojových volnočasových aktivit je jednou z podmínek preventivního motivačního působení na mládež. V loňském roce proto pracovníci připravili atraktivní a pestrou nabídku aktivit pro zájemce z řad cílové skupiny organizace.

„Nabídka aktivit reaguje na poptávku a zájmy klientů, pracovníci aktivně vyhledávají možnosti, jak jednotlivé kroužky zpestřit a zatraktivnit, a to různými exkurzemi, účastí klientů na vystoupeních a talentových soutěžích, nebo akcích organizace“, dodává Michala Devečková, vedoucí Centra prevence a rozvoje osobnosti.

V roce 2012 probíhalo 6 zájmových kroužků. V menších skupinách se konaly aktivity fotokroužku, kulturního kroužku, nebo kroužků specificky zacílených na chlapce či dívky, kde krom předávání konkrétních dovedností a znalostí vzniká prostor důvěrné atmosféry, otevřené pro konzultování osobních témat nebo intimnějších záležitostí, souvisejících s obdobím dospívání, mezilidských vztahů, či utváření vlastní identity.
Oblíbený byl i nadále kroužek pro tanečníky a hudebníky, kteří mají možnost využívat samostatnou místnost přizpůsobenou na tento typ aktivit. Jednotlivé skupiny se následně zúčastnily i řady talentových soutěží v Brně i okolí. „Bezkonkurenčně nejnavštěvovanější je hudební dílna, kterou vede náš zkušený hudebník a pedagog Gejza Horváth. Vloni kroužek navštěvovalo 74 klientů starších 15 let. Skupiny, které v rámci hudebny zkouší, již tradičně zabezpečují kvalitní kulturní doprovod různých akcí“, přibližuje Michala Devečková.

Volnočasové a preventivní aktivity jsou úzce propojené s další nabídkou programu Pro Mladé, především individuální výukou a poradenstvím v oblasti vzdělání a profesní orientace. Pracovníci v rámci jednotlivých klientských zakázek také intenzivně spolupracují s rodiči klientů a jejich učiteli.

TZ IQ Roma servis

Vzdělávání, Neziskový sektor, Nízkoprahové, Brno

Listopad 1989

Monika Duždová: Neuměla bych už žít v nesvobodě a na vše jen kývat hlavou

15.11.2019 20:52
Měla jsem jednadvacet let, tři malé děti a byla jsem už vdaná, když se v listopadu osmdesátém devátém začaly dít věci, kterým jsem v prvních chvílích nerozuměla. Ale podporovala jsem studenty v tom, že chtějí školy pro všechny a domáhají se svých práv a snad jsem v těch chvílích chtěla být s nimi na náměstích. Zvlášť, když televize odvysílala první sestřih událostí ze 16. listopadu, kdy studenti bratislavských vysokých škol k výročí studentstva pochodovali ulicemi Bratislavy až po tehdejší ministerstvo školství, kde před televizními kamerami přednesli své oprávněné požadavky a volali po dialogu, po svobodě, po školství pro všechny a prohlašovali, že nechtějí „reaktory“. O pár dní později už jsme mohli vidět v televizi i živé vstupy a mimořádná vysílání z demonstrací v Praze i ve velkých městech.

Plakát Kotlebových fašistů. Zdroj: Facebook

Dva Kotlebovci vyvěsili plakát s nápisem: „Zatočíme s asociály a politickými zloději: Pošleme je do pracovních táborů!“

14.11.2019 15:02
Slovenskou Lidovou stranu Naše Slovensko (ĽSNS) fašisty Mariana Kotleby opět prošetřuje policie. Dva extremisté z této strany zveřejnili na sociální síti plakát připomínající koncentrační tábor, podpořený nenávistným heslem.