25. května 2022 (středa)
svátek má Viola

Lidsko-právní festival Jeden svět 2013 se ptá: Bojíte se snášet?

Praha, ČR, 29.1.2013 11:59, (ROMEA)

Na nebezpečné tendence, které se poslední dobou objevují v české společnosti, upozorní nadcházející 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Provokativní otázkou Bojíte se snášet? chce festival otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci.

Festival tak reaguje na současný stav společnosti v České republice, v níž narůstají tlaky způsobené ekonomickým vývojem a jeho sociálními dopady i krizí politických autorit. Ačkoli je česká společnost ve srovnání např. se zeměmi západní Evropy velmi homogenní, dokážou si Češi mezi sebou nacházet příležitosti k diskriminaci a vymezování se vůči sobě navzájem. Velké procento lidí automaticky negativně zareaguje nejen na romskou národnost sousedů, ale i na jiný politický názor, příliš hlasitý hovor na ulici, obyvatele jiného města, člověka žijícího alternativním životním stylem.

„Sami jsme překvapeni, kam se situace, která začala nepokoji na Šluknovsku, dokázala v průběhu roku vyvinout. Diskriminační zákony, jako je dočasný zákaz pobytu v novém přestupkovém zákoně, i tón předvolebních kampaní některých prezidentských kandidátů jsou jasným pokračováním Šluknova,“ prohlásila ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková.

Příklon k rasismu, diskriminaci a vyhledávání „obětních beránků“ však nezaznamenává pouze Česká republika. Proto se Jeden svět rozhodl nabídnout sérii 13 filmů z různých částí světa, které zobrazují celou škálu případů od toho, jak se xenofobní nálady v lidech pozvolna rodí, až po krajnosti, do nichž může situace
eskalovat. Chybět nebudou ani české filmy ze sociálně vyloučených oblastí ČR. Hlavní tematická kategorie Bojíte se snášet? nicméně přinese i několik dokumentů, jež mohou české diváky a divačky v otázkách soužití a tolerance pozitivně inspirovat.

V protikladu k vážnému tématu zvolil Jeden svět pro svůj 15. ročník odlehčenou grafiku se zvířátky. „Na českém dvorku plném slepic není pštros již dávno něčím exotickým. Přesto však českou slepici dokáže naštvat, když vidí, že pštros má větší vajíčka. Začne to nevinnou větou: Nemám nic proti pštrosům, ale...
a brzy se jej snaží vyklovat ze dvorku,“ popsal kreativní myšlenku kampaně František Dečman z agentury Creative Heroes, která vizuální podobu festivalu připravila.

Dalšími programovými kategoriemi Jednoho světa 2013 je Moc médií zkoumající vliv informace v dnešním světě, Vedlejší účinky s filmy o západním i rozvojovém zdravotnictví, Cesty ke svobodě o zemích s nedemokratickými režimy, v nichž pracuje Člověk v tísni, Takzvaná civilizace zaměřená na životní styl
s úzkým vztahem k přírodě. O hlavní ceny festivalu se budou ucházet snímky zařazené do Hlavní soutěže a kategorie Máte právo vědět. Chybět nebudou ani nejnovější české dokumenty.

Jeden svět se uskuteční 4. – 13. března 2013 v Praze a následně v dalších 40 městech České republiky. Promítané dokumenty budou tradičně doprovázeny debatami s tvůrci a odborníky, připraveny budou i panelové debaty s mezinárodní účastí. Více informací najdete na webu www.jedensvet.cz.

V průběhu února Vás budeme kontaktovat s nabídkou zajímavých zahraničních hostů z řad filmových tvůrců a občanských aktivistů, kteří do Prahy na Jeden svět přijedou.

Akreditační tisková konference se bude konat v úterý 26. února 2013 od 11:00 v Centru Člověka v tísni –
Langhans v Praze.

TZ Společnosti Člověk v tísni