5. dubna 2020 (neděle)
svátek má Miroslava

Mezinárodní soutěž na nový památník holokaustu v Letech má sedm finalistů, vítěz bude znám v květnu

20.2.2020 13:15
Vepřín v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku (FOTO: Muzeum romské kultury)

Po dvoudenním jednání vybrala porota 7 ze 41 posuzovaných návrhů, které postoupí dále do druhého kola. Porota měla velmi nelehký úkol, vybrat ty návrhy, které v největší míře respektovaly námět památníku, kulturu českých Romů a Sintů a zároveň přinesly nejlepší architektonické a krajinářské řešení.

„Jednání poroty bylo velmi náročné. Řada z obdržených návrhů dosahovala dobré krajinářské a architektonické úrovně. Přesto se během prvního dne jednání poroty, po pečlivém prostudování všech návrhů porotci shodli, které principy řešení nejlépe ztvárnily námět památníku a vhodně pracují s místem a krajinou,“ uvedl předseda poroty architekt Josef Pleskot.

Sedmičlenná porota sestává ze závislé části, ve které zasedli ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová, zástupce pozůstalých Čeněk Růžička a zástupce Ministerstva kultury ČR Martin Martínek. Členové nezávislé části poroty jsou odborníci různých profesí. Předsedou poroty je architekt Josef Pleskot, členy poroty jsou slovenská umělkyně Emílie Rigová, krajinář Vladimír Sitta a kurátor Moravské galerie v Brně Rostislav Koryčánek.

Mimo vlastní porotu s výběrem těch nejlepších návrhů pomáhali i nezávislí odborníci, především další zástupci pozůstalých pánové Rudolf Murka, Jan Hauer a Antonín Lagryn, dále historička Muzea romské kultury Anna Míšková, architekti Regina Loukotová a Igor Marko, vedoucí archeologického výzkumu tábora v Letech Pavel Vařeka a romistka Helena Sadílková.

„Návrhy byly odevzdávány a posuzovány anonymně. V současnosti informuje nezávislá osoba autory sedmi vybraných návrhů o jejich postupu do druhého kola. Spolu s touto informací obdrží vybrané soutěžní týmy i doporučení poroty k dopracování návrhů. I v druhém kole budou návrhy odevzdány a posuzovány anonymně. Jméno vítěze soutěže tedy budeme znát až po ukončení jednání poroty ve druhém kole, tedy až v květnu tohoto roku“ objasnila Karolína Koupalová z plánovací kanceláře ONplan, která soutěž organizuje.

„Porota každý návrh ohodnotila a sedmi postupujícím napsala doporučení, jak návrh do druhého kola rozpracovat. Soutěžící řeší složité území, které zahrnuje lokalitu připomenutí místa tzv. cikánského tábora, který zde byl zřízen během II. světové války, hřbitova obětí tábora, propojení těchto míst a zasazení celého památníku do okolní krajiny. Nyní jsme plni očekávání, jak se soutěžící vypořádají s doporučeními poroty.“ uvedla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Nový památník a expozice by měly uctít památku obětí holokaustu Romů a Sintů, informovat, vzdělávat a podnítit diskusi o minulosti, ale zároveň o současné společenské situaci a zabývat se i tématy diskriminace menšin a lidských práv. Podrobné informace o soutěži a soutěžní podklady jsou přístupné na webových stránkách soutěže.

Muzeum romské kultury, tisková zpráva

Muzeum romské kultury, památník, Lety u Písku, Soutěž

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz