21. ledna 2021 (čtvrtek)
svátek má Běla

Mezinárodní soutěž na nový památník holokaustu v Letech má sedm finalistů, vítěz bude znám v květnu

20.2.2020 13:15
Vepřín v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku (FOTO: Muzeum romské kultury)

Po dvoudenním jednání vybrala porota 7 ze 41 posuzovaných návrhů, které postoupí dále do druhého kola. Porota měla velmi nelehký úkol, vybrat ty návrhy, které v největší míře respektovaly námět památníku, kulturu českých Romů a Sintů a zároveň přinesly nejlepší architektonické a krajinářské řešení.

„Jednání poroty bylo velmi náročné. Řada z obdržených návrhů dosahovala dobré krajinářské a architektonické úrovně. Přesto se během prvního dne jednání poroty, po pečlivém prostudování všech návrhů porotci shodli, které principy řešení nejlépe ztvárnily námět památníku a vhodně pracují s místem a krajinou,“ uvedl předseda poroty architekt Josef Pleskot.

Sedmičlenná porota sestává ze závislé části, ve které zasedli ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová, zástupce pozůstalých Čeněk Růžička a zástupce Ministerstva kultury ČR Martin Martínek. Členové nezávislé části poroty jsou odborníci různých profesí. Předsedou poroty je architekt Josef Pleskot, členy poroty jsou slovenská umělkyně Emílie Rigová, krajinář Vladimír Sitta a kurátor Moravské galerie v Brně Rostislav Koryčánek.

Mimo vlastní porotu s výběrem těch nejlepších návrhů pomáhali i nezávislí odborníci, především další zástupci pozůstalých pánové Rudolf Murka, Jan Hauer a Antonín Lagryn, dále historička Muzea romské kultury Anna Míšková, architekti Regina Loukotová a Igor Marko, vedoucí archeologického výzkumu tábora v Letech Pavel Vařeka a romistka Helena Sadílková.

„Návrhy byly odevzdávány a posuzovány anonymně. V současnosti informuje nezávislá osoba autory sedmi vybraných návrhů o jejich postupu do druhého kola. Spolu s touto informací obdrží vybrané soutěžní týmy i doporučení poroty k dopracování návrhů. I v druhém kole budou návrhy odevzdány a posuzovány anonymně. Jméno vítěze soutěže tedy budeme znát až po ukončení jednání poroty ve druhém kole, tedy až v květnu tohoto roku“ objasnila Karolína Koupalová z plánovací kanceláře ONplan, která soutěž organizuje.

„Porota každý návrh ohodnotila a sedmi postupujícím napsala doporučení, jak návrh do druhého kola rozpracovat. Soutěžící řeší složité území, které zahrnuje lokalitu připomenutí místa tzv. cikánského tábora, který zde byl zřízen během II. světové války, hřbitova obětí tábora, propojení těchto míst a zasazení celého památníku do okolní krajiny. Nyní jsme plni očekávání, jak se soutěžící vypořádají s doporučeními poroty.“ uvedla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Nový památník a expozice by měly uctít památku obětí holokaustu Romů a Sintů, informovat, vzdělávat a podnítit diskusi o minulosti, ale zároveň o současné společenské situaci a zabývat se i tématy diskriminace menšin a lidských práv. Podrobné informace o soutěži a soutěžní podklady jsou přístupné na webových stránkách soutěže.

Muzeum romské kultury, tisková zpráva

Muzeum romské kultury, památník, Lety u Písku, Soutěž

Vakcína proti onemocnění COVID-19 od firmy Pfizer-BioNTech (FOTO: Wikimedia Commons, U.S. Secretary of Defense)

videoRomové a očkování proti onemocnění COVID-19. Kdo si nechá dát vakcínu a kdo ne?

18.1.2021 22:10
Registrace na očkování proti onemocnění COVID-19 pro občany starší 80 let začalo v pátek 15. ledna a její začátek provázely potíže, protože systém nestíhal pod návalem zájemců o vakcínu. Podle údajů státního týmu tzv. Chytré karantény se k pondělní 13. hodině zatím zaregistrovala téměř polovina seniorů nad 80 let, kteří nežijí v domovech seniorů. Další skupiny se budou moci registrovat později. Bouřlivá diskuze o tom, zda se nechat očkovat nebo ne však nadále probíhá a je provázena celou řadou dezinformací. Server Romea.cz se snažil zjistit, jaký názor na očkování mají Romové. Proč právě v této chvíli někteří Romové podléhají dezinformacím na internetu?

Stanislav Křeček a Čeněk Růžička na jednom ze zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (Koláž: Romea.cz)

Občanští členové "romské rady": Křeček nezná své kompetence, k romské strategii se vyjadřuje nepravdivě, soustavně cíleně podkopává důstojnost Romů

18.1.2021 15:03
Několik občanských členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny dnes vydalo stanovisko, ve kterém kritizují současného Veřejného ochránce práv za jeho vyjádření ke Strategii romské integrace na roky 2021-2030. Členové rady uvádí, že Křeček nezná rozsah svých kompetencí, když tvrdí, že vytvoření zprávy reflektující nové poznatky ve vztahu k protiprávním sterilizacím nespadají do jeho kompetencí. Za nepřípustně předsudečné považují dále jeho výroky, že Strategie je nerealizovatelným dokumentem sestaveným bez znalosti věci.

Annamárie Horváthová (FOTO: Athletic Legion Club - Moldava nad Bodvou)

"Dívka v balerínkách", běžkyně Annamárie Horváthová, se připravuje na mistrovství Evropy

18.1.2021 10:41
Když před dvěma lety zvítězila v běžeckém závodě, obletěly internet fotografie ze stupňů vítězů. Vedle dívek na druhém a třetím místě v běžeckých botách je na nich tehdy třináctiletá Annamárie Horváthová jen na boso v balerínkách.