21. října 2020 (středa)
svátek má Brigita

Mezinárodní soutěž na nový památník holokaustu v Letech má sedm finalistů, vítěz bude znám v květnu

20.2.2020 13:15
Vepřín v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku (FOTO: Muzeum romské kultury)

Po dvoudenním jednání vybrala porota 7 ze 41 posuzovaných návrhů, které postoupí dále do druhého kola. Porota měla velmi nelehký úkol, vybrat ty návrhy, které v největší míře respektovaly námět památníku, kulturu českých Romů a Sintů a zároveň přinesly nejlepší architektonické a krajinářské řešení.

„Jednání poroty bylo velmi náročné. Řada z obdržených návrhů dosahovala dobré krajinářské a architektonické úrovně. Přesto se během prvního dne jednání poroty, po pečlivém prostudování všech návrhů porotci shodli, které principy řešení nejlépe ztvárnily námět památníku a vhodně pracují s místem a krajinou,“ uvedl předseda poroty architekt Josef Pleskot.

Sedmičlenná porota sestává ze závislé části, ve které zasedli ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová, zástupce pozůstalých Čeněk Růžička a zástupce Ministerstva kultury ČR Martin Martínek. Členové nezávislé části poroty jsou odborníci různých profesí. Předsedou poroty je architekt Josef Pleskot, členy poroty jsou slovenská umělkyně Emílie Rigová, krajinář Vladimír Sitta a kurátor Moravské galerie v Brně Rostislav Koryčánek.

Mimo vlastní porotu s výběrem těch nejlepších návrhů pomáhali i nezávislí odborníci, především další zástupci pozůstalých pánové Rudolf Murka, Jan Hauer a Antonín Lagryn, dále historička Muzea romské kultury Anna Míšková, architekti Regina Loukotová a Igor Marko, vedoucí archeologického výzkumu tábora v Letech Pavel Vařeka a romistka Helena Sadílková.

„Návrhy byly odevzdávány a posuzovány anonymně. V současnosti informuje nezávislá osoba autory sedmi vybraných návrhů o jejich postupu do druhého kola. Spolu s touto informací obdrží vybrané soutěžní týmy i doporučení poroty k dopracování návrhů. I v druhém kole budou návrhy odevzdány a posuzovány anonymně. Jméno vítěze soutěže tedy budeme znát až po ukončení jednání poroty ve druhém kole, tedy až v květnu tohoto roku“ objasnila Karolína Koupalová z plánovací kanceláře ONplan, která soutěž organizuje.

„Porota každý návrh ohodnotila a sedmi postupujícím napsala doporučení, jak návrh do druhého kola rozpracovat. Soutěžící řeší složité území, které zahrnuje lokalitu připomenutí místa tzv. cikánského tábora, který zde byl zřízen během II. světové války, hřbitova obětí tábora, propojení těchto míst a zasazení celého památníku do okolní krajiny. Nyní jsme plni očekávání, jak se soutěžící vypořádají s doporučeními poroty.“ uvedla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Nový památník a expozice by měly uctít památku obětí holokaustu Romů a Sintů, informovat, vzdělávat a podnítit diskusi o minulosti, ale zároveň o současné společenské situaci a zabývat se i tématy diskriminace menšin a lidských práv. Podrobné informace o soutěži a soutěžní podklady jsou přístupné na webových stránkách soutěže.

Muzeum romské kultury, tisková zpráva

Muzeum romské kultury, památník, Lety u Písku, Soutěž

Fery Bartoš (FOTO: Facebook Fery B.)

Populární zpěvák Fery Bartoš varoval z nemocnice před onemocněním COVID-19: Není to chřipka, dávejte na sebe všichni pozor

17.10.2020 18:15
V době kdy i celá řada Romů sdílí na sociálních sítích dezinformace kolem onemocnění COVID-19 varoval před virem populární zpěvák Fery Bartoš. Ten musel být kvůli onemocnění COVID-19 hospitalizován a k dýchání mu pomáhaly přístroje. Na sociálních sítích o tom informoval jeho kamarád Roman Cina Červeňák.

--ilustrační foto--

videoPREMIÉRA: Ondra Gizman a Ondrej Ferko v hudebním pořadu BAŠAVEL

16.10.2020 13:30
V dalším díle hudebního pořadu Bašavel se představí tentokrát známé a netradiční duo. Ondra Gizman ml., který velmi bravurně ovládá hru na saxofon a ze Slovenska Ondrej Ferko, který pochází z muzikantské rodiny

Filip Grznár (zdroj: repro YouTube)

Kulturista Filip Grznár shvaloval vraždu a vyhrožoval vyvražděním chomutovských Romů. Dostal pokutu 15 000 korun

16.10.2020 10:20
S peněžitým trestem 15 tisíc korun odešel od chomutovského okresního soudu kulturista, zápasník MMA, fitness trenér a youtuber Filip Grznár. Soud ho uznal vinným z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a ze schvalování trestného činu. Podle obžaloby Grznár v červnu 2017 v Plzni natočil video, ve kterém schvaluje vraždu z května 2017 v Chomutově. Informuje o tom iDnes.cz. Grznár s pokutou nesouhlasí, na místě se proti verdiktu odvolal. Případem se bude Krajský soud v Ústí nad Labem.