6. července 2020 (pondělí)
svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus

Mezinárodní soutěž na nový památník holokaustu v Letech má sedm finalistů, vítěz bude znám v květnu

20.2.2020 13:15
Vepřín v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku (FOTO: Muzeum romské kultury)

Po dvoudenním jednání vybrala porota 7 ze 41 posuzovaných návrhů, které postoupí dále do druhého kola. Porota měla velmi nelehký úkol, vybrat ty návrhy, které v největší míře respektovaly námět památníku, kulturu českých Romů a Sintů a zároveň přinesly nejlepší architektonické a krajinářské řešení.

„Jednání poroty bylo velmi náročné. Řada z obdržených návrhů dosahovala dobré krajinářské a architektonické úrovně. Přesto se během prvního dne jednání poroty, po pečlivém prostudování všech návrhů porotci shodli, které principy řešení nejlépe ztvárnily námět památníku a vhodně pracují s místem a krajinou,“ uvedl předseda poroty architekt Josef Pleskot.

Sedmičlenná porota sestává ze závislé části, ve které zasedli ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová, zástupce pozůstalých Čeněk Růžička a zástupce Ministerstva kultury ČR Martin Martínek. Členové nezávislé části poroty jsou odborníci různých profesí. Předsedou poroty je architekt Josef Pleskot, členy poroty jsou slovenská umělkyně Emílie Rigová, krajinář Vladimír Sitta a kurátor Moravské galerie v Brně Rostislav Koryčánek.

Mimo vlastní porotu s výběrem těch nejlepších návrhů pomáhali i nezávislí odborníci, především další zástupci pozůstalých pánové Rudolf Murka, Jan Hauer a Antonín Lagryn, dále historička Muzea romské kultury Anna Míšková, architekti Regina Loukotová a Igor Marko, vedoucí archeologického výzkumu tábora v Letech Pavel Vařeka a romistka Helena Sadílková.

„Návrhy byly odevzdávány a posuzovány anonymně. V současnosti informuje nezávislá osoba autory sedmi vybraných návrhů o jejich postupu do druhého kola. Spolu s touto informací obdrží vybrané soutěžní týmy i doporučení poroty k dopracování návrhů. I v druhém kole budou návrhy odevzdány a posuzovány anonymně. Jméno vítěze soutěže tedy budeme znát až po ukončení jednání poroty ve druhém kole, tedy až v květnu tohoto roku“ objasnila Karolína Koupalová z plánovací kanceláře ONplan, která soutěž organizuje.

„Porota každý návrh ohodnotila a sedmi postupujícím napsala doporučení, jak návrh do druhého kola rozpracovat. Soutěžící řeší složité území, které zahrnuje lokalitu připomenutí místa tzv. cikánského tábora, který zde byl zřízen během II. světové války, hřbitova obětí tábora, propojení těchto míst a zasazení celého památníku do okolní krajiny. Nyní jsme plni očekávání, jak se soutěžící vypořádají s doporučeními poroty.“ uvedla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Nový památník a expozice by měly uctít památku obětí holokaustu Romů a Sintů, informovat, vzdělávat a podnítit diskusi o minulosti, ale zároveň o současné společenské situaci a zabývat se i tématy diskriminace menšin a lidských práv. Podrobné informace o soutěži a soutěžní podklady jsou přístupné na webových stránkách soutěže.

Muzeum romské kultury, tisková zpráva

Muzeum romské kultury, památník, Lety u Písku, Soutěž

Lucie Kováčová v Desetiminutovce Plus Richarda Samka

videoDesetiminutovka Plus s Lucií Kováčovou: Kryštof Kolumbus v sukni, Romka která procestovala svět

22.6.2020 17:56
Lucie Kováčová začala snít o cestování, už když byla malá. Dle svých slov trávila v dětství většinu času v knihovnách s obrovskou touhou po znalostech o světě. Během prázdnin na rozdíl od ostatních dětí stihla přečíst i až 40 knih.

Další dezinformace na facebooku. Tuto výzvu, kterou si vymysleli krajně pravicoví vtipálci, bere hodně lidí vážně.

Češi poklekněte před Romy - tak zní další dezinformace na internetu. Hodně lidí ji bere vážně

22.6.2020 16:25
Česká krajní pravice v rámci své deziformační kampaně občas spáchá i nějaký ten pokus o žert. To se týká i rádoby parodické výzvy na facebooku, aby  Češi poklekli před Romy a políbili jim nohy. Není asi příliš divu, že poměrně dost jejích příznivců bere tenhle tento "vtip" vážně, odpovídá to mentální úrovni této části politického spektra.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.