22. října 2017 (neděle)
svátek má Sabina
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Ministr Dienstbier vystoupil v Bratislavě na mezinárodní konferenci zaměřené na roli romské mládeže

10.10.2016 16:04
Jiří Dienstbier se za ČR zúčastnil mezinárodní konference High Level Event on Roma Youth Empowerment. (FOTO: Odbor kabinetu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu)

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu se dnes z titulu své funkce předsedy Rady vlády pro záležitosti romské menšiny zúčastnil za ČR mezinárodní konferenci High Level Event on Roma Youth Empowerment s tématem Prosazování klíčové role romské mládeže jako hnací síly v procesu romské integrace, která se koná v rámci předsednictví Slovenské republiky v EU v Bratislavě ve dnech 9. - 11. 10. 2016. Na akci ho doprovázejí Martin Martínek a Zdeněk Doubravský z kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny ÚV ČR.

Ministr Dienstbier vystoupil dnes dopoledne v úvodním politickém panelu: "Romská mládež je hnací silou integrace, protože úspěšné zapojení mladých lidí do procesů, které se dané komunitě dějí, vyžaduje také spolupráci rodičů. Komunitní projekty jsou příkladem toho jak kromě dětí pracovat také s rodiči. Úspěšné projekty tak nejenom pomáhají dětem zvládat učivo ve škole, ale zlepšují jejich sebevědomí a zapojují rodiče do dění kolem školy a kolikrát také do dění obce, či místní komunity, kde rodiny žijí.

O důležitosti aktivit pro mládež hovoří také Analýza sociálně vyloučených lokalit, kde volnočasové aktivity pro děti a mládež vnímá 48 % obyvatel sociálně vyloučených lokalit jako velmi důležité a 48 % jako důležité. Osobně znám řadu příkladů dobře vedené práce s romskou mládeží, vybavuji si například úspěšné taneční soubory z jihočeského Větřní, který dává mladým lidem příležitost zapojit se do společenského dění, zaktivizovat se a získat na sebedůvěře," uvedl ministr Dienstbier ve svém projevu.

Dospívání je podle něj právě to období, kdy se u lidí nejvíce projevuje a nejlépe rozvíjí jejich talent, je to ale také období, kdy mladí lidé nejvíce podléhají vlivům svého okolí, v jejichž důsledku zanechávají toho, v čem jsou talentovaní – co je baví. Chybí pozitivní vzory a příklady toho, že je možné stát se úspěšnými a jít si za svým snem. Jenom proto, že jste se někteří tady v sále narodili jako Romové, nejste povinni stát se aktivisty bojujícími za lepší postavení Romů, přesto právě každý jednotlivec, který rozvíjí svůj talent je, byť ne vždy vědomě, přínosem pro integraci, neboť se stává pozitivním vzorem pro své okolí. Jestli to bude tanec a zpěv, kterému se věnuje například Ida Kelerová, Petr Torák, který pracuje pro britskou policii a představuje vzor už nejenom pro britskou mládež a další...

"Česká vláda dne 23. února 2015 schválila Strategii romské integrace do roku 2020, což znamenalo významný kvalitativní posun v oblasti integrace romské menšiny v ČR. Strategie vytváří rámec pro opatření, která povedou do roku 2020 ke zvrácení negativních trendů ve vývoji situace značné části Romů v ČR v klíčových oblastech kvality života, nastartují a urychlí pozitivní změny, které povedou k postupnému odstranění neodůvodněných a nepřijatelných rozdílů mezi situací značné části Romů a většinové části populace, zajistí účinnou ochranu Romů před diskriminací, bezpečné soužití a povzbudí rozvoj romské kultury, jazyka a participaci Romů. Strategie vznikala ve spolupráci a v diskuzi se širokou romskou veřejnost, ale také Radou vlády pro záležitosti romské menšiny, ve které jsou také zástupci mladých lidí, či studentů," informoval přítomné Jiří Dienstbier.

"Úřad vlády ČR realizuje projekt Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy, jehož cílem je nastartování dialogu mezi Romy na straně jedné a na straně druhé s představiteli samospráv a dalších aktérů romské integrace na lokální a regionální úrovni, i zde se soustředíme na dialog s mladými lidmi a romskými ženami. V rámci projektu se uskutečnila školení pro romské představitele zaměřené na organizování komunit a vyjednávání. Smyslem projektu je připravit Romy na to, aby byli rovnocennými partnery při jednání se starosty, hejtmany a radními. Významnou část účastníků projektu tvoří romská mládež...", uvedl na závěr konkrétní příklad v ČR ministr pro lidská práva a předseda Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

Kromě ministra Dienstbiera se konference se dále zúčastní za MŠMT Stanislav Štěch, který bude mít vystoupení v úterý před obědem na téma vzdělávání. Vedle politiků a úředníků se konference účastní i zástupci mládeže. Za ČR bude přítomna Denisa Horváthová (Slovo 21) a Michal Mižigár (Open Society Fund Prague) a Tomáš Ščuka (Youth Roma Parliament). Více informací o akci.

Tisková zpráva, Odbor kabinetu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu

Vzdělávání, Mládež, Integrace, Konference

Romové kandidující ve volbách 2017, zleva: David Tišer, Karel Karika, Martin Bajger, David Beňák a Anna Chválová (Koláž: Romea.cz)

Ve volbách do Poslanecké sněmovny kandiduje 6 Romů a 1 Romka

19.10.2017 21:15
O hlasy voličů se už zítra a v sobotu bude ucházet jednatřicet stran a hnutí, které usilují o získání křesel v Poslanecké sněmovně Parlamentu české republiky. Tentokrát nekandiduje žádná strana, která by jako hlavní cíl měla zájem některé z národnostních menšin. V minulosti se přitom o hlasy voličů vždy ucházela Romská demokratická strana (RDS) a v minulých volbách v roce 2013 byli kandidáti Strany rovných příležitostí (SRP) na kandidátce Strany zelených (SZ).

Kamila Plachetková (FOTO: Archiv Kamily Plachetkové)

Ve škole i v práci zažila šikanu, začala proto znovu v Británii. A daří se jí

18.10.2017 16:30
Kamila Plachetková se narodila a vystudovala v Brně. Její otec je Rom, což do značné míry předznamenalo její další životní dráhu, aniž by to sama kdy předpokládala. Po klidném dětství nastal první šok po nástupu do první třídy, kde se stala kvůli svému původu terčem šikany. Tehdy si také poprvé uvědomila svou odlišnost. „Spolužáci mi začali nadávat do černých sviní a držek, a já jsem vůbec nechápala, co se děje,“ vzpomíná Kamila. V dospělosti se pak opakovaně setkala se šikanou ze strany zaměstnavatele a kolegů, rozhodla se proto před pěti lety Česko opustit a nyní žije se svým synem v Manchesteru. Živí se online marketingem a IT podporou pro několik britských společností. Přestože pro ni není jako pro samoživitelku výchova syna, kterému nedávno diagnostikovali autismus, snadná, do Česka se vrátit nechce, i když ho stále považuje za svůj domov. „Už si to vůbec nedokážu představit,“ říká.

Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury. (FOTO: Igor Zehl)

Muzeum romské kultury: K podpisu smlouvy o výkupu vepřína dojde zřejmě do konce října

18.10.2017 11:47
Muzeum romské kultury v Brně dnes vydalo tiskové vyhlášení ohledně termínu podepsání smlouvy o výkupu vepřína v Letech u Písku. Server Romea.cz ho zveřejňuje v plném znění.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.