24. dubna 2018 (úterý)
svátek má Jiří

Ministr Dienstbier vystoupil v Bratislavě na mezinárodní konferenci zaměřené na roli romské mládeže

10.10.2016 16:04
Jiří Dienstbier se za ČR zúčastnil mezinárodní konference High Level Event on Roma Youth Empowerment. (FOTO: Odbor kabinetu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu)

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu se dnes z titulu své funkce předsedy Rady vlády pro záležitosti romské menšiny zúčastnil za ČR mezinárodní konferenci High Level Event on Roma Youth Empowerment s tématem Prosazování klíčové role romské mládeže jako hnací síly v procesu romské integrace, která se koná v rámci předsednictví Slovenské republiky v EU v Bratislavě ve dnech 9. - 11. 10. 2016. Na akci ho doprovázejí Martin Martínek a Zdeněk Doubravský z kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny ÚV ČR.

Ministr Dienstbier vystoupil dnes dopoledne v úvodním politickém panelu: "Romská mládež je hnací silou integrace, protože úspěšné zapojení mladých lidí do procesů, které se dané komunitě dějí, vyžaduje také spolupráci rodičů. Komunitní projekty jsou příkladem toho jak kromě dětí pracovat také s rodiči. Úspěšné projekty tak nejenom pomáhají dětem zvládat učivo ve škole, ale zlepšují jejich sebevědomí a zapojují rodiče do dění kolem školy a kolikrát také do dění obce, či místní komunity, kde rodiny žijí.

O důležitosti aktivit pro mládež hovoří také Analýza sociálně vyloučených lokalit, kde volnočasové aktivity pro děti a mládež vnímá 48 % obyvatel sociálně vyloučených lokalit jako velmi důležité a 48 % jako důležité. Osobně znám řadu příkladů dobře vedené práce s romskou mládeží, vybavuji si například úspěšné taneční soubory z jihočeského Větřní, který dává mladým lidem příležitost zapojit se do společenského dění, zaktivizovat se a získat na sebedůvěře," uvedl ministr Dienstbier ve svém projevu.

Dospívání je podle něj právě to období, kdy se u lidí nejvíce projevuje a nejlépe rozvíjí jejich talent, je to ale také období, kdy mladí lidé nejvíce podléhají vlivům svého okolí, v jejichž důsledku zanechávají toho, v čem jsou talentovaní – co je baví. Chybí pozitivní vzory a příklady toho, že je možné stát se úspěšnými a jít si za svým snem. Jenom proto, že jste se někteří tady v sále narodili jako Romové, nejste povinni stát se aktivisty bojujícími za lepší postavení Romů, přesto právě každý jednotlivec, který rozvíjí svůj talent je, byť ne vždy vědomě, přínosem pro integraci, neboť se stává pozitivním vzorem pro své okolí. Jestli to bude tanec a zpěv, kterému se věnuje například Ida Kelerová, Petr Torák, který pracuje pro britskou policii a představuje vzor už nejenom pro britskou mládež a další...

"Česká vláda dne 23. února 2015 schválila Strategii romské integrace do roku 2020, což znamenalo významný kvalitativní posun v oblasti integrace romské menšiny v ČR. Strategie vytváří rámec pro opatření, která povedou do roku 2020 ke zvrácení negativních trendů ve vývoji situace značné části Romů v ČR v klíčových oblastech kvality života, nastartují a urychlí pozitivní změny, které povedou k postupnému odstranění neodůvodněných a nepřijatelných rozdílů mezi situací značné části Romů a většinové části populace, zajistí účinnou ochranu Romů před diskriminací, bezpečné soužití a povzbudí rozvoj romské kultury, jazyka a participaci Romů. Strategie vznikala ve spolupráci a v diskuzi se širokou romskou veřejnost, ale také Radou vlády pro záležitosti romské menšiny, ve které jsou také zástupci mladých lidí, či studentů," informoval přítomné Jiří Dienstbier.

"Úřad vlády ČR realizuje projekt Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy, jehož cílem je nastartování dialogu mezi Romy na straně jedné a na straně druhé s představiteli samospráv a dalších aktérů romské integrace na lokální a regionální úrovni, i zde se soustředíme na dialog s mladými lidmi a romskými ženami. V rámci projektu se uskutečnila školení pro romské představitele zaměřené na organizování komunit a vyjednávání. Smyslem projektu je připravit Romy na to, aby byli rovnocennými partnery při jednání se starosty, hejtmany a radními. Významnou část účastníků projektu tvoří romská mládež...", uvedl na závěr konkrétní příklad v ČR ministr pro lidská práva a předseda Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

Kromě ministra Dienstbiera se konference se dále zúčastní za MŠMT Stanislav Štěch, který bude mít vystoupení v úterý před obědem na téma vzdělávání. Vedle politiků a úředníků se konference účastní i zástupci mládeže. Za ČR bude přítomna Denisa Horváthová (Slovo 21) a Michal Mižigár (Open Society Fund Prague) a Tomáš Ščuka (Youth Roma Parliament). Více informací o akci.

Tisková zpráva, Odbor kabinetu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu

Vzdělávání, Mládež, Integrace, Konference

ROMEA spustila kampaň MÁM SEN! I HAVE A DREAM! na podporu romských studentů (Foto: koláž Romea.cz)

ROMEA přijala velkou výzvu. Spustila novou kampaň MÁM SEN! I HAVE A DREAM! na podporu romských studentů

19.4.2018 12:12
Organizace ROMEA spustila ve spolupráci s nadací Bader Philanthropies další kampaň na podporu studentů v rámci Stipendijního programu pro romské středoškoláky a studenty vyšších odborných a vysokých škol. Kampaň nese název MÁM SEN! I HAVE A DREAM! a jasně odkazuje na silný vzkaz bojovníka za lidská práva a klíčového představitele hnutí za zrovnoprávnění Afroameričanů Martina Luthera Kinga.

U Krajského soudu v Ústí nad Labem probíhalo 4. 4. 2018 hlavní líčení v případu sedmatřicetiletého Petra Bendy, který čelí obžalobě z loňské vraždy Roma na sídlišti v Chomutově. (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Přítelkyně zastřeleného Roma: Radek žil dobrý život a jeho život měl velkou cenu. Všechny naše plány se zhroutily

16.4.2018 10:53
Ústecký krajský soud začal na začátku dubna projednávat loňskou vraždu na sídlišti v Chomutově. Radka Š. tam třinácti ranami zastřelil Petr Benda, kterému hrozí až 20 let vězení. Zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje vyjádření přítelkyně zastřeleného Radka.

V úterý 10. 4. 2018 došlo k napadení policejní hlídky v Krupce. (FOTO: repro Youtube.com)

videoPolicie: V Krupce na policejní hlídku neútočila skupina Romů ani po ní neházeli kameny, jak tvrdila některé média

13.4.2018 16:22
Policie obvinila dva muže v souvislosti s napadením policejní hlídky v Krupce na Teplicku. Informoval o tom dnes teplický policejní mluvčí Daniel Vítek, který zároveň uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by se do fyzického napadání policistů zapojily další osoby. Dvoučlenná hlídka byla napadena v době vyšetřování dopravní nehody. Čtyřiapadesátiletému obviněnému, který je ve vazbě, hrozí čtyři roky vězení, sedmnáctiletému mladíkovi pak dvouletý trest. Nepotvrdila se tak tvrzení některých médií, že v Krupce na policisty útočilo 30 Romů, což vyvrátilo i video, které se objevilo na internetu.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.