27. února 2021 (sobota)
svátek má Alexandr

Ministr Dienstbier vystoupil v Bratislavě na mezinárodní konferenci zaměřené na roli romské mládeže

10.10.2016 16:04
Jiří Dienstbier se za ČR zúčastnil mezinárodní konference High Level Event on Roma Youth Empowerment. (FOTO: Odbor kabinetu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu)

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu se dnes z titulu své funkce předsedy Rady vlády pro záležitosti romské menšiny zúčastnil za ČR mezinárodní konferenci High Level Event on Roma Youth Empowerment s tématem Prosazování klíčové role romské mládeže jako hnací síly v procesu romské integrace, která se koná v rámci předsednictví Slovenské republiky v EU v Bratislavě ve dnech 9. - 11. 10. 2016. Na akci ho doprovázejí Martin Martínek a Zdeněk Doubravský z kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny ÚV ČR.

Ministr Dienstbier vystoupil dnes dopoledne v úvodním politickém panelu: "Romská mládež je hnací silou integrace, protože úspěšné zapojení mladých lidí do procesů, které se dané komunitě dějí, vyžaduje také spolupráci rodičů. Komunitní projekty jsou příkladem toho jak kromě dětí pracovat také s rodiči. Úspěšné projekty tak nejenom pomáhají dětem zvládat učivo ve škole, ale zlepšují jejich sebevědomí a zapojují rodiče do dění kolem školy a kolikrát také do dění obce, či místní komunity, kde rodiny žijí.

O důležitosti aktivit pro mládež hovoří také Analýza sociálně vyloučených lokalit, kde volnočasové aktivity pro děti a mládež vnímá 48 % obyvatel sociálně vyloučených lokalit jako velmi důležité a 48 % jako důležité. Osobně znám řadu příkladů dobře vedené práce s romskou mládeží, vybavuji si například úspěšné taneční soubory z jihočeského Větřní, který dává mladým lidem příležitost zapojit se do společenského dění, zaktivizovat se a získat na sebedůvěře," uvedl ministr Dienstbier ve svém projevu.

Dospívání je podle něj právě to období, kdy se u lidí nejvíce projevuje a nejlépe rozvíjí jejich talent, je to ale také období, kdy mladí lidé nejvíce podléhají vlivům svého okolí, v jejichž důsledku zanechávají toho, v čem jsou talentovaní – co je baví. Chybí pozitivní vzory a příklady toho, že je možné stát se úspěšnými a jít si za svým snem. Jenom proto, že jste se někteří tady v sále narodili jako Romové, nejste povinni stát se aktivisty bojujícími za lepší postavení Romů, přesto právě každý jednotlivec, který rozvíjí svůj talent je, byť ne vždy vědomě, přínosem pro integraci, neboť se stává pozitivním vzorem pro své okolí. Jestli to bude tanec a zpěv, kterému se věnuje například Ida Kelerová, Petr Torák, který pracuje pro britskou policii a představuje vzor už nejenom pro britskou mládež a další...

"Česká vláda dne 23. února 2015 schválila Strategii romské integrace do roku 2020, což znamenalo významný kvalitativní posun v oblasti integrace romské menšiny v ČR. Strategie vytváří rámec pro opatření, která povedou do roku 2020 ke zvrácení negativních trendů ve vývoji situace značné části Romů v ČR v klíčových oblastech kvality života, nastartují a urychlí pozitivní změny, které povedou k postupnému odstranění neodůvodněných a nepřijatelných rozdílů mezi situací značné části Romů a většinové části populace, zajistí účinnou ochranu Romů před diskriminací, bezpečné soužití a povzbudí rozvoj romské kultury, jazyka a participaci Romů. Strategie vznikala ve spolupráci a v diskuzi se širokou romskou veřejnost, ale také Radou vlády pro záležitosti romské menšiny, ve které jsou také zástupci mladých lidí, či studentů," informoval přítomné Jiří Dienstbier.

"Úřad vlády ČR realizuje projekt Aktivizace a zmocňování romských aktérů prostřednictvím Národní romské platformy, jehož cílem je nastartování dialogu mezi Romy na straně jedné a na straně druhé s představiteli samospráv a dalších aktérů romské integrace na lokální a regionální úrovni, i zde se soustředíme na dialog s mladými lidmi a romskými ženami. V rámci projektu se uskutečnila školení pro romské představitele zaměřené na organizování komunit a vyjednávání. Smyslem projektu je připravit Romy na to, aby byli rovnocennými partnery při jednání se starosty, hejtmany a radními. Významnou část účastníků projektu tvoří romská mládež...", uvedl na závěr konkrétní příklad v ČR ministr pro lidská práva a předseda Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

Kromě ministra Dienstbiera se konference se dále zúčastní za MŠMT Stanislav Štěch, který bude mít vystoupení v úterý před obědem na téma vzdělávání. Vedle politiků a úředníků se konference účastní i zástupci mládeže. Za ČR bude přítomna Denisa Horváthová (Slovo 21) a Michal Mižigár (Open Society Fund Prague) a Tomáš Ščuka (Youth Roma Parliament). Více informací o akci.

Tisková zpráva, Odbor kabinetu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu

Vzdělávání, Mládež, Integrace, Konference

Zleva: Jan Blatný, Michal Miko, Alena Gronzíková a Cyril Koky

Povinné respirátory? Pro sociálně vyloučené lokality a chudé velký finanční problém. Pokud je vláda vyžaduje, měla by je rozdávat zdarma

22.2.2021 10:30
Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá mimořádné opatření, ve kterém kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jana Blatného (za ANO) bude nařízení platit od půlnoci z dneška na úterý, týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací lidí. Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky. Podle některých opozičních politiků by měl dávat občanům respirátory zdarma. To navrhují i redakcí serveru Romea.cz oslovení odborníci pracující v sociálně vyloučených lokalitách nebo s Romy.

Video na podporu očkování natočila i skupina celebrit z menšinových komunit, mezi nimi například herec Adil Ray či komik Romesh Ranganathan (FOTO: Repro Youtube)

videoBritská studie: Příslušníci etnických menšin mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19, méně se očkují, více umírají. V ČR podobná data nemáme

19.2.2021 16:25
Příslušníci etnických menšin žijících v Anglii mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19 než většinová populace. To se promítá i do počtu očkovaných. Zatímco bělochů ve věku 70 až 79 let naočkovali angličtí zdravotníci již 86 procent, v případě černochů je to jen 55 procent, vyplývá ze studie, o které informovala agentura Reuters.

Lékařka Marie Nejedlá v rozhovoru pro ROMEA TV vysvětluje popis výroby vakcíny proti COVID-19, foto: romeatv

videoLékařka pro ROMEA TV vysvětluje nejasnosti kolem očkování: Z čeho je vakcína složená? Jak funguje?

19.2.2021 13:40
Ochota občanů České republiky nechat se očkovat proti nemoci COVID-19 od konce roku mírně vzrostla. Na konci ledna mělo o vakcínu zdarma zájem 54 procent dospělých v ČR. Jak ukazují průzkumy ze zahraničí, mezi etnickými menšinami je však ochota k očkování nižší. Platí to zřejmě i u Romů v České republice. Poměrně často se opakuje několik otázek a názorů, které jsou s vakcinací spojené. Z čeho jsou vakcíny proti COVID-19 složené? Vakcíny byly vyvinuty velmi rychle, jsou proto nekvalitní? Do jaké míry jsou vakcíny účinné? ROMEA TV přináší sérii videí, kde na tyto otázky odpovídá lékařka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.