4. července 2020 (sobota)
svátek má Prokop

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier poběží za rovné příležitosti žen a mužů

Praha, 19.6.2014 10:41, (ROMEA)
Jiří Dienstbier

Česká ženská lobby pořádá ve čtvrtek 19. června tradiční happening “Máme stejné šance?”. Závodu rovnosti se na Karlově náměstí zúčastní i ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Ve štafetovém závodu se připojí k předsedkyni České ženské lobby Janě Chržové. Akce cílí na širokou veřejnost a získala podporu osobností, které se k problematice rovných příležitostí žen a mužů a ženských práv otevřeně hlásí.

Mezinárodní den rovnosti žen a mužů se slaví od roku 2006 a Česká ženská lobby, reprezentující 28 genderových organizací z celé České republiky, se už tradičně připojuje k jeho oslavám.

Politiku rovných příležitostí v následujících několika týdnech převezme od Ministerstva práce a sociálních věcí pod gesci svého úřadu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Závod „rovných šancí“ je pomyslným začátkem přesunu této agendy. Podle Jiřího Dienstbiera jde o logický krok, protože toto téma nutně potřebuje koordinátora na vládní úrovni. “Slaďování profesního a soukromého života a nastolení rovných podmínek mezi oběma pohlavími představuje nutnost. Vždyť která domácnost si může dovolit žít jen z jednoho platu a proč by například stejně kvalifikovaná žena měla mít menší plat než muž? To je důvod, proč jsem přišel podpořit tento běh. Je to zajímavý způsob, jak upozornit na toto téma a znovu otevřít diskusi směrem k politikům, neziskovým organizacím, společnosti,“ říká Dienstbier, který stojí v čele Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů.

Účast Jiřího Dienstbiera na závodu “Máme rovné šance?” vnímá jako pozitivní signál místopředsedkyně České ženské lobby Eva Kavková. “To, že se závodu účastní jeden z ministrů současné vlády je pro nás známka toho, že po několika letech ignorace nebude brát vláda otázku diskriminace a nerovného postavení žen na lehkou váhu a prosadí opatření, která budou mít skutečný dopad v reálném životě. Ta Česká ženská lobby navrhuje již řadu let,“ uzavírá Kavková.

Závod “Máme stejné šance?” podpoří svou účastí a celý bude komentovat moderátorka České televize a maminka 19 měsíčního Matyáše Petra Křížková. Sama dobře ví, jaké to je být mámou na plný úvazek a zároveň si užívat pravidelný adrenalin při moderování Událostí v kultuře. “Do práce jsem se vracela, když bylo malému 5 měsíců. Přijít do redakce s vlhčenými ubrousky, věčně rozdrobenými rohlíky nebo piškoty v kabelce, občas i starou plínkou z dopolední procházky a proměnit se v soustředěnou moderátorku? Kupodivu to jde docela dobře, ale musíte mít odvahu a podporu rodiny a zaměstnavatele,” říká Petra Křížková. A dodává, že vyzkoušet si běžet životem jako muž alespoň na jeden den, to byl vždycky její velký sen.

Přijďte si vyzkoušet, jestli máme my, ženy a muži, stejné šance obstát na trhu práce, ve slaďování pracovního a rodinného života, péči o domácnost i o svou profesní kariéru, získat do péče děti a k závěru pak dospět k zajištěnému a důstojnému stáří.

Věděli jste že, že průměrná mzda muže v ČR je 28 916,- Kč a jeho důchod činí v průměru 11 947,- Kč, zatímco průměrná mzda ženy je v Česku 22 683,- Kč a její důchod 9 777,- Kč? Ženy odcházejí do důchodu dříve s nižší částkou, což zapříčiňuje několikaletá péče o děti, která náleží ženě.

Závod “Máme rovné šance?” proběhne na Karlově náměstí, na dohled od sochy bojovnice za ženská práva, Elišky Krásnohorské, a představí 5 zastavení, která budou symbolizovat životní dráhy žen a mužů. Oslavy Dne rovnosti zahájí v 15:30 ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a předsedkyně České ženské lobby Jana Chržová. Po zahajovacím “ministerském” kole je závod otevřen všem až do 17:30.

TZ Vláda ČR

Jiří Dienstbier, Gender, ženy

Lucie Kováčová v Desetiminutovce Plus Richarda Samka

videoDesetiminutovka Plus s Lucií Kováčovou: Kryštof Kolumbus v sukni, Romka která procestovala svět

22.6.2020 17:56
Lucie Kováčová začala snít o cestování, už když byla malá. Dle svých slov trávila v dětství většinu času v knihovnách s obrovskou touhou po znalostech o světě. Během prázdnin na rozdíl od ostatních dětí stihla přečíst i až 40 knih.

Další dezinformace na facebooku. Tuto výzvu, kterou si vymysleli krajně pravicoví vtipálci, bere hodně lidí vážně.

Češi poklekněte před Romy - tak zní další dezinformace na internetu. Hodně lidí ji bere vážně

22.6.2020 16:25
Česká krajní pravice v rámci své deziformační kampaně občas spáchá i nějaký ten pokus o žert. To se týká i rádoby parodické výzvy na facebooku, aby  Češi poklekli před Romy a políbili jim nohy. Není asi příliš divu, že poměrně dost jejích příznivců bere tenhle tento "vtip" vážně, odpovídá to mentální úrovni této části politického spektra.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.