22. září 2017 (pátek)
svátek má Darina
romano vodi - předplatné

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier poběží za rovné příležitosti žen a mužů

Praha, 19.6.2014 10:41, (ROMEA)
Jiří Dienstbier

Česká ženská lobby pořádá ve čtvrtek 19. června tradiční happening “Máme stejné šance?”. Závodu rovnosti se na Karlově náměstí zúčastní i ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Ve štafetovém závodu se připojí k předsedkyni České ženské lobby Janě Chržové. Akce cílí na širokou veřejnost a získala podporu osobností, které se k problematice rovných příležitostí žen a mužů a ženských práv otevřeně hlásí.

Mezinárodní den rovnosti žen a mužů se slaví od roku 2006 a Česká ženská lobby, reprezentující 28 genderových organizací z celé České republiky, se už tradičně připojuje k jeho oslavám.

Politiku rovných příležitostí v následujících několika týdnech převezme od Ministerstva práce a sociálních věcí pod gesci svého úřadu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Závod „rovných šancí“ je pomyslným začátkem přesunu této agendy. Podle Jiřího Dienstbiera jde o logický krok, protože toto téma nutně potřebuje koordinátora na vládní úrovni. “Slaďování profesního a soukromého života a nastolení rovných podmínek mezi oběma pohlavími představuje nutnost. Vždyť která domácnost si může dovolit žít jen z jednoho platu a proč by například stejně kvalifikovaná žena měla mít menší plat než muž? To je důvod, proč jsem přišel podpořit tento běh. Je to zajímavý způsob, jak upozornit na toto téma a znovu otevřít diskusi směrem k politikům, neziskovým organizacím, společnosti,“ říká Dienstbier, který stojí v čele Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů.

Účast Jiřího Dienstbiera na závodu “Máme rovné šance?” vnímá jako pozitivní signál místopředsedkyně České ženské lobby Eva Kavková. “To, že se závodu účastní jeden z ministrů současné vlády je pro nás známka toho, že po několika letech ignorace nebude brát vláda otázku diskriminace a nerovného postavení žen na lehkou váhu a prosadí opatření, která budou mít skutečný dopad v reálném životě. Ta Česká ženská lobby navrhuje již řadu let,“ uzavírá Kavková.

Závod “Máme stejné šance?” podpoří svou účastí a celý bude komentovat moderátorka České televize a maminka 19 měsíčního Matyáše Petra Křížková. Sama dobře ví, jaké to je být mámou na plný úvazek a zároveň si užívat pravidelný adrenalin při moderování Událostí v kultuře. “Do práce jsem se vracela, když bylo malému 5 měsíců. Přijít do redakce s vlhčenými ubrousky, věčně rozdrobenými rohlíky nebo piškoty v kabelce, občas i starou plínkou z dopolední procházky a proměnit se v soustředěnou moderátorku? Kupodivu to jde docela dobře, ale musíte mít odvahu a podporu rodiny a zaměstnavatele,” říká Petra Křížková. A dodává, že vyzkoušet si běžet životem jako muž alespoň na jeden den, to byl vždycky její velký sen.

Přijďte si vyzkoušet, jestli máme my, ženy a muži, stejné šance obstát na trhu práce, ve slaďování pracovního a rodinného života, péči o domácnost i o svou profesní kariéru, získat do péče děti a k závěru pak dospět k zajištěnému a důstojnému stáří.

Věděli jste že, že průměrná mzda muže v ČR je 28 916,- Kč a jeho důchod činí v průměru 11 947,- Kč, zatímco průměrná mzda ženy je v Česku 22 683,- Kč a její důchod 9 777,- Kč? Ženy odcházejí do důchodu dříve s nižší částkou, což zapříčiňuje několikaletá péče o děti, která náleží ženě.

Závod “Máme rovné šance?” proběhne na Karlově náměstí, na dohled od sochy bojovnice za ženská práva, Elišky Krásnohorské, a představí 5 zastavení, která budou symbolizovat životní dráhy žen a mužů. Oslavy Dne rovnosti zahájí v 15:30 ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a předsedkyně České ženské lobby Jana Chržová. Po zahajovacím “ministerském” kole je závod otevřen všem až do 17:30.

TZ Vláda ČR

Jiří Dienstbier, Gender, ženy

--ilustrační foto--

Památník Hodonín u Kunštátu bude spravovat Muzeum romské kultury

19.9.2017 13:28
Nový památník v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku v místech protektorátního koncentračního tábora pro Romy bude spravovat Muzeum romské kultury. Areál převezme od Národního pedagogického muzea, které pamětní centrum vybudovalo. Schválila to v pondělí vláda. Památník se měl původně otevřít letos v srpnu. Přípravy se ale pozastavily kvůli nejasnostem kolem toho, kdo by měl expozice provozovat a jak by měly vypadat. Kdy bude areál zpřístupněn, zatím není jasné.

Ilustrační foto. (FOTO: Pixabay.com)

videoRomům nepronajímat! Další nahrávka dokazuje diskriminaci realitní kanceláře v přístupu k bydlení

19.9.2017 9:10
Krátce poté, co Romea.cz zveřejnila přepis záznamu, zachycujícího příklad praxe pronajímatelů, kteří v rozporu se zákonem a´priori odmítají pronajímat své byty zájemcům z řad Romů, dostala redakce k dispozici další obdobnou nahrávku. Tentokrát se jedná o záznam telefonního rozhovoru mezi sociálním pracovníkem Miroslavem Brožem a zaměstnankyní – pravděpodobně sekretářkou – realitní společnosti z Teplic.

--ilustrační foto--

Amnesty International: Požadujeme spravedlnost pro oběti policejní razie v romské osadě v Moldavě nad Bodvou

18.9.2017 21:15
Amnesty International shledává přístup slovenských orgánů k vyšetřování obvinění z policejního násilí v r. 2013 v romské komunitě v Budulovské ulici Moldavě nad Bodvou jako nespravedlivý. Jejich postup vnímá jako porušení mezinárodních úmluv o lidských právech. Největší lidsko-právní organizace vyzývá všechny k podpisu petice, kterou chtějí vyžádat spravedlivost pro oběti, které nakonec byli obvinění za křivé svědectví. Oběti - čtyři muži si podle policie prý vymysleli, že je během razie v osadě zbili.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.