27. dubna 2017 (čtvrtek)
svátek má Jaroslav
romano vodi - předplatné

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier poběží za rovné příležitosti žen a mužů

Praha, 19.6.2014 10:41, (ROMEA)
Jiří Dienstbier

Česká ženská lobby pořádá ve čtvrtek 19. června tradiční happening “Máme stejné šance?”. Závodu rovnosti se na Karlově náměstí zúčastní i ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Ve štafetovém závodu se připojí k předsedkyni České ženské lobby Janě Chržové. Akce cílí na širokou veřejnost a získala podporu osobností, které se k problematice rovných příležitostí žen a mužů a ženských práv otevřeně hlásí.

Mezinárodní den rovnosti žen a mužů se slaví od roku 2006 a Česká ženská lobby, reprezentující 28 genderových organizací z celé České republiky, se už tradičně připojuje k jeho oslavám.

Politiku rovných příležitostí v následujících několika týdnech převezme od Ministerstva práce a sociálních věcí pod gesci svého úřadu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Závod „rovných šancí“ je pomyslným začátkem přesunu této agendy. Podle Jiřího Dienstbiera jde o logický krok, protože toto téma nutně potřebuje koordinátora na vládní úrovni. “Slaďování profesního a soukromého života a nastolení rovných podmínek mezi oběma pohlavími představuje nutnost. Vždyť která domácnost si může dovolit žít jen z jednoho platu a proč by například stejně kvalifikovaná žena měla mít menší plat než muž? To je důvod, proč jsem přišel podpořit tento běh. Je to zajímavý způsob, jak upozornit na toto téma a znovu otevřít diskusi směrem k politikům, neziskovým organizacím, společnosti,“ říká Dienstbier, který stojí v čele Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů.

Účast Jiřího Dienstbiera na závodu “Máme rovné šance?” vnímá jako pozitivní signál místopředsedkyně České ženské lobby Eva Kavková. “To, že se závodu účastní jeden z ministrů současné vlády je pro nás známka toho, že po několika letech ignorace nebude brát vláda otázku diskriminace a nerovného postavení žen na lehkou váhu a prosadí opatření, která budou mít skutečný dopad v reálném životě. Ta Česká ženská lobby navrhuje již řadu let,“ uzavírá Kavková.

Závod “Máme stejné šance?” podpoří svou účastí a celý bude komentovat moderátorka České televize a maminka 19 měsíčního Matyáše Petra Křížková. Sama dobře ví, jaké to je být mámou na plný úvazek a zároveň si užívat pravidelný adrenalin při moderování Událostí v kultuře. “Do práce jsem se vracela, když bylo malému 5 měsíců. Přijít do redakce s vlhčenými ubrousky, věčně rozdrobenými rohlíky nebo piškoty v kabelce, občas i starou plínkou z dopolední procházky a proměnit se v soustředěnou moderátorku? Kupodivu to jde docela dobře, ale musíte mít odvahu a podporu rodiny a zaměstnavatele,” říká Petra Křížková. A dodává, že vyzkoušet si běžet životem jako muž alespoň na jeden den, to byl vždycky její velký sen.

Přijďte si vyzkoušet, jestli máme my, ženy a muži, stejné šance obstát na trhu práce, ve slaďování pracovního a rodinného života, péči o domácnost i o svou profesní kariéru, získat do péče děti a k závěru pak dospět k zajištěnému a důstojnému stáří.

Věděli jste že, že průměrná mzda muže v ČR je 28 916,- Kč a jeho důchod činí v průměru 11 947,- Kč, zatímco průměrná mzda ženy je v Česku 22 683,- Kč a její důchod 9 777,- Kč? Ženy odcházejí do důchodu dříve s nižší částkou, což zapříčiňuje několikaletá péče o děti, která náleží ženě.

Závod “Máme rovné šance?” proběhne na Karlově náměstí, na dohled od sochy bojovnice za ženská práva, Elišky Krásnohorské, a představí 5 zastavení, která budou symbolizovat životní dráhy žen a mužů. Oslavy Dne rovnosti zahájí v 15:30 ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a předsedkyně České ženské lobby Jana Chržová. Po zahajovacím “ministerském” kole je závod otevřen všem až do 17:30.

TZ Vláda ČR

Jiří Dienstbier, Gender, ženy

Marian Kotleba. (FOTO: Wikipedia.org)

Facebook zablokoval několik stránek nenávistného uskupení Mariana Kotleby, včetně jeho vlastní stránky

21.4.2017 11:15
Před čtrnácti dny sociální síť Facebook zablokovala oficiální profil fašistické strany „Kotleba –Ľudová strana Naše Slovensko“, následovalo zablokování dalších stránek jeho podporovatelů, včetně profilu samotného předsedy strany Mariána Kotleby toto úterý.

--ilustrační foto--

Karel Holomek: Inkluze ve vzdělávání je totéž co rovnost

21.4.2017 11:00
Inkluze je široký a všeobsáhlý projekt začleňování dětí, které zatím nemohly být do hlavního vzdělávacího programu začleněny z nejrůznějších důvodů, a bylo nutno vytvářet další doprovodné programy, aby se tato nerovnost do nebe volající eliminovala.

--ilustrační foto--

Čtvrtletní zpráva o násilí z nenávisti: Maturitu neuděláš protože jsi Cikán, xenofobii posiluje Miloš Zeman i Stanislav Křeček

20.4.2017 12:30
V prvním čtvrtletí roku 2017 zaznamenala organizace In IUSTITIA celkem 22 incidentů z nenávisti, které se staly na území České republiky. Terčem různých forem předsudečného násilí se znovu stávali lidé z důvodu své národnosti, barvy pleti, bezdomovectví, politického přesvědčení a skutečného nebo domnělého náboženského vyznání. Mezi nejvíce ohroženými skupinami zůstávají podle Průběžné zprávy o předsudečném násilí/násilí z nenávisti Romové a muslimové. Obě skupiny se stali terčem nenávisti ve třech případech. Násilí z nenávisti bylo zaznamenáno především ve veřejném prostoru velkých měst a na internetu. Devět nenávistných útoků proběhlo v Praze a dalších pět útoků v Jihlavě.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.