23. září 2019 (pondělí)
svátek má Berta

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier poběží za rovné příležitosti žen a mužů

Praha, 19.6.2014 10:41, (ROMEA)
Jiří Dienstbier

Česká ženská lobby pořádá ve čtvrtek 19. června tradiční happening “Máme stejné šance?”. Závodu rovnosti se na Karlově náměstí zúčastní i ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Ve štafetovém závodu se připojí k předsedkyni České ženské lobby Janě Chržové. Akce cílí na širokou veřejnost a získala podporu osobností, které se k problematice rovných příležitostí žen a mužů a ženských práv otevřeně hlásí.

Mezinárodní den rovnosti žen a mužů se slaví od roku 2006 a Česká ženská lobby, reprezentující 28 genderových organizací z celé České republiky, se už tradičně připojuje k jeho oslavám.

Politiku rovných příležitostí v následujících několika týdnech převezme od Ministerstva práce a sociálních věcí pod gesci svého úřadu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Závod „rovných šancí“ je pomyslným začátkem přesunu této agendy. Podle Jiřího Dienstbiera jde o logický krok, protože toto téma nutně potřebuje koordinátora na vládní úrovni. “Slaďování profesního a soukromého života a nastolení rovných podmínek mezi oběma pohlavími představuje nutnost. Vždyť která domácnost si může dovolit žít jen z jednoho platu a proč by například stejně kvalifikovaná žena měla mít menší plat než muž? To je důvod, proč jsem přišel podpořit tento běh. Je to zajímavý způsob, jak upozornit na toto téma a znovu otevřít diskusi směrem k politikům, neziskovým organizacím, společnosti,“ říká Dienstbier, který stojí v čele Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů.

Účast Jiřího Dienstbiera na závodu “Máme rovné šance?” vnímá jako pozitivní signál místopředsedkyně České ženské lobby Eva Kavková. “To, že se závodu účastní jeden z ministrů současné vlády je pro nás známka toho, že po několika letech ignorace nebude brát vláda otázku diskriminace a nerovného postavení žen na lehkou váhu a prosadí opatření, která budou mít skutečný dopad v reálném životě. Ta Česká ženská lobby navrhuje již řadu let,“ uzavírá Kavková.

Závod “Máme stejné šance?” podpoří svou účastí a celý bude komentovat moderátorka České televize a maminka 19 měsíčního Matyáše Petra Křížková. Sama dobře ví, jaké to je být mámou na plný úvazek a zároveň si užívat pravidelný adrenalin při moderování Událostí v kultuře. “Do práce jsem se vracela, když bylo malému 5 měsíců. Přijít do redakce s vlhčenými ubrousky, věčně rozdrobenými rohlíky nebo piškoty v kabelce, občas i starou plínkou z dopolední procházky a proměnit se v soustředěnou moderátorku? Kupodivu to jde docela dobře, ale musíte mít odvahu a podporu rodiny a zaměstnavatele,” říká Petra Křížková. A dodává, že vyzkoušet si běžet životem jako muž alespoň na jeden den, to byl vždycky její velký sen.

Přijďte si vyzkoušet, jestli máme my, ženy a muži, stejné šance obstát na trhu práce, ve slaďování pracovního a rodinného života, péči o domácnost i o svou profesní kariéru, získat do péče děti a k závěru pak dospět k zajištěnému a důstojnému stáří.

Věděli jste že, že průměrná mzda muže v ČR je 28 916,- Kč a jeho důchod činí v průměru 11 947,- Kč, zatímco průměrná mzda ženy je v Česku 22 683,- Kč a její důchod 9 777,- Kč? Ženy odcházejí do důchodu dříve s nižší částkou, což zapříčiňuje několikaletá péče o děti, která náleží ženě.

Závod “Máme rovné šance?” proběhne na Karlově náměstí, na dohled od sochy bojovnice za ženská práva, Elišky Krásnohorské, a představí 5 zastavení, která budou symbolizovat životní dráhy žen a mužů. Oslavy Dne rovnosti zahájí v 15:30 ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a předsedkyně České ženské lobby Jana Chržová. Po zahajovacím “ministerském” kole je závod otevřen všem až do 17:30.

TZ Vláda ČR

Jiří Dienstbier, Gender, ženy

Ve Spišské nové vsi zabránil řidič Romkám nastoupit do autobusu - srpen 2019 (FOTO: Video Štefan Polák)

videoDiskriminace? Romky chtěly nastoupit do autobusu, řidič jim zavřel dveře a odjel. Není to ojedinělý případ

16.9.2019 23:00
Košický kraj brázdí linkové autobusy s názvem slovenské firmy Eurobus. Nové autobusy ale nebrání starému chování některých řidičů této firmy, které k Romům není vždy právě vstřícné. Podle firmy Eurobus jde o nedorozumění, video a svědectví však svědčí o něčem jiném.

Žena se sbírkou hákových křížů na krku 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Reflex, koláž: Romea.cz)

Ženu s hákovými kříži chce policie obžalovat za podporu hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka

16.9.2019 12:10
Pražští kriminalisté navrhli obžalovat sedmačtyřicetiletou ženu, která přišla na dubnovou demonstraci hnutí SPD na Václavské náměstí s řetízkem s hákovými kříži a dalšími symboly nacistického Německa. Informaci sdělil České televizi mluvčí pražské policie Jan Daněk. Ženu viní kriminalisté z projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Za to jí hrozí až tři roky vězení.

Prezidentka Zuzana Čaputová s romskými studenty (FOTO: Facebook)

videoVIDEO: Zuzana Čaputová posnídala s romskými studenty

13.9.2019 13:40
Páteční dopoledne strávila prezidentka Slovenské republiky, Zuzana čaputová s mladými romskými studenty. Společná snídaně a debata o budoucnosti těchto mladých talentovaných lidí byla pro mnohé z nich velmi příemným zážitkem. Čaputová si po volbách získala přízeň Romů také tím, že jim ve své děkovné řeči poděkovala v romském jazyce.