22. listopadu 2017 (středa)
svátek má Cecílie
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier poběží za rovné příležitosti žen a mužů

Praha, 19.6.2014 10:41, (ROMEA)
Jiří Dienstbier

Česká ženská lobby pořádá ve čtvrtek 19. června tradiční happening “Máme stejné šance?”. Závodu rovnosti se na Karlově náměstí zúčastní i ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier. Ve štafetovém závodu se připojí k předsedkyni České ženské lobby Janě Chržové. Akce cílí na širokou veřejnost a získala podporu osobností, které se k problematice rovných příležitostí žen a mužů a ženských práv otevřeně hlásí.

Mezinárodní den rovnosti žen a mužů se slaví od roku 2006 a Česká ženská lobby, reprezentující 28 genderových organizací z celé České republiky, se už tradičně připojuje k jeho oslavám.

Politiku rovných příležitostí v následujících několika týdnech převezme od Ministerstva práce a sociálních věcí pod gesci svého úřadu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Závod „rovných šancí“ je pomyslným začátkem přesunu této agendy. Podle Jiřího Dienstbiera jde o logický krok, protože toto téma nutně potřebuje koordinátora na vládní úrovni. “Slaďování profesního a soukromého života a nastolení rovných podmínek mezi oběma pohlavími představuje nutnost. Vždyť která domácnost si může dovolit žít jen z jednoho platu a proč by například stejně kvalifikovaná žena měla mít menší plat než muž? To je důvod, proč jsem přišel podpořit tento běh. Je to zajímavý způsob, jak upozornit na toto téma a znovu otevřít diskusi směrem k politikům, neziskovým organizacím, společnosti,“ říká Dienstbier, který stojí v čele Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů.

Účast Jiřího Dienstbiera na závodu “Máme rovné šance?” vnímá jako pozitivní signál místopředsedkyně České ženské lobby Eva Kavková. “To, že se závodu účastní jeden z ministrů současné vlády je pro nás známka toho, že po několika letech ignorace nebude brát vláda otázku diskriminace a nerovného postavení žen na lehkou váhu a prosadí opatření, která budou mít skutečný dopad v reálném životě. Ta Česká ženská lobby navrhuje již řadu let,“ uzavírá Kavková.

Závod “Máme stejné šance?” podpoří svou účastí a celý bude komentovat moderátorka České televize a maminka 19 měsíčního Matyáše Petra Křížková. Sama dobře ví, jaké to je být mámou na plný úvazek a zároveň si užívat pravidelný adrenalin při moderování Událostí v kultuře. “Do práce jsem se vracela, když bylo malému 5 měsíců. Přijít do redakce s vlhčenými ubrousky, věčně rozdrobenými rohlíky nebo piškoty v kabelce, občas i starou plínkou z dopolední procházky a proměnit se v soustředěnou moderátorku? Kupodivu to jde docela dobře, ale musíte mít odvahu a podporu rodiny a zaměstnavatele,” říká Petra Křížková. A dodává, že vyzkoušet si běžet životem jako muž alespoň na jeden den, to byl vždycky její velký sen.

Přijďte si vyzkoušet, jestli máme my, ženy a muži, stejné šance obstát na trhu práce, ve slaďování pracovního a rodinného života, péči o domácnost i o svou profesní kariéru, získat do péče děti a k závěru pak dospět k zajištěnému a důstojnému stáří.

Věděli jste že, že průměrná mzda muže v ČR je 28 916,- Kč a jeho důchod činí v průměru 11 947,- Kč, zatímco průměrná mzda ženy je v Česku 22 683,- Kč a její důchod 9 777,- Kč? Ženy odcházejí do důchodu dříve s nižší částkou, což zapříčiňuje několikaletá péče o děti, která náleží ženě.

Závod “Máme rovné šance?” proběhne na Karlově náměstí, na dohled od sochy bojovnice za ženská práva, Elišky Krásnohorské, a představí 5 zastavení, která budou symbolizovat životní dráhy žen a mužů. Oslavy Dne rovnosti zahájí v 15:30 ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a předsedkyně České ženské lobby Jana Chržová. Po zahajovacím “ministerském” kole je závod otevřen všem až do 17:30.

TZ Vláda ČR

Jiří Dienstbier, Gender, ženy

Anna Šabatová (FOTO: Archiv Romea.cz)

videoAnna Šabatová podpořila kampaň ONI JE DO PLYNU. MY JE DO ŠKOL! Je třeba obnovit hranice mezi svobodnou diskusí a štvavou nenávistí

20.11.2017 14:10
ROMEA, další organizace a mnohé osobnosti se rozhodly reagovat na současnou vlnu nenávisti a rasismu, která se šíří Českou republikou. Společně se zapojují do kampaně na podporu Romského stipendijního programu, který v tomto školním roce podpořil 86 studentů z celé ČR. Zároveň chtějí z výtěžku kampaně podpořit děti bez rozdílu národnosti, které docházejí do napadené základní školy v Teplicích.

Kampaň se rozhodla podpořit i ombudsmanka Anna Šabatová, které jsme položili několik otázek.

Budova Evropské komise v Bruselu (FOTO: Sébastien Bertrand, Wikimedia Commons)

Výbor pro evropskou romskou politiku zakládá Evropskou politickou stranu romského národa

20.11.2017 12:16
„Strana by měla vzniknout v horizontu půl roku v Bruselu. Plánujeme spolupráci i s dalšími mezinárodními organizacemi, které sdílí naši vizi. Naším hlavním cílem je hájit zájmy Romů na politické scéně,“ uvedl pro server Romea.cz jeden ze zakládajících členů Michael Daduč.

Melinda Surmajová (FOTO: Jan Mihaliček)

Můžeme spolu: Někdo s negativním názorem na Romy mě pozná a řekne „ty jseš jiná“. Ale to není pravda, říká Melinda Surmajová

20.11.2017 12:04
Od ledna 2017 pravidelně přinášíme rozhovory s lidmi, kteří dělají zajímavé věci, které zároveň pomáhají k tomu, aby se nám společně žilo dobře. Když jsme hledali název rubriky, tak mě oslovilo motto letošního Mezinárodního dne Romů „Můžeme spolu“. A tak jsme se s organizátory dohodli, že rubriku uvedeme pod stejným názvem.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.