16. září 2019 (pondělí)
svátek má Ludmila

Mladí Romové se učí, jak být slyšet, slouží k tomu mediální inkubátor

25.6.2015 9:30
Media Voice je prostorem pro vyjádření a realizaci kreativity mladých lidí.

„Mladí Romové mají co říct k tomu, co se děje kolem nich. Narážejí ale na to, že nedokážou vyjádřit svůj názor tak, aby obstál ve veřejné debatě, a často ani nemají prostor, kde svoje názory nejen na otázky soužití, prezentovat,“ říká autorka programu Media Voice, Věra Lacková. „Rozhodla jsem se to změnit.“

Media Voice je vzdělávací inkubátor zaměřený na získání profesních dovedností a osobnostního rozvoje mladých lidí ve věku 15-25 let z různého kulturního a sociálního prostředí. Během dvou let se čeští a slovenští Romové ve spolupráci s mladými lidmi z Arménie, Rumunska, Ruska i ze Slovenska a Česka naučí pracovat s kamerou, zvukem, střihem, fotografií a získají základní mediální a PR dovednosti, aby byli schopni prezentovat sebe nebo témata, které je zajímají. V současnosti je v programu 12 účastníků.

Mladí lidé se v průběhu celodenních workshopů učí, jak být slyšet. Pracovat s kamerou, zvukem a také na sobě budou i o tomto víkendu 26. – 28. 6. v televizním studiu Masarykovy univerzity.

„Na inkubátor pak v horizontu dvou let naváže sociální podnik zaměřený na produkci audiovizuálních materiálů, který pro některé z nich bude prvním zaměstnáním, odrazovým můstkem pro další práci v oboru,“ dodává Lacková.

Autorka myšlenky Media Voice romská filmařka a novinářka Věra Lacková (26) vystudovala žurnalistku a mediální studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Natáčela dokument Because there is a hope (Protože je naděje), který vznikl v rámci projektu Europe: Homeland for Roma (Evropa: domov Romů). V současnosti natáčí dokumenty o romském a židovském holocaustu a o romských umělkyních v Evropě. Absolvovala stáže ve finské produkční společnosti MRS a mainstreamových médiích v České republice a na Slovensku.

Média

Hoax o jedovatých balíčcích kosmetiky - září 2019 (Koláž: Romea.cz)

Hoax o balíčcích s jedovatými vzorky kosmetiky se šíří mezi Romy v Evropě. Poprvé se tento hoax objevil už v roce 2002

12.9.2019 10:52
Na sociálních sítích a po e-mailech se v posledních dnech hlavně mezi romskou komunitou šíří hoax o tom, že romským rodinám ve Francii chodí do schránek reklamní balíčky s kosmetikou obsahující jed. Ve stejnou dobu se začal šířit podobný hoax, kde jsou ale oběťmi těchto zásilek Izraelky. Zpráva o jedovatých vzorcích se poprvé objevila už v roce 2002 a nyní se znovu vrací do oběhu.

Archeologický průzkum v Letech u Písku - 10. 9. 2019 (FOTO: Tereza Heková, Romea.cz)

videoArcheologové odkryli dva hroby obětí tzv. cikánského tábora v Letech u Písku, jde o novorozence a ženu. Našli i další hrobové jámy

10.9.2019 15:10
Archeologové našli v Letech na Písecku, kde byl za války romský koncentrační tábor, hroby jednotlivců. Odkryli jeden hrob s pozůstatky vězeňkyně mladší 40 let a jeden hrob pravděpodobně novorozence. Nalezli i sedm hrobových jam. Podle písemných pramenů by v místě mělo být pohřbeno 120 vězňů, z toho přes 70 dětí, hřbitov by měl mít rozlohu 400 metrů čtverečních. Výzkum v úterý skončil. Novinářům to řekli archeologové a zástupci Muzea romské kultury, které chce v místě vybudovat památník romského holokaustu a otevřít ho do roku 2023.

Lipník nad Bečvou (Koláž: Romea.cz)

Rasistický útok na romské děti: Policisté navrhli obžalovat muže a ženu, kteří útočili v Lipníku nad Bečvou

10.9.2019 11:00
Policisté navrhli obžalovat muže a ženu, kteří na jaře v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku napadli skupinu romských dětí a byli za to obviněni ze tří trestných činů včetně hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Muži a ženě hrozí až pět let vězení.