20. ledna 2020 (pondělí)
svátek má Ilona

Mladí Romové se učí, jak být slyšet, slouží k tomu mediální inkubátor

25.6.2015 9:30
Media Voice je prostorem pro vyjádření a realizaci kreativity mladých lidí.

„Mladí Romové mají co říct k tomu, co se děje kolem nich. Narážejí ale na to, že nedokážou vyjádřit svůj názor tak, aby obstál ve veřejné debatě, a často ani nemají prostor, kde svoje názory nejen na otázky soužití, prezentovat,“ říká autorka programu Media Voice, Věra Lacková. „Rozhodla jsem se to změnit.“

Media Voice je vzdělávací inkubátor zaměřený na získání profesních dovedností a osobnostního rozvoje mladých lidí ve věku 15-25 let z různého kulturního a sociálního prostředí. Během dvou let se čeští a slovenští Romové ve spolupráci s mladými lidmi z Arménie, Rumunska, Ruska i ze Slovenska a Česka naučí pracovat s kamerou, zvukem, střihem, fotografií a získají základní mediální a PR dovednosti, aby byli schopni prezentovat sebe nebo témata, které je zajímají. V současnosti je v programu 12 účastníků.

Mladí lidé se v průběhu celodenních workshopů učí, jak být slyšet. Pracovat s kamerou, zvukem a také na sobě budou i o tomto víkendu 26. – 28. 6. v televizním studiu Masarykovy univerzity.

„Na inkubátor pak v horizontu dvou let naváže sociální podnik zaměřený na produkci audiovizuálních materiálů, který pro některé z nich bude prvním zaměstnáním, odrazovým můstkem pro další práci v oboru,“ dodává Lacková.

Autorka myšlenky Media Voice romská filmařka a novinářka Věra Lacková (26) vystudovala žurnalistku a mediální studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Natáčela dokument Because there is a hope (Protože je naděje), který vznikl v rámci projektu Europe: Homeland for Roma (Evropa: domov Romů). V současnosti natáčí dokumenty o romském a židovském holocaustu a o romských umělkyních v Evropě. Absolvovala stáže ve finské produkční společnosti MRS a mainstreamových médiích v České republice a na Slovensku.

Média

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.