5. dubna 2020 (neděle)
svátek má Miroslava

Monika Šimůnková: Romové to v naší zemi neměli lehké nikdy.

10.3.2020 11:39

V sobotu 7. března 2020 se konala v Muzeu romské kultury pietní připomínka 77. výročí prvního hromadného transportu Romů z protektorátu Čechy a Morava, který byl vypraven 7. března 1943 z brněnských jatek na Masné ulici, do koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz II-Birkenau. Bylo jím odvezeno na tisíc romských mužů, žen a dětí. Naprostá většina z nich se z koncentračního tábora již nevrátila.

U příležitosti pietního shromáždění, pronesla svou řeč i zástupkyně ombudsmana, Monika Šimůnková. Romea.cz zveřejňuje její projev v plném znění.

Vážené dámy, vážení pánové,

je mi velkou ctí být zde dnes spolu s Vámi a uctít památku romského holocaustu, který zůstává mementem, na které nesmíme nikdy zapomenout.

Romové to v naší zemi neměli lehké nikdy. Zákony a vyhlášky na ně mířily za Rakouska-Uherska, první republiky i protektorátu. Potlačit se je snažil také režim minulý. Sotva tento režim padl, vzedmula se v raných devadesátých letech vlna neonacismu a rasisticky motivovaných vražd.

Dnes, o pár dekád později, máme v naší zemi vyloučené lokality a segregované školy. Stále se mnoho veřejně činných osob nestydí pronášet rasistické věty a vynášet kartu kolektivní viny, jako by se z minulosti nebylo možné nikdy poučit.

Před 77 lety vyjel z Brna první transport více než tisíce Romů do koncentračního tábora Osvětim. Následovaly další transporty romských mužů, žen a dětí. Většina se nikdy nevrátila.

Jejich osud byl zpečetěn, protože se narodili jako Romové. Protože je po staletí většinová společnost vyčleňovala ze svých řad. Slovy i skutky.

Také nesmíme zapomenout, že i později, již po prožitých hrůzách holocaustu, začalo docházet k dalšímu výraznému zásahu do lidských práv, a to do osobní integrity mnohých romských žen, kdy byly nuceny podstoupit nezákonné sterilizace. Podle zprávy ombudsmana z roku 2005 a následných šetření ze strany neziskových organizací se jedná o stovky případů, které nebyly dodnes odškodněny. Pevně věřím, že se  brzy dočkáme schválení zákona, o který se již mnoho let zasazuji, na jehož znění jsem pracovala, a který nyní leží v poslanecké sněmovně a čeká na své schválení. Zákon by alespoň finančně odškodnil oběti tohoto ostudného zločinu.

V případě dluhů z minulosti je pak třeba ocenit, že alespoň v případě památníku v Letech u Písku došlo k velkému posunu a česká vláda udělala velký krok k vyšší míře důstojnosti tohoto pietního místa.

Vážené dámy, vážení pánové, žádný zločin se však nestane sám od sebe. Před oněmi necelými osmdesáti lety Romy vybrali a odvedli zcela konkrétní lidé. Jiní lidé vypravili vlaky a další je drželi v koncentračním táboře, odkud je poslali na smrt. Mnoho lidí konalo, protože dostali příkaz a v mašinerii systému o něm tolik nepřemýšleli, či se báli. V každé době lidé často hovoří a jednají, aniž by si často byli vědomi důsledků svých činů.

Snad bychom se alespoň z toho mohli poučit. Snad bychom mohli chvíli přemýšlet, než vyslovíme něco, co jiné zraňuje, co ubližuje, co vytváří předpolí pro daleko horší zločiny, které dnes často nedovedeme předvídat.

My, kdo žijeme dnes, můžeme jen stěží napravit zločiny minulosti. Můžeme však v naší přítomnosti jednat tak, abychom jakémukoliv bezpráví, jak současnému tak i budoucímu, alespoň zabránili či předcházeli.

Já ze své pozice zástupkyně ombudsmana se k tomuto budu snažit maximálně přispět.

Monika Šimůnková, zástupkyně ombudsmana.

Ombudsman, Pietní akce, romský holocaust

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz