24. října 2020 (sobota)
svátek má Nina

Monika Šimůnková: Romové to v naší zemi neměli lehké nikdy.

10.3.2020 11:39

V sobotu 7. března 2020 se konala v Muzeu romské kultury pietní připomínka 77. výročí prvního hromadného transportu Romů z protektorátu Čechy a Morava, který byl vypraven 7. března 1943 z brněnských jatek na Masné ulici, do koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz II-Birkenau. Bylo jím odvezeno na tisíc romských mužů, žen a dětí. Naprostá většina z nich se z koncentračního tábora již nevrátila.

U příležitosti pietního shromáždění, pronesla svou řeč i zástupkyně ombudsmana, Monika Šimůnková. Romea.cz zveřejňuje její projev v plném znění.

Vážené dámy, vážení pánové,

je mi velkou ctí být zde dnes spolu s Vámi a uctít památku romského holocaustu, který zůstává mementem, na které nesmíme nikdy zapomenout.

Romové to v naší zemi neměli lehké nikdy. Zákony a vyhlášky na ně mířily za Rakouska-Uherska, první republiky i protektorátu. Potlačit se je snažil také režim minulý. Sotva tento režim padl, vzedmula se v raných devadesátých letech vlna neonacismu a rasisticky motivovaných vražd.

Dnes, o pár dekád později, máme v naší zemi vyloučené lokality a segregované školy. Stále se mnoho veřejně činných osob nestydí pronášet rasistické věty a vynášet kartu kolektivní viny, jako by se z minulosti nebylo možné nikdy poučit.

Před 77 lety vyjel z Brna první transport více než tisíce Romů do koncentračního tábora Osvětim. Následovaly další transporty romských mužů, žen a dětí. Většina se nikdy nevrátila.

Jejich osud byl zpečetěn, protože se narodili jako Romové. Protože je po staletí většinová společnost vyčleňovala ze svých řad. Slovy i skutky.

Také nesmíme zapomenout, že i později, již po prožitých hrůzách holocaustu, začalo docházet k dalšímu výraznému zásahu do lidských práv, a to do osobní integrity mnohých romských žen, kdy byly nuceny podstoupit nezákonné sterilizace. Podle zprávy ombudsmana z roku 2005 a následných šetření ze strany neziskových organizací se jedná o stovky případů, které nebyly dodnes odškodněny. Pevně věřím, že se  brzy dočkáme schválení zákona, o který se již mnoho let zasazuji, na jehož znění jsem pracovala, a který nyní leží v poslanecké sněmovně a čeká na své schválení. Zákon by alespoň finančně odškodnil oběti tohoto ostudného zločinu.

V případě dluhů z minulosti je pak třeba ocenit, že alespoň v případě památníku v Letech u Písku došlo k velkému posunu a česká vláda udělala velký krok k vyšší míře důstojnosti tohoto pietního místa.

Vážené dámy, vážení pánové, žádný zločin se však nestane sám od sebe. Před oněmi necelými osmdesáti lety Romy vybrali a odvedli zcela konkrétní lidé. Jiní lidé vypravili vlaky a další je drželi v koncentračním táboře, odkud je poslali na smrt. Mnoho lidí konalo, protože dostali příkaz a v mašinerii systému o něm tolik nepřemýšleli, či se báli. V každé době lidé často hovoří a jednají, aniž by si často byli vědomi důsledků svých činů.

Snad bychom se alespoň z toho mohli poučit. Snad bychom mohli chvíli přemýšlet, než vyslovíme něco, co jiné zraňuje, co ubližuje, co vytváří předpolí pro daleko horší zločiny, které dnes často nedovedeme předvídat.

My, kdo žijeme dnes, můžeme jen stěží napravit zločiny minulosti. Můžeme však v naší přítomnosti jednat tak, abychom jakémukoliv bezpráví, jak současnému tak i budoucímu, alespoň zabránili či předcházeli.

Já ze své pozice zástupkyně ombudsmana se k tomuto budu snažit maximálně přispět.

Monika Šimůnková, zástupkyně ombudsmana.

Ombudsman, Pietní akce, romský holocaust

Nenávistná hesla Sdružení Mostečané Mostu, říjen 2018 (koláž: Romea.cz)

Ústecký soud vyzval k ukončení politické činnosti spolek Mostečané Most. Chtěli „zřídit vesnici pro lůzu“

22.10.2020 11:03
Krajský soud v Ústí nad Labem vydal rozhodnutí, jímž upozornil spolek Sdružení Mostečané Mostu, že vyvíjí protiprávně činnost politické strany. Pokud toho spolek do 1 roku nezanechá, soud ho rozpustí.

Gyulla Banga

Hudebník Gyulla Banga: Také jsem psal, že COVID-19 je podvod. Potom, co jsem měl čtyřicítky horečky a nemohl vstát z postele, už mluvím jinak

21.10.2020 20:25
Pořád na Facebooku čtu, jak je onemocnění COVID-19 podvod, jak je ta nemoc smyšlená, že je to jen horší verze chřipky, nic jiného. Bohužel, musím vás zklamat. Ten virus existuje a opravdu je mnohem zákeřnější než běžná chřipka.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se 13. 10. 2020 setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. (FOTO: Veřejný ochránce práv)

Sterilizované ženy se setkaly s ministryní financí Alenou Schillerovou. Ta podpořila návrh na jejich odškodnění

21.10.2020 16:40
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se minulý týden setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. Tématem schůzky bylo především sdílení osobních příběhů jednotlivých žen v návaznosti na návrh zákona o odškodnění obětí nezákonných sterilizací, který v Poslanecké sněmovně čeká na své projednání téměř rok.