5. července 2020 (neděle)
svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj

Monika Šimůnková: Nepomáhejme extremistům vytvořit další Šluknovsko

Praha, 29.5.2013 18:11, (ROMEA)
Monika Šimůnková (Zdroj: www.vlada.cz)

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková vydala k násilnému útoku v Duchcově a demonstraci, která je ve městě pořádána dnešní večer, tiskové prohlášení. Server Romea.cz ho zveřejňuje v plném znění.

Tiskové prohlášení Moniky Šimůnkové

Veřejností a českými médii v posledních hodinách hýbe případ násilného útoku, který se odehrál 18. května v severočeském Duchcově. Dnes se má ve městě uskutečnit demonstrace, kterou s podtitulem „proti romským agresorům“ svolali dva místní obyvatelé, kteří jsou známí svými radikálními protiromskými vyjádřeními.

To, co se v Duchcově odehrálo, je bezesporu naprosto odsouzeníhodný čin, jsem ráda, že pachatelé jsou již známi, byli obviněni a věřím, že budou spravedlivě potrestáni. Současně se domnívám, že by městská policie měla jasně vysvětlit, proč její strážník v tomto případě neplnil svou roli a nezasáhl.

Především je však nutno v souvislosti s touto událostí uvést několik zásadních faktů:

Berme v potaz, že toto napadení bylo individuálním činem několika jedinců a neměli bychom jej vztahovat ke všem Romům žijícím v České republice. Někteří z nich se přímo během inkriminovaného večera snažili útočníkům v napadení zabránit. Samotní obyvatelé Duchcova, včetně místních Romů, uvádějí, že pachatelé útoku pochází z uzavřené rodiny, která se nedávno vrátila z Velké Británie a jejíž členové měli opakovaně problémy s okolím. Nikdo z obyvatel města si přitom nepřeje, aby se zde situace zhoršovala a docházelo k dalším konfliktům.

V této souvislosti je pro mě zarážející i rychlost a souslednost událostí, která začala únikem a zveřejněním videozáznamu z kamerového systému, pokračovala rychlým ohlášením demonstrace a k události se také ihned vyjádřila Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) na svém webu. Na demonstraci, která sice byla svolána místními obyvateli, se údajně chystají extremisté z blízkého okolí i vzdálenějších míst. Za šířením zprávy do médií a na sociálních sítích i pořádáním této protestní akce mohou stát stoupenci pravicově extremistických hnutí, kteří už delší dobu čekají na příležitost pro své zviditelnění. Podobně jako v případě událostí na Šluknovsku se velmi brzy snaží přidat se ke zdvihající se vlně protiromských nálad a zvýšit tak svou popularitu a přilákat hlasy voličů. K čemu tyto snahy vedly v případě Šluknovska, si snad ještě pamatuje každý z nás.

Proto žádám všechny, abychom se všemi způsoby snažili o to, aby v tomto případě k podobnému vývoji nedošlo.

TZ Moniky Šimůnkové, vládní zmocněnkyně pro lidská práva

Duchcov, Monika Šimůnková

Lucie Kováčová v Desetiminutovce Plus Richarda Samka

videoDesetiminutovka Plus s Lucií Kováčovou: Kryštof Kolumbus v sukni, Romka která procestovala svět

22.6.2020 17:56
Lucie Kováčová začala snít o cestování, už když byla malá. Dle svých slov trávila v dětství většinu času v knihovnách s obrovskou touhou po znalostech o světě. Během prázdnin na rozdíl od ostatních dětí stihla přečíst i až 40 knih.

Další dezinformace na facebooku. Tuto výzvu, kterou si vymysleli krajně pravicoví vtipálci, bere hodně lidí vážně.

Češi poklekněte před Romy - tak zní další dezinformace na internetu. Hodně lidí ji bere vážně

22.6.2020 16:25
Česká krajní pravice v rámci své deziformační kampaně občas spáchá i nějaký ten pokus o žert. To se týká i rádoby parodické výzvy na facebooku, aby  Češi poklekli před Romy a políbili jim nohy. Není asi příliš divu, že poměrně dost jejích příznivců bere tenhle tento "vtip" vážně, odpovídá to mentální úrovni této části politického spektra.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.