12. prosince 2019 (čtvrtek)
svátek má Simona

Monika Šimůnková: Nepomáhejme extremistům vytvořit další Šluknovsko

Praha, 29.5.2013 18:11, (ROMEA)
Monika Šimůnková (Zdroj: www.vlada.cz)

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková vydala k násilnému útoku v Duchcově a demonstraci, která je ve městě pořádána dnešní večer, tiskové prohlášení. Server Romea.cz ho zveřejňuje v plném znění.

Tiskové prohlášení Moniky Šimůnkové

Veřejností a českými médii v posledních hodinách hýbe případ násilného útoku, který se odehrál 18. května v severočeském Duchcově. Dnes se má ve městě uskutečnit demonstrace, kterou s podtitulem „proti romským agresorům“ svolali dva místní obyvatelé, kteří jsou známí svými radikálními protiromskými vyjádřeními.

To, co se v Duchcově odehrálo, je bezesporu naprosto odsouzeníhodný čin, jsem ráda, že pachatelé jsou již známi, byli obviněni a věřím, že budou spravedlivě potrestáni. Současně se domnívám, že by městská policie měla jasně vysvětlit, proč její strážník v tomto případě neplnil svou roli a nezasáhl.

Především je však nutno v souvislosti s touto událostí uvést několik zásadních faktů:

Berme v potaz, že toto napadení bylo individuálním činem několika jedinců a neměli bychom jej vztahovat ke všem Romům žijícím v České republice. Někteří z nich se přímo během inkriminovaného večera snažili útočníkům v napadení zabránit. Samotní obyvatelé Duchcova, včetně místních Romů, uvádějí, že pachatelé útoku pochází z uzavřené rodiny, která se nedávno vrátila z Velké Británie a jejíž členové měli opakovaně problémy s okolím. Nikdo z obyvatel města si přitom nepřeje, aby se zde situace zhoršovala a docházelo k dalším konfliktům.

V této souvislosti je pro mě zarážející i rychlost a souslednost událostí, která začala únikem a zveřejněním videozáznamu z kamerového systému, pokračovala rychlým ohlášením demonstrace a k události se také ihned vyjádřila Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) na svém webu. Na demonstraci, která sice byla svolána místními obyvateli, se údajně chystají extremisté z blízkého okolí i vzdálenějších míst. Za šířením zprávy do médií a na sociálních sítích i pořádáním této protestní akce mohou stát stoupenci pravicově extremistických hnutí, kteří už delší dobu čekají na příležitost pro své zviditelnění. Podobně jako v případě událostí na Šluknovsku se velmi brzy snaží přidat se ke zdvihající se vlně protiromských nálad a zvýšit tak svou popularitu a přilákat hlasy voličů. K čemu tyto snahy vedly v případě Šluknovska, si snad ještě pamatuje každý z nás.

Proto žádám všechny, abychom se všemi způsoby snažili o to, aby v tomto případě k podobnému vývoji nedošlo.

TZ Moniky Šimůnkové, vládní zmocněnkyně pro lidská práva

Duchcov, Monika Šimůnková

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.