29. listopadu 2020 (neděle)
svátek má Zina

Muzeum romské kultury zve na Ples desetiletí, hlavní hvězdou večera bude Monika Bagárová

23.11.2015 11:25
Muzeum romské kultury zve veřejnost na Ples desetiletí

Muzeum romské kultury zve veřejnost na Ples desetiletí, který proběhne 28. listopadu v KC Semilasso v Brně. Hlavní hvězdou večera bude Monika Bagárová se svou R&B kapelou, návštěvníci se mohou ale těšit i na horké čardášové rytmy a romskou muziku v podání Zdeněk Lázok bandu. Vystoupí i další hudebníci a tanečníci, bude udělena cena Muzea romské kultury za rok 2015.

„Letos si připomínáme deset let své existence jako státní instituce. Myslíme si, že tato dekáda byla velmi úspěšná, vydobyli jsme si renomé v Evropě, kde jsme stále jediným muzeem dokumentujícím systematicky kulturu Romů. Zpřístupnili jsem stálou expozici představující celý Příběh Romů v lidských dějinách, krátkodobě výstavy expozicí doplňují detailními pohledy na kulturu. Těšíme se, že naši příznivci oslaví toto jubileum s námi právě na plese, kde nebude nouze o překvapení,“ zve ředitelka muzea Jana Horváthová.

Tisková zpráva Muzea romské kultury

Muzeum romské kultury

11. setkání romských studentů Baruvas proběhlo v srpnu 2020 na chatě Doubravka (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

ROMEA letos poskytla stipendia dalším 94 romským studentům. Za 5 let trvání programu rozdala už 365 stipendií

26.11.2020 11:00

Organizace ROMEA na přelomu října a listopadu vyplatila 94 stipendií – tolik je letos ve stipendijním programu romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Jedná se o studenty různorodých oborů z celé České republiky, kteří mají dobré výsledky ve studiu, ale jejich socio-ekonomická situace ohrožuje dokončení střední nebo vysoké školy nebo vůbec nástup do ročníku. Program pro studenty organizace ROMEA spustila v roce 2016 a do této chvíle poskytla celkem 365 stipendií 213 studentům. Někteří ze stipendistů obdrželi totiž díky svým studijním výsledkům a aktivnímu zapojení v do programu stipendium opakovaně

Setkání romských studentů BARUVAS, které pravidelně pořádá organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

DOKUMENT: Vláda schválila Zprávu o stavu romské menšiny v roce 2019. Stále převládají předsudky, nejhorší je oblast bydlení, význam vzdělání u Romů roste

25.11.2020 19:30
Vláda v pondělí na svém zasedání schválila Zprávu o stavu romské menšiny v České republice za rok 2019 a zároveň vzala na vědomí informaci o naplňování Strategie romské integrace do roku 2020 v roce 2019. Zprávu o stavu romské menšiny, kterou zpravodajský server Romea.cz zveřejňuje v plném znění, schválila také Rada vlády pro záležitosti romské menšiny.

Závěrečný galakoncert festivalu Khamoro 2018 (FOTO: Petr Karlach)

Největší světový romský festival Khamoro se přesouvá na internet. Na koncerty se můžete podívat zdarma!

24.11.2020 20:45
Vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci v České republice bude letošní ročník festivalu KHAMORO poprvé v on-line formátu. Letošní ročník se rozdělil na dvě části. První část koncertů proběhla v září, druhá část začne v sobotu 28. 11. a bude streamována přes internet. Záštitu nad festival převzal ministr kultury Lubomír Zaorálek a primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.