23. srpna 2019 (pátek)
svátek má Sandra

Na pražské filosofické fakultě se po čtyřech letech otevírá studijní obor romistika

9.12.2015 13:31
Romistika (FOTO: www.romistika.eu)

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se po čtyřech letech otevírá bakalářské studium romistiky (jednooborové i dvouoborové). Přihlášky do nástupního ročníku 2016/2017 je možné podávat do 29.2.2016.

Historie oboru

Seminář romistiky byl založen v roce 1991 jako první pracoviště na světě, které začalo učit romistiku jako samostatný a komplexní obor. V roce 2016 tak slaví již 25. výročí a dodnes svým zaměřením představuje jistý světový unikát. Zakladatelka oboru, doc. Milena Hübschmannová, jej od počátku vedla jako pracoviště výrazně multidisciplinární, zaměřené na kontakt a studium problematiky v terénu. Česká romistika patří ke světové špičce v oboru, dlouhodobě udržuje kontakty a spolupráci i s některými zahraničními pracovišti nebo jejich vědeckými pracovníky, zejména s pracovišti na univerzitách v Grazu, Helsinkách, Manchesteru nebo s Bulharskou akademií věd v Sofii. Po celou dobu své existence úzce provázána s časopisem romistických studií Romano džaniben.

Charakteristika oboru

Obor romistika je charakteristický multidisciplinárním zaměřením studia romské tematiky, které propojuje poznatky a metody z oborů lingvistiky, antropologie, historie, politologie, sociální práce, literatury i umění. Studium se soustřeďuje jak na Romy na území bývalého Československa, tak i jinde ve světě. Důraz je kladen na získání aktivní znalosti romštiny a vlastních zkušeností skrze osobní poznání a komunikaci s Romy. Studenti mají možnost zapojit se do výzkumných projektů a dalších aktivit pracoviště. Obor tradičně studují Romové i Neromové, rodilí mluvčí romštiny spolu se začátečníky.

Absolvent oboru

Postojová orientace absolventa bakalářského studia zaručuje, že je připraven – v nejobecnější rovině – akceptovat jinakost a respektovat odlišnost kultury, jazyka a komunikace. Absolvent bakalářského studia má velmi slušné pasivní a slušné aktivní jazykově-kulturní komunikační schopnosti pro pohyb v prostředí tzv. slovenských Romů. Student by měl  umět jazyk a kulturu také na základní lingvistické, respektive antropologické úrovni teoreticky popsat. Měl by mít přehled o dějinách Romů a jejich vlivu na současnou situaci. Rovněž by se měl vyznat v aktuální romské mediální a politické scéně. Koncepce bakalářského oboru připravuje odborníky pro profesní působení v oblastech týkajících se Romů: státní správa, neziskové organizace zabývající se romskou tematikou, kulturní organizace a aktivity, média atp.

Ve studiu je možné pokračovat i v navazujícím magisterském stupni. Jeho absolvent by pak měl umět podávat informace o různých aspektech romistické problematiky v závislosti na kvalifikaci adresáta, od laické veřejnosti přes novináře a politiky až po exponenty relevantních vědeckých disciplin. Uplatnění absolventů magisterského studia je díky aktuálnosti tématu široké: překlady a tlumočení, redakční práce, státní správa, kulturní organizace a aktivity, neziskové organizace zabývající se romskou problematikou, média, poradní orgány vlády, v kombinaci s dalším vzděláním také školství, sociální práce atp. Možností je také pokračovat doktorským studiem a věnovat se tak romistice na vědecké úrovni.

Přijímací řízení

Přijímací zkouška do bakalářského studia je dvoukolová (písemná a ústní část). Prověřuje schopnost uvažovat nad krátkým odborným či publicistickým textem, znalost romských reálií, vztah k romské tematice a motivaci ke studiu. Je proto dobré sledovat aktuální vývoj romské problematiky v ČR i ve světě. Podmínkou přijetí není znalost romštiny, doporučujeme však obecně rozvíjet lingvistické myšlení, nejlépe formou nějakého jazykového cvičení, opakování středoškolské jazykovědné látky či středoškolských testů (žádnou konkrétní publikaci nepreferujeme). Uchazeč nám při přijímací zkoušce také předloží seznam  přečtené literatury. Doporučená literatura bude uvedena na webu www.romistika.eu, kde také naleznete další informace.

mik, Tisková zpráva, seminář romistiky FFUK

Romština, Romistika

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.