8. července 2020 (středa)
svátek má Nora

Na pražské filosofické fakultě se po čtyřech letech otevírá studijní obor romistika

9.12.2015 13:31
Romistika (FOTO: www.romistika.eu)

Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze se po čtyřech letech otevírá bakalářské studium romistiky (jednooborové i dvouoborové). Přihlášky do nástupního ročníku 2016/2017 je možné podávat do 29.2.2016.

Historie oboru

Seminář romistiky byl založen v roce 1991 jako první pracoviště na světě, které začalo učit romistiku jako samostatný a komplexní obor. V roce 2016 tak slaví již 25. výročí a dodnes svým zaměřením představuje jistý světový unikát. Zakladatelka oboru, doc. Milena Hübschmannová, jej od počátku vedla jako pracoviště výrazně multidisciplinární, zaměřené na kontakt a studium problematiky v terénu. Česká romistika patří ke světové špičce v oboru, dlouhodobě udržuje kontakty a spolupráci i s některými zahraničními pracovišti nebo jejich vědeckými pracovníky, zejména s pracovišti na univerzitách v Grazu, Helsinkách, Manchesteru nebo s Bulharskou akademií věd v Sofii. Po celou dobu své existence úzce provázána s časopisem romistických studií Romano džaniben.

Charakteristika oboru

Obor romistika je charakteristický multidisciplinárním zaměřením studia romské tematiky, které propojuje poznatky a metody z oborů lingvistiky, antropologie, historie, politologie, sociální práce, literatury i umění. Studium se soustřeďuje jak na Romy na území bývalého Československa, tak i jinde ve světě. Důraz je kladen na získání aktivní znalosti romštiny a vlastních zkušeností skrze osobní poznání a komunikaci s Romy. Studenti mají možnost zapojit se do výzkumných projektů a dalších aktivit pracoviště. Obor tradičně studují Romové i Neromové, rodilí mluvčí romštiny spolu se začátečníky.

Absolvent oboru

Postojová orientace absolventa bakalářského studia zaručuje, že je připraven – v nejobecnější rovině – akceptovat jinakost a respektovat odlišnost kultury, jazyka a komunikace. Absolvent bakalářského studia má velmi slušné pasivní a slušné aktivní jazykově-kulturní komunikační schopnosti pro pohyb v prostředí tzv. slovenských Romů. Student by měl  umět jazyk a kulturu také na základní lingvistické, respektive antropologické úrovni teoreticky popsat. Měl by mít přehled o dějinách Romů a jejich vlivu na současnou situaci. Rovněž by se měl vyznat v aktuální romské mediální a politické scéně. Koncepce bakalářského oboru připravuje odborníky pro profesní působení v oblastech týkajících se Romů: státní správa, neziskové organizace zabývající se romskou tematikou, kulturní organizace a aktivity, média atp.

Ve studiu je možné pokračovat i v navazujícím magisterském stupni. Jeho absolvent by pak měl umět podávat informace o různých aspektech romistické problematiky v závislosti na kvalifikaci adresáta, od laické veřejnosti přes novináře a politiky až po exponenty relevantních vědeckých disciplin. Uplatnění absolventů magisterského studia je díky aktuálnosti tématu široké: překlady a tlumočení, redakční práce, státní správa, kulturní organizace a aktivity, neziskové organizace zabývající se romskou problematikou, média, poradní orgány vlády, v kombinaci s dalším vzděláním také školství, sociální práce atp. Možností je také pokračovat doktorským studiem a věnovat se tak romistice na vědecké úrovni.

Přijímací řízení

Přijímací zkouška do bakalářského studia je dvoukolová (písemná a ústní část). Prověřuje schopnost uvažovat nad krátkým odborným či publicistickým textem, znalost romských reálií, vztah k romské tematice a motivaci ke studiu. Je proto dobré sledovat aktuální vývoj romské problematiky v ČR i ve světě. Podmínkou přijetí není znalost romštiny, doporučujeme však obecně rozvíjet lingvistické myšlení, nejlépe formou nějakého jazykového cvičení, opakování středoškolské jazykovědné látky či středoškolských testů (žádnou konkrétní publikaci nepreferujeme). Uchazeč nám při přijímací zkoušce také předloží seznam  přečtené literatury. Doporučená literatura bude uvedena na webu www.romistika.eu, kde také naleznete další informace.

mik, Tisková zpráva, seminář romistiky FFUK

Romština, Romistika

Dokumentární film LETY

videoV Kampusu Hybernská se bude promítat dokumentární film LETY. Následovat bude debata s Renatou Berkyovou

8.7.2020 16:44
Ve čtvrtek 16. července od 18 hodin se v Kampusu Hybernská bude promítat celovečerní dokumentární film LETY. Romští tvůrci ve filmu zachycují snahy mnoha aktérů o odstranění vepřína i přetrvávající debatu o historii místa tzv. cikánského tábora. Po promítání bude následovat debata se spoluautorkou dokumentu Renatou Berkyovou.

Stipendisté organizace ROMEA (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Nová výzva pro romské studenty středních a vysokých škol! ROMEA vyhlašuje stipendijní program pro rok 2020/21

19.6.2020 15:36
Romští studenti se mohou od pondělí 22. června do pátku 17. července hlásit o stipendium organizace ROMEA na školní, potažmo akademický, rok 2020/2021. Stipendijní program běží od roku 2016 a letos stipendiem podpoří 90 romských studentů středních, vyšších odborných a nově také vysokých škol. Do programu se mohou hlásit studenti prezenční i distanční formy studia a u vysokoškoláků v jakémkoli stupni bakalářského, magisterského i doktorského studia. Pro zájemce bude od pondělí na webových stránkách www.romskastipendia.cz otevřen elektronický formulář, prostřednictvím kterého budou moci studenti žádosti posílat.

Lubomír Volný a Miroslav Kalousek se ve sněmovně přetahovali o nápis All Lives Matter. Malá černošská holčička vysvětluje co znamená heslo Black Lives Matter (Koláž: Romea.cz)

Je heslo Black Lives Matter rasistické? Volný provokoval ve sněmovně, Kalousek zasahoval. Vysvětlení nabízí malá černošská holčička

7.7.2020 22:25
O rozruch ve sněmovním jednacím sále se dnes postaral nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní). Navrhoval, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že je heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) rasistické.