19. srpna 2019 (pondělí)
svátek má Ludvík

NABÍDKA: Vzdělávání romských dětí může mít svá specifika, R-Mosty zdarma nabízejí specializovaný kurz

1.7.2018 13:15
R- mosty nabízí zdarma kurz na téma vzdělávání romských dětí

Organizace R-Mosty nabízí všem učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům ze škol i z neziskové sféry kurz zaměřený na specifika práce s dětmi z romského sociokulturního prostředí. Seminář se uskuteční v termínu 27. a 28. srpna v nádherném prostředí biogfarmy Belina v Nežichově u Toužimi.

Účastníkům je, díky podpoře grantu ministerstva školství, hrazeno ubytování i strava. Kurz pomáhá lépe a efektivněji pracovat s dětmi z romských rodin. Jeho cílem je poskytnout informační servis v podobě ucelených dat o romské historii, jazyce a kulturních specifikách. Do témat kurzu se promítají také otázky související se sociálním vyloučením a chudobou, které romské rodiny často čelí. Speciální blok je věnován konkrétním metodám, které pomáhají zlepšit spolupráci mezi školou a romským žákem, potažmo jeho rodinou.

Dostane se i na konkrétní didaktické postupy ve zefektivňování výuky v češtině, matematice, zeměpisu, přírodopisu a v dalších předmětech. Leitmotivem celého semináře je navazování konkrétních zkušeností účastníků na jednotlivá témata a interaktivní diskuse. Dostatek prostoru pro sdílení zkušeností vzniká díky tomu, že kurz je dvoudenní a výjezdní. Lektory jsou zkušení romisté Barbora Šebová a David Tišer a ředitelka základní školy Floriána Bayera v Kopřivnici, která má mnohaleté zkušenosti s integrací romských dětí v hlavním vzdělávacím proudu.

Kurz je akreditován MŠMT v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a díky podpoře MŠMT je zcela ZDARMA, včetně ubytování a stravy. Kapacita je omezena na max.15 účastníků. Zájemci se mohou hlásit mailem na adam@r-mosty.cz nebo telefonicky na čísle 725 345 594.

Harmonogram kurzu:

27. 8. 2018

• 9:00 – 10:00 příjezd na místo, prezence, občerstvení
  • 10:00 – 13:00 romská historie s důrazem na česko - slovenský kontext a její vazby na současné fenomény. (Seznámení se zásadními momenty romské historie, zvláště té novodobé a z toho vyplývajícími souvislostmi v oblasti sociální, kulturní, hodnotové apod.)
  • 13:00 – 14:00 pauza na oběd
  • 14:00 – 16:30 romština a romský etnolekt češtiny a jejich vliv na školní úspěšnost romských dětí
    (Vliv jazykového zázemí dítěte na schopnost učení se v české škole, možné omyly při diagnostikách SPU romských žáků, romský etnolekt češtiny. Základníseznámení s gramatickou a jazykovou strukturou romštiny a jejími specifiky. Důvody a podoby lexikálních a gramatických přenosů z romštiny do češtiny)
  • 16:30 evaluace a závěr prvního dne
  • 17:30 večeře v Café Kryštofa Haranta v Horních Polžicích, neformální diskuse

29. 8. 2018

• 8:00 – 8:30 snídaně
  • 8:30 - 11:30 příklady dobré praxe při práci s romskými žáky, proinkluzivní přístup školy jako instituce, inovativní prvky ve vzdělávání romských žáků. (Prezentace zkušeností pedagogů, kteří dlouhodobě pracují s romskými dětmi, sdílení doporučení a metod, příklady dobré praxe, metody kinestetického výchovného stylu, základy pedagogiky montessori. Principy multikulturního vzdělávání ve Velké Británii s ohledem na integraci romských dětí. Metody navázání spolupráce s romskou rodinou, komunikace s romskými rodiči, projektové vyučování, vhodná průřezová témata apod.)
  • 11:30 – 12:30 pauza na oběd
  • 12:30 – 15:30 sociokulturní specifika romských žáků, úskalí a možnosti spolupráce s romskými žáky a jejich rodinami (výchova a postavení dětí v romské rodině, vidění světa, vztahu ke vzdělání, socioekonomických aspektů, způsobů komunikace, vztahů mezi sourozenci, rodinné solidarity atd. Socioekonomické problémy romských rodin, vliv na školní úspěšnost dětí. Problematika dluhů, nezaměstnanosti, bydlení, kriminalizace rodiny a dalších aspektů sociálního vyloučení.)
R-Mosty
Přečteno: 2002x

Tiskové zprávy, R-Mosty, o. s., Vzdělávání, Romové, Neziskový sektor, škola, Reklama

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.