6. prosince 2019 (pátek)
svátek má Mikuláš

NABÍDKA: Vzdělávání romských dětí může mít svá specifika, R-Mosty zdarma nabízejí specializovaný kurz

1.7.2018 13:15
R- mosty nabízí zdarma kurz na téma vzdělávání romských dětí

Organizace R-Mosty nabízí všem učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům ze škol i z neziskové sféry kurz zaměřený na specifika práce s dětmi z romského sociokulturního prostředí. Seminář se uskuteční v termínu 27. a 28. srpna v nádherném prostředí biogfarmy Belina v Nežichově u Toužimi.

Účastníkům je, díky podpoře grantu ministerstva školství, hrazeno ubytování i strava. Kurz pomáhá lépe a efektivněji pracovat s dětmi z romských rodin. Jeho cílem je poskytnout informační servis v podobě ucelených dat o romské historii, jazyce a kulturních specifikách. Do témat kurzu se promítají také otázky související se sociálním vyloučením a chudobou, které romské rodiny často čelí. Speciální blok je věnován konkrétním metodám, které pomáhají zlepšit spolupráci mezi školou a romským žákem, potažmo jeho rodinou.

Dostane se i na konkrétní didaktické postupy ve zefektivňování výuky v češtině, matematice, zeměpisu, přírodopisu a v dalších předmětech. Leitmotivem celého semináře je navazování konkrétních zkušeností účastníků na jednotlivá témata a interaktivní diskuse. Dostatek prostoru pro sdílení zkušeností vzniká díky tomu, že kurz je dvoudenní a výjezdní. Lektory jsou zkušení romisté Barbora Šebová a David Tišer a ředitelka základní školy Floriána Bayera v Kopřivnici, která má mnohaleté zkušenosti s integrací romských dětí v hlavním vzdělávacím proudu.

Kurz je akreditován MŠMT v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a díky podpoře MŠMT je zcela ZDARMA, včetně ubytování a stravy. Kapacita je omezena na max.15 účastníků. Zájemci se mohou hlásit mailem na adam@r-mosty.cz nebo telefonicky na čísle 725 345 594.

Harmonogram kurzu:

27. 8. 2018

• 9:00 – 10:00 příjezd na místo, prezence, občerstvení
  • 10:00 – 13:00 romská historie s důrazem na česko - slovenský kontext a její vazby na současné fenomény. (Seznámení se zásadními momenty romské historie, zvláště té novodobé a z toho vyplývajícími souvislostmi v oblasti sociální, kulturní, hodnotové apod.)
  • 13:00 – 14:00 pauza na oběd
  • 14:00 – 16:30 romština a romský etnolekt češtiny a jejich vliv na školní úspěšnost romských dětí
    (Vliv jazykového zázemí dítěte na schopnost učení se v české škole, možné omyly při diagnostikách SPU romských žáků, romský etnolekt češtiny. Základníseznámení s gramatickou a jazykovou strukturou romštiny a jejími specifiky. Důvody a podoby lexikálních a gramatických přenosů z romštiny do češtiny)
  • 16:30 evaluace a závěr prvního dne
  • 17:30 večeře v Café Kryštofa Haranta v Horních Polžicích, neformální diskuse

29. 8. 2018

• 8:00 – 8:30 snídaně
  • 8:30 - 11:30 příklady dobré praxe při práci s romskými žáky, proinkluzivní přístup školy jako instituce, inovativní prvky ve vzdělávání romských žáků. (Prezentace zkušeností pedagogů, kteří dlouhodobě pracují s romskými dětmi, sdílení doporučení a metod, příklady dobré praxe, metody kinestetického výchovného stylu, základy pedagogiky montessori. Principy multikulturního vzdělávání ve Velké Británii s ohledem na integraci romských dětí. Metody navázání spolupráce s romskou rodinou, komunikace s romskými rodiči, projektové vyučování, vhodná průřezová témata apod.)
  • 11:30 – 12:30 pauza na oběd
  • 12:30 – 15:30 sociokulturní specifika romských žáků, úskalí a možnosti spolupráce s romskými žáky a jejich rodinami (výchova a postavení dětí v romské rodině, vidění světa, vztahu ke vzdělání, socioekonomických aspektů, způsobů komunikace, vztahů mezi sourozenci, rodinné solidarity atd. Socioekonomické problémy romských rodin, vliv na školní úspěšnost dětí. Problematika dluhů, nezaměstnanosti, bydlení, kriminalizace rodiny a dalších aspektů sociálního vyloučení.)
R-Mosty

Tiskové zprávy, R-Mosty, o. s., Vzdělávání, Romové, Neziskový sektor, škola, Reklama

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.