16. února 2019 (sobota)
svátek má Ljuba

NABÍDKA: Vzdělávání romských dětí může mít svá specifika, R-Mosty zdarma nabízejí specializovaný kurz

1.7.2018 13:15
R- mosty nabízí zdarma kurz na téma vzdělávání romských dětí

Organizace R-Mosty nabízí všem učitelům a dalším pedagogickým pracovníkům ze škol i z neziskové sféry kurz zaměřený na specifika práce s dětmi z romského sociokulturního prostředí. Seminář se uskuteční v termínu 27. a 28. srpna v nádherném prostředí biogfarmy Belina v Nežichově u Toužimi.

Účastníkům je, díky podpoře grantu ministerstva školství, hrazeno ubytování i strava. Kurz pomáhá lépe a efektivněji pracovat s dětmi z romských rodin. Jeho cílem je poskytnout informační servis v podobě ucelených dat o romské historii, jazyce a kulturních specifikách. Do témat kurzu se promítají také otázky související se sociálním vyloučením a chudobou, které romské rodiny často čelí. Speciální blok je věnován konkrétním metodám, které pomáhají zlepšit spolupráci mezi školou a romským žákem, potažmo jeho rodinou.

Dostane se i na konkrétní didaktické postupy ve zefektivňování výuky v češtině, matematice, zeměpisu, přírodopisu a v dalších předmětech. Leitmotivem celého semináře je navazování konkrétních zkušeností účastníků na jednotlivá témata a interaktivní diskuse. Dostatek prostoru pro sdílení zkušeností vzniká díky tomu, že kurz je dvoudenní a výjezdní. Lektory jsou zkušení romisté Barbora Šebová a David Tišer a ředitelka základní školy Floriána Bayera v Kopřivnici, která má mnohaleté zkušenosti s integrací romských dětí v hlavním vzdělávacím proudu.

Kurz je akreditován MŠMT v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a díky podpoře MŠMT je zcela ZDARMA, včetně ubytování a stravy. Kapacita je omezena na max.15 účastníků. Zájemci se mohou hlásit mailem na adam@r-mosty.cz nebo telefonicky na čísle 725 345 594.

Harmonogram kurzu:

27. 8. 2018

• 9:00 – 10:00 příjezd na místo, prezence, občerstvení
  • 10:00 – 13:00 romská historie s důrazem na česko - slovenský kontext a její vazby na současné fenomény. (Seznámení se zásadními momenty romské historie, zvláště té novodobé a z toho vyplývajícími souvislostmi v oblasti sociální, kulturní, hodnotové apod.)
  • 13:00 – 14:00 pauza na oběd
  • 14:00 – 16:30 romština a romský etnolekt češtiny a jejich vliv na školní úspěšnost romských dětí
    (Vliv jazykového zázemí dítěte na schopnost učení se v české škole, možné omyly při diagnostikách SPU romských žáků, romský etnolekt češtiny. Základníseznámení s gramatickou a jazykovou strukturou romštiny a jejími specifiky. Důvody a podoby lexikálních a gramatických přenosů z romštiny do češtiny)
  • 16:30 evaluace a závěr prvního dne
  • 17:30 večeře v Café Kryštofa Haranta v Horních Polžicích, neformální diskuse

29. 8. 2018

• 8:00 – 8:30 snídaně
  • 8:30 - 11:30 příklady dobré praxe při práci s romskými žáky, proinkluzivní přístup školy jako instituce, inovativní prvky ve vzdělávání romských žáků. (Prezentace zkušeností pedagogů, kteří dlouhodobě pracují s romskými dětmi, sdílení doporučení a metod, příklady dobré praxe, metody kinestetického výchovného stylu, základy pedagogiky montessori. Principy multikulturního vzdělávání ve Velké Británii s ohledem na integraci romských dětí. Metody navázání spolupráce s romskou rodinou, komunikace s romskými rodiči, projektové vyučování, vhodná průřezová témata apod.)
  • 11:30 – 12:30 pauza na oběd
  • 12:30 – 15:30 sociokulturní specifika romských žáků, úskalí a možnosti spolupráce s romskými žáky a jejich rodinami (výchova a postavení dětí v romské rodině, vidění světa, vztahu ke vzdělání, socioekonomických aspektů, způsobů komunikace, vztahů mezi sourozenci, rodinné solidarity atd. Socioekonomické problémy romských rodin, vliv na školní úspěšnost dětí. Problematika dluhů, nezaměstnanosti, bydlení, kriminalizace rodiny a dalších aspektů sociálního vyloučení.)
R-Mosty

Tiskové zprávy, R-Mosty, o. s., Vzdělávání, Romové, Neziskový sektor, škola, Reklama

Barber Valentýn Toráč (FOTO: Archiv Valentýna Toráče)

videoBarber Valentýn Toráč: Jsem produktivní, potřebuji v životě něco vytvářet

15.2.2019 18:20
Další díl pořadu Desetiminutovka Plus jsme natáčeli na svatého Valentýna s Valentýnem Toráčem, který v Praze provozuje barber shop.

--ilustrační foto--

Ústí nad Labem vyhlásilo bezdoplatkovu zónu na celém území města, včetně Trmic

14.2.2019 13:35
Ústí nad Labem vyhlásilo bezdoplatkovu zónu na celém území města, včetně Trmic. Magistrát usoudil, že celé město je „oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů“. To znamená, že nově příchozí obyvatele nebudou moci pobírat doplatky na bydlení. Platnost tohoto opatření nabyde 4. března. Zjistila to Česká televize.

Facebooková prezentace spolku Čonoro

Kandidát strany se sloganem o havěti působí ve spolku, který má pomáhat Romům a řešit situaci v Chanově

13.2.2019 16:45
Kandidát strany se sloganem o havěti působí ve spolku, která má pomáhat Romům a řešit situaci v Chanově Kandidát politické strany Otevřená radnice Most, která v loňských komunálních volbách uváděla na svých propagačních materiálech slogan „Jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí!“ a na sociálních sítí k nim přidávala popisek „Nulová tolerance nepřizpůsobivým“ Pavel Pöschl se měsíc po volbách stal zástupcem nově vzniklé organizace pro pomoc Romům Čonoro v Mostě.