17. srpna 2017 (čtvrtek)
svátek má Petra
romano vodi - předplatné

"Nechte vaše děti sedět s našimi v jedné lavici", vyzývá kampaň IQ Roma servis

Brno, 20.1.2014 10:18, (ROMEA)
Organizace IQ Roma servis uspořádala 17. 1. 2013 v rámci kampaně
Organizace IQ Roma servis uspořádala 17. 1. 2013 v rámci kampaně "V jedné lavici" happening, který měl upozornit na vliv každého rodiče na situaci znevýhodněných dětí. (FOTO: IQ Roma servis)

Na základních školách v první polovině ledna začaly zápisy do prvních tříd. Podle odhadů k nim přijde více než 140 tisíc dětí dokázat, že jsou připravené začít novou životní dráhu. Pro budoucí romské prvňáčky je to však první „životní zkouška“. Často totiž narazí na nepřijetí. Ne školou, ale ostatními rodiči, kteří nechtějí, aby jejich děti chodily do třídy s romskými žáky.

Větší otevřenosti ostatních rodičů má dosáhnout kampaň občanského sdružení IQ Roma servis „V jedné lavici“, v rámci které proběhl 17. ledna happening před základní školou Křídlovická v Brně.

„Když odmítáte romského prvňáčka, odepisujete 6 leté dítě, které má teprve vše před sebou,“ říká Božena Horváthová, účastnice happeningu a učitelka v MŠ s třicetiletou praxí. Neromští rodiče totiž volí školy, kde se nehlásí romské děti, případně vyjadřují nesouhlas s přijímáním romských dětí do školy. Tím ztěžují situaci školám, které chtějí podporovat společné vzdělávání dětí různých skupin ve společnosti.

„Změna postojů by měla nastat i u široké veřejnosti, v níž přetrvává názor, že by romské děti měly být vzdělávány odděleně od ostatních dětí,“ upozorňuje Zpráva o stavu romské menšiny v České republice úřadu vlády z roku 2012.

Mediálně známý je příklad brněnských Ptáčat, tedy třídy převážně romských dětí, která vznikla na jedné základní brněnské škole kvůli petici rodičů, kteří nechtěli, aby jejich děti měly za spolužáky Romy.

Happening, na kterém účastníci v maskách rozdávali pastelky jako nosič kampaně, měl hravě upozornit na vliv každého rodiče na situaci znevýhodněných dětí. Nízká úroveň vzdělání výrazně snižuje šance na trhu práce a tím na životní stabilitu spojenou s bydlením a ekonomickou situací rodin. Velká část romských rodin žije v podmínkách sociálního vyloučení a jejich šance na změnu snižují mimo jiné ztížené podmínky právě pro vzdělávání jejich dětí a od dětství vštěpovaný pocit vyloučení.

„Chci, aby moje děti měly kvalitní vzdělání. I když vím, že moje děti nejsou nejchytřejší, tak mají právo na kvalitní vzdělání. Jedno z mých dětí navštěvuje základní školu společně i s neromskými dětmi. Myslím si, že to je jedna z nejlepších věcí, co jsem pro své dítě mohla udělat,“ maminka 2 dětí, Silvia G.

Kampaň „V jedné lavici“, kterou finančně podpořila Nadace Open Society Fund Praha, se již od května minulého roku snaží upozornit na potřebu otevřenosti a přijetí pro romské děti ze strany nejen škol, ale především rodičů z majority. Od ledna se můžou obyvatelé Brna s nosiči kampaně vedle akcí ve veřejném prostoru setkat v brněnské MHD, ve které je umístěno 300 plakátů A4.

FOTOGALERIE

jab, TZ IQ Roma servis

Vzdělávání, Romové, Děti, zápis, škola

Kolem sto lidí se 14. 8. 2017 večer sešlo u Pomníku padlým při osvobozování Prahy na náměstí Kinských, aby uctilo památku dvaatřicetiletá obhájkyně práv menšin Heather Heyerová, která zemřela poté, co do ní najel vůz neonacisty během sobotního protestu v Charlottesville. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

FOTOGALERIE: Pietní shromáždění za oběť teroristického útoku mladého neonacisty v USA

15.8.2017 11:58
Kolem sto lidí se v pondělí večer sešlo u Pomníku padlým při osvobozování Prahy na náměstí Kinských, aby uctilo památku dvaatřicetiletá obhájkyně práv menšin Heather Heyerová, která zemřela poté, co do ní najel vůz neonacisty během sobotního protestu v Charlottesville. Auto řízené dvacetiletým mladíkem Jamesem Alexem Fieldsem, který čelí obvinění z vraždy, zranilo dalších 19 lidí.

Místo střelby, Chomutov 27. 5. 2017 (FOTO: David Ištok)

Střelec z Chomutova byl včera propuštěn z vazby. U soudu mu nadále hrozí až dvacet let vězení

15.8.2017 11:00
Včera dopoledne byl z vazby propuštěn muž, který 27. května zastřelil na sídlišti v Chomutově čtyřiatřicetiletého Roma. Na sociálních sítích i mezi obyvateli chomutovského sídliště kolují nepravdivé informace, že propuštěním vazby byl střelec zproštěn viny. I nadále mu totiž u soudu hrozí až dvacetileté vězení. Důvodem pro uvalení vazby bylo podezření, že by mohl ovlivňovat svědky.

Donald Trump (FOTO: Michael Vadon, Wikimedia Commons)

Donald Trump po silném tlaku odsoudil bělošské extremisty a neonacisty

15.8.2017 9:20
Americký prezident Donald Trump dnes po intenzivním veřejném nátlaku, mimo jiné od politiků z řad opozičních demokratů i vládních republikánů, ostře odsoudil bělošské extremisty, kteří mají na svědomí víkendové násilnosti ve virginském Charlottesville. Pachatelé rasistických útoků budou podle něj postaveni před soud. Nepokoje kritizovala také například britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová a rovněž představitel Organizace spojených národů.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.