29. září 2016 (čtvrtek)
svátek má Michal
romano vodi - předplatné

"Nechte vaše děti sedět s našimi v jedné lavici", vyzývá kampaň IQ Roma servis

Brno, 20.1.2014 10:18, (ROMEA)
Organizace IQ Roma servis uspořádala 17. 1. 2013 v rámci kampaně
Organizace IQ Roma servis uspořádala 17. 1. 2013 v rámci kampaně "V jedné lavici" happening, který měl upozornit na vliv každého rodiče na situaci znevýhodněných dětí. (FOTO: IQ Roma servis)

Na základních školách v první polovině ledna začaly zápisy do prvních tříd. Podle odhadů k nim přijde více než 140 tisíc dětí dokázat, že jsou připravené začít novou životní dráhu. Pro budoucí romské prvňáčky je to však první „životní zkouška“. Často totiž narazí na nepřijetí. Ne školou, ale ostatními rodiči, kteří nechtějí, aby jejich děti chodily do třídy s romskými žáky.

Větší otevřenosti ostatních rodičů má dosáhnout kampaň občanského sdružení IQ Roma servis „V jedné lavici“, v rámci které proběhl 17. ledna happening před základní školou Křídlovická v Brně.

„Když odmítáte romského prvňáčka, odepisujete 6 leté dítě, které má teprve vše před sebou,“ říká Božena Horváthová, účastnice happeningu a učitelka v MŠ s třicetiletou praxí. Neromští rodiče totiž volí školy, kde se nehlásí romské děti, případně vyjadřují nesouhlas s přijímáním romských dětí do školy. Tím ztěžují situaci školám, které chtějí podporovat společné vzdělávání dětí různých skupin ve společnosti.

„Změna postojů by měla nastat i u široké veřejnosti, v níž přetrvává názor, že by romské děti měly být vzdělávány odděleně od ostatních dětí,“ upozorňuje Zpráva o stavu romské menšiny v České republice úřadu vlády z roku 2012.

Mediálně známý je příklad brněnských Ptáčat, tedy třídy převážně romských dětí, která vznikla na jedné základní brněnské škole kvůli petici rodičů, kteří nechtěli, aby jejich děti měly za spolužáky Romy.

Happening, na kterém účastníci v maskách rozdávali pastelky jako nosič kampaně, měl hravě upozornit na vliv každého rodiče na situaci znevýhodněných dětí. Nízká úroveň vzdělání výrazně snižuje šance na trhu práce a tím na životní stabilitu spojenou s bydlením a ekonomickou situací rodin. Velká část romských rodin žije v podmínkách sociálního vyloučení a jejich šance na změnu snižují mimo jiné ztížené podmínky právě pro vzdělávání jejich dětí a od dětství vštěpovaný pocit vyloučení.

„Chci, aby moje děti měly kvalitní vzdělání. I když vím, že moje děti nejsou nejchytřejší, tak mají právo na kvalitní vzdělání. Jedno z mých dětí navštěvuje základní školu společně i s neromskými dětmi. Myslím si, že to je jedna z nejlepších věcí, co jsem pro své dítě mohla udělat,“ maminka 2 dětí, Silvia G.

Kampaň „V jedné lavici“, kterou finančně podpořila Nadace Open Society Fund Praha, se již od května minulého roku snaží upozornit na potřebu otevřenosti a přijetí pro romské děti ze strany nejen škol, ale především rodičů z majority. Od ledna se můžou obyvatelé Brna s nosiči kampaně vedle akcí ve veřejném prostoru setkat v brněnské MHD, ve které je umístěno 300 plakátů A4.

FOTOGALERIE

jab, TZ IQ Roma servis

Vzdělávání, Romové, Děti, zápis, škola

Soud začal 26. září 2016 v Praze znovu projednávat případ bývalých členů Dělnické strany a dalších extremistů, kteří jsou viněni z propagace neonacismu. Na snímku zleva jsou obvinění Michaela Dupová, Richard Lang a Petr Fryč. (FOTO: ČTK)

Soud obnovil proces v kauze propagace neonacismu, trvá šest let

26.9.2016 20:57
V obnoveném hlavním líčení dnes před Obvodním soudem pro Prahu 1 stanuli tři z osmi lidí, kteří čelí obžalobě z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Vinu odmítají. V případu jde o podezření z propagace neonacismu, například uskupení Národní odpor (NO), nebo pořádání neonacistických akcí. Hrozí jim tři až osm let vězení. V minulosti soud všech osm lidí zprostil obžaloby, toto rozhodnutí ale bylo zrušeno.

Ian Hancock. (FOTO: Wikimedia Commons)

Profesor Ian Hancock k soutěžím Miss Roma: Naše dívky nepotřebují prodávat svou krásu

26.9.2016 16:40
Finále šestnáctého ročníku soutěže Československá Miss Roma, které se konalo v sobotu 24. září v Hodoníně, vzbudilo mnoho různých reakcí. Vedle komentářů na sociálních sítích se ve svém článku na serveru Romea.cz k soutěžím romské krásy vyjádřil kriticky Petr Uhl. Uveřejňujeme i pohled romského historika a univerzitního profesora žijícího v USA, Iana Hancocka.

Tereza Heková. (FOTO: Jan Mihaliček)

Tereza Heková: Chovám se k lidem tak, jak se oni chovají ke mně

26.9.2016 14:02
Na střední odborné škole v Mostě vystudovala obor Veřejná správa. Dnes se mu věnuje i na vysoké – ve třetím ročníku soukromého CEVRO Institutu. Po studiích by v něm ráda působila i profesně. „Žádným životním mottem se neřídím, chovám se k lidem tak, jak se chovají oni ke mně,“ říká dvaadvacetiletá Tereza Heková.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.