21. ledna 2017 (sobota)
svátek má Běla
romano vodi - předplatné

"Nechte vaše děti sedět s našimi v jedné lavici", vyzývá kampaň IQ Roma servis

Brno, 20.1.2014 10:18, (ROMEA)
Organizace IQ Roma servis uspořádala 17. 1. 2013 v rámci kampaně
Organizace IQ Roma servis uspořádala 17. 1. 2013 v rámci kampaně "V jedné lavici" happening, který měl upozornit na vliv každého rodiče na situaci znevýhodněných dětí. (FOTO: IQ Roma servis)

Na základních školách v první polovině ledna začaly zápisy do prvních tříd. Podle odhadů k nim přijde více než 140 tisíc dětí dokázat, že jsou připravené začít novou životní dráhu. Pro budoucí romské prvňáčky je to však první „životní zkouška“. Často totiž narazí na nepřijetí. Ne školou, ale ostatními rodiči, kteří nechtějí, aby jejich děti chodily do třídy s romskými žáky.

Větší otevřenosti ostatních rodičů má dosáhnout kampaň občanského sdružení IQ Roma servis „V jedné lavici“, v rámci které proběhl 17. ledna happening před základní školou Křídlovická v Brně.

„Když odmítáte romského prvňáčka, odepisujete 6 leté dítě, které má teprve vše před sebou,“ říká Božena Horváthová, účastnice happeningu a učitelka v MŠ s třicetiletou praxí. Neromští rodiče totiž volí školy, kde se nehlásí romské děti, případně vyjadřují nesouhlas s přijímáním romských dětí do školy. Tím ztěžují situaci školám, které chtějí podporovat společné vzdělávání dětí různých skupin ve společnosti.

„Změna postojů by měla nastat i u široké veřejnosti, v níž přetrvává názor, že by romské děti měly být vzdělávány odděleně od ostatních dětí,“ upozorňuje Zpráva o stavu romské menšiny v České republice úřadu vlády z roku 2012.

Mediálně známý je příklad brněnských Ptáčat, tedy třídy převážně romských dětí, která vznikla na jedné základní brněnské škole kvůli petici rodičů, kteří nechtěli, aby jejich děti měly za spolužáky Romy.

Happening, na kterém účastníci v maskách rozdávali pastelky jako nosič kampaně, měl hravě upozornit na vliv každého rodiče na situaci znevýhodněných dětí. Nízká úroveň vzdělání výrazně snižuje šance na trhu práce a tím na životní stabilitu spojenou s bydlením a ekonomickou situací rodin. Velká část romských rodin žije v podmínkách sociálního vyloučení a jejich šance na změnu snižují mimo jiné ztížené podmínky právě pro vzdělávání jejich dětí a od dětství vštěpovaný pocit vyloučení.

„Chci, aby moje děti měly kvalitní vzdělání. I když vím, že moje děti nejsou nejchytřejší, tak mají právo na kvalitní vzdělání. Jedno z mých dětí navštěvuje základní školu společně i s neromskými dětmi. Myslím si, že to je jedna z nejlepších věcí, co jsem pro své dítě mohla udělat,“ maminka 2 dětí, Silvia G.

Kampaň „V jedné lavici“, kterou finančně podpořila Nadace Open Society Fund Praha, se již od května minulého roku snaží upozornit na potřebu otevřenosti a přijetí pro romské děti ze strany nejen škol, ale především rodičů z majority. Od ledna se můžou obyvatelé Brna s nosiči kampaně vedle akcí ve veřejném prostoru setkat v brněnské MHD, ve které je umístěno 300 plakátů A4.

FOTOGALERIE

jab, TZ IQ Roma servis

Vzdělávání, Romové, Děti, zápis, škola

Ilustrační foto. (FOTO: Pixabay.com)

Zlínský kraj přispěje na činnost domovníků v romských lokalitách

17.1.2017 16:32
Částkou 800 tisíc korun podpoří v letošním roce Zlínský kraj činnost domovníků ve vybraných romských lokalitách ve Zlínském kraji

Marián Markovič organizuje rozdávání jídla pro chudé v Komárnu. Foto: Archiv Mariána Markoviče

Podnikatel Markovič z Komárna organizuje rozdávání jídla potřebným

17.1.2017 14:54
Podnikatel Marián Markovič organizuje od 9. ledna na jižním Slovensku humanitární pomoc pro osoby bez domova a sociálně slabé. Markovič s žádostí o pomoc oslovil místní restaurace Fiest, Alegra a Neptún, které mu poskytly jídlo, a na svém facebookovém profilu uveřejnil výzvu, v níž žádá, aby lidé darovali potřebným teplé oblečení. Tato výzva má přes tisíc sdílení.

Peter Pollák a Igor Matovič na tiskové konferenci k představení návrhu romských hlídek ve vlacích na Slovensku. (FOTO: Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti)

Místo Kotlebovců by ve vlacích na Slovensku mohli hlídkovat Romové

17.1.2017 12:55
Hlídky krajně pravicové Lidové strany (LSNS) Mariana Kotleby ve vlacích na Slovensku pokračují i poté, co je slovenský parlament zakázal. Podle poslance Igora Matoviče z opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti by pořádek ve vlacích vyřešily hlídky romské.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.