26. února 2021 (pátek)
svátek má Dorota

Neziskovky vydaly prohlášení: Některým rodinám v Ústí se podařilo najít bydlení

Ústí nad Labem, 29.1.2013 12:12, (ROMEA)
Beneše Lounského 5 v Předlicích (FOTO: Google Maps)

Situace s bydlení v Ústí nad Labem je kritická, stejně jako na dalších místech České republiky. Z Předlic, kde je podle statika téměř třicet domů vadných, se postupně vystěhovávají lidé. Zatím se to týká domu v ulici Beneše Lounského, o nějž se majitel nestaral, který statik označil jako neobyvatelný, vystěhovávání z dalších domů bude následovat.

Nájemníci byli napřed přestěhováni do tělocvičny, poté na ubytovnu. Tu ovšem majitel domu koncem ledna (zítra) zavírá. Na společném jednání k této situaci se sešly tři neziskové organizace a vydaly k tomu společné prohlášení. To server Romea.cz přináší v plném znění.

Prohlášení Poradny pro občanství/občanská a lidská práva, Člověka v tísni a Drug-out klubu

Dne 25. 1. 2013 se uskutečnilo setkání tří neziskových organizací, které se od podzimu minulého roku podílejí na řešení situace ubytovny Čelakovského v Krásném Březně, která má být 1. 2. 2013 uzavřena.

Setkání se zúčastnili pracovníci DRUG-OUT klubu, Poradny pro občanství/občanská a lidská práva a společnosti Člověk v tísni. Jeho cílem byla zejména kooperace a sdílení informací při hledání bydlení pro obyvatele ubytovny a dále vývoj spolupráce s konkrétními rodinami.

Všechny tři organizace oslovily přes 15 pronajímatelů (přes 20 bytů), kteří byli ochotni ubytovat vícepočetné rodiny z ubytovny, bohužel většina nabízených bytů buď neodpovídala svými rozměry a dispozicemi či byty měly nepřiměřeně vysokou kauci, po bližším ohledání sociálními pracovníky či samotnými klienty byly shledány jako hygienicky závadné a nevhodné pro bydlení, nebo klienti svoji situaci řešit ve spolupráci s neziskovými organizacemi nechtěli.

Hygienické podmínky jsou, vzhledem k absenci jakékoli kontroly, též špatné i na ubytovně – ve společných prostorách se hromadí odpadky, z objektu uniká proudem voda. K 1. 2. budou navíc odpojeny veškeré sítě.

Naštěstí se některým rodinám (vč. rodin z domu Beneše Lounského v Předlicích) podařilo v posledních dnech najít odpovídající bydlení. V současné době mají již nájemní smlouvy a stěhovat se budou každým dnem.

V posledních dnech rozvěsí v ubytovně sociální pracovníci informace o volných podnájmech s kontakty na pronajímatele i pro ostatní obyvatele ubytovny, kteří doposud na řešení své situace s neziskovými organizacemi nespolupracovali, a jejich vlastními silami se jim doposud nepodařilo zajistit si náhradní bydlení. Takových rodin by dle našich informací mělo v objektu k poslednímu lednu zůstat 10.

Bydlení, Diskriminace

Zleva: Jan Blatný, Michal Miko, Alena Gronzíková a Cyril Koky

Povinné respirátory? Pro sociálně vyloučené lokality a chudé velký finanční problém. Pokud je vláda vyžaduje, měla by je rozdávat zdarma

22.2.2021 10:30
Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá mimořádné opatření, ve kterém kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jana Blatného (za ANO) bude nařízení platit od půlnoci z dneška na úterý, týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací lidí. Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky. Podle některých opozičních politiků by měl dávat občanům respirátory zdarma. To navrhují i redakcí serveru Romea.cz oslovení odborníci pracující v sociálně vyloučených lokalitách nebo s Romy.

Video na podporu očkování natočila i skupina celebrit z menšinových komunit, mezi nimi například herec Adil Ray či komik Romesh Ranganathan (FOTO: Repro Youtube)

videoBritská studie: Příslušníci etnických menšin mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19, méně se očkují, více umírají. V ČR podobná data nemáme

19.2.2021 16:25
Příslušníci etnických menšin žijících v Anglii mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19 než většinová populace. To se promítá i do počtu očkovaných. Zatímco bělochů ve věku 70 až 79 let naočkovali angličtí zdravotníci již 86 procent, v případě černochů je to jen 55 procent, vyplývá ze studie, o které informovala agentura Reuters.

Lékařka Marie Nejedlá v rozhovoru pro ROMEA TV vysvětluje popis výroby vakcíny proti COVID-19, foto: romeatv

videoLékařka pro ROMEA TV vysvětluje nejasnosti kolem očkování: Z čeho je vakcína složená? Jak funguje?

19.2.2021 13:40
Ochota občanů České republiky nechat se očkovat proti nemoci COVID-19 od konce roku mírně vzrostla. Na konci ledna mělo o vakcínu zdarma zájem 54 procent dospělých v ČR. Jak ukazují průzkumy ze zahraničí mezi etnickými menšinami je však ochota k očkování nižší. Platí to zřejmě i u Romů v České republice. Poměrně často se opakuje několik otázek a názorů, které jsou s vakcinací spojené. Z čeho jsou vakcíny proti COVID-19 složené? Vakcíny byly vyvinuty velmi rychle, jsou proto nekvalitní? Do jaké míry jsou vakcíny účinné? ROMEA TV přináší sérii videí, kde na tyto otázky odpovídá lékařka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.