7. dubna 2020 (úterý)
svátek má Heřman / Hermína

Nová kampaň proti hejtům: Řekni mi to do očí

20.7.2015 15:05
Celeste Bukingham v jednom z videí, které doprovází kampaň Povedz mi to do očí, kterou na Slovensku v roce 2015 spustila Nadácia otvorenej spoločnosti.

Hejt na nás číhá všude. Zejména v online prostoru. V diskusích pod články, na sociálních sítích, všude tam, kde se může hejter skrýt za anonymitu svého nicku (přezdívky). Hejteři si vytvářejí falešné identity, hejtují v diskusích, v komentářích na facebooku, blogují, ubližují chrlením nenávisti, lží a polopravd. Anonymita, nebo falešná identita je chrání.

Co však, kdyby se měli postavit tváří v tvář člověku, kterému svým hejtem ublížili? Kampaň Řekni mi to do očí je právě ukázkou toho, že není umění být drsný na internetu. Umění je zvládnout konstruktivní diskusi, kritiku a říct svůj názor způsobem, jako bychom ho říkali do očí.

Chceme kampaní říci, že hejt není názor, je to hloupá, necitlivá urážka. Hejty ubližují kontkrétním osobám, i celým skupinám lidí, kteří s námi žijí v jedné zemi. Hejty staví na předsudcích, které v nás dále upevňují. Prohlubují tak bariéry v komunikaci. V online, ale také v offline, našem reálném životě.

Internet je dobrý zdroj užitečných informací. Určitě je ho třeba využívat, ale ne zneužívat. Postavme se za slušnost a zdvořilost, respektujme jiný názor a přitom se bavme a diskutujme.

Nadace otevřené společnosti - Open Society Foundation podporuje svobodný projev a společenskou diskusi bez urážení jiných lidí, menšin či názorů. Kampaní Řekni mi to do očí proto chceme pomoci tomu, aby se internetem namísto hejtu šířily relevantní informace a podnětné názory.

VIDEO

Tisková zpráva Nadácie Otvorenej Spoločnosti

Internet, Nenávist, Slovensko, Kampaň

Nikola Taragoš, programový ředitel Romodrom, o.p.s. v rozhovoru pro ROMEA TV.

videoNikola Taragoš: Snažíme se zabránit zhoršení situace našich klientů, dodáváme jim ochranné pomůcky i základní potraviny

1.4.2020 12:00
Dalším hostem v sérii rozhovorů s osobnostmi, kteří aktivně pomáhají v době nouzového stavu je programový ředitel organizace Romodrom.

Tisková konference k zvládnutí onemocnění COVID-19 v romských lokalitách na Slovensku

videoSlovensko bude testovat Romy v osadách. Nakažení Romové by pak mohli být izolováni ve státních zařízeních

1.4.2020 15:50
Od pátku se na Slovensku spustí testování na onemocnění COVID-19 ve 33 romských osadách. Matovič na tiskové konferenci společně s Peterem Pollákem a novou zmocněnkyní pro romské komunity Andreou Bučkovou představil plán boje s konoravirem v romských lokalitách. Odběry, na které dohlédnou vojáci, budou probíhat od 3. do 9. dubna. O den později, 10. dubna, by už měly být známy výsledky. "To, že jde armáda do osad není demonstrace síly," tvrdí premiér Igor Matovič. Vojenští lékaři podle něj budou s testy pomáhat proto, aby testování nezatížilo civilní zdravotníky. Premiér Igor Matovič chce nakažené Romy z osad umístit do státních zařízení.

V pátek 17. 2. 2017 jednala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny poprvé pod vedením ministra pro lidská práva Jana Chvojky (FOTO: Úřad vlády ČR)

Úřad vlády vyzývá k nominaci nových členů do Rady vlády pro záležitosti romské komunity

1.4.2020 11:05
Úřad vlády vyzývá na stránkách kabinetu k nominaci nových členek a členů do Rady vlády pro záležitosti romské menšiny. Rada má v současné době 29 členek a členů, z toho 16 zástupkyň a zástupců státní správy a 13 občanských členek a členů zejména z řad Romů - tři tedy chybí.

www.iROZHLAS.cz