20. ledna 2020 (pondělí)
svátek má Ilona

Nová kampaň proti hejtům: Řekni mi to do očí

20.7.2015 15:05
Celeste Bukingham v jednom z videí, které doprovází kampaň Povedz mi to do očí, kterou na Slovensku v roce 2015 spustila Nadácia otvorenej spoločnosti.

Hejt na nás číhá všude. Zejména v online prostoru. V diskusích pod články, na sociálních sítích, všude tam, kde se může hejter skrýt za anonymitu svého nicku (přezdívky). Hejteři si vytvářejí falešné identity, hejtují v diskusích, v komentářích na facebooku, blogují, ubližují chrlením nenávisti, lží a polopravd. Anonymita, nebo falešná identita je chrání.

Co však, kdyby se měli postavit tváří v tvář člověku, kterému svým hejtem ublížili? Kampaň Řekni mi to do očí je právě ukázkou toho, že není umění být drsný na internetu. Umění je zvládnout konstruktivní diskusi, kritiku a říct svůj názor způsobem, jako bychom ho říkali do očí.

Chceme kampaní říci, že hejt není názor, je to hloupá, necitlivá urážka. Hejty ubližují kontkrétním osobám, i celým skupinám lidí, kteří s námi žijí v jedné zemi. Hejty staví na předsudcích, které v nás dále upevňují. Prohlubují tak bariéry v komunikaci. V online, ale také v offline, našem reálném životě.

Internet je dobrý zdroj užitečných informací. Určitě je ho třeba využívat, ale ne zneužívat. Postavme se za slušnost a zdvořilost, respektujme jiný názor a přitom se bavme a diskutujme.

Nadace otevřené společnosti - Open Society Foundation podporuje svobodný projev a společenskou diskusi bez urážení jiných lidí, menšin či názorů. Kampaní Řekni mi to do očí proto chceme pomoci tomu, aby se internetem namísto hejtu šířily relevantní informace a podnětné názory.

VIDEO

Tisková zpráva Nadácie Otvorenej Spoločnosti

Internet, Nenávist, Slovensko, Kampaň

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.