16. září 2019 (pondělí)
svátek má Ludmila

Nová kampaň proti hejtům: Řekni mi to do očí

20.7.2015 15:05
Celeste Bukingham v jednom z videí, které doprovází kampaň Povedz mi to do očí, kterou na Slovensku v roce 2015 spustila Nadácia otvorenej spoločnosti.

Hejt na nás číhá všude. Zejména v online prostoru. V diskusích pod články, na sociálních sítích, všude tam, kde se může hejter skrýt za anonymitu svého nicku (přezdívky). Hejteři si vytvářejí falešné identity, hejtují v diskusích, v komentářích na facebooku, blogují, ubližují chrlením nenávisti, lží a polopravd. Anonymita, nebo falešná identita je chrání.

Co však, kdyby se měli postavit tváří v tvář člověku, kterému svým hejtem ublížili? Kampaň Řekni mi to do očí je právě ukázkou toho, že není umění být drsný na internetu. Umění je zvládnout konstruktivní diskusi, kritiku a říct svůj názor způsobem, jako bychom ho říkali do očí.

Chceme kampaní říci, že hejt není názor, je to hloupá, necitlivá urážka. Hejty ubližují kontkrétním osobám, i celým skupinám lidí, kteří s námi žijí v jedné zemi. Hejty staví na předsudcích, které v nás dále upevňují. Prohlubují tak bariéry v komunikaci. V online, ale také v offline, našem reálném životě.

Internet je dobrý zdroj užitečných informací. Určitě je ho třeba využívat, ale ne zneužívat. Postavme se za slušnost a zdvořilost, respektujme jiný názor a přitom se bavme a diskutujme.

Nadace otevřené společnosti - Open Society Foundation podporuje svobodný projev a společenskou diskusi bez urážení jiných lidí, menšin či názorů. Kampaní Řekni mi to do očí proto chceme pomoci tomu, aby se internetem namísto hejtu šířily relevantní informace a podnětné názory.

VIDEO

Tisková zpráva Nadácie Otvorenej Spoločnosti

Internet, Nenávist, Slovensko, Kampaň

Hoax o jedovatých balíčcích kosmetiky - září 2019 (Koláž: Romea.cz)

Hoax o balíčcích s jedovatými vzorky kosmetiky se šíří mezi Romy v Evropě. Poprvé se tento hoax objevil už v roce 2002

12.9.2019 10:52
Na sociálních sítích a po e-mailech se v posledních dnech hlavně mezi romskou komunitou šíří hoax o tom, že romským rodinám ve Francii chodí do schránek reklamní balíčky s kosmetikou obsahující jed. Ve stejnou dobu se začal šířit podobný hoax, kde jsou ale oběťmi těchto zásilek Izraelky. Zpráva o jedovatých vzorcích se poprvé objevila už v roce 2002 a nyní se znovu vrací do oběhu.

Archeologický průzkum v Letech u Písku - 10. 9. 2019 (FOTO: Tereza Heková, Romea.cz)

videoArcheologové odkryli dva hroby obětí tzv. cikánského tábora v Letech u Písku, jde o novorozence a ženu. Našli i další hrobové jámy

10.9.2019 15:10
Archeologové našli v Letech na Písecku, kde byl za války romský koncentrační tábor, hroby jednotlivců. Odkryli jeden hrob s pozůstatky vězeňkyně mladší 40 let a jeden hrob pravděpodobně novorozence. Nalezli i sedm hrobových jam. Podle písemných pramenů by v místě mělo být pohřbeno 120 vězňů, z toho přes 70 dětí, hřbitov by měl mít rozlohu 400 metrů čtverečních. Výzkum v úterý skončil. Novinářům to řekli archeologové a zástupci Muzea romské kultury, které chce v místě vybudovat památník romského holokaustu a otevřít ho do roku 2023.

Lipník nad Bečvou (Koláž: Romea.cz)

Rasistický útok na romské děti: Policisté navrhli obžalovat muže a ženu, kteří útočili v Lipníku nad Bečvou

10.9.2019 11:00
Policisté navrhli obžalovat muže a ženu, kteří na jaře v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku napadli skupinu romských dětí a byli za to obviněni ze tří trestných činů včetně hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. ČTK to dnes řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Muži a ženě hrozí až pět let vězení.