23. října 2020 (pátek)
svátek má Teodor

Nová škola: Jak se žije romským dětem za karantény? Nový ročník literární a výtvarné soutěže Romano suno otevřeme na Mezinárodní den Romů

6.4.2020 12:45
Děti ze ZŠ Gebauerova ve vítkovické knihovně během Romano suno pořádané obecně prospěšnou společností Nová škola (foto: Knihovna města Ostrava)

8. dubna otvírá Nová škola, o.p.s. 23. ročník soutěže. Literární a výtvarná soutěž Romano suno (Romský sen), vyhlašovaná každoročně obecně prospěšnou společností Nová škola, vstupuje do svého dvacátého třetího ročníku. Od roku 1996 oceňuje děti, kteří ovládají romštinu nejen v mluveném, ale i v psaném projevu. Od roku 2014 se literární soutěž Romano suno otevřela také pro dospělé.

Smyslem soutěže Romano suno je umožnit romským dětem i dospělým autorům popsat svět, ve kterém žijí, a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. Většinové části společnosti pak přibližuje svět romských dětí a zvyšuje povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka.

Do soutěže přichází každoročně stovky textů, autorských videí i obrázků. Nejlepší práce jsou publikovány ve sbornících ze soutěže. „Výtvarná část soutěže je zde pro děti, které se chtějí soutěže účastnit, ale neumí už romsky. Podle kvalifikovaných odhadů totiž romsky v České republice mluví zhruba jen třetina romských dětí,“ vysvětluje koordinátorka soutěže Marie Podlahová Bořkovcová.

Letošními tématy jsou např. Jaké to u nás je, když teď musíme být všichni doma?; Chtěl bys jet na cestu kolem světa? anebo Co tě naučili rodiče?

Pro dospělé autory letos navíc otvíráme zvláštní výzvu - příběh pro děti. Zatímco romská literatura pro dospělé už zahrnuje alespoň pár desítek titulů, knížek pro děti v romštině vyšlo doposud jenom pár, a ty ještě nejsou téměř vůbec dostupné. Poptávka o ně mezi dětmi a učiteli je. Nová škola, o. p. s. chce výhledově rozšířit svou působnost od přímé podpory romštiny u nejmladší generace také k vydávání knih pro tutu dětskou cílovou skupinu. Současná výzva je tak prvním krokem Nové školy, o. p. s. na toto pole.

Vzhledem k protikoronavirovým opatřením bude letos uzávěrka soutěže posunuta až na 31. října. „Doufáme, že se tak alespoň na podzim dostaneme do škol, abychom mohli děti podpořit osobně,“ sděluje koordinátorka soutěže. Pro současnou situaci, kdy jsou zavřené školy, připravuje Nová škola, o. p. s. řadu aktivit, kterými dětem zpříjemní období nuceného ústraní a podpoří jejich zájem o romštinu i vlastní tvorbu - cyklus čtení z Romano suno, webináře o romštině a romské literatuře pro děti anebo on-line konzultace k jejich tvorbě.

„To, že budou děti alespoň v prvním období soutěže pracovat z domova, může k soutěži přitáhnout celé rodiny. To by bylo vůbec nejlepší,“ dodává Podlahová.

Více informací o soutěži najdete na www.novaskolaops.cz anebo ve skupině přátel Romano suna: Romano suno – Aven andre na Facebooku.

Jeden z příspěvků letošního Romano suna:
Sar somas ciknoro čhavoro, dikhľom le mimozemšťanos. Pačan mange, ma pačan mange, Romale! Geľom ke leste a phučlom lestar: „Tu sal Rom anebo gadžikano manuš?“
A jov mange phenel: „Me som mimozemšťanos.“
Sar cikno čhavoro man leha chudľom te bavinel.
(Petr Kico, z Romano suno 2019)

Český překlad:
Když jsem byl malý chlapeček, viděl jsem mimozemšťana. Věřte, nevěřte, Romové! Přišel jsem k němu a zeptal se ho: „Jsi Rom, nebo gádžo?“
A on mi řekl: „Já jsem mimozemšťan.“
Tehdy, jak jsem byl malinký, jsem si s ním začal hrát.

fk, Nová škola o.p.s.

Romano suno, Literatura, Výtvarné umění, Soutěž

Nenávistná hesla Sdružení Mostečané Mostu, říjen 2018 (koláž: Romea.cz)

Ústecký soud vyzval k ukončení politické činnosti spolek Mostečané Most. Chtěli „zřídit vesnici pro lůzu“

22.10.2020 11:03
Krajský soud v Ústí nad Labem vydal rozhodnutí, jímž upozornil spolek Sdružení Mostečané Mostu, že vyvíjí protiprávně činnost politické strany. Pokud toho spolek do 1 roku nezanechá, soud ho rozpustí.

Gyulla Banga

Hudebník Gyulla Banga: Také jsem psal, že COVID-19 je podvod. Potom, co jsem měl čtyřicítky horečky a nemohl vstát z postele, už mluvím jinak

21.10.2020 20:25
Pořád na Facebooku čtu, jak je onemocnění COVID-19 podvod, jak je ta nemoc smyšlená, že je to jen horší verze chřipky, nic jiného. Bohužel, musím vás zklamat. Ten virus existuje a opravdu je mnohem zákeřnější než běžná chřipka.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se 13. 10. 2020 setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. (FOTO: Veřejný ochránce práv)

Sterilizované ženy se setkaly s ministryní financí Alenou Schillerovou. Ta podpořila návrh na jejich odškodnění

21.10.2020 16:40
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se minulý týden setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. Tématem schůzky bylo především sdílení osobních příběhů jednotlivých žen v návaznosti na návrh zákona o odškodnění obětí nezákonných sterilizací, který v Poslanecké sněmovně čeká na své projednání téměř rok.