4. června 2020 (čtvrtek)
svátek má Dalibor

Nová škola: Jak se žije romským dětem za karantény? Nový ročník literární a výtvarné soutěže Romano suno otevřeme na Mezinárodní den Romů

6.4.2020 12:45
Děti ze ZŠ Gebauerova ve vítkovické knihovně během Romano suno pořádané obecně prospěšnou společností Nová škola (foto: Knihovna města Ostrava)

8. dubna otvírá Nová škola, o.p.s. 23. ročník soutěže. Literární a výtvarná soutěž Romano suno (Romský sen), vyhlašovaná každoročně obecně prospěšnou společností Nová škola, vstupuje do svého dvacátého třetího ročníku. Od roku 1996 oceňuje děti, kteří ovládají romštinu nejen v mluveném, ale i v psaném projevu. Od roku 2014 se literární soutěž Romano suno otevřela také pro dospělé.

Smyslem soutěže Romano suno je umožnit romským dětem i dospělým autorům popsat svět, ve kterém žijí, a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. Většinové části společnosti pak přibližuje svět romských dětí a zvyšuje povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka.

Do soutěže přichází každoročně stovky textů, autorských videí i obrázků. Nejlepší práce jsou publikovány ve sbornících ze soutěže. „Výtvarná část soutěže je zde pro děti, které se chtějí soutěže účastnit, ale neumí už romsky. Podle kvalifikovaných odhadů totiž romsky v České republice mluví zhruba jen třetina romských dětí,“ vysvětluje koordinátorka soutěže Marie Podlahová Bořkovcová.

Letošními tématy jsou např. Jaké to u nás je, když teď musíme být všichni doma?; Chtěl bys jet na cestu kolem světa? anebo Co tě naučili rodiče?

Pro dospělé autory letos navíc otvíráme zvláštní výzvu - příběh pro děti. Zatímco romská literatura pro dospělé už zahrnuje alespoň pár desítek titulů, knížek pro děti v romštině vyšlo doposud jenom pár, a ty ještě nejsou téměř vůbec dostupné. Poptávka o ně mezi dětmi a učiteli je. Nová škola, o. p. s. chce výhledově rozšířit svou působnost od přímé podpory romštiny u nejmladší generace také k vydávání knih pro tutu dětskou cílovou skupinu. Současná výzva je tak prvním krokem Nové školy, o. p. s. na toto pole.

Vzhledem k protikoronavirovým opatřením bude letos uzávěrka soutěže posunuta až na 31. října. „Doufáme, že se tak alespoň na podzim dostaneme do škol, abychom mohli děti podpořit osobně,“ sděluje koordinátorka soutěže. Pro současnou situaci, kdy jsou zavřené školy, připravuje Nová škola, o. p. s. řadu aktivit, kterými dětem zpříjemní období nuceného ústraní a podpoří jejich zájem o romštinu i vlastní tvorbu - cyklus čtení z Romano suno, webináře o romštině a romské literatuře pro děti anebo on-line konzultace k jejich tvorbě.

„To, že budou děti alespoň v prvním období soutěže pracovat z domova, může k soutěži přitáhnout celé rodiny. To by bylo vůbec nejlepší,“ dodává Podlahová.

Více informací o soutěži najdete na www.novaskolaops.cz anebo ve skupině přátel Romano suna: Romano suno – Aven andre na Facebooku.

Jeden z příspěvků letošního Romano suna:
Sar somas ciknoro čhavoro, dikhľom le mimozemšťanos. Pačan mange, ma pačan mange, Romale! Geľom ke leste a phučlom lestar: „Tu sal Rom anebo gadžikano manuš?“
A jov mange phenel: „Me som mimozemšťanos.“
Sar cikno čhavoro man leha chudľom te bavinel.
(Petr Kico, z Romano suno 2019)

Český překlad:
Když jsem byl malý chlapeček, viděl jsem mimozemšťana. Věřte, nevěřte, Romové! Přišel jsem k němu a zeptal se ho: „Jsi Rom, nebo gádžo?“
A on mi řekl: „Já jsem mimozemšťan.“
Tehdy, jak jsem byl malinký, jsem si s ním začal hrát.

fk, Nová škola o.p.s.

Romano suno, Literatura, Výtvarné umění, Soutěž

V době živého televizního vystoupení prezidenta Donalda Trumpa, ve kterém tvrdil, že stojí na straně pokojných protestujících, zahnala policie pokojné demonstranty před Bílým domem, kteří měli zdvižené ruce nad hlavou a pouze skandovali

videoVIDEO: Trump tvrdil, že je na straně pokojně protestujících, ve stejnou chvíli těžkooděnci rozháněli slzným plynem pokojné demonstranty u Bílého domu

2.6.2020 10:53
Americký prezident Donald Trump nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil s cílem zastavit již týden trvající nepokoje, které se rozpoutaly po násilné smrti černocha George Floyda. V době prezidentova živého televizního vystoupení, ve kterém Trump tvrdil, že stojí na straně pokojných protestujících, zahnala policie pokojné demonstranty před Bílým domem, kteří měli zdvižené ruce nad hlavou a pouze skandovali "nestřílejte" s pomocí slzného plynu. Těžkooděnci proti pokojnému shromáždění použili obušky, zasahovali i policisté na koních. Protesty v USA pokračují již sedmým dnem a připojilo se k nim více než 75 měst, i když ve čtyř desítkách z nich platí zákaz nočního vycházení.

Romky ze skupiny Manushe (FOTO: Slovo 21)

Bidaripen: Romky chtějí ostatním Romům dodávat sebedůvěru, že společně mohou věci kolem sebe měnit k lepšímu

2.6.2020 10:14
Bidaripen, tedy romsky odvaha, rozhodně nechybí skupince Romek ve vybraných sedmi lokalitách, aby se v nadcházejících měsících staly rovnocennými partnery respektovanými místní samosprávou a měly možnost spolurozhodovat o tom, co se kolem nich děje. Stejnojmenný projekt lídryním nabídne informace jak správně a efektivně spolupracovat s místními spolky a institucemi například při vybudování přechodu na frekventované ulici.

V pátek 15. 5. 2020 vypukl požár v domě romské rodiny v obci Veltěže u Loun. Rodina dům postupně opravuje, obec vyhlásila na pomoc veřejnou sbírku. (FOTO: Facebook Žhář z Veltěže, koláž: Romea.cz)

videoObec Veltěže otevřela sbírkový účet na pomoc romské rodině, které vyhořel dům. Policie případ stále vyšetřuje

1.6.2020 20:54
Obec Veltěže na Lounsku vyhlásila veřejnou sbírku jako pomoc pro romskou rodinu, které vyhořela v pátek 15. 5. 2020 velká část domu. Od 1. 6. 2020 je dostupné číslo účtu, na které mohou lidé posílat finanční příspěvky až do 30. listopadu 2020. Jak již dříve uvedla pro ROMEA TV starostka obce Věra Posledníková, obec na sbírkový účet vloží počáteční vklad 5 tisíc korun.

www.iROZHLAS.cz