18. ledna 2021 (pondělí)
svátek má Vladislav

Nová škola: Jak se žije romským dětem za karantény? Nový ročník literární a výtvarné soutěže Romano suno otevřeme na Mezinárodní den Romů

6.4.2020 12:45
Děti ze ZŠ Gebauerova ve vítkovické knihovně během Romano suno pořádané obecně prospěšnou společností Nová škola (foto: Knihovna města Ostrava)

8. dubna otvírá Nová škola, o.p.s. 23. ročník soutěže. Literární a výtvarná soutěž Romano suno (Romský sen), vyhlašovaná každoročně obecně prospěšnou společností Nová škola, vstupuje do svého dvacátého třetího ročníku. Od roku 1996 oceňuje děti, kteří ovládají romštinu nejen v mluveném, ale i v psaném projevu. Od roku 2014 se literární soutěž Romano suno otevřela také pro dospělé.

Smyslem soutěže Romano suno je umožnit romským dětem i dospělým autorům popsat svět, ve kterém žijí, a ocenit jejich znalost romštiny – jazyka, který se ve veřejném prostoru běžně nevyskytuje. Většinové části společnosti pak přibližuje svět romských dětí a zvyšuje povědomí o možnostech romštiny jako plnohodnotného jazyka.

Do soutěže přichází každoročně stovky textů, autorských videí i obrázků. Nejlepší práce jsou publikovány ve sbornících ze soutěže. „Výtvarná část soutěže je zde pro děti, které se chtějí soutěže účastnit, ale neumí už romsky. Podle kvalifikovaných odhadů totiž romsky v České republice mluví zhruba jen třetina romských dětí,“ vysvětluje koordinátorka soutěže Marie Podlahová Bořkovcová.

Letošními tématy jsou např. Jaké to u nás je, když teď musíme být všichni doma?; Chtěl bys jet na cestu kolem světa? anebo Co tě naučili rodiče?

Pro dospělé autory letos navíc otvíráme zvláštní výzvu - příběh pro děti. Zatímco romská literatura pro dospělé už zahrnuje alespoň pár desítek titulů, knížek pro děti v romštině vyšlo doposud jenom pár, a ty ještě nejsou téměř vůbec dostupné. Poptávka o ně mezi dětmi a učiteli je. Nová škola, o. p. s. chce výhledově rozšířit svou působnost od přímé podpory romštiny u nejmladší generace také k vydávání knih pro tutu dětskou cílovou skupinu. Současná výzva je tak prvním krokem Nové školy, o. p. s. na toto pole.

Vzhledem k protikoronavirovým opatřením bude letos uzávěrka soutěže posunuta až na 31. října. „Doufáme, že se tak alespoň na podzim dostaneme do škol, abychom mohli děti podpořit osobně,“ sděluje koordinátorka soutěže. Pro současnou situaci, kdy jsou zavřené školy, připravuje Nová škola, o. p. s. řadu aktivit, kterými dětem zpříjemní období nuceného ústraní a podpoří jejich zájem o romštinu i vlastní tvorbu - cyklus čtení z Romano suno, webináře o romštině a romské literatuře pro děti anebo on-line konzultace k jejich tvorbě.

„To, že budou děti alespoň v prvním období soutěže pracovat z domova, může k soutěži přitáhnout celé rodiny. To by bylo vůbec nejlepší,“ dodává Podlahová.

Více informací o soutěži najdete na www.novaskolaops.cz anebo ve skupině přátel Romano suna: Romano suno – Aven andre na Facebooku.

Jeden z příspěvků letošního Romano suna:
Sar somas ciknoro čhavoro, dikhľom le mimozemšťanos. Pačan mange, ma pačan mange, Romale! Geľom ke leste a phučlom lestar: „Tu sal Rom anebo gadžikano manuš?“
A jov mange phenel: „Me som mimozemšťanos.“
Sar cikno čhavoro man leha chudľom te bavinel.
(Petr Kico, z Romano suno 2019)

Český překlad:
Když jsem byl malý chlapeček, viděl jsem mimozemšťana. Věřte, nevěřte, Romové! Přišel jsem k němu a zeptal se ho: „Jsi Rom, nebo gádžo?“
A on mi řekl: „Já jsem mimozemšťan.“
Tehdy, jak jsem byl malinký, jsem si s ním začal hrát.

fk, Nová škola o.p.s.

Romano suno, Literatura, Výtvarné umění, Soutěž

Vakcína proti onemocnění COVID-19 od firmy Pfizer-BioNTech (FOTO: Wikimedia Commons, U.S. Secretary of Defense)

videoRomové a očkování proti onemocnění COVID-19. Kdo si nechá dát vakcínu a kdo ne?

18.1.2021 22:10
Registrace na očkování proti onemocnění COVID-19 pro občany starší 80 let začalo v pátek 15. ledna a její začátek provázely potíže, protože systém nestíhal pod návalem zájemců o vakcínu. Podle údajů státního týmu tzv. Chytré karantény se k pondělní 13. hodině zatím zaregistrovala téměř polovina seniorů nad 80 let, kteří nežijí v domovech seniorů. Další skupiny se budou moci registrovat později. Bouřlivá diskuze o tom, zda se nechat očkovat nebo ne však nadále probíhá a je provázena celou řadou dezinformací. Server Romea.cz se snažil zjistit, jaký názor na očkování mají Romové. Proč právě v této chvíli někteří Romové podléhají dezinformacím na internetu?

Stanislav Křeček a Čeněk Růžička na jednom ze zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (Koláž: Romea.cz)

Občanští členové "romské rady": Křeček nezná své kompetence, k romské strategii se vyjadřuje nepravdivě, soustavně cíleně podkopává důstojnost Romů

18.1.2021 15:03
Několik občanských členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny dnes vydalo stanovisko, ve kterém kritizují současného Veřejného ochránce práv za jeho vyjádření ke Strategii romské integrace na roky 2021-2030. Členové rady uvádí, že Křeček nezná rozsah svých kompetencí, když tvrdí, že vytvoření zprávy reflektující nové poznatky ve vztahu k protiprávním sterilizacím nespadají do jeho kompetencí. Za nepřípustně předsudečné považují dále jeho výroky, že Strategie je nerealizovatelným dokumentem sestaveným bez znalosti věci.

Annamárie Horváthová (FOTO: Athletic Legion Club - Moldava nad Bodvou)

"Dívka v balerínkách", běžkyně Annamárie Horváthová, se připravuje na mistrovství Evropy

18.1.2021 10:41
Když před dvěma lety zvítězila v běžeckém závodě, obletěly internet fotografie ze stupňů vítězů. Vedle dívek na druhém a třetím místě v běžeckých botách je na nich tehdy třináctiletá Annamárie Horváthová jen na boso v balerínkách.