15. října 2019 (úterý)
svátek má Tereza

Nový klip Gipsy.cz Hater chce upozornit na nenávist na sociálních sítích

30.5.2017 10:03

Hejtování je fenoménem dnešní doby. Může se ale stát i vděčnou předlohou videoklipu, o jehož režii i scénář se postaral leader kapely Gipsy.cz Radek Banga.Celý koncept skladby i videoklipu byl postaven na reálných zkušenostech, a to nejen Radka Bangy, ale i herců Lukáše Pavláska či Marie Doležalové, kteří v něm hrají.

„Když jsem psal text Hatera, použil jsem reálné úryvky z komentářů typických haterů. Výsledek je sice laděn komicky, ale zároveň chce ukázat, že hatování je nebezpečným fenoménem dnešní doby“, uvedl zpěvák.

Děj videoklipu se odehrává v Psychiatrické nemocnici Bohnice. „Chtěli jsme, aby prostředí bylo autentické. Já vystupuji v klipu jako terapeut Dalibor Šťastný, Lukáš Pavlásek sehrál roli hatera Evžena Báječného, který se právě rozhodl podstoupit terapii. Je tedy logické, že se natáčelo přímo v Bohnicích,“ dodává pobaveně zpěvák.

Cílem videoklipu je poukázat na velmi aktuální problematiku hatování na internetu, které se ovšem netýká jen herců, zpěváků, politiků nebo sportovců. Je to problém, se kterým se může setkat každý, včetně dětí a teenagerů. „Proto jsme se rozhodli k širšímu pojetí tohoto tématu ve spolupráci s neziskovou organizací Zkušenost, z.s., která také realizuje Radkovy prevence na školách“, doplňuje manažerka kapely.

Můžeš i ty

Dle jejích slov je cílem přispět ke snížení napětí ve společnosti a zmírněný nenávistných projevů a nálad (nejen) na internetu. "Bohužel to, co se tváří jako zdánlivě neškodný hating, může mnoha lidem vážně ublížit. Chceme se tedy věnovat i příčinám hatování a poskytnout podporu všem lidem, kteří hatingem ´onemocněli´, i těm, kteří jsou nuceni útokům haterů čelit. Za tím účelem právě vznikají stránky www.itymuzes.cz".

Nová píseň obsahuje přesně to, čím jsou Gipsy.cz pověstní - humor, nadsázku, parodii. Videoklip ukazuje, jak absurdně může takové chování vypadat navenek - pro zdravého člověka je hatování až groteskní. Jakmile ale vrána sedne k vráně, hateři naberou nevídanou sílu. Chceme proto opět s nadsázkou, ale i zcela vážně prostřednictvím webu poskytnout podporu a pozitivní inspiraci všem lidem, kteří se cítí nespokojení, frustrovaní, pociťují strach i další negativní emoce. Ty pak často ventilují nenávistnými projevy vůči jednotlivcům nebo skupinám obyvatel, které mohou vyústit v násilí a extrémistická řešení.

Stránky budou obsahovat popis fenoménu a jednoduché tipy na pozitivnější možnosti zvládání negativních pocitů (jako jsou např. strach, vztek, bezmoc, nedostatek uznání, pocit ohrožení atd.). Emocí, se kterými se nejčastěji potýkáme v důsledku náročných životních situací (celospolečenského napětí, pracovních, finančních, zdravotních i vztahových problémů). Nebudou chybět ani náměty, jak zvládnout útoky haterů a tipy na organizace, které poskytují lidem v daných situacích pomoc a podporu. Postupně budeme mapovat také zkušenosti lidí, kteří se s negativními emocemi i útoky haterů vyrovnali zdravým, pozitivním způsobem.

Webové stránky budou samozřejmě využitelné nejen pro reálné hatery nebo jejich "oběti", ale inspiraci zde mohou najít všichni, kteří se ocitli v náročnější životní situaci nebo se potýkají s negativními emocemi.

Skupina Gipsy.cz je úspěšná nejen v ČR, ale i v zahraničí. Jako jediná česká kapela se několikrát probojovala do TOP 10 World Music Charts Europe. Jednu z písníček si vypůjčila dokonce firma Baskin-Robbins do reklamy v Koreji. Singl „Romano hip-hop“ se probojoval až do evropského MTV World Chart Express. Vedle mnoha vystoupení po ČR si kapela zahrála i na těch největších světových festivalech včetně legendárního Glastonbury. Vystupovali s takovými hvězdami jako jsou Gogol Bordello, či Boban Marković Orkestar. Se svou jedinečnou hudbou procestovali téměř 40 zemí světa, mezi nimiž byly i takové země, jako Tasmánie, Alžírsko a Čína.

Frontman skupiny zpěvák Radek Banga je již mnoho let známý na české hudební scéně také jako skladatel. Psal pro taková jména jako je Lucie Bílá, Hana Zagorová, Aneta Langerová, Marpo či Karel Gott, jemuž hostoval na jeho turné. V roce 2015 se účastnil oblíbené taneční soutěže StarDance, kde se probojoval až do semifinále.

Nyní přicházejí Gipsy.cz s novým singlem Hater. Radek Banga je nejen zpěvák a skladatel, ale již sedmým rokem také se svým programem Když chceš, tak to dokážeš, motivuje mládež po celé ČR. Každý týden je v přímém kontaktu s mladými lidmi, zejména ve věku 10-19 let. Prostřednictvím hudby a osobního příběhu studenty motivuje k aktivnímu a smysluplnému životu bez násilí, konzumace drog, xenofobie, rasismu, intolerance, agrese, kriminality a dalšího rizikového chování. Z ohlasů dětí i učitelů vyplývá, že program je pro mnohé hlubokým zážitkem a Radek Banga velmi inspirativní osobností. Součástí programu bude nově i píseň Hater.

TZ Gipsy.cz

Tiskové zprávy, Hudba, Kultura, Radek Banga, Gipsy.cz, Sociální sítě, Nenávist

Václav Klaus ml. v Chanově (FOTO: Facebook Václava Klause ml.)

Chanovští Romové s Trikolórou nespolupracují. Klaus mladší dezinterpretoval společné setkání

9.10.2019 16:09
„Mluvili jsme s pár chlapama, co pracují a vedou tam pro děti fotbalový klub. Pan Bažo mě šokoval vyjádřením – “nejhorší pro nás jsou neziskovky, co dělají romobyznys”. Asi tak,“ napsal poslanec a předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší na svém facebooku po úterní návštěvě Chanova.

Roman Zach a skupiny Gipsy Kings v zábavném pořadu televize Nova Tvoje tvář má známý hlas (FOTO: Repro TV NOVA)

videoPatrik Banga: Roman Zach rozhodně není rasista. Kampaň na internetu je zbytečné šílenství

9.10.2019 13:44
Jsou chvíle, kdy fakt nejsem rád, že existují sociální sítě. Ano, člověk se může vyjádřit hned a k čemukoliv, dokonce si může vybrat i formu. Chcete video? Bude video. Chcete úderný text? Bude text! Ale sociální sítě mají svá negativa. Třeba šíření nepřesných zpráv. Nebo různé výklady jedné a té samé situace. A následující sociální šílenství.

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)

Jak se dnes žije v "děcáku"? Problémem nejsou děti, ale jejich rodiče, říká ředitelka jednoho z nich Dana Kuchtová

9.10.2019 10:42
Prvorepubliková vila, která od roku 1949 funguje jako dětský domov, zeje v letních měsících prázdnotou. Všude panuje neskutečné ticho. „V období prázdnin tu moc dětí není,“ vysvětluje ředitelka pražského Dětského domova Klánovice a exministryně školství Dana Kuchtová, která celý rok pracuje na tom, aby děti v létě vyjely na tábor a podívaly se i do zahraničí.