24. srpna 2019 (sobota)
svátek má Bartoloměj

Nový klip Gipsy.cz Hater chce upozornit na nenávist na sociálních sítích

30.5.2017 10:03

Hejtování je fenoménem dnešní doby. Může se ale stát i vděčnou předlohou videoklipu, o jehož režii i scénář se postaral leader kapely Gipsy.cz Radek Banga.Celý koncept skladby i videoklipu byl postaven na reálných zkušenostech, a to nejen Radka Bangy, ale i herců Lukáše Pavláska či Marie Doležalové, kteří v něm hrají.

„Když jsem psal text Hatera, použil jsem reálné úryvky z komentářů typických haterů. Výsledek je sice laděn komicky, ale zároveň chce ukázat, že hatování je nebezpečným fenoménem dnešní doby“, uvedl zpěvák.

Děj videoklipu se odehrává v Psychiatrické nemocnici Bohnice. „Chtěli jsme, aby prostředí bylo autentické. Já vystupuji v klipu jako terapeut Dalibor Šťastný, Lukáš Pavlásek sehrál roli hatera Evžena Báječného, který se právě rozhodl podstoupit terapii. Je tedy logické, že se natáčelo přímo v Bohnicích,“ dodává pobaveně zpěvák.

Cílem videoklipu je poukázat na velmi aktuální problematiku hatování na internetu, které se ovšem netýká jen herců, zpěváků, politiků nebo sportovců. Je to problém, se kterým se může setkat každý, včetně dětí a teenagerů. „Proto jsme se rozhodli k širšímu pojetí tohoto tématu ve spolupráci s neziskovou organizací Zkušenost, z.s., která také realizuje Radkovy prevence na školách“, doplňuje manažerka kapely.

Můžeš i ty

Dle jejích slov je cílem přispět ke snížení napětí ve společnosti a zmírněný nenávistných projevů a nálad (nejen) na internetu. "Bohužel to, co se tváří jako zdánlivě neškodný hating, může mnoha lidem vážně ublížit. Chceme se tedy věnovat i příčinám hatování a poskytnout podporu všem lidem, kteří hatingem ´onemocněli´, i těm, kteří jsou nuceni útokům haterů čelit. Za tím účelem právě vznikají stránky www.itymuzes.cz".

Nová píseň obsahuje přesně to, čím jsou Gipsy.cz pověstní - humor, nadsázku, parodii. Videoklip ukazuje, jak absurdně může takové chování vypadat navenek - pro zdravého člověka je hatování až groteskní. Jakmile ale vrána sedne k vráně, hateři naberou nevídanou sílu. Chceme proto opět s nadsázkou, ale i zcela vážně prostřednictvím webu poskytnout podporu a pozitivní inspiraci všem lidem, kteří se cítí nespokojení, frustrovaní, pociťují strach i další negativní emoce. Ty pak často ventilují nenávistnými projevy vůči jednotlivcům nebo skupinám obyvatel, které mohou vyústit v násilí a extrémistická řešení.

Stránky budou obsahovat popis fenoménu a jednoduché tipy na pozitivnější možnosti zvládání negativních pocitů (jako jsou např. strach, vztek, bezmoc, nedostatek uznání, pocit ohrožení atd.). Emocí, se kterými se nejčastěji potýkáme v důsledku náročných životních situací (celospolečenského napětí, pracovních, finančních, zdravotních i vztahových problémů). Nebudou chybět ani náměty, jak zvládnout útoky haterů a tipy na organizace, které poskytují lidem v daných situacích pomoc a podporu. Postupně budeme mapovat také zkušenosti lidí, kteří se s negativními emocemi i útoky haterů vyrovnali zdravým, pozitivním způsobem.

Webové stránky budou samozřejmě využitelné nejen pro reálné hatery nebo jejich "oběti", ale inspiraci zde mohou najít všichni, kteří se ocitli v náročnější životní situaci nebo se potýkají s negativními emocemi.

Skupina Gipsy.cz je úspěšná nejen v ČR, ale i v zahraničí. Jako jediná česká kapela se několikrát probojovala do TOP 10 World Music Charts Europe. Jednu z písníček si vypůjčila dokonce firma Baskin-Robbins do reklamy v Koreji. Singl „Romano hip-hop“ se probojoval až do evropského MTV World Chart Express. Vedle mnoha vystoupení po ČR si kapela zahrála i na těch největších světových festivalech včetně legendárního Glastonbury. Vystupovali s takovými hvězdami jako jsou Gogol Bordello, či Boban Marković Orkestar. Se svou jedinečnou hudbou procestovali téměř 40 zemí světa, mezi nimiž byly i takové země, jako Tasmánie, Alžírsko a Čína.

Frontman skupiny zpěvák Radek Banga je již mnoho let známý na české hudební scéně také jako skladatel. Psal pro taková jména jako je Lucie Bílá, Hana Zagorová, Aneta Langerová, Marpo či Karel Gott, jemuž hostoval na jeho turné. V roce 2015 se účastnil oblíbené taneční soutěže StarDance, kde se probojoval až do semifinále.

Nyní přicházejí Gipsy.cz s novým singlem Hater. Radek Banga je nejen zpěvák a skladatel, ale již sedmým rokem také se svým programem Když chceš, tak to dokážeš, motivuje mládež po celé ČR. Každý týden je v přímém kontaktu s mladými lidmi, zejména ve věku 10-19 let. Prostřednictvím hudby a osobního příběhu studenty motivuje k aktivnímu a smysluplnému životu bez násilí, konzumace drog, xenofobie, rasismu, intolerance, agrese, kriminality a dalšího rizikového chování. Z ohlasů dětí i učitelů vyplývá, že program je pro mnohé hlubokým zážitkem a Radek Banga velmi inspirativní osobností. Součástí programu bude nově i píseň Hater.

TZ Gipsy.cz

Tiskové zprávy, Hudba, Kultura, Radek Banga, Gipsy.cz, Sociální sítě, Nenávist

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.