22. září 2020 (úterý)
svátek má Darina

Nový klip Gipsy.cz Hater chce upozornit na nenávist na sociálních sítích

30.5.2017 10:03

Hejtování je fenoménem dnešní doby. Může se ale stát i vděčnou předlohou videoklipu, o jehož režii i scénář se postaral leader kapely Gipsy.cz Radek Banga.Celý koncept skladby i videoklipu byl postaven na reálných zkušenostech, a to nejen Radka Bangy, ale i herců Lukáše Pavláska či Marie Doležalové, kteří v něm hrají.

„Když jsem psal text Hatera, použil jsem reálné úryvky z komentářů typických haterů. Výsledek je sice laděn komicky, ale zároveň chce ukázat, že hatování je nebezpečným fenoménem dnešní doby“, uvedl zpěvák.

Děj videoklipu se odehrává v Psychiatrické nemocnici Bohnice. „Chtěli jsme, aby prostředí bylo autentické. Já vystupuji v klipu jako terapeut Dalibor Šťastný, Lukáš Pavlásek sehrál roli hatera Evžena Báječného, který se právě rozhodl podstoupit terapii. Je tedy logické, že se natáčelo přímo v Bohnicích,“ dodává pobaveně zpěvák.

Cílem videoklipu je poukázat na velmi aktuální problematiku hatování na internetu, které se ovšem netýká jen herců, zpěváků, politiků nebo sportovců. Je to problém, se kterým se může setkat každý, včetně dětí a teenagerů. „Proto jsme se rozhodli k širšímu pojetí tohoto tématu ve spolupráci s neziskovou organizací Zkušenost, z.s., která také realizuje Radkovy prevence na školách“, doplňuje manažerka kapely.

Můžeš i ty

Dle jejích slov je cílem přispět ke snížení napětí ve společnosti a zmírněný nenávistných projevů a nálad (nejen) na internetu. "Bohužel to, co se tváří jako zdánlivě neškodný hating, může mnoha lidem vážně ublížit. Chceme se tedy věnovat i příčinám hatování a poskytnout podporu všem lidem, kteří hatingem ´onemocněli´, i těm, kteří jsou nuceni útokům haterů čelit. Za tím účelem právě vznikají stránky www.itymuzes.cz".

Nová píseň obsahuje přesně to, čím jsou Gipsy.cz pověstní - humor, nadsázku, parodii. Videoklip ukazuje, jak absurdně může takové chování vypadat navenek - pro zdravého člověka je hatování až groteskní. Jakmile ale vrána sedne k vráně, hateři naberou nevídanou sílu. Chceme proto opět s nadsázkou, ale i zcela vážně prostřednictvím webu poskytnout podporu a pozitivní inspiraci všem lidem, kteří se cítí nespokojení, frustrovaní, pociťují strach i další negativní emoce. Ty pak často ventilují nenávistnými projevy vůči jednotlivcům nebo skupinám obyvatel, které mohou vyústit v násilí a extrémistická řešení.

Stránky budou obsahovat popis fenoménu a jednoduché tipy na pozitivnější možnosti zvládání negativních pocitů (jako jsou např. strach, vztek, bezmoc, nedostatek uznání, pocit ohrožení atd.). Emocí, se kterými se nejčastěji potýkáme v důsledku náročných životních situací (celospolečenského napětí, pracovních, finančních, zdravotních i vztahových problémů). Nebudou chybět ani náměty, jak zvládnout útoky haterů a tipy na organizace, které poskytují lidem v daných situacích pomoc a podporu. Postupně budeme mapovat také zkušenosti lidí, kteří se s negativními emocemi i útoky haterů vyrovnali zdravým, pozitivním způsobem.

Webové stránky budou samozřejmě využitelné nejen pro reálné hatery nebo jejich "oběti", ale inspiraci zde mohou najít všichni, kteří se ocitli v náročnější životní situaci nebo se potýkají s negativními emocemi.

Skupina Gipsy.cz je úspěšná nejen v ČR, ale i v zahraničí. Jako jediná česká kapela se několikrát probojovala do TOP 10 World Music Charts Europe. Jednu z písníček si vypůjčila dokonce firma Baskin-Robbins do reklamy v Koreji. Singl „Romano hip-hop“ se probojoval až do evropského MTV World Chart Express. Vedle mnoha vystoupení po ČR si kapela zahrála i na těch největších světových festivalech včetně legendárního Glastonbury. Vystupovali s takovými hvězdami jako jsou Gogol Bordello, či Boban Marković Orkestar. Se svou jedinečnou hudbou procestovali téměř 40 zemí světa, mezi nimiž byly i takové země, jako Tasmánie, Alžírsko a Čína.

Frontman skupiny zpěvák Radek Banga je již mnoho let známý na české hudební scéně také jako skladatel. Psal pro taková jména jako je Lucie Bílá, Hana Zagorová, Aneta Langerová, Marpo či Karel Gott, jemuž hostoval na jeho turné. V roce 2015 se účastnil oblíbené taneční soutěže StarDance, kde se probojoval až do semifinále.

Nyní přicházejí Gipsy.cz s novým singlem Hater. Radek Banga je nejen zpěvák a skladatel, ale již sedmým rokem také se svým programem Když chceš, tak to dokážeš, motivuje mládež po celé ČR. Každý týden je v přímém kontaktu s mladými lidmi, zejména ve věku 10-19 let. Prostřednictvím hudby a osobního příběhu studenty motivuje k aktivnímu a smysluplnému životu bez násilí, konzumace drog, xenofobie, rasismu, intolerance, agrese, kriminality a dalšího rizikového chování. Z ohlasů dětí i učitelů vyplývá, že program je pro mnohé hlubokým zážitkem a Radek Banga velmi inspirativní osobností. Součástí programu bude nově i píseň Hater.

TZ Gipsy.cz

Tiskové zprávy, Hudba, Kultura, Radek Banga, Gipsy.cz, Sociální sítě, Nenávist

Ilustrační FOTO: Romea.cz

Giňa Tabarik k blížícím se volbám: Čunkodomky v Mostě? Dobře vám tak Romale! Co jste si „zvolili“ to máte!

19.9.2020 21:58
I když, Bůh ví, jak by to s blokem 3 v Chánově dopadlo. Ono, první problém nastal totiž v tom, že ho tak nějak místní obyvatelé zlikvidovali. Druhý problém nastal hned potom, co se město rozhodlo situaci vyřešit. A jak jinak, bez Romů. Jak by taky Romové mohli o čemkoliv rozhodovat, nebo se na čemkoliv podílet, když politické zastoupení romské komunity rovná se nule. A to není problém jen v Mostě, je to problém vlastně kdekoliv, kde Romové v Česku žijí.

David Oplatek, sociální pracovník, člen Zastupitelstva Městské části Brno-střed

David Oplatek: Novináři z iDnes.cz si články o Romech cucají z prstu. Je jejich cílem budit nenávist?

19.9.2020 14:00
V sobotu 19. září vyšel v internetovém deníku iDnes.cz článek o tom, že okolí brněnského Cejlu je „no-go zóna“. Takto se obvykle označují místa, kam se bojí chodit nejen běžní obyvatelé, ale nezasahují zde ani policie a další složky veřejné moci. Přesně takový dojem se redaktoři snaží navodit, když píší, že Cejl je „místo, kde vidíte policii jen projíždět.“ Toto je uvedeno přímo v titulku. Samotný text už je přístupný jen po zaplacení. Ten, kdo si v sobotu na internetu otevřel idnes.cz, tak musel nabýt dojmu, že návštěvu ulice Cejl je lepší si rozmyslet.

Závěrečný galakoncert festivalu Khamoro 2018 (FOTO: Petr Karlach)

Festival Khamoro se uskuteční ve dvou blocích v září a listopadu

18.9.2020 9:43
Festival romské kultury Khamoro se uskuteční na podzim, a to ve dvou blocích. První z nich nabídne od 23. do 26. září čtyři koncerty gypsy jazzu či klasické hudby a výstavu, druhý pak od 27. do 29. listopadu koncerty tradiční muziky. Konat by se měla i mezinárodní konference o romské literatuře. Program na setkání s novináři představili pořadatelé z organizace Slovo 21.