24. října 2017 (úterý)
svátek má Nina
Zprávy e-mailem - Nemáte čas číst naše zprávy každý den? Nechte si posílat souhrn toho nejdůležitějšího tak často, jak  chcete Vy.

Občanská poradna SPOLEČNĚ – JEKHETANE vám bezplatně poradí jak vyřešit dluhovou past

Ostrava, 28.8.2012 15:30, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Již po dobu několika let mohou obyvatelé Ostravy a okolí využívat služeb Občanské poradny SPOLEČNĚ – JEKHETANE, která sídlí na Palackého ulici v Ostravě - Přívoze a jejího kontaktního místa na ulici Dělnická č. 387/20 v Ostravě - Porubě. Občanské sdružení SPOLEČNĚ – JEKHETANE je nestátní neziskovou organizací a služba občanské poradny je tak poskytována bezplatně.

Dluhová problematika tvoří velkou část problémů řešených v poradně. Poradna je proto také zapojena do projektu „Finanční gramotností proti dluhové pasti“, na kterém se podílí s Asociací občanských poraden, s ČSOB, a.s., Poštovní spořitelnou, a.s. a spolu s dalšími členskými poradnami AOP. V současné době Asociace občanských poraden sdružuje 40 občanských poraden, jejich detašovaných pracovišť a kontaktních míst, celkem v 66 místech České republiky. Přehled míst, kde se občanské poradny nacházejí, naleznete na webu www.obcanskeporadny.cz.

V občanské poradně pomáháme lidem v nepříznivé životní situaci. Jsme schopni pomoci řešit problémy v mnoha oblastech – sociální pomoc, sociální dávky, pracovně – právní vztahy a zaměstnanost, ochrana spotřebitele, bydlení, rodinné a partnerské vztahy, majetkoprávní vztahy a náhrada škody a zejména v oblasti finanční a rozpočtové problematiky, kam spadá také problematika dluhů.

V této problematice se snažíme působit preventivně a to jak přímo u nás v poradně, tak i formou besed pro veřejnost, které pořádáme několik krát do roka. Pokud někdo zvažuje úvěr, dokážeme pomoci se sestavením rodinného rozpočtu a tímto také zjistíme, jestli rodina či jednotlivec bude schopna s úvěrem bezproblémově žít. Většinou však s našimi klienty řešíme situaci, kdy již nejsou schopni své závazky bezproblémově splácet, nebo tato situace u nich hrozí. V těchto situacích se snažíme s naším klientem najít co nejvhodnější řešení jeho situace. Pomáháme klientům při vyjednávání s věřiteli o snížení či odkladu splátek, a pokud již klient delší dobu nesplácí, také o obnovení splátkových kalendářů. Pomáháme také s řešením exekucí a při vyjednávání s exekutory. Velmi dobré výsledky máme s podáváním návrhu na povolení oddlužení – s osobním bankrotem.

Příběh z občanské poradny SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. s.

Pan Robert žije společně se svou družkou, proti které je vedena exekuce. Družka klienta, kromě osobních věcí, nemá žádný majetek vyšší hodnoty a veškeré vybavení domácnosti je pana Roberta. Jednoho dne však zaměstnanec exekutorského úřadu přišel vykonat exekuci na majetek v době, kdy pan Robert nebyl doma. Družka pana Roberta nenašla v danou stresující chvíli všechny potřebné dokumenty – účty k prokázání, že tyto věci nejsou její, a exekutor tedy provedl soupis majetku, který se na místě nacházel.

Pan Robert po tomto zjištění navštívil občanskou poradnu a uvedl, že některý majetek si koupil sám a jiný mu zůstal po smrti jeho matky a nechce o něj tudíž přijít, protože on přeci není dlužníkem.
Vzhledem k tomu, že výkon rozhodnutí postihl věci, k nimž nenáleží právo připouštějící výkon rozhodnutí, pan Robert by chtěl, aby jeho majetek nebyl předmětem exekuce.

Panu Robertovi bylo v občanské poradně vysvětleno, že v tomto případě je potřeba podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu a to do 30 dní ode dne, kdy se dozvěděl o tom, že mu byl zabaven majetek. Pozdě podaný návrh exekutor odmítne.

V občanské poradně jsme panu Robertovi pomohli se sepsáním návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu. Na panu Robertovi bylo, aby prokázal výlučné vlastnictví zabaveného majetku a proto přinesl do poradny dokumenty – převážně účty a faktury. Návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu pan Robert zaslal včas v zákonné lhůtě. Exekutorský úřad má povinnost do 15 dnů od doručení návrhu na vyškrtnutí rozhodnout, k čemuž nedošlo. Při další návštěvě pana Roberta v občanské poradně byl proto sepsán návrh na vyloučení věcí z výkonu rozhodnutí, tzv. vylučovací žaloba, která se podává k soudu.

Po dvou měsících pan Robert opět navštívil občanskou poradnu. Poděkoval za pomoc, protože soud jeho návrhu zcela vyhověl a určil, že věci mají být ze soupisu vyškrtnuty.

Zlaté pravidlo prevence, jak se nedostat do dluhové pasti, je tedy řešit vše včas. Pokud se člověk dostane do situace, kdy ví, že nebude schopen svým závazkům dostát, měl by o tom svého věřitele informovat dříve, než se do této situace dostane. Věřitelé jsou často ochotni přistoupit na snížení splátek či jejich dočasný odklad po dobu finanční tísně dlužníka. Pokud je již nějaké prodlení ve splátkách, je vyjednávání problematické, ale i v této situaci se dá najít řešení.

Pokud si ve své situaci nevíte rady, můžete nás kontaktovat telefonicky: 596 113 890 a 602 248 693 Ostrava – Přívoz, 591 124 979 Ostrava – Poruba, prostřednictvím e-mailu: poradna@jekhetane.cz, či osobně na výše uvedených adresách. Bližší informace najdete www.jekhetane.cz a www.obcanskeporadny.cz.

TZ Občanské poradny SPOLEČNĚ – JEKHETANE

Finance

Vepřín v Letech u Písku - 24. 6. 2017 (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

videoODTAJNĚNO: Za odkup vepřína v Letech stát zaplatí zhruba 450 milionů korun

23.10.2017 15:27
Za odkoupení vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy, stát zaplatí zhruba 450 milionů včetně daně z přidané hodnoty. Smlouvu o odkupu dnes odtajnila vláda. Koupi schválila už v srpnu. Smlouva s firmou AGPI, která vepřín provozuje, by měla být podepsána v nejbližší době, řekl po jednání vlády ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Koláž: Romea.cz

Univerzita Karlova vydala online výklad pravidel romského pravopisu

23.10.2017 11:32
Univerzita Karlova vydala online výklad pravidel romského pravopisu.

Vojtěch Lavička

Vojtěch Lavička: Volby 2017, pro Romy jen špatné zprávy

23.10.2017 10:50
Volby do Poslanecké sněmovny ČR máme za sebou, a tak je na čase rekapitulovat a hodnotit. Jak jistě dobře víte, ANO volby vyhrálo, což není žádným překvapením. Přestože jeho vítězství politologové hodnotili jako nečekaně drtivé, já ho takto výrazné očekával. V České republice totiž byly volby vždy o vůdcích jednotlivých politických stran, volební programy nejsou pro voliče zásadní. A v tomto ohledu na Andreje Babiše nikdo nemá. Je „lidovější“ než Zeman, „statečnější“ než Kalousek, „pragmatičtější“ než Klaus atd. Zkrátka je pro lidi „nej“. A to dle výsledků voleb ve všech krajích republiky.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.