29. července 2016 (pátek)
svátek má Marta
romano vodi - předplatné

Občanská poradna SPOLEČNĚ – JEKHETANE vám bezplatně poradí jak vyřešit dluhovou past

Ostrava, 28.8.2012 15:30, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Již po dobu několika let mohou obyvatelé Ostravy a okolí využívat služeb Občanské poradny SPOLEČNĚ – JEKHETANE, která sídlí na Palackého ulici v Ostravě - Přívoze a jejího kontaktního místa na ulici Dělnická č. 387/20 v Ostravě - Porubě. Občanské sdružení SPOLEČNĚ – JEKHETANE je nestátní neziskovou organizací a služba občanské poradny je tak poskytována bezplatně.

Dluhová problematika tvoří velkou část problémů řešených v poradně. Poradna je proto také zapojena do projektu „Finanční gramotností proti dluhové pasti“, na kterém se podílí s Asociací občanských poraden, s ČSOB, a.s., Poštovní spořitelnou, a.s. a spolu s dalšími členskými poradnami AOP. V současné době Asociace občanských poraden sdružuje 40 občanských poraden, jejich detašovaných pracovišť a kontaktních míst, celkem v 66 místech České republiky. Přehled míst, kde se občanské poradny nacházejí, naleznete na webu www.obcanskeporadny.cz.

V občanské poradně pomáháme lidem v nepříznivé životní situaci. Jsme schopni pomoci řešit problémy v mnoha oblastech – sociální pomoc, sociální dávky, pracovně – právní vztahy a zaměstnanost, ochrana spotřebitele, bydlení, rodinné a partnerské vztahy, majetkoprávní vztahy a náhrada škody a zejména v oblasti finanční a rozpočtové problematiky, kam spadá také problematika dluhů.

V této problematice se snažíme působit preventivně a to jak přímo u nás v poradně, tak i formou besed pro veřejnost, které pořádáme několik krát do roka. Pokud někdo zvažuje úvěr, dokážeme pomoci se sestavením rodinného rozpočtu a tímto také zjistíme, jestli rodina či jednotlivec bude schopna s úvěrem bezproblémově žít. Většinou však s našimi klienty řešíme situaci, kdy již nejsou schopni své závazky bezproblémově splácet, nebo tato situace u nich hrozí. V těchto situacích se snažíme s naším klientem najít co nejvhodnější řešení jeho situace. Pomáháme klientům při vyjednávání s věřiteli o snížení či odkladu splátek, a pokud již klient delší dobu nesplácí, také o obnovení splátkových kalendářů. Pomáháme také s řešením exekucí a při vyjednávání s exekutory. Velmi dobré výsledky máme s podáváním návrhu na povolení oddlužení – s osobním bankrotem.

Příběh z občanské poradny SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. s.

Pan Robert žije společně se svou družkou, proti které je vedena exekuce. Družka klienta, kromě osobních věcí, nemá žádný majetek vyšší hodnoty a veškeré vybavení domácnosti je pana Roberta. Jednoho dne však zaměstnanec exekutorského úřadu přišel vykonat exekuci na majetek v době, kdy pan Robert nebyl doma. Družka pana Roberta nenašla v danou stresující chvíli všechny potřebné dokumenty – účty k prokázání, že tyto věci nejsou její, a exekutor tedy provedl soupis majetku, který se na místě nacházel.

Pan Robert po tomto zjištění navštívil občanskou poradnu a uvedl, že některý majetek si koupil sám a jiný mu zůstal po smrti jeho matky a nechce o něj tudíž přijít, protože on přeci není dlužníkem.
Vzhledem k tomu, že výkon rozhodnutí postihl věci, k nimž nenáleží právo připouštějící výkon rozhodnutí, pan Robert by chtěl, aby jeho majetek nebyl předmětem exekuce.

Panu Robertovi bylo v občanské poradně vysvětleno, že v tomto případě je potřeba podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu a to do 30 dní ode dne, kdy se dozvěděl o tom, že mu byl zabaven majetek. Pozdě podaný návrh exekutor odmítne.

V občanské poradně jsme panu Robertovi pomohli se sepsáním návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu. Na panu Robertovi bylo, aby prokázal výlučné vlastnictví zabaveného majetku a proto přinesl do poradny dokumenty – převážně účty a faktury. Návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu pan Robert zaslal včas v zákonné lhůtě. Exekutorský úřad má povinnost do 15 dnů od doručení návrhu na vyškrtnutí rozhodnout, k čemuž nedošlo. Při další návštěvě pana Roberta v občanské poradně byl proto sepsán návrh na vyloučení věcí z výkonu rozhodnutí, tzv. vylučovací žaloba, která se podává k soudu.

Po dvou měsících pan Robert opět navštívil občanskou poradnu. Poděkoval za pomoc, protože soud jeho návrhu zcela vyhověl a určil, že věci mají být ze soupisu vyškrtnuty.

Zlaté pravidlo prevence, jak se nedostat do dluhové pasti, je tedy řešit vše včas. Pokud se člověk dostane do situace, kdy ví, že nebude schopen svým závazkům dostát, měl by o tom svého věřitele informovat dříve, než se do této situace dostane. Věřitelé jsou často ochotni přistoupit na snížení splátek či jejich dočasný odklad po dobu finanční tísně dlužníka. Pokud je již nějaké prodlení ve splátkách, je vyjednávání problematické, ale i v této situaci se dá najít řešení.

Pokud si ve své situaci nevíte rady, můžete nás kontaktovat telefonicky: 596 113 890 a 602 248 693 Ostrava – Přívoz, 591 124 979 Ostrava – Poruba, prostřednictvím e-mailu: poradna@jekhetane.cz, či osobně na výše uvedených adresách. Bližší informace najdete www.jekhetane.cz a www.obcanskeporadny.cz.

TZ Občanské poradny SPOLEČNĚ – JEKHETANE

Finance

Hayato Okamura (FOTO: Facebook.com)

Hayato Okamura o bratru Tomiovi: Za každou cenu se chce udržet na politickém výsluní

27.7.2016 16:30
Teolog Hayato Okamura je po bratru Osamovi dalším členem rodiny Okamurových, který veřejně vystoupil proti názorům svého bratra Tomia, když poskytl iDNES.cz rozhovor. Redaktoru Luboši Palatovi odpovídal mimo jiné na otázky spjaté s vírou, politickým přesvědčením či názorem na prezidenta Miloše Zemana.

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier a členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny se 26. 7. 2016 v Hrzánském paláci setkal s představiteli romské občanské společnosti a zástupci širší romské veřejnosti. (FOTO: Yveta Kenety, Romea.cz)

Romové v Hrzánu: Zapojení do agentury, prasečák v Letech, inkluze, zaměstnanost a bydlení. Vše spolu souvisí

27.7.2016 10:33
"Strategie romské integrace přijata vládou v únoru 2016 se odlišuje od jiných strategií, zaměřuje se totiž na emancipaci Romů, podporuje rozvoj kultury, jazyka. Došlo k posunu Romů z pozice klientů do role zplnomocněné osoby," řekl Radek Jiránek, ředitel Agentury pro sociální začleňování na úvod setkání Ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera, členů Rady vlády pro záležitosti romské menšiny se zástupci romské občanské společnosti, které se konalo včera v Hrzánském paláci.

Česká verze Ódinových vojáků (FOTO: redakce)

Neonacisté z Ódinových vojáků chtějí střežit české zákony. Sami s nimi mají přitom problémy

26.7.2016 15:00
Po vzoru finských Ódinových vojáků, jakési samozvané pouliční hlídky národní domobrany, se na začátku tohoto léta zformovala obdobná skupinka i v České republice, a to s centrem v severočeském Mostě. Její členové hlásají, že chtějí české občany chránit před imigranty, především muslimy, a hlídat dodržování českých zákonů. Sami přitom často mají kriminální minulost a figurují mezi nimi známá jména aktivních neonacistů.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.