16. ledna 2019 (středa)
svátek má Ctirad

Občanská poradna SPOLEČNĚ – JEKHETANE vám bezplatně poradí jak vyřešit dluhovou past

Ostrava, 28.8.2012 15:30, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Již po dobu několika let mohou obyvatelé Ostravy a okolí využívat služeb Občanské poradny SPOLEČNĚ – JEKHETANE, která sídlí na Palackého ulici v Ostravě - Přívoze a jejího kontaktního místa na ulici Dělnická č. 387/20 v Ostravě - Porubě. Občanské sdružení SPOLEČNĚ – JEKHETANE je nestátní neziskovou organizací a služba občanské poradny je tak poskytována bezplatně.

Dluhová problematika tvoří velkou část problémů řešených v poradně. Poradna je proto také zapojena do projektu „Finanční gramotností proti dluhové pasti“, na kterém se podílí s Asociací občanských poraden, s ČSOB, a.s., Poštovní spořitelnou, a.s. a spolu s dalšími členskými poradnami AOP. V současné době Asociace občanských poraden sdružuje 40 občanských poraden, jejich detašovaných pracovišť a kontaktních míst, celkem v 66 místech České republiky. Přehled míst, kde se občanské poradny nacházejí, naleznete na webu www.obcanskeporadny.cz.

V občanské poradně pomáháme lidem v nepříznivé životní situaci. Jsme schopni pomoci řešit problémy v mnoha oblastech – sociální pomoc, sociální dávky, pracovně – právní vztahy a zaměstnanost, ochrana spotřebitele, bydlení, rodinné a partnerské vztahy, majetkoprávní vztahy a náhrada škody a zejména v oblasti finanční a rozpočtové problematiky, kam spadá také problematika dluhů.

V této problematice se snažíme působit preventivně a to jak přímo u nás v poradně, tak i formou besed pro veřejnost, které pořádáme několik krát do roka. Pokud někdo zvažuje úvěr, dokážeme pomoci se sestavením rodinného rozpočtu a tímto také zjistíme, jestli rodina či jednotlivec bude schopna s úvěrem bezproblémově žít. Většinou však s našimi klienty řešíme situaci, kdy již nejsou schopni své závazky bezproblémově splácet, nebo tato situace u nich hrozí. V těchto situacích se snažíme s naším klientem najít co nejvhodnější řešení jeho situace. Pomáháme klientům při vyjednávání s věřiteli o snížení či odkladu splátek, a pokud již klient delší dobu nesplácí, také o obnovení splátkových kalendářů. Pomáháme také s řešením exekucí a při vyjednávání s exekutory. Velmi dobré výsledky máme s podáváním návrhu na povolení oddlužení – s osobním bankrotem.

Příběh z občanské poradny SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. s.

Pan Robert žije společně se svou družkou, proti které je vedena exekuce. Družka klienta, kromě osobních věcí, nemá žádný majetek vyšší hodnoty a veškeré vybavení domácnosti je pana Roberta. Jednoho dne však zaměstnanec exekutorského úřadu přišel vykonat exekuci na majetek v době, kdy pan Robert nebyl doma. Družka pana Roberta nenašla v danou stresující chvíli všechny potřebné dokumenty – účty k prokázání, že tyto věci nejsou její, a exekutor tedy provedl soupis majetku, který se na místě nacházel.

Pan Robert po tomto zjištění navštívil občanskou poradnu a uvedl, že některý majetek si koupil sám a jiný mu zůstal po smrti jeho matky a nechce o něj tudíž přijít, protože on přeci není dlužníkem.
Vzhledem k tomu, že výkon rozhodnutí postihl věci, k nimž nenáleží právo připouštějící výkon rozhodnutí, pan Robert by chtěl, aby jeho majetek nebyl předmětem exekuce.

Panu Robertovi bylo v občanské poradně vysvětleno, že v tomto případě je potřeba podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu a to do 30 dní ode dne, kdy se dozvěděl o tom, že mu byl zabaven majetek. Pozdě podaný návrh exekutor odmítne.

V občanské poradně jsme panu Robertovi pomohli se sepsáním návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu. Na panu Robertovi bylo, aby prokázal výlučné vlastnictví zabaveného majetku a proto přinesl do poradny dokumenty – převážně účty a faktury. Návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu pan Robert zaslal včas v zákonné lhůtě. Exekutorský úřad má povinnost do 15 dnů od doručení návrhu na vyškrtnutí rozhodnout, k čemuž nedošlo. Při další návštěvě pana Roberta v občanské poradně byl proto sepsán návrh na vyloučení věcí z výkonu rozhodnutí, tzv. vylučovací žaloba, která se podává k soudu.

Po dvou měsících pan Robert opět navštívil občanskou poradnu. Poděkoval za pomoc, protože soud jeho návrhu zcela vyhověl a určil, že věci mají být ze soupisu vyškrtnuty.

Zlaté pravidlo prevence, jak se nedostat do dluhové pasti, je tedy řešit vše včas. Pokud se člověk dostane do situace, kdy ví, že nebude schopen svým závazkům dostát, měl by o tom svého věřitele informovat dříve, než se do této situace dostane. Věřitelé jsou často ochotni přistoupit na snížení splátek či jejich dočasný odklad po dobu finanční tísně dlužníka. Pokud je již nějaké prodlení ve splátkách, je vyjednávání problematické, ale i v této situaci se dá najít řešení.

Pokud si ve své situaci nevíte rady, můžete nás kontaktovat telefonicky: 596 113 890 a 602 248 693 Ostrava – Přívoz, 591 124 979 Ostrava – Poruba, prostřednictvím e-mailu: poradna@jekhetane.cz, či osobně na výše uvedených adresách. Bližší informace najdete www.jekhetane.cz a www.obcanskeporadny.cz.

TZ Občanské poradny SPOLEČNĚ – JEKHETANE

Finance

Jaromír Balda, obžalovaný ze dvou teroristických útoků na vlaky, 7. 1. 2019 (FOTO: repro Česká televize)

videoTerorista obdivující Okamurovu SPD dostal 4 roky vězení. Podle soudce byl ovlivněn lidmi, kteří veřejně šíří extremismus

(AKTUALIZOVÁNO), 14.1.2019 13:00, (AKTUALIZOVÁNO 20:15)
Za způsobení nehod dvou osobních vlaků na Mladoboleslavsku dnes poslal soud seniora Jaromíra Baldu na čtyři roky do vězení a nařídil mu ambulantní psychiatrické léčení.

Obvodní soud pro Prahu 10 začal 6. 9. 2018 projednávat případ trojice fotbalových fanoušků, kteří podle obžaloby napadli v tramvaji muže tmavé pleti. Za ublížení na zdraví a další trestné činy hrozí mladíkům až osmileté vězení. Na snímku obžalovaní Štěpán Černín (vlevo) a Tomáš Satora přicházejí k soudu. (FOTO: ČTK)

V kauze napadeného Afričana v tramvaji nechtějí svědci vypovídat. Bojí se o život.

11.1.2019 10:21
Obvodní soud pro Prahu 10, pokračuje v řešení rasistického zločinu, který se stal předloni na podzim. Svědci nechtějí vypovídat na soudu, mají strach o vlastní život. Informoval o tom zpravodajský server Seznam.cz

Ilustrační foto (FOTO: pixabay.com)

Dva lidé byli odsouzeni za nenávistné výroky vůči novorozenci. Další tři jsou stále ve vyšetřování

10.1.2019 11:55
Soudy loni v listopadu potrestaly dva z pěti vyšetřovaných v kauze nenávistných komentářů vyřčených na adresu novorozeného chlapce, který se narodil v roce 2017 v Třinci české matce a kurdskému otci. Další podezřelí jsou stále v šetření. Informoval o tom týdeník Respekt.