26. června 2016 (neděle)
svátek má Adriana
romano vodi - předplatné

Občanská poradna SPOLEČNĚ – JEKHETANE vám bezplatně poradí jak vyřešit dluhovou past

Ostrava, 28.8.2012 15:30, (ROMEA)
--ilustrační foto--

Již po dobu několika let mohou obyvatelé Ostravy a okolí využívat služeb Občanské poradny SPOLEČNĚ – JEKHETANE, která sídlí na Palackého ulici v Ostravě - Přívoze a jejího kontaktního místa na ulici Dělnická č. 387/20 v Ostravě - Porubě. Občanské sdružení SPOLEČNĚ – JEKHETANE je nestátní neziskovou organizací a služba občanské poradny je tak poskytována bezplatně.

Dluhová problematika tvoří velkou část problémů řešených v poradně. Poradna je proto také zapojena do projektu „Finanční gramotností proti dluhové pasti“, na kterém se podílí s Asociací občanských poraden, s ČSOB, a.s., Poštovní spořitelnou, a.s. a spolu s dalšími členskými poradnami AOP. V současné době Asociace občanských poraden sdružuje 40 občanských poraden, jejich detašovaných pracovišť a kontaktních míst, celkem v 66 místech České republiky. Přehled míst, kde se občanské poradny nacházejí, naleznete na webu www.obcanskeporadny.cz.

V občanské poradně pomáháme lidem v nepříznivé životní situaci. Jsme schopni pomoci řešit problémy v mnoha oblastech – sociální pomoc, sociální dávky, pracovně – právní vztahy a zaměstnanost, ochrana spotřebitele, bydlení, rodinné a partnerské vztahy, majetkoprávní vztahy a náhrada škody a zejména v oblasti finanční a rozpočtové problematiky, kam spadá také problematika dluhů.

V této problematice se snažíme působit preventivně a to jak přímo u nás v poradně, tak i formou besed pro veřejnost, které pořádáme několik krát do roka. Pokud někdo zvažuje úvěr, dokážeme pomoci se sestavením rodinného rozpočtu a tímto také zjistíme, jestli rodina či jednotlivec bude schopna s úvěrem bezproblémově žít. Většinou však s našimi klienty řešíme situaci, kdy již nejsou schopni své závazky bezproblémově splácet, nebo tato situace u nich hrozí. V těchto situacích se snažíme s naším klientem najít co nejvhodnější řešení jeho situace. Pomáháme klientům při vyjednávání s věřiteli o snížení či odkladu splátek, a pokud již klient delší dobu nesplácí, také o obnovení splátkových kalendářů. Pomáháme také s řešením exekucí a při vyjednávání s exekutory. Velmi dobré výsledky máme s podáváním návrhu na povolení oddlužení – s osobním bankrotem.

Příběh z občanské poradny SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. s.

Pan Robert žije společně se svou družkou, proti které je vedena exekuce. Družka klienta, kromě osobních věcí, nemá žádný majetek vyšší hodnoty a veškeré vybavení domácnosti je pana Roberta. Jednoho dne však zaměstnanec exekutorského úřadu přišel vykonat exekuci na majetek v době, kdy pan Robert nebyl doma. Družka pana Roberta nenašla v danou stresující chvíli všechny potřebné dokumenty – účty k prokázání, že tyto věci nejsou její, a exekutor tedy provedl soupis majetku, který se na místě nacházel.

Pan Robert po tomto zjištění navštívil občanskou poradnu a uvedl, že některý majetek si koupil sám a jiný mu zůstal po smrti jeho matky a nechce o něj tudíž přijít, protože on přeci není dlužníkem.
Vzhledem k tomu, že výkon rozhodnutí postihl věci, k nimž nenáleží právo připouštějící výkon rozhodnutí, pan Robert by chtěl, aby jeho majetek nebyl předmětem exekuce.

Panu Robertovi bylo v občanské poradně vysvětleno, že v tomto případě je potřeba podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu a to do 30 dní ode dne, kdy se dozvěděl o tom, že mu byl zabaven majetek. Pozdě podaný návrh exekutor odmítne.

V občanské poradně jsme panu Robertovi pomohli se sepsáním návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu. Na panu Robertovi bylo, aby prokázal výlučné vlastnictví zabaveného majetku a proto přinesl do poradny dokumenty – převážně účty a faktury. Návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu pan Robert zaslal včas v zákonné lhůtě. Exekutorský úřad má povinnost do 15 dnů od doručení návrhu na vyškrtnutí rozhodnout, k čemuž nedošlo. Při další návštěvě pana Roberta v občanské poradně byl proto sepsán návrh na vyloučení věcí z výkonu rozhodnutí, tzv. vylučovací žaloba, která se podává k soudu.

Po dvou měsících pan Robert opět navštívil občanskou poradnu. Poděkoval za pomoc, protože soud jeho návrhu zcela vyhověl a určil, že věci mají být ze soupisu vyškrtnuty.

Zlaté pravidlo prevence, jak se nedostat do dluhové pasti, je tedy řešit vše včas. Pokud se člověk dostane do situace, kdy ví, že nebude schopen svým závazkům dostát, měl by o tom svého věřitele informovat dříve, než se do této situace dostane. Věřitelé jsou často ochotni přistoupit na snížení splátek či jejich dočasný odklad po dobu finanční tísně dlužníka. Pokud je již nějaké prodlení ve splátkách, je vyjednávání problematické, ale i v této situaci se dá najít řešení.

Pokud si ve své situaci nevíte rady, můžete nás kontaktovat telefonicky: 596 113 890 a 602 248 693 Ostrava – Přívoz, 591 124 979 Ostrava – Poruba, prostřednictvím e-mailu: poradna@jekhetane.cz, či osobně na výše uvedených adresách. Bližší informace najdete www.jekhetane.cz a www.obcanskeporadny.cz.

TZ Občanské poradny SPOLEČNĚ – JEKHETANE

Finance

--ilustrační foto--

František Kostlán: Objektivita a vyváženost médií. Pět minut Židům, pět minut nacistům?

22.6.2016 15:41
Pojmy „objektivita“ a „vyváženost“ jsou v novinařině pevně zakotvené, přestože jsou často zpochybňovány. Užívají se ve vztahu ke zpravodajství, nikoli k názorové části médií (komentářům či glosám apod.).

Iniciativa Bratislava bez nácků organizuje protidemonstraci nazvanou Bratislava blokuje!

V Bratislavě se o víkendu chystá další pochod neonacistů. Jeho odpůrci pořádají protiakci

22.6.2016 14:09
Po loňském pochodu proti migrantům, který skončil potyčkami a násilím, čeká Bratislavu v sobotu další pochod neonacistů. Akci pořádá extremistické sdružení Alternatívna cesta. Pochod nese název "Stop likvidácii Európy".

Až výjimečný trest hrozí dvěma neonacistům, kteří se 9. února 2015 u Krajského soudu v Plzni začali zpovídat ze žhářského útoku na ubytovnu v Aši. Souzeno je i dalších sedm členů radikální skupiny (na snímku vpravo a uprostřed jsou dva z nich), a to hlavně kvůli podpoře a propagaci hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. (FOTO: ČTK)

Za žhářský útok v Aši půjdou extremisté téměř na 7 let do vězení

22.6.2016 12:30
Za žhářský útok na romskou ubytovnu v Aši si Tomáš Kopecký a Michal Poláček odpykají šest let a devět měsíců vězení. Pražský vrchní soud je dnes pravomocně potrestal za rasově motivovaný pokus o vraždu a obecné ohrožení.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.