28. ledna 2020 (úterý)
svátek má Otýlie

Rodiny s dětmi z vystěhovávaných ubytoven v Ústí nad Labem žalují město pro ohrožení bezdomovectvím

18.6.2018 16:13
Obyvatelé ubytovny
Obyvatelé ubytovny "Klíšská" (Zdroj: ROMEA TV)

Obyvatelé ubytoven se v situaci akutně hrozícího bezdomovectví obracejí se správní žalobou proti městu Ústí nad Labem na Krajský soud. Součástí jejich žaloby je i návrh na předběžné opatření, které by pozastavilo platnost opatření obecné povahy, s jehož pomocí město Ústí nad Labem omezilo vyplácení dávek na bydlení v chudinských lokalitách. Právní zastoupení vystěhovávaným poskytlo Fórum lidských práv s terénní podporou sdružení Konexe.

„Přestože se město snaží tvrdit, že nemá povinnost vystěhovávaným lidem zajistit náhradní bydlení, opak je pravdou. Tato povinnost vyplývá z § 35 zákona o obcích a zároveň z čl. 11 Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech. Pokud tak obec zůstává zcela nečinná, dopouští se nezákonného zásahu, a to navíc vůči těm nejzranitelnějším skupinám obyvatel, včetně dětí. Věříme, že krajský soud těmto rodinám poskytne adekvátní ochranu.“ vysvětluje právní názor Fóra lidských práv, právnička Tereza Bártová

„Právní podpora a pomoc, kterou nám poskytuje Fórum lidských práv je pro nás v současné situaci nesmírně cenná. Věříme, že se podaří legální cestou zastavit platnost takzvaných bezdávkových zón, které město vyhlásilo ve svých chudinských lokalitách,“ komentuje podání správní žaloby Miroslav Brož ze sdružení Konexe, které zajistilo právnímu týmu Fóra lidských práv kontakt s obyvateli ubytoven a poskytovalo mu nutnou terénní podporu.

„Těšíme se k soudu, nemáme co ztratit, věříme ve spravedlnost. Děkujeme Konexím a Fóru lidských práv za pomoc a podporu, kterou nám dávají. Nezapomeneme.“ vítá podání žaloby Josef D., obyvatel jedné z ubytoven.

Předkládaná žaloba se týká akutně hrozícího nebezpečí bezdomovectví žalobců, mladé rodiny s pěti dětmi, a spolu s nimi přibližně dvou set třiceti osob (mezi nimiž je asi osmdesát dětí) žijících na ubytovnách na adrese Klíšská 53 a Purkyňova 14 v Ústí nad Labem. Protože žalobcům hrozí vystěhování k 30. 6. 2018, a situace je velmi akutní, žádají zároveň soud o vydání předběžného opatření podle § 38 s. ř. s. Žádají soud, aby tímto předběžným opatřením uložil městu 1) pozastavit účinnost citovaného opatření obecné povahy do doby rozhodnutí o jeho možném zrušení a 2) přijmout okamžitá opatření k zajištění alespoň dočasného náhradního ubytování žalobců.

V Ústí nad Labem k 30.6 končí svůj provoz dvě ubytovny, jejich obyvatelé, převážně chudí Romové, čelí situaci hrozící ztráty bydlení a bezdomovectví.

Shrnutí žaloby v původním znění

dm, TZ Sdružení Konexe

Ústí nad labem, žaloba, Romové, Bydlení, Ubytování, Ukončení provozu ubytoven v Ústí nad Labem

Lucie Fuková (FOTO: Archiv Romea.cz)

Lucie Fuková pro Romea.cz: Odcházím z "romské rady" kvůli jejímu fungování a kvůli Heleně Válkové

23.1.2020 9:10
Jak již server Romea.cz informoval radu pro záležitosti romské menšiny včera opustila Lucie Fuková. Po Renatě Kötnerrové je to již druhá členka, která v krátké době z rady odchází na protest proti Heleně Válkové a kvůli samotnému fungování rady. "Rezignuji po zvážení některých negativních procesních aspektů fungování Rady vlády pro záležitosti romské menšiny společně s přesvědčením, že pozice zmocněnce pro lidská práva pro mne představuje především morálně pevný symbol demokratičnosti a politické a názorové integrity," uvedla ve stanovisku zaslaném serveru Romea.cz, které zveřejňujeme v plném znění.

Stanislav Křeček (FOTO: David Sedlecký. Wikimedia Comons)

ČSSD a Okamurova SPD chtějí za ombudsmana Křečka. KDU-ČSL má pochyby o zákonnosti jeho nominace

22.1.2020 10:11
Lidovci mají pochybnosti o změně kandidáta prezidenta Miloše Zemana na pozici ombudsmana. Zeman v době přípravy volby stáhl nominaci vládní zmocněnkyně Heleny Válkové a navrhl na veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Předseda KDU-ČSL Marek Výborný novinářům řekl, že o zákonnosti tohoto kroku má jeho strana pochybnosti a zřejmě se o tom bude jednat ve Sněmovně. Křeček v dolní komoře může počítat s podporu sociálních demokratů a hnutí SPD.