15. prosince 2019 (neděle)
svátek má Radana

Rodiny s dětmi z vystěhovávaných ubytoven v Ústí nad Labem žalují město pro ohrožení bezdomovectvím

18.6.2018 16:13
Obyvatelé ubytovny
Obyvatelé ubytovny "Klíšská" (Zdroj: ROMEA TV)

Obyvatelé ubytoven se v situaci akutně hrozícího bezdomovectví obracejí se správní žalobou proti městu Ústí nad Labem na Krajský soud. Součástí jejich žaloby je i návrh na předběžné opatření, které by pozastavilo platnost opatření obecné povahy, s jehož pomocí město Ústí nad Labem omezilo vyplácení dávek na bydlení v chudinských lokalitách. Právní zastoupení vystěhovávaným poskytlo Fórum lidských práv s terénní podporou sdružení Konexe.

„Přestože se město snaží tvrdit, že nemá povinnost vystěhovávaným lidem zajistit náhradní bydlení, opak je pravdou. Tato povinnost vyplývá z § 35 zákona o obcích a zároveň z čl. 11 Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech. Pokud tak obec zůstává zcela nečinná, dopouští se nezákonného zásahu, a to navíc vůči těm nejzranitelnějším skupinám obyvatel, včetně dětí. Věříme, že krajský soud těmto rodinám poskytne adekvátní ochranu.“ vysvětluje právní názor Fóra lidských práv, právnička Tereza Bártová

„Právní podpora a pomoc, kterou nám poskytuje Fórum lidských práv je pro nás v současné situaci nesmírně cenná. Věříme, že se podaří legální cestou zastavit platnost takzvaných bezdávkových zón, které město vyhlásilo ve svých chudinských lokalitách,“ komentuje podání správní žaloby Miroslav Brož ze sdružení Konexe, které zajistilo právnímu týmu Fóra lidských práv kontakt s obyvateli ubytoven a poskytovalo mu nutnou terénní podporu.

„Těšíme se k soudu, nemáme co ztratit, věříme ve spravedlnost. Děkujeme Konexím a Fóru lidských práv za pomoc a podporu, kterou nám dávají. Nezapomeneme.“ vítá podání žaloby Josef D., obyvatel jedné z ubytoven.

Předkládaná žaloba se týká akutně hrozícího nebezpečí bezdomovectví žalobců, mladé rodiny s pěti dětmi, a spolu s nimi přibližně dvou set třiceti osob (mezi nimiž je asi osmdesát dětí) žijících na ubytovnách na adrese Klíšská 53 a Purkyňova 14 v Ústí nad Labem. Protože žalobcům hrozí vystěhování k 30. 6. 2018, a situace je velmi akutní, žádají zároveň soud o vydání předběžného opatření podle § 38 s. ř. s. Žádají soud, aby tímto předběžným opatřením uložil městu 1) pozastavit účinnost citovaného opatření obecné povahy do doby rozhodnutí o jeho možném zrušení a 2) přijmout okamžitá opatření k zajištění alespoň dočasného náhradního ubytování žalobců.

V Ústí nad Labem k 30.6 končí svůj provoz dvě ubytovny, jejich obyvatelé, převážně chudí Romové, čelí situaci hrozící ztráty bydlení a bezdomovectví.

Shrnutí žaloby v původním znění

dm, TZ Sdružení Konexe

Ústí nad labem, žaloba, Romové, Bydlení, Ubytování, Ukončení provozu ubytoven v Ústí nad Labem

Vánoce na turistické základně Myšinec v Budišovicích u Hrabyně prožily děti z dětských domovů z Čeladné, Příbora, Liptálu, Býchor a Uherského Ostrohu. (FOTO: Vladislav Sobol)

videoZÁZNAM: Situace je zoufalá, děti z dětských domovů končí i po 30 letech rozvoje ústavní péče na ulici

25.11.2019 11:33
V České republice vyrůstá v dětských domovech a dalších typech zařízení pobytové péče přes 8 000 dětí, z toho několik stovek ročně odchází do dospělosti.

Dalibor Karvay

Vídeňský symfonický orchestr jmenoval houslistu Dalibora Karvaye prvním koncertním mistrem

22.11.2019 11:15
Vídeňský symfonický orchestr jmenoval 34-letého slovenského houslistu Dalibora Karvaye svým prvním koncertním mistrem. Informoval o tom hudebníh časopis The Strad.

Druhý ročník ocenění od romských organizací a nezávislých osobností Lúč z tmy (Foto: Facebook Lúč z tmy)

videoZÁZNAM: Slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy

22.11.2019 0:01
Přímý přenos slavnostního předávání ocenění Lúč z tmy, které každoročně udělují romské organizace a nezávislé osobnosti těm, kteří se dlouhodobě zasazují o zlepšení postavení Romů v různých oblastech života nebo se významným způsobem podílejí na budování mostů mezi Romy a většinovou společností. Záštitu nad 2. ročníkem ocenění Lúč z tmy převzala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přenos z bratislavského Caffe Berinka odvysílá ROMEA TV od 19 hodin.