17. června 2019 (pondělí)
svátek má Adolf

Rodiny s dětmi z vystěhovávaných ubytoven v Ústí nad Labem žalují město pro ohrožení bezdomovectvím

18.6.2018 16:13
Obyvatelé ubytovny
Obyvatelé ubytovny "Klíšská" (Zdroj: ROMEA TV)

Obyvatelé ubytoven se v situaci akutně hrozícího bezdomovectví obracejí se správní žalobou proti městu Ústí nad Labem na Krajský soud. Součástí jejich žaloby je i návrh na předběžné opatření, které by pozastavilo platnost opatření obecné povahy, s jehož pomocí město Ústí nad Labem omezilo vyplácení dávek na bydlení v chudinských lokalitách. Právní zastoupení vystěhovávaným poskytlo Fórum lidských práv s terénní podporou sdružení Konexe.

„Přestože se město snaží tvrdit, že nemá povinnost vystěhovávaným lidem zajistit náhradní bydlení, opak je pravdou. Tato povinnost vyplývá z § 35 zákona o obcích a zároveň z čl. 11 Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech. Pokud tak obec zůstává zcela nečinná, dopouští se nezákonného zásahu, a to navíc vůči těm nejzranitelnějším skupinám obyvatel, včetně dětí. Věříme, že krajský soud těmto rodinám poskytne adekvátní ochranu.“ vysvětluje právní názor Fóra lidských práv, právnička Tereza Bártová

„Právní podpora a pomoc, kterou nám poskytuje Fórum lidských práv je pro nás v současné situaci nesmírně cenná. Věříme, že se podaří legální cestou zastavit platnost takzvaných bezdávkových zón, které město vyhlásilo ve svých chudinských lokalitách,“ komentuje podání správní žaloby Miroslav Brož ze sdružení Konexe, které zajistilo právnímu týmu Fóra lidských práv kontakt s obyvateli ubytoven a poskytovalo mu nutnou terénní podporu.

„Těšíme se k soudu, nemáme co ztratit, věříme ve spravedlnost. Děkujeme Konexím a Fóru lidských práv za pomoc a podporu, kterou nám dávají. Nezapomeneme.“ vítá podání žaloby Josef D., obyvatel jedné z ubytoven.

Předkládaná žaloba se týká akutně hrozícího nebezpečí bezdomovectví žalobců, mladé rodiny s pěti dětmi, a spolu s nimi přibližně dvou set třiceti osob (mezi nimiž je asi osmdesát dětí) žijících na ubytovnách na adrese Klíšská 53 a Purkyňova 14 v Ústí nad Labem. Protože žalobcům hrozí vystěhování k 30. 6. 2018, a situace je velmi akutní, žádají zároveň soud o vydání předběžného opatření podle § 38 s. ř. s. Žádají soud, aby tímto předběžným opatřením uložil městu 1) pozastavit účinnost citovaného opatření obecné povahy do doby rozhodnutí o jeho možném zrušení a 2) přijmout okamžitá opatření k zajištění alespoň dočasného náhradního ubytování žalobců.

V Ústí nad Labem k 30.6 končí svůj provoz dvě ubytovny, jejich obyvatelé, převážně chudí Romové, čelí situaci hrozící ztráty bydlení a bezdomovectví.

Shrnutí žaloby v původním znění

dm, TZ Sdružení Konexe

Ústí nad labem, žaloba, Romové, Bydlení, Ubytování, Ukončení provozu ubytoven v Ústí nad Labem

Setkání romských studentů Baruvas v Týnci nad Sázavou (květen 2019) (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

videoROMEA spustila kampaň na podporu romských studentů. Zapojit se můžete i vy!

11.6.2019 11:45
ROMEA spustila další fundrasingovou kampaň na podporu romských studentů středních a vyšších odborných škol, tentokrát s názvem Společně to dokážeme. Pětiletý projekt Romský stipendijní program pro studenty SŠ a VOŠ odstartovala ROMEA v ropce 2016. Za tu doby podpořila stipendiem 198 studentů středních a vyšších odborných škol, umožnila studentům zúčastnit se 283 vzdělávacích kurzů, doučování nebo školních exkurzí a uspořádala 9 studentských setkání BARUVAS pro 215 studentů.

Památník v Lidicích. (FOTO: Wikipedia.org)

Před 77 lety vypálili nacisté Lidice. V sobotu proběhne v památníku pietní akt

10.6.2019 15:56
V sobotu 15. června od 10:00 proběhne v Památníku Lidice Pietní vzpomínka k 77. výročí vyhlazení obce Lidice a osady Ležáky. V Ležácích se vzpomínková akce uskuteční v neděli 23. června.

--ilustrační foto--

Několik bitek v Kojetíně, medializuje se pouze ta "romská", starosta píše o "cikánském zlořádu"

10.6.2019 14:37
Na Masarykově náměstí v Kojetíně došlo v pátek 7.června večer k hromadné rvačce dvou skupin lidí. Podle starosty obce Leoše Ptáčka šlo o místní Romy. Zraněni byli dva lidé, došlo k poškození automobilu a střelbě z plynové pistole. Případ policisté vyšetřují jako trestné činy výtržnictví, poškození cizí věci a pokus těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.