26. srpna 2019 (pondělí)
svátek má Luděk

Rodiny s dětmi z vystěhovávaných ubytoven v Ústí nad Labem žalují město pro ohrožení bezdomovectvím

18.6.2018 16:13
Obyvatelé ubytovny
Obyvatelé ubytovny "Klíšská" (Zdroj: ROMEA TV)

Obyvatelé ubytoven se v situaci akutně hrozícího bezdomovectví obracejí se správní žalobou proti městu Ústí nad Labem na Krajský soud. Součástí jejich žaloby je i návrh na předběžné opatření, které by pozastavilo platnost opatření obecné povahy, s jehož pomocí město Ústí nad Labem omezilo vyplácení dávek na bydlení v chudinských lokalitách. Právní zastoupení vystěhovávaným poskytlo Fórum lidských práv s terénní podporou sdružení Konexe.

„Přestože se město snaží tvrdit, že nemá povinnost vystěhovávaným lidem zajistit náhradní bydlení, opak je pravdou. Tato povinnost vyplývá z § 35 zákona o obcích a zároveň z čl. 11 Mezinárodního paktu o hospodářských, sociálních a kulturních právech. Pokud tak obec zůstává zcela nečinná, dopouští se nezákonného zásahu, a to navíc vůči těm nejzranitelnějším skupinám obyvatel, včetně dětí. Věříme, že krajský soud těmto rodinám poskytne adekvátní ochranu.“ vysvětluje právní názor Fóra lidských práv, právnička Tereza Bártová

„Právní podpora a pomoc, kterou nám poskytuje Fórum lidských práv je pro nás v současné situaci nesmírně cenná. Věříme, že se podaří legální cestou zastavit platnost takzvaných bezdávkových zón, které město vyhlásilo ve svých chudinských lokalitách,“ komentuje podání správní žaloby Miroslav Brož ze sdružení Konexe, které zajistilo právnímu týmu Fóra lidských práv kontakt s obyvateli ubytoven a poskytovalo mu nutnou terénní podporu.

„Těšíme se k soudu, nemáme co ztratit, věříme ve spravedlnost. Děkujeme Konexím a Fóru lidských práv za pomoc a podporu, kterou nám dávají. Nezapomeneme.“ vítá podání žaloby Josef D., obyvatel jedné z ubytoven.

Předkládaná žaloba se týká akutně hrozícího nebezpečí bezdomovectví žalobců, mladé rodiny s pěti dětmi, a spolu s nimi přibližně dvou set třiceti osob (mezi nimiž je asi osmdesát dětí) žijících na ubytovnách na adrese Klíšská 53 a Purkyňova 14 v Ústí nad Labem. Protože žalobcům hrozí vystěhování k 30. 6. 2018, a situace je velmi akutní, žádají zároveň soud o vydání předběžného opatření podle § 38 s. ř. s. Žádají soud, aby tímto předběžným opatřením uložil městu 1) pozastavit účinnost citovaného opatření obecné povahy do doby rozhodnutí o jeho možném zrušení a 2) přijmout okamžitá opatření k zajištění alespoň dočasného náhradního ubytování žalobců.

V Ústí nad Labem k 30.6 končí svůj provoz dvě ubytovny, jejich obyvatelé, převážně chudí Romové, čelí situaci hrozící ztráty bydlení a bezdomovectví.

Shrnutí žaloby v původním znění

dm, TZ Sdružení Konexe

Ústí nad labem, žaloba, Romové, Bydlení, Ubytování, Ukončení provozu ubytoven v Ústí nad Labem

Začátkem listopadu 2018 proběhl archeologický výzkum u hromadných hrobů obětí tzv. cikánského tábora v Letech a geofyzikální výzkum v oblasti bývalého tábora. (FOTO: ROMEA TV)

V místě bývalého tábora v Letech začal archeologický průzkum

20.8.2019 15:11
V areálu bývalého vepřína v Letech na Písecku, kde stával za války koncentrační tábor, začal v těchto dnech archeologický průzkum.

Sídliště Chanov (FOTO: Miroslav Brož, archiv Pirátské strany)

Zapojte místní do plánů na řešení situace v Chanově, vyzývá komunitní skupina primátora Mostu

19.8.2019 13:32
Členové nově vzniklé Komunitní pracovní skupiny v Chanově vyzvali v dopise primátora Mostu Jana Paparegu o zapojení jeho obyvatel do řešení situace na sídlišti.

(FOTO: Repro Youtube AFP)

videoVIDEO: Okázalé paláce Romů v Rumunsku, symbol prestiže i odraz historie země

19.8.2019 11:46
Asijské pagody s pyramidovými střechami připomínající paláce Dálného východu – i tak vypadají romské paláce na rumunském venkově nebo na okraji měst, neobvyklý architektonický jev vyjadřující touhu po společenské prestiži v rámci marginalizované menšiny.